Професия "учител"

• 500 168
  • 4 520
  •   1
Отговори
# 1 245
  • Пловдив
Аз също искам да бъда учител. Разликата в заплащането е огромна, защото ми намалиха заплатата на новото място и съм на 535 лева сега. В другото училище ми предлагат възпитателско място за стотина лева отгоре. Не ми е ясно защо се получава така! Безобразие! От около месец не мога да реша, защото искам да бъда учител, а заплащането не ме устройства. Изплащам кредит. Затова и реших да споделя тук с вас.

Защото в другото училище имат повече деца, по-голям бюджет и явно директор и счетоводител са си на местата, за да си организират нещата както трябва

# 1 246
Това за бакалавърите и магистрите го попитах, защото май така нямаш право да преподаваш в ОУ с тази специалност, аз през годината няколко пъти се обаждах за учителски места в основни училища и ми казаха, че не можело.
Трябвало НУП с език.

# 1 247
Не,НУП с език трябва за да водиш Английски от 1-4 клас.Ама на мен са ми казвали че ако няма с нуп може и филолог.От 5-8 клас нямаш никакъв проблем и би трябвало да е предимство магистратурата,то иначе за какво да я караш ако даже ще те ограничава.

# 1 248
Тя може да изкара и една начална училищна педагогика. То не пречи.   bouquet

# 1 249
Да, аз съм магистър, АФ, освен това имам стаж като учител 3 години и 6 месеца.Ще се изям от яд, че не си останах в училището, където работех преди, сега можех да съм вече на постоянно място и с титла учител.
Ама парите бяха малко и аз се поблазних да започна другаде работа при по-висока заплата, която вече не е толкова висока, пък и фирмата стана изцяло частна и се влошиха нещата.

Това за педагогиката съм си го мислила, ама нямам нито пари, нито време се занимавам пак с учене.

По времето на моето учителстване - 2001-2005 г., нямаше такива категоризация на учителите, мисля, че по-късно е въведоха.

Последна редакция: пт, 16 авг 2013, 14:37 от gitadam

# 1 250
То няма разлика в заплащането на младши учител и учител. Разликата по Наредба започва чак от старши учител. Трябва да имаш 10 години педагогически стаж, за да бъдеш старши.

# 1 251
gitadam,в Пловдив би трябвало да има места по Английски/?,като имаш и стаж трябва да успееш.Но тези с 2-годишните преквалификации-е според мен такива трябва да се махнат ако има кандидат филолог.Макар че за съжаление сега търсят най-много начални и кандидатите за едно място стават все повече и повече в кризата.
И не стане ли сега чак догодина Август имаш шанс ей това най-много ме е яд.Трябва да чакаш цяла година освен ако не изникне извънредно заместване.

# 1 252
Подала съм на две места документи, ще видим какво ще стане.Точно на тези най-много ме е яд, понеже нямат ценз, но и няма кой да ги мръдне от там и това е, като циментирани са.Няма да споменавам у-щето, но в него има само един учител по английски, който е с филология и то завършена в чужбина.Истината е, че всеки си пази хляба, защото с този ценз, който имат едва ли ще си намерят място в друго училище.

Да, това му лошото на учителството, че свободните места излизат чак август.

Изобщо много полезна и интересна тема сте започнали, едва чак днес я видях във форума, та реших да пиша.

Последна редакция: пт, 16 авг 2013, 14:45 от gitadam

# 1 253
  • Пловдив
Здравейте, момичета.
Аз си смених местоживеенето и ми се наложи да си сменя и Работодателя. Трябва да ви споделя, че заплатата ми падна на минималната, може би защото съм на изпитателен договор.

В правилата за определяне на работната заплата в нашето училище ясно е записано "новоназначен учител започва с минимална учителска заплата". Дори и 50 години стаж да има - основната заплата ще е минималната. Мисля, че не е нужно да казвам причините - както винаги - финансови. Евентуално след година, две , ако се справя отлично с работата по преценка на ръководството заплатата може да се увеличи.

Аз смятам, че вече който не се оправя с компютри не може да е учител, той дърпа прогреса назад, как ще чете новости и как ще се готви качествено за часовете си. Имаме и ние един двама такива, не разбират от компютри , не щат и да се пенсионират, но са на изживяване Peace

Много съм спорила по този въпрос. Изобщо не съм съгласна. В някои отношения компюърната грамотност няма никакво отношение в работата. Имам прекрасни колежки, в предпесионна възраст, които хабер си нямат от компютри, но ограмотяват перфектно децата и им дават отлична начална подготовка. Не мисля, че са на изживяване, а че децата, които попадат при тях имат огромен късмет, че са случили на такива добри учителки. И не виждам с какво един компютър би повишил техния талант за работа с деца.

# 1 254
По-скоро техния живот ще стане по-лек, не заради друго.Тестове, разпределения ще могат да се набират на компютър и да се разпечатват на принтер, а не както беше навремето, аз си спомням разпределенията си ги правих на ръка, в тетрадки.
Ако учителя работи с интерактивна дъска е хубаво да е компютърно грамотен и на места искат точно документ за компютърна грамотност поради тази причина.

Последна редакция: пт, 16 авг 2013, 16:20 от gitadam

# 1 255
ЗлаВещица , изобщо не съм съгласна с това , всеки учител трябва да се научи да борави с компютър, най-малкото да чете новости и да ги преподава, да прави часовете по-интерактивни, чрез презентации и материали намерени в нета, има хиляди такива. Домашни и , доклади и проекти могат да се пращат и получават и по  имейл , така че категорично съм за компютрите. Да старата генерация е полезна и има много опит , но днешните ученици , не искат само писане по дъската Peace. Трудно се приковава вниманието им , ако не е интересно и раздвижено, това обаче изисква усилия , но не и  когато си пред пенсия и вече не ти се работи толкова . Поне моите впечатления са такива, да не говорим пък за тези дето не искат да се пенсионират и така си седят на завет и освен с преподаване с нищо не се занимават, ни с класно ръководство, ни с извън класни дейности, ни с европейски проекти. Взимат си заплатата и си гледат внучетата е не съм съгласна, а младите и инициативните да седят без работа. И да си караме по установени правила на черна дъска и разкажи урока , е не е това представата ми за добро образование и няма какво да са доволни учениците, че им са се паднали тези учители Peace

# 1 256
Момичета, много ви моля, проверявайте правописа, преди да публикувате. Не за друго, ами после глозгат "грамотността" на учителите. И, извинявайте, ама съвсем не без основания.  Peace

# 1 257
  • Пловдив
ЗлаВещица , изобщо не съм съгласна с това , всеки учител трябва да се научи да борави с компютър, най-малкото да чете новости и да ги преподава, да прави часовете по-интерактивни, чрез презентации и материали намерени в нета, има хиляди такива. Домашни и , доклади и проекти могат да се пращат и получават и по  имейл , така че категорично съм за компютрите. Да старата генерация е полезна и има много опит , но днешните ученици , не искат само писане по дъската Peace. Трудно се приковава вниманието им , ако не е интересно и раздвижено, това обаче изисква усилия , но не и  когато си пред пенсия и вече не ти се работи толкова . Поне моите впечатления са такива, да не говорим пък за тези дето не искат да се пенсионират и така си седят на завет и освен с преподаване с нищо не се занимават, ни с класно ръководство, ни с извън класни дейности, ни с европейски проекти. Взимат си заплатата и си гледат внучетата е не съм съгласна, а младите и инициативните да седят без работа. И да си караме по установени правила на черна дъска и разкажи урока , е не е това представата ми за добро образование и няма какво да са доволни учениците, че им са се паднали тези учители Peace

Не съм против компютите. Само твърдя, че има учители, които работят отлично и без тях, и не е задължително да ги ползват, за да са перфектни в работата си. Съжалявам, че не познаваш такива учители, които не могат да спечелят и задържат вниманието на учениците без тези технологии. И че твоите познати в напреднала възраст само гледат заплатите и внучетата си. Явно моите колежки са коренно различни. Дори дадох дъщеря си миналата година в 1-ви клас  при госпожа, която не работи по европейски проекти, не ползва презентации, не праща домашни и доклади по мейл, но въпреки всички тези нейни "недостатъци" паралелката и беше запълнена още през октомври предната учебна година и успя цяла година да държи вниманието на децата непрекъснато без всичко това.
Ето това за мен е добро образование - да грабнеш учениците, да им задържиш вниманието и да можеш да ги учиш въпреки всичко.

# 1 258
Преподавам в техническа гимназия , говоря за големи ученици Peace

Последна редакция: пт, 16 авг 2013, 16:59 от sisitons

# 1 259
Можеш да се запишеш и тук :
[urlhttp://zaednovchas.bg/][/url]

Тука е хава- гъза работа. Там предлагат работа само в отдалечени села, на другия край на България за които няма кандидати. Пробвала съм ги. Два месеца ми звъняха да ме убеждават да се запиша и да ме разпитват всеки път защо не ме устройва  ooooh!

Използването на компютри вече е повече от наложително. Разпределения, проекти, презентации, тези деца искат съвременни методи на преподаване, а не с тебешира да им пишеш по черната дъска. В много неловки ситуации изпадат учителите, които все още не могат да се оправят с компютрите.

След това в интернет има материали и материали, които могат да са полезни на еди учител. Е, разбира се тези, които не работят с компютъра няма как да го знаят това и го оспорват  Crossing Arms  

Светът се развива не може човекът да стои на едно място.

Последна редакция: пт, 16 авг 2013, 19:44 от Red_Hot

Общи условия

Активация на акаунт