Професия "учител"

• 499 551
  • 4 520
  •   1
Отговори
# 510
Да, направо не знам дали има друго училище като нашето с такива малоумни ръководители. Най-тъжното е безхаберието на техните началници. В нашето РИО за старата шефка казваха- знаем я, ама какво да направим. Сегашната хем не я одобриха на конкурса, хем я оставиха да си изпълнява длъжността.
Виждам, че никой нищо не го интересува, важното е документацията да е в ред. Пълни безумия има в училищата.
Знаете ли още какво се изцепи нашата мила директорка миналата седмица: "Какво искате, не стига, че съм ви оставила на стария норматив, можех да ви го увелича, както увеличих моя! "
??? newsm78 Откога директорът определя норматива за преподавателска работа? Собственият си пък особено. Никъде не съм срещала да са им дали това правомощие все още. Моят е 648 часа и по нейните думи тя, ако поискала, можела да го увеличи. Аййде де. Съвсем на малоумни ли ѝ приличаме?

Мога да напиша книга- "Безумията на един директор". Grinning
Джемма,вашата е направо да оглави класацията "Топ идиот". Що се отнася до книгата,която можеш да напишеш-има опасност да надмине по големина енциклопедия Британика.

# 511
В нашия град е голяма навалица за работно място на учител. А и без това намаляват местата за учители.
Млади млади почти няма. Все около 40-50 годишни. Текучеството не е голямо, да не кажа - никак. Всички сме старши учители с изключение на 3-4 колеги (от около 65 души педагогически персонал).
Държавната работа си остава най-сигурната. В нашия град трудно се намира работа, каквато и да е.
А заплатите варират малко над минималната.
Дори за мястото на чистачка в училище имаше около 20 кандидати пролетта. Заплатата на чистачката е на нивото на минималната в страната.

# 512
  • Балчик
Да кажа за моя случай. вчера председателят на синдикалната организация беше на събрание , на което е поставила въпроса и отговорът е бил следния:
Не може директорът да отказва да назначи на длъжност "старши учител" този, който отговаря на условията. Може да забави с няколко месеца, поради финансови причини,  но не и да откаже изобщо назначение и увеличение на заплатата. Но за целта трябва във вътрешните правила, гласувани на ПС да имаме записано черно на бяло кой и кога става "старши учител" или да го имаме в колективния трудов договор. На нас ни предстои през февруари да го сключваме с този директор. А във вторник ще имаме ПС и председателят на СО ще отправи предложение за гласуване и промяна на правилата. Ще видим каква ще е реакцията на директорката.
А от инспекцията по труда добре си измиха ръцете с отговор, че не е в тяхната компетенция и да се обърна към РИО.

# 513
Искам да ви попитам нещо. Има ли сред вас колежки,които се опитват да разрешават междуличностните си отношения като подбутват родители да пишат неоснователни жалби и ли направо доноси срещу други колеги? Как се справяте с подобен проблем.

# 514
  • Балчик
Искам да ви попитам нещо. Има ли сред вас колежки,които се опитват да разрешават междуличностните си отношения като подбутват родители да пишат неоснователни жалби и ли направо доноси срещу други колеги? Как се справяте с подобен проблем.
Ауу, това е много долно. Слава богу нямаме такива проблеми. Тази година дойде колега, която е имала същия проблем с нашата бивша директорка, когато е била учител по това време в друго училище. Такива неща чух, че не са за вярване. Недостойно просто, нямам думи.
ева17, ти ли си в тази ситуация? Съчувствам ти.

# 515
В нашия град също има голямо бутане за учител, много търсена професия е, предвид сигурната и добра заплата/ за провинцията/, както и осигуровките, половин работен ден и всичките ваканции.
Също нямаме млади колеги, аз съм най-млада, а съм на 35 Shocked
Повечето са около петдесетте. Пълен застой...
За жалост интригите, конфликтите са често явление в учителските колективи. Всеки се бори за часове и място и в повечето случай няколко човека преподават един и същи предмет, което значи - съкращение, ако няма часове за един от тях.
Лицемерие, доносничество и въобще оставане на работа , като прецакаш другия или го изкараш некадърен е постоянно .
В повечето училище при нас има недостиг на ученици и борбата е жестока всяка година.

# 516
Джема,колективът,в който работя е чудесен с изключене на две особи. Едната горе-долу се търпи. Другата е чудо невиждано. В тази ситуация се оказваме всички през определени интервали от време-въртим се като на въртележка. Joy Joy JoyСега отново е яхнала метлата. Понеже директорът и се скара много остро,сега действа индиректно срещу едната възпитателка и срещу учителката по английски. Кара разни простакеси от нейните родители да пишат доноси срещу колегите,да ги изкарва неграмотни и некадърни. И на нейна страна са 4-5 майки,които са все с проблемни деца,и които набеждават учителите,че не са ги научили.Моля за съвет.

# 517
  • Балчик
Ужас. Даже не знам какво да те посъветвам. Директорът знае ли проблема, как се отнася? Нали той има пряк поглед върху работата на всички учители и може да прецени доколко са основателни тези доноси, още повече че се повтарят периодично.

# 518
Записвам се да ви следя.Дипломиран педагог съм,постоянно ходене по училищата,бюрото по труда и не знам си къде ,но така и не мога да влезна в системата.Завърших преди 3 години  Sad

# 519
  • ВАРНА
GodaiVa, от кой град си? Каква педагогика си завършила?

# 520
Завърших химия и биология.От Нова Загора съм.

# 521
Във всеки колектив има различни хора. Нормално е да има и такива, които вгорчават живота на другите. И аз много им се връзвах, но с растежа на ЕГН-то взех да мисля повече за своето спокойствие, съответно здраве. Наскоро ми разказваха за подобни истории в мъжки колектив, където жените са не повече от 5%. Май - нищо ново под слънцето.

# 522
 GodaiVa, в малките градове е трудна работа.
Плевен, че е голям град, втора година следя обявите в РИО от интерес и общо за цялата област бяха 15. И то предимно за възпитатели.

# 523
  • Ямбол
Трудно е, но не е невъзможно.
Аз бях доста време заместник на някого или все временно за по 1-2 години. Имам колеги, които са започнали по селата и такива, които още са по селата.
Закачвате се за малко и така докато направите познанства и както се казва пробиете в системата. После е малко по-лесно, все някой ще се сети за вас и ще ви потърси.
Е, при някои специалности е малко по-лесно.

П.П. Дъждовно време, не се заяждам, добронамерена съм, но обясни ми как расте ЕГН. От раждането до края то не се променя, променят се и растат годините, номерът - не.

# 524
Записвам се да ви следя.Дипломиран педагог съм,постоянно ходене по училищата,бюрото по труда и не знам си къде ,но така и не мога да влезна в системата.Завърших преди 3 години  Sad
Аз бях по същия начин- 2 години преди да родя и последните 2 години отново непрекъснато следях обявите, РИО, бюро по труда и нищо.
На много места дори и да имаше място , отказваха да ми вземат документите, защото нямам стаж.
Докато този септември една директорка реши да даде шанс на човек без стаж, съвсем случайно и неочаквано, вече бях загубила надежда, че може да ми се случи.
Така, че не се отказвайте, все ще стане.

Общи условия

Активация на акаунт