Професия "учител"

• 500 112
  • 4 520
  •   1
Отговори
# 3 165
Стиснете ми едни палци, че си намерих абсолютното място! Praynig

Успех, мила моя, и да се похвалиш.   bouquet

# 3 166
  • София
Стисссс! Simple Smile

# 3 167
  • Ямбол
И аз стискам. В училище ли?

# 3 168
Е, как да са отишли в миналото, като и моят договор беше до края на май, после ми предложиха да отида на борсата и от 15-ти да ме вземат отново.
За тази година ли става дума? Ако да, сигнализирай в ИТ. Ще има санкции.
Сигнализирането в ИТ е вариант, ако не се надяваш да работиш дългосрочно в това училище. Предполагам, че повечето колеги са наясно с правата си, но предпочитат да премълчат с надеждата след няколко такива договора да подпишат постоянен. Те директорите и на това разчитат и на много места продължават да нарушават по този начин КТ.

# 3 169
Като уволниш един директор за такова нарушение и може и да има ефект.

# 3 170
  • Бургас
Отидоха в миналото вече тези договори до 30 юни. Задължават ги да пускат до 30 август и после, ако го освободи, няма право да го вземе отново, а ако го вземе, ще трябва да се пусне безсрочен договор, т.е. срочният преминава в безсрочен. Държавата прекрати тези практики, защото на практика безработните отиват на борсата и получават обезщетение.

Тук се усеща недостиг вече на учители по много направления - информатика, английски, БЕЛ, математика.
Къде го пише това? Масово се сключват договори до приключване на учебните занятия. И в ИТ ходих, и в СБУ-нищо не може да се направи. Колеги ги назначават с години така в едно и също училище.

# 3 171
  • Ямбол
В Кодекса на труда. По кой член назначават?

# 3 172
В моя край всички обяви са по член 68 ал.1 т.1-именно срочен а вече някои са и по член 70-срочен договор до 30 Юни с 6 месеца изпитателен период-смехотворно.

# 3 173
  • Ямбол
Ами не е правилно да назначават по член 68 т.1, защото има алинеи 2, 3 и 4, които поясняват кога може да се сключва такъв договор. А в тези пояснения нашите работни места не влизат. А по член 70 може да се сключва само договор, който предхожда безсрочен такъв.
Когато постъпвах на работа в гимназията, в която съм сега, също е имало такава практика, но имах късмет, че явно са ги проверявали, а и от счетоводители съм чувала, че вече не им разрешават да пускат срочни договори и в Ямбол доколкото знам е навсякъде така.Една година срочен и после следва или освобождаване или безсрочен. На мен ми пуснаха 7 месеца срочен и после веднага безсрочен. Всички останали нови колеги ги назначават до края на август и после ако е доволна шефката - пуска им безсрочни, ако ли не, търси друг.

# 3 174
Член 70 не е само за безсрочен,проверявал съм го.Иначе те се измъкват от другите алинеи с оправданието че работата била 'сезонна'- в смисъл че догодина ако няма деца няма да си там,което придавало сезонен характер на работата.Но това са оправдания де то по тази логика абсолютно всички трябва да са на срочен.

# 3 175
  • Ямбол
Ето член 70:
"Чл. 70. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Когато работата изисква да се провери годността на работника или служителя да я изпълнява, окончателното приемане на работа може да се предшествува от договор със срок за изпитване до 6 месеца. Такъв договор може да се сключи и когато работникът или служителят желае да провери дали работата е подходяща за него."
Окончателно приемане на работа може би трябва да има определение в този кодекс.
В член 71 има нещо като пояснение:
"Чл. 71. (1) До изтичане на срока за изпитване страната, в чиято полза е уговорен, може да прекрати договора без предизвестие.
(2) Трудовият договор се смята за окончателно сключен, ако не бъде прекратен по предходната алинея до изтичане на срока за изпитване."

# 3 176
Окончателно сключен не значи сключен безсрочен.http://milovanov.bg/article-10.html
най-отдолу е казано:
Съгласно чл. 71, ал.2 от КТ, ако трудовият договор със срок за изпитване не бъде прекратен до изтичане на срока за изпитване, той се смята за окончателно сключен. От този момент нататък той не може да бъде прекратяван по чл. 71, ал.1 от КТ.

Като окончателен трудов договор, той остава да съществува било като срочен трудов договор, било като договор за неопределено време – според това, какво страните са уговорили по този въпрос.

# 3 177
  • Ямбол
В такъв случай остава да се четат алинеите по член 68, при който срочен се сключва "за изпълнение на временни, сезонни или краткотрайни работи и дейности, както и с новопостъпващи работници и служители в обявени в несъстоятелност или в ликвидация предприятия".Работата на учителя при свободно работно място не е нито временна, нито сезонна, нито краткотрайна. Като няма деца на следващата година, следва да има съкращение на щат, а не срочни договори.

# 3 178
  • Балчик
И при нас имаше колеги тази година с договори до 30.06. На някои от тях се предложи да прераснат в безсрочни, на други казаха, че през септември може пак да си подадат молбите.

# 3 179
  • Ямбол
А отпаднаха ли окончателно графиците за отпуски и означава ли, че за догодина няма да правим такива?

Общи условия

Активация на акаунт