Професия "учител"

• 500 209
  • 4 520
  •   1
Отговори
# 825
Кандидат учителката,никога не забравяй,че сама тръгваш към осарник.Демонстрирах ти го.Възрастните учители се чувстват застрашени от младите колеги,с пресни знания са,а пък и децата искат по-млади хора.Практиката в Германия е хубава,обновяват си бързо учителския състав,възрастните ги пренасочват в администрацията на страната.
Много рядко,някой прекрасен човек,който е учител запазва младежки дух и работоспособност,изключително рядко явление.
А конкретен отговор на въпроса?  Simple Smile

Тони, специалисти има, ама не щат да стават учители.

# 826
А конкретен отговор на въпроса?  Simple Smile
Оптимистка.  Grinning

Всеки, който не е доволен от професията, която упражнява или заплащането, което получава, ако не харесва колектива, в който работи - би могъл да ги смени. Ако му стиска и ако е достатъчно кадърен.

# 827

Имам доста опит от другата страна- дъщеря ми е седмокласничка, доста време ги наблюдавам. Обаче най-назадничава се оказа най-младата учителка, та не е до възраст точно...

За осарника- то къде ли не е така, зависи от много неща. Тъй като до сега съм работила във финансовата сфера, ако искаш да ти разкажа няколко истории за колеги, стремящи се да достигнат таргет Whistling Трудно би ме изплашило нещо подобно  Laughing

# 828
  • Луната ни пази
Прочети малко книжки ти рекох иносказателно,ДидеваНе знайш какво се случва в БГ?Аз искам да си разшириш кръгозора с малко по-далеч от кръга,в който зацикляш.Скучна си ми вече.Чао.

Днес ми е тръгнало да поднасям извинения- в случая на ПУ и ВТУ, на които предположих, че е възпитаничка Айседора.
Да попитам все пак, какво е образованието ти и къде си го получила?
Ти не си учителка, нали  Wink!
Ох, срам не срам, но да попитам какво им има на тези два университета? Аз, като възпитаник на ВТУ, се засегнах в интерес на истината.   bouquet  Още повече, че една голяма част от нашите преподаватели идваха от СУ и от БАН (става въпрос за географите) Днес университета има утвърдени в национален мащаб преподаватели, които по мое време бяха асистенти. Думите ми са добронамерена защита, а не заяждане   bouquet

# 829
Изключително трудно е днес да се внедриш в учителската система. Изключение правят само учителите по английски език, дори вече и по информатика не се търсят учители, освен в някое отдалечено село. Това е професия- кауза. Има учители, които са добри в преподавания предмет, но са лоши педагози. По времето на соца, обаче много специалисти, завършили физика, химия и др. от точните науки, не искаха да ходят да работят по предприятията на смени и станаха учители. Днес е пълно с филолози, математици, биолози и др. завършили профил педагогока, които изобщо не могат да влязат системата, дори и по заместване.
Иначе в големите училища, където има много ученици, делегираните им бюджети са големи и заплатите на учителите не са ниски. Като се вземе в предвид работното време и ваканциите, нещата стават примамливи, стига да можеш да работиш с деца.  Peace

П.П Аз имам специалност, с която мога да стана учител, мислех да изкарам педагогическа правоспособност. Интересувах се, питах в инспектората, имам и роднини в тази система, шансовете ми да си намеря работа бяха нула. Само по проекта "Заедно в час"  ми предложиха възможност за евентуална работа на другия край на България в село.

Последна редакция: чт, 25 юли 2013, 17:48 от Red_Hot

# 830
Наистина лу няма работни места?аз мислех,че има търсене заради ниското заплащане..

# 831
Ох, срам не срам, но да попитам какво им има на тези два университета? Аз, като възпитаник на ВТУ, се засегнах в интерес на истината.   bouquet  Още повече, че една голяма част от нашите преподаватели идваха от СУ и от БАН (става въпрос за географите) Днес университета има утвърдени в национален мащаб преподаватели, които по мое време бяха асистенти. Думите ми са добронамерена защита, а не заяждане   bouquet

Приятно ми е, завършила съм ПУ в далечната 1989 година, втори випуск НУП, кандидатствах само и единствено там, тогава още вярвах, че професията е кауза, мисия и...абе, детска му работа, на 17 съм била. Страхотни преподаватели имах, доволна съм от образованието, което получих и от хората, с които имах удоволствието да общувам /е, далеч не всички, разбира се/, с Мая Дългъчева бяхме в една група, Майче, ако някак се случи да прочетеш това, да знаеш, че не съм ви забравила- теб, Джени, Катя, Паци, Коцето, Ангелина, Жоро Пеев /Замунда банана бенд/, стиховете, които пишехме на конвейр, ентусиазма и балоните, които раздавахме "просто така", за да усмихнем нечий ден, "Крушата"...Отплеснах се, но някак ми се искаше да напиша това. Та в никакъв случай не подценявам университетите ни, просто след промените критериите за прием, особено в педагогическите специалности, паднаха под критичния минимум, други обстоятелства пък прекършиха и без това деликатния престиж на професията. И в крайна сметка от ПУ и ВТУ всяка година излизат на стада недообразовани "колеги", това е. По друг начин казано, като знам какво излиза от училищата, твърде ми е ясно какво влиза в университетите. За да не засегна неволно някого, правя уговорката, че обобщенията ми са неточни и немеродавни и, за щастие, с много сериозен процент изключения.  Peace

# 832
  • Пловдив
Не че няма, но предполагам, че ще има един момент, в който ще се свият малко нещата покрай вдигането на пенсионната възраст. При нас имаше 2 или 3 години поред, когато се пенсионираха по 3 колеги, но това беше преди 3 години. Сега ако не променят нещо за пенсионирането, ще има търсене при нас след около 3 години чак и то поне 5-6 места. Предполагам, само предполагам, че ще има такова нещо и по другите училища

# 833
Наистина лу няма работни места?аз мислех,че има търсене заради ниското заплащане..

Значи това с ниското заплащане не е точно така.
Както знаете у-щата вече са на делегирани бюджети. Това означава, че у-щето ако е голямо и субсидията от държавата му е голяма. За това има такава конкуренция м/у у-щата в един град. Всяко иска да привлече все повече деца, за да има повече пари. В тези у-ща заплатите стигат и до 1000 лв (в града, за учител със стаж, средното заплащане около 700-800 лв, чисто) . Ниски са заплатите в у-щата, където има малко деца.

А работа за учители няма в последните 20 години, дори имаше много съкращения при тях, поради демографския срив. Сега, поради кризата и факта, че много хора останаха без работа, а и всеки знае, че в частния сектор е трудно, има голям наплив за тази професия, но там трябва някой да се пенсионира и да имаш дебели връзки, за да си намериш работа. Обикновено се започва в у-ще в село, а много често и там си оставаш. В тази система без връзки не става.

# 834
Не че няма, но предполагам, че ще има един момент, в който ще се свият малко нещата покрай вдигането на пенсионната възраст. При нас имаше 2 или 3 години поред, когато се пенсионираха по 3 колеги, но това беше преди 3 години. Сега ако не променят нещо за пенсионирането, ще има търсене при нас след около 3 години чак и то поне 5-6 места. Предполагам, само предполагам, че ще има такова нещо и по другите училища

Да, и това го има, че поради свиването дълги години, има у-ща в които учителите са на една възраст и относително по едно време ще излязат в пенсия. Това е валидно най-вече за НУП. След няколко годни, казват че масово ще има нови назначения, но вярвайте кандидати има за тези места.

# 835
  • Пловдив
Вярно е, че там, където има повече деца, има и по-голям делегиран бюджет. Но това невинаги означава, че заплатите са адекватни на този бюджет. Много зависи от начина, по който директорът си разпределя парите. При нас, сравнително голямо като брой деца училище, заплатите са доста нормални. Само че в друго училище с много близък до нашата бройка ученици заплатите са с между 50 до 100 лева по-ниски.

Ред Хот, и по други предмети ще се търсят кадри. При нас например от '56 набор има няколко човека, та за тях ще има няколко места, ако се пенсионират.

# 836
Вярно е, че там, където има повече деца, има и по-голям делегиран бюджет. Но това невинаги означава, че заплатите са адекватни на този бюджет. Много зависи от начина, по който директорът си разпределя парите. При нас, сравнително голямо като брой деца училище, заплатите са доста нормални. Само че в друго училище с много близък до нашата бройка ученици заплатите са с между 50 до 100 лева по-ниски.

Да, така е. Важно е Директорът да е добър мениджър, защото на практика той управлява парите. Сега на у-щата им дадоха възможност и да кандидатстват по европейски проекти и материалната база много се подобри и т.н  Peace

П.П.  Нищо лично, но винаги ми е бил смешен факта как учителите си сравняват заплатите и сякаш, че не могат да разберат, че е някак си нормално колегата ти да взема по-малко или повече от теб. Както на практика е във всяка частна фирма.Личното ти заплащане зависи от много фактори Simple Smile

# 837

Ред Хот, и по други предмети ще се търсят кадри. При нас например от '56 набор има няколко човека, та за тях ще има няколко места, ако се пенсионират.

Може, но вярвай ми знам за какво драпане става въпрос и по какъв връзкарски начин се назначават учителите  Peace

Не мога да храня илюзии, че и да изкарам педагогическа правоспособност, без нито един ден трудов стаж като учител, някой ще ме назначи, при положение, че има хора със стаж, които или заместват или са били съкратени.

# 838
  • Пловдив

Да, така е. Важно е Директорът да е добър мениджър, защото на практика той управлява парите. Сега на у-щата им дадоха възможност и да кандидатстват по европейски проекти и материалната база много се подобри и т.н  Peace

П.П.  Нищо лично, но винаги ми е бил смешен факта как учителите си сравняват заплатите и сякаш, че не могат да разберат, че е някак си нормално колегата ти да взема по-малко или повече от теб. Както на практика е във всяка частна фирма.Личното ти заплащане зависи от много фактори Simple Smile

Това си е мое лично наблюдение, защото ми се наложи да замествам във второто училище, а след това колежка оттам дойде при нас

# 839
  • Луната ни пази
Ох, срам не срам, но да попитам какво им има на тези два университета? Аз, като възпитаник на ВТУ, се засегнах в интерес на истината.   bouquet  Още повече, че една голяма част от нашите преподаватели идваха от СУ и от БАН (става въпрос за географите) Днес университета има утвърдени в национален мащаб преподаватели, които по мое време бяха асистенти. Думите ми са добронамерена защита, а не заяждане   bouquet

Приятно ми е, завършила съм ПУ в далечната 1989 година, втори випуск НУП, кандидатствах само и единствено там, тогава още вярвах, че професията е кауза, мисия и...абе, детска му работа, на 17 съм била. Страхотни преподаватели имах, доволна съм от образованието, което получих и от хората, с които имах удоволствието да общувам /е, далеч не всички, разбира се/, с Мая Дългъчева бяхме в една група, Майче, ако някак се случи да прочетеш това, да знаеш, че не съм ви забравила- теб, Джени, Катя, Паци, Коцето, Ангелина, Жоро Пеев /Замунда банана бенд/, стиховете, които пишехме на конвейр, ентусиазма и балоните, които раздавахме "просто така", за да усмихнем нечий ден, "Крушата"...Отплеснах се, но някак ми се искаше да напиша това. Та в никакъв случай не подценявам университетите ни, просто след промените критериите за прием, особено в педагогическите специалности, паднаха под критичния минимум, други обстоятелства пък прекършиха и без това деликатния престиж на професията. И в крайна сметка от ПУ и ВТУ всяка година излизат на стада недообразовани "колеги", това е. По друг начин казано, като знам какво излиза от училищата, твърде ми е ясно какво влиза в университетите. За да не засегна неволно някого, правя уговорката, че обобщенията ми са неточни и немеродавни и, за щастие, с много сериозен процент изключения.  Peace
Ох, а ако знаеш какво излиза от ШУ. И при нас има доста неграмотни колежки. Няма мотивация. И аз навремето, също 17 годишна, пълна с идеали, отидох да уча за УЧИТЕЛ, вдъхновена от моите УЧИТЕЛИ. Наистина вдъхновена. Сега, с днешна дата, съм вдъхновена от самата себе си, но крайно разочарована от учителите си (с едно две изключения), защото работя с тях и виждам само едни хора, чакащи да си изпеят песента и да си тръгнат. По- младите сериозно ги мързи да работят, въпреки добрите заплати, които получаваме, особено за нашия регион.

Общи условия

Активация на акаунт