Професия "учител"

• 493 618
  • 4 520
  •   1
Отговори
# 2 250
  • Балчик
Ами аз тогава не разбрах каква ти е дилемата. Имаш ли педагогика за икономическата си специалност или не? Защото педагогиката ти от ИТ не важи за икономиката.
Ето това е отговора  Hug
Икономическата ми специалност е само икономическа  Peace
Благодаря за пояснението Джемма  bouquet

А, така вече се разбрахме. Значи, ако имаш късмет да няма други кандидати, можеш да работиш като редовен учител и без педагогика по цитирания от мен по-горе член от ЗНП.
Аз работя така и точно икономически дисциплини преподавам. Мога да отговоря и на други твои въпроси, ако имаш такива.

# 2 251
Здравейте! Интересувам се какво е заплащането на възпитателите? Ще бъда назначена като такава,до сега имам 4 месеца стаж, но по специалността си. Беше ми неудобно да питам, а и независимо от това желая да продължа в сферата, в която съм учила.
Възпитателите са на същото заплащане като учителите. С твоят стаж ще взимаш минимума, което е 500 лв. основна заплата.
И аз така предполагах, но директорката ми спомена за 80% от основната  Rolling Eyes Не ми се искаше да задълбавам,защото ако е 80%, то чисто се пада 312лв.  Confused Аз съм по химия и биология и предполагам 80%,  защото нямам НУП (училището е основно).

# 2 252
  • Луната ни пази
Здравейте! Интересувам се какво е заплащането на възпитателите? Ще бъда назначена като такава,до сега имам 4 месеца стаж, но по специалността си. Беше ми неудобно да питам, а и независимо от това желая да продължа в сферата, в която съм учила.
Възпитателите са на същото заплащане като учителите. С твоят стаж ще взимаш минимума, което е 500 лв. основна заплата.
И аз така предполагах, но директорката ми спомена за 80% от основната  Rolling Eyes Не ми се искаше да задълбавам,защото ако е 80%, то чисто се пада 312лв.  Confused Аз съм по химия и биология и предполагам 80%,  защото нямам НУП (училището е основно).

А, това е съвсем друг въпрос. Директорката е права. Щом нямаш НУП, а ще си възпитател в начален етап, определено заплатата ти ще е 80% от основната.

# 2 253
А, това е съвсем друг въпрос. Директорката е права. Щом нямаш НУП, а ще си възпитател в начален етап, определено заплатата ти ще е 80% от основната.
[/quote]
Това означава ли, че прогимназиален или гимназиален учител с  Химия,Биология може да работи като възпитател в начален курс, т.е. да няма НУП?

# 2 254
  • в моя гьол

Това означава ли, че прогимназиален или гимназиален учител с  Химия,Биология може да работи като възпитател в начален курс, т.е. да няма НУП?

Ако няма кандидати с НУП за мястото, директорът може да назначи неспециалист, но на срочен договор и, както вече споменаха, с по-ниска заплата.

# 2 255

Ако няма кандидати с НУП за мястото, директорът може да назначи неспециалист, но на срочен договор и, както вече споменаха, с по-ниска заплата.
Точно това директорката каза и на мен. Ако не се появи кандидат, ще ме назначи, нищо ,че нямам НУП.

# 2 256
Работя като възпитател в училище с малко деца и следобед групите ни са слети.
Мин. година бяха три- 1+ 2 клас; 3+4 и една сборна 5,6,7,8 клас.
Аз бях на тази 3+ 4 и ако вървим по пътя на логиката, наесен трябва да съм 1+ 4 клас.Това ми се струва неудачно, малките са с 35 мин. час,големите с 40, отделно понякога едните имат 4 часа, другите 6, трудно ще им измисля подходящи теми за Заниманията по интереси и т. н.
Колежката пък , която беше на 1+ 2 клас, лудна - не успяваше да обърне внимание на всички, а бяха около 30-ина деца.
Спомням си, че преди години беше прието групите да са 1/3 клас и 2/4 клас, хем възрастовата разлика е по- малка, хем едните са по- самостоятелни и можеш да отделиш повече време на малките.
Ако някой работи в училище със слети класове в ПИГ, да сподели как разпределят децата при тях.

# 2 257
Здравейте!
Имам следния въпрос: мога ли да бъда назначена като младши учител по история (5-12 клас), без да имам педагогическа правоспособност (в процес на придобиване съм)? И ако да, то какво е минималното заплащане (имам около 7 год. трудов стаж, но не като учител).
Благодаря!

# 2 258
  • Балчик
Не можеш да бъдеш назначена като младши учител, това е длъжност за редовните учители. Ти си нередовен без педагогическо.

# 2 259
Предстои ми започване на работа и съм се насочила към учител по английски език. Завършила съм Езикова гимназия с английски, после имам "Арменска филология", а в момента уча магистратура "Английски език и методика на чуждоезиковото обучение", но съм едва първи курс - предстоят ми още 2 години учене. Бихте ли ми обяснили какво мога да изисквам от работодателя? С какъв статут мога да бъда назначена? Може би въпросите ми звучат глупаво, но за мен са неясни тези неща...

# 2 260
  • Пловдив
Не можеш да бъдеш назначена като младши учител, това е длъжност за редовните учители. Ти си нередовен без педагогическо.
Не казвам, че не си права, даже напротив.  Peace
Но би ли обяснила като какви точно се назначават неправоспособните? Като -
1. Младши учител (по еди-какво си) - неправоспособен - с код по НКПД за мл.учител
или
2. Учител  (по еди-какво си) - неправоспособен - с код по НКПД за учител?
И, би ли било фатална грешка (за кого?) в някой от сличаите?

На неправоспособните им се дава ОМЗ - процент(според това какво образование имат)  от редовната ОМЗ на правоспособните учител или мл.учител?
Питам съвсем искрено, защото не ми е ясно... кой е норматива, който казва как да са нещата?

# 2 261
  • Балчик
Пак цитирам ЗНП:
Чл. 39. (1) Учител (възпитател) може да бъде гражданин, който има учителска правоспособност.

ППЗНП:
Чл. 124. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 51 от 2009 г., в сила от 01.10.2009 г.; изм. изцяло,
бр. 87 от 2009 г., в сила от 03.11.2009 г.) (1) Учителските длъжности са:
1. "младши учител";
2. "учител";
3. "старши учител";
4. "главен учител";

Нередовният учител е извън тези длъжности и така се  и води  в трудовия договор- нередовен учител. Поне това съм запомнила, утре ще питам, имаме колежка със средно.

Заплащането, предполагам е процент от това на младшия учител. Работните заплати се уреждат в НАРЕДБА № 1 ОТ 4 ЯНУАРИ 2010 Г. ЗА РАБОТНИТЕ ЗАПЛАТИ НА ПЕРСОНАЛА В ЗВЕНАТА ОТ СИСТЕМАТА НА НАРОДНАТА ПРОСВЕТА:
http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2135657866
Размерът на заплатите са определени с минимален праг в КТД.

П.П Да похваля нашата директорка. Днес ни връчи допълнителни споразумения за увеличение от 5% със задна дата от 1.01.2014 г  Simple Smile

Последна редакция: чт, 19 юни 2014, 23:52 от Джемма

# 2 262
  • Ямбол
Честито, Джемма.
Как е положението при вас? Вие сте на високо сигурно, но има ли много вода?

# 2 263
  • Балчик
Благодаря. Ние сме на кантар- да ни слеят с другата гимназия, та поне за няколко месеца да вземем малко увеличение. Simple Smile И който ще ходи на борса, поне да иде с малко по-висока заплата.

При нас вали доста, но нали градът е на баир Simple Smile, изтича се към морето всичко. Но като цяло, ега ти потопа. Shocked

# 2 264
Здравейте колеги,
какъв е принципа за изплащане на парите за допълнителния час на класа във вашите училища? При нас се прави график и ако в деня по график не си бил на работа не се плаща за цялата седмица. Също така в графика се брои да имаш 18 седмици и ако учебния срок е с повече те се не се включват и съответно изплащат. Скоро разбрах, че в други училища се плаща пропорционално на отработените дни в месеца, независимо дали си бил на работа в деня по график или не. Кой начин според вас е правилния? Отивам да търся къде точно е регламентирано заплащането за ДЧК, че ми стана интересно как е по закон.

Общи условия

Активация на акаунт