Професия "учител"

• 499 550
  • 4 520
  •   2
Отговори
# 525
  • Пловдив
Това лято в Пловдив и областта имаше постоянно обяви за работни места. Дори при нас имаше 4-5 места, като на едното взеха току-що дипломирало се момиче

# 526
  • Балчик
А при нас се предпочитат без опит и квалификации, за да им се плаща по-малко.  Simple Smile Даже един кандидат с квалификация втори клас  и руска филология не беше одобрен, а вместо това се предпочете учителка с български  и руски, без клас, поради това, че ще взема много пари. И той даже се беше заканил да съди директорката, но явно се е отказал. Simple Smile

# 527
  • Пловдив
Записвам се да ви следя.Дипломиран педагог съм,постоянно ходене по училищата,бюрото по труда и не знам си къде ,но така и не мога да влезна в системата.Завърших преди 3 години  Sad
Аз бях по същия начин- 2 години преди да родя и последните 2 години отново непрекъснато следях обявите, РИО, бюро по труда и нищо.
На много места дори и да имаше място , отказваха да ми вземат документите, защото нямам стаж.
Докато този септември една директорка реши да даде шанс на човек без стаж, съвсем случайно и неочаквано, вече бях загубила надежда, че може да ми се случи.
Така, че не се отказвайте, все ще стане.

Да се запиша и аз да ви следя.Вече 4 години откакто съм завършила си търся работа като учител,всяка година кандидатствам по обявените места.Аз вече съм загубила надежда, още повече ,че като се хванат за този стаж.Не ми е ясно как да го придобия. Мисля,че трябват стабилни връзки или голям късмет за такава работа.
Знам ,че не е лека работата с деца и особено с това поколение , знам,че има интриги, завист и борба за оцеляване.Ама то къде не  така. Учила съм с удоволствие и искам да работя като учител и се надявам някой ден да бъда.
Това лято в Пловдив и областта имаше постоянно обяви за работни места. Дори при нас имаше 4-5 места, като на едното взеха току-що дипломирало се момиче
Леле кое е това училище?А за местата - имаше места ,но повечето бяха за учители в ДГ

# 528
В края на август в РИО Пловдив бяха 14-15 страници обявените места, повече от половината бяха за учители 5-12 клас. В нашето училище също имаше 3 места. И една от новоназначените колежки е без учителски стаж. Останалите също са млади, макар че имат и малко стаж. Разбира се, много е важно каква специалност си...

# 529
  • Пловдив
Lss, това беше само за Пловдив, плюс още толкова страници имаше за селата в района. И да, много от тях бяха точно за училищата. При нас имаше две места в начален курс и другите три бяха точно за 5-12 клас

# 530
  • Пловдив
И при нас имаше обявени 5 места  за възпитатели. С това нововъведено целодневно обучение се откриха много нови места. Назначиха 4 току що завършили момичета. До 15-ти септември едва запълнихме местата, дори последната я назначиха на 14-ти след обяд, защото имаше две отказали се - едната отиде в детска градина, където също я бяха приели, а другата не разбрала, че ще трябва да предава и английски.

# 531
То , че се обявяват места, обявяват се, разбира се.
Въпроса е , че като отидеш без стаж в много случаи въобще отказват да ти приемат документи, защото на обявата изрично е писано 3-5 години стаж.
От друга страна и да ти ги приемат обикновено за 1 място кандидатстват поне 30-40 човека, от тях поне 25 са млади, с подходящо образование и СЪС СТАЖ.
Пък в Пловдив сигурно е още по-трудно, защото ПУ бълва всяка година нови и нови учителски кадри, което си е конкуренция.

# 532
  • Пловдив
Три от петте новоназначени колежки са току що завършили. Шефът би назначил и петте такива, както беше казано по-горе заради по-ниските заплати, но нямаше кандидати.

# 533
  • Пловдив
Моят шеф назначава и млади хора, и такива със стаж, като гледа да не прецаква с парите, за да могат и младите хора да останат

# 534
  • ВАРНА
От известно време се каня да ви споделя нещо.
Аз съм човек, който никога не се е движил в женска компания. Бягам от повече от 2 жени събрани на едно място като дявол от тамян. И си избрах професия, където 99% са жени  Twisted Evil
Имам чувството, че колегите ми дори и на сън не спират да говорят  Crazy Аз съм по-мълчалива, имам нужда след времето, прекарано в класната стая, от тишина и спокойствие. Постоянното дърдорене около мен на моменти ме уморява. Понякога си мисля дори, че изглеждам като темерут.
Други екземпляри като мен има ли  Rolling Eyes

# 535
  • Пловдив
Лично аз обичам да си поприказвам междучасието с колегите. За разлика от другите хора, които работят постоянно с хора на тяхната възраст - имам предвид цялото работно време - ние го прекарваме с деца, с които общуваме на друго ниво. И лично на мен ми липсва общуването с хора, които са като мен, на моето ниво и е удоволствие да го правя през междучасията - дори и да говорим нещо обикновено и обичайно или да се шегуваме. Също и да седна на кафе с тях за час след като свършим работа просто да си поприказваме за каквото и да е. Достатъчно е ,че след това като се прибера в къщи ще се забия на компютъра и пак няма да има с кого да говоря. Освен да отговарям на въпроси какво ще има за вечеря и дали мога да дам пари за нещо.

# 536
  • Пловдив
Че имаше места обявени в РИО имаше,само че е много важно какво си завършил.Повечето са за възпитатели и за ДГ,както писах, поне по мои наблюдения и исканата специалност е ПУП или НУП.Аз съм филолог и не се класирам за повечето работни места. Сега мисля да запиша някоя магистратура педагогика, за да мога да преподавам в ДГ и като възпитател.

Това, че назначават млади хора без стаж , само може да ме радва Simple Smile

# 537
  • Луната ни пази
При нас (малък град- общински център) борбата е за голямото градско училище. Иначе по селата назначиха дори и незавършили колеги, защото няма кадри. По селата обаче работната среда е по- добра. Училищата ни са средни по големина- между 250 и 400 ученика. Само двете градски са големи- едното е с 650, а другото със 750  деца. Една позната в БТ сподели, че след 20ти септември не и е останал регистриран учител- млади, стари, всички са започнали работа.
Исках да споделя за преминаването към длъжност "старши учител". Според нашата синдикална, датата трябва да е записана във вътрешните правила за работна заплата. Тя може да началото на календарната или началото на учебната година, т.е. времето, в което се сменя образеца. Когато колега направи стаж за старши, подава ПИСМЕНО заявление до Директора, който е ДЛЪЖЕН в 7 дневен срок да му отговори ПИСМЕНО кога ще го повиши в тази длъжност, т.е. каква е датата записана във ВПРЗ. Няма право да откаже по принцип, а само да забави.
Искам да попитам, има ли някой от вас, който работи в etwinning или по Коменски?
Също така, някой който работи по проекта за целодневната организация на учебния процес?

# 538
  • Луната ни пази
Че имаше места обявени в РИО имаше,само че е много важно какво си завършил.Повечето са за възпитатели и за ДГ,както писах, поне по мои наблюдения и исканата специалност е ПУП или НУП.Аз съм филолог и не се класирам за повечето работни места. Сега мисля да запиша някоя магистратура педагогика, за да мога да преподавам в ДГ и като възпитател.

Това, че назначават млади хора без стаж , само може да ме радва Simple Smile
Че ти и с филология можеш да си възпитател 5-8 клас. Там няма значение специалността.

# 539
  • Балчик
Има, прасунчо. Толкова натоварена се прибирам от работа,че първият половин час съм не искам никой да говори с мен. Да имам време да релаксирам. В учителската си говорим, естествено, но ако не ми се говори, само слушам и мълча.
При нас са недисциплинирани учениците, работи се трудно. Често се налага да повишавам тон, прекъсват ме по време на урока за всевъзможни въпроси, извън учебния материал. Отделно директорката само те дебне да излезеш от час и започва да ти поставя задачи, да иска нещо от теб. Дежурим по 4 пъти седмично  в коридорите и там се налага да въдворяваш ред. Това страшно ме изморява и искам тишина и спокойствие след работа. Телевизор не гледам почти, радио слушам рядко.  

Когато съм на обществено място и има по-висо от нормалното шум ми иде да кресна- ШТ, тихооо. hahaha

Shagya,точно така. Сега във вторник на ПС синдикалната ще предложи промяна на вътрешните правила. Досега не сме го знаели това, никой не го е предвидил. Но пак е пълна тъпотия, защото след като на по-високо ниво има предвидена тази възможност, не може на по-ниско тя да отпада. Винаги важат по-висшестоящите нормативни документи. За мен е едно от многото безумия в законодателството.

Последна редакция: нд, 28 окт 2012, 09:37 от Джемма

Общи условия

Активация на акаунт