Професия "учител"

• 500 209
  • 4 520
  •   1
Отговори
# 840
Изключително трудно е днес да се внедриш в учителската система. Изключение правят само учителите по английски език, дори вече и по информатика не се търсят учители, освен в някое отдалечено село. Това е професия- кауза. Има учители, които са добри в преподавания предмет, но са лоши педагози. По времето на соца, обаче много специалисти, завършили физика, химия и др. от точните науки, не искаха да ходят да работят по предприятията на смени и станаха учители. Днес е пълно с филолози, математици, биолози и др. завършили профил педагогока, които изобщо не могат да влязат системата, дори и по заместване.
Иначе в големите училища, където има много ученици, делегираните им бюджети са големи и заплатите на учителите не са ниски. Като се вземе в предвид работното време и ваканциите, нещата стават примамливи, стига да можеш да работиш с деца.  Peace

П.П Аз имам специалност, с която мога да стана учител, мислех да изкарам педагогическа правоспособност. Интересувах се, питах в инспектората, имам и роднини в тази система, шансовете ми да си намеря работа бяха нула. Само по проекта "Заедно в час"  ми предложиха възможност за евентуална работа на другия край на България в село.

Разбирам, че не си учител. Моля ви, не спекулирайте с работното време и отпуските на учителите. На тези, с които влизам в спор по въпроса, препоръчвам да  поработят като учители и после да си поговорим.
Аз съм начален учител с  25 години стаж. Обожавам работата си, никога не бих работила друго и никога не съм искала да уча друго. В училище съм в 7,00. Часовете ми са до 12,30. Следва изпращане и разговори с родители, попълване на документация, консултации, втори ЧК, проверка на тетрадки / при малките ежедневно се проверяват поне по 3-4 /, т.е., 25 деца по 4 тетрадки = 100. Ако нямам ангажимент в комисия, проект или съвет, мога да си тръгна към 14,30- 15. Подготовката на уроците / презентациите, дидактичните материали / за следващия ден остава за вкъщи - около час. Дано вече не ми завиждате. За шума и нервите няма да пиша. За заплати "700-800 лв, чисто" ние не сме чували. Моята чисто е 600.
За работните места. В момента  има много обявени места и до септември ще стават все повече. Но това е защото в края на май се прекратяват догорите на възпитателите, а сега се търсят отново. Причината е ясна - икономии. Рядко има наистина свободни места.
По отношение качеството на учителите, нещата са индивидуални. Може учител с 30г. стаж да не научи децата на нищо, както и млад учител да направи много за тях. Тук нещата не са еднозначни. Тези, които са тръгнали да стават учители, трябва добре да си помислят дали ще им стиска да работят това. Има хора с голямо желание за работа, но просто не стават. Трябва да са подготвени за голям стрес и напрежение, огромни отговорности, шум, недостатъчно заплащане, недоволни родители и все по-капризни директори. Моята "мечта" е мандатност за директорите, но знам че няма да се случи. Не и скоро, не и тук.

# 841
*Kehlibar, имам учител в семейството си с 35 годишен стаж. Simple Smile Наясно съм много добре.
Искаш ли да ти разкажа как се работи в частния сектор? Започвам в 8.30 и се прибирам не по-рано от 20.30, като след това телефонът ми продължава да звъни по служебни въпроси и т.н и т.н, мога много да обяснявам за извън работното време, което не се заплаща, за стреса, за клиентите, за шефовете и т.н  Stop
Не съм казала, че е лесно да се работи с деца.

Всяка професия си има недостатъците.

Апропо, заплащането зависи и от квалификацията на учителя. За всяко ПКС на учителя му се добавя към заплатата.

# 842
Аз пък твърдя, че в малките градове, даже в средните, заплатата на учителите е по- висока отколкото на тези , работещи в частния сектор.
За работно време също не искам да коментирам. Аз съм учител и въпреки всички нерви, ясно си давам сметка колко по- леко ми минава деня и колко повече свободно време имам, в сравнение с хората, работещи на частно.
Аз почивам всяка събота и неделя плюс 56 дни отпуск, сестра ми работеше до скоро в огромна частна фирма- заплатата й колкото моята, работи от 8 до 20.30-21.00 , включително събота до 14.30 и през неделя, тоест почива реално 2 дни в месеца.
Нека не омаловажаваме предимствата, които има учителската професия.
Между другото сестра ми също е с педагогическа специалност, от няколко месеца работи като учител и прави чудесно разликата, думите й са : " Аз в момента все едно не ходя на работа."

# 843
  • Пловдив
Само че работното време вече никъде не е това, което беше. А учителското такова от доста време боде очите на всички. И аз като Кехлибар вкъщи продължавам да работя с различна продължителност - да си нахвърлям идеи за следващия ден, работни листове да подготвя, ако ми трябват, да си направя тестове, все има какво да се прави.

# 844
Апропо, заплащането зависи и от квалификацията на учителя. За всяко ПКС на учителя му се добавя към заплатата.

Разбира се. В цитираната от мен заплата е включена и ПКС.

Знам как се работи в частния сектор и не правя стравнение с него. Не сте ме разбрали добре. Упрекът ми беше към тия,  дето казват, че учителите работят 3-4 часа на ден.
За некоректността и експлоатацията в частния сектор мога да пиша много, защото децата ми работят там.

# 845
И аз като Кехлибар вкъщи продължавам да работя с различна продължителност - да си нахвърлям идеи за следващия ден, работни листове да подготвя, ако ми трябват, да си направя тестове, все има какво да се прави.

Има и друг начин на работа - не проверяваш тетрадките, домашните, не си знаеш урока за следващия ден, не подготвяш на децата нищо нагледно и интересно. Доста колеги работят така. Съжалявам, аз не го правя.

# 846
ПКС е на степени и си има разлика в цифрово изражение.

Но както й да е. не подценявам труда на учителите. Напротив смятам, че последните години тя загуби престижа си в сравнение, с това което беше преди години. И това най-вече се държи на факта, че родителите се държат доста неуважително и грубо.

# 847
  • Пловдив
Кехлибар, по този въпрос съм чувала мнения на приятелки от други сфери - "Какво толкова се готвиш, нали тези неща си ги имаш от предни години?" Ами, имам си ги нещата, обаче гледам да актуализирам, защото от набор до набор разликите са от земята до небето.

# 848
  • Пловдив
ПКС е на степени и си има разлика в цифрово изражение.

Но както й да е. не подценявам труда на учителите. Напротив смятам, че последните години тя загуби престижа си в сравнение, с това което беше преди години. И това най-вече се държи на факта, че родителите се държат доста неуважително и грубо.

През 2005 година бях гледала в първото ми училище едни таблици с тогавашните заплати и имаше една графа с ПКС-тата, та за онова време заплащането им беше доста ниско. Сега може и да се заплаща повече

# 849
Да, различно е заплащането, но от степен до степен разликата е смешно малка и не стимулира колегите да се явяват за по-висока, тъй като разходите по курсове и дипломна работа не могат да се "избият" няколко години.

Кехлибар, по този въпрос съм чувала мнения на приятелки от други сфери - "Какво толкова се готвиш, нали тези неща си ги имаш от предни години?" Ами, имам си ги нещата, обаче гледам да актуализирам, защото от набор до набор разликите са от земята до небето.

Така е. Родителите искат качествено и съвременно образование, но в същото време им е почти смешно, че един учител подготвя уроци си.

# 850
  • в моя гьол
Извадка от КТД:
Чл. 34 (1) Страните по този договор се споразумяват минималните размери на
допълнителните трудови възнаграждения да бъдат, както следва:
(2) За по-висока лична квалификация:
1. за професионална-квалификационна степен:
а/ за V ПКС – 12.00 лв.;
б/ за IV ПКС - 16.00 лв.;
в/ за III ПКС - 20.00лв.;
г/за II ПКС - 48.00лв.;
д/ за I ПКС - 65.00лв.

# 851
Извадка от КТД:
а/ за V ПКС – 12.00 лв.;
г/за II ПКС - 48.00лв.;
д/ за I ПКС - 65.00лв.

Ето, тук ваши колеги споделят за заплащането на ПКС. И аз имам последен спомен от мин. година, че въпросният ми роднина, който е с първо ПКС, взема стотина лева отгоре за него.  newsm78

Това, което сте цитирали е определено като "Минималните размери на допълнителните трудови възнаграждения за по-висока лична квалификация, според професионално-квалификационната степен"

http://bglog.net/nachobrazovanie/72167

# 852

Имам доста опит от другата страна- дъщеря ми е седмокласничка, доста време ги наблюдавам. Обаче най-назадничава се оказа най-младата учителка, та не е до възраст точно...

За осарника- то къде ли не е така, зависи от много неща. Тъй като до сега съм работила във финансовата сфера, ако искаш да ти разкажа няколко истории за колеги, стремящи се да достигнат таргет Whistling Трудно би ме изплашило нещо подобно  Laughing

А сега хубаво ги виде грамотните,ей това не прави с децата,каквито такива,учителя отваря детето,не го затваря.То не е вряло и кипяло като нас,има нежни крехки деца,имат нужда от подкрепа,а не подтискане.Голяма част от учителите са садисти,това е положението,малко са истински добрите хора сред тях.Спечели любовта на децата,гледай си работата и ако ти правят мръсни номера колегите,радвай се,завиждат ти.
   Как си я представяте да съм ви завършила второкласните университети,всички колиг от таме са ж.з. и тези от моя са о.к.

Последна редакция: пт, 26 юли 2013, 14:29 от aisedora

# 853
  • Пловдив
Честно казано, след последния ти пост, Айседора, ще се надявам някой ден да не си учителка на моите деца

# 854
Извадка от КТД:
а/ за V ПКС – 12.00 лв.;
г/за II ПКС - 48.00лв.;
д/ за I ПКС - 65.00лв.

Ето, тук ваши колеги споделят за заплащането на ПКС. И аз имам последен спомен от мин. година, че въпросният ми роднина, който е с първо ПКС, взема стотина лева отгоре за него.  newsm78

Това, което сте цитирали е определено като "Минималните размери на допълнителните трудови възнаграждения за по-висока лична квалификация, според професионално-квалификационната степен"

Това са сумите, да. Макар да са дадени като "Минималните размери", по-големи не сме виждали, така че се оказват и максимални.
Red_Hot, за теб има ли разлика дали ще оставиш в магазина 65 лв. или 100? За мен има.

Разликата между 4 и 3 ПКС е 4 лв. Само за сведение - 4 ПКС се взема след курс, който си плащаш и защита на дипломна работа. И всичко това е оценено на 4 лв. А за 1 ПКС трябва да си публикувал книга или нещо подобно. Това 65 лв. ли струва? Добре е човек да цени труда си, а още по-добре е и околните да го правят.

Общи условия

Активация на акаунт