Професия "учител"

• 493 612
  • 4 520
  •   1
Отговори
# 2 265
  • Балчик
При нас правят програмата така, че всички в сряда 7 час имаме час на класа, но уточнявам, че имаме възможност за това, малко паралелки са. Директорката съответно издава заповедта втория час да е 8 час в сряда. Така че, всички сме си там. Но плащането става по измислена, ненормална според мен схема. Ако в месеца има 5 среди, общата сума се дели на 5 и се изплащат толкова часа, колкото са отработени. Примерно ако е имало неучебни дни и 2 среди не не са били работни ни плащат 3 часа. Но парадоксът е, че при отработени 3 часа сумата е различна ако са били 5 среди или 4 среди в месеца. Ей това никъде не можах да го намеря регламентирано. На всичките ни запитвания къде ли не, дори синдикатите мълчат.

# 2 266
Пак цитирам ЗНП:
Чл. 39. (1) Учител (възпитател) може да бъде гражданин, който има учителска правоспособност.

ППЗНП:
Чл. 124. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 51 от 2009 г., в сила от 01.10.2009 г.; изм. изцяло,
бр. 87 от 2009 г., в сила от 03.11.2009 г.) (1) Учителските длъжности са:
1. "младши учител";
2. "учител";
3. "старши учител";
4. "главен учител";

Нередовният учител е извън тези длъжности и така се  и води  в трудовия договор- нередовен учител. Поне това съм запомнила, утре ще питам, имаме колежка със средно.

Заплащането, предполагам е процент от това на младшия учител. Работните заплати се уреждат в НАРЕДБА № 1 ОТ 4 ЯНУАРИ 2010 Г. ЗА РАБОТНИТЕ ЗАПЛАТИ НА ПЕРСОНАЛА В ЗВЕНАТА ОТ СИСТЕМАТА НА НАРОДНАТА ПРОСВЕТА:
http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2135657866
Размерът на заплатите са определени с минимален праг в КТД.

П.П Да похваля нашата директорка. Днес ни връчи допълнителни споразумения за увеличение от 5% със задна дата от 1.01.2014 г  Simple Smile

Благодаря! т.е. на теория, мога да бъда назначена, но при други условия на договора и на по-малка заплата, нали? (до придобиване на педагогическа правоспоспобност)

# 2 267
  • Балчик
Попитах колежката, както обещах - в договора пише "Учител", не е упоменато нередовен или неправоспособен. Но заплатата е 60 % от минималната за младши учител.

Това ми се струва нередно. Длъжностите ясно са определени в закона. Как един правоспособен, без стаж ще е една длъжност по-ниско от неправоспособния, без стаж. ooooh! Или нашият счетоводител не го е написал правилно, защото той е много зле, непрекъснато бърка и нищо не знае.

# 2 268
  • Пловдив
Инструкция 2 определя изискванията за заемане на длъжността учител  и даже в приложение "разбива" изискванията за всяка специалност каква кавалификация се иска.
В ТД на неправоспособния задълж.трябва да пише, че е неправоспособен и е задължително този ТД да е срочен.
Виж, за заплатите и на мен ми е интересно къде как са разрешени нещата по разл. училища.

# 2 269
Попитах колежката, както обещах - в договора пише "Учител", не е упоменато нередовен или неправоспособен. Но заплатата е 60 % от минималната за младши учител.

Когато започвах първата си година в училище бях семестриално завършил, т.е. оставаше ми да положа само държавните изпити. Назначиха ме точно на такава длъжност "нередовен учител" и точно така пишеше и в договора ми. Не ми се рови сега само да видя точно по кой член е. Само че, заплатата не беше 60%, а 80%. И да, договорът действително беше срочен.

# 2 270
  • при моите деца .....
Аз съм правоспособен учител, но първата година бях на срочен договор.

# 2 271
  • Ямбол
Е, те срочните договори не са само за неправоспособните.
Много е малка вероятността някой да назначава първоначално на постоянен договор.
Моят рекорд на срочен преди постоянен е долна граница - 6 месеца, горна граница 4 години.

# 2 272

Когато започвах първата си година в училище бях семестриално завършил, т.е. оставаше ми да положа само държавните изпити. Назначиха ме точно на такава длъжност "нередовен учител" и точно така пишеше и в договора ми. Не ми се рови сега само да видя точно по кой член е. Само че, заплатата не беше 60%, а 80%. И да, договорът действително беше срочен.
И аз нямам учителска правоспособност, не знам дали се водя точно по термин "нередовен", но съм на 80% заплащане от минималната заплата за длъжността.

# 2 273
  • Балчик

Ами и аз такива спомени имах отпреди и затова първо така написах. Явно нашият счетоводител както винаги, пак не е в час. Колежката е с непълен норматив, затова за процента не споря. 

# 2 274
Колежката е с непълен норматив, затова за процента не споря. 

А, така вече е възможно. Аз бях с пълен. Тя като не прави пълен норматив, може и на 60% да е. Peace

# 2 275
  • Пловдив
По моя информация - но от вътр.правила за структура и орг-я на раб. заплата (а това е нодзаконов норм.акт - не е нещо валидно за всички навсякъде) 60 или 80% зависи от това с какво образование е неправоспособния учител - защото може да е с висше, но без педаг.ква-я - тогава на 80% (но от заплатата на младши или на учител, ето това не зная); и - ако е със средно - тогава са 60% ....

# 2 276
При нас правят програмата така, че всички в сряда 7 час имаме час на класа, но уточнявам, че имаме възможност за това, малко паралелки са. Директорката съответно издава заповедта втория час да е 8 час в сряда. Така че, всички сме си там. Но плащането става по измислена, ненормална според мен схема. Ако в месеца има 5 среди, общата сума се дели на 5 и се изплащат толкова часа, колкото са отработени. Примерно ако е имало неучебни дни и 2 среди не не са били работни ни плащат 3 часа. Но парадоксът е, че при отработени 3 часа сумата е различна ако са били 5 среди или 4 среди в месеца. Ей това никъде не можах да го намеря регламентирано. На всичките ни запитвания къде ли не, дори синдикатите мълчат.

Това е едно от най-големите безумия в системата. Ако си една седмица в болничен, получаваш пари за час по-малко, но работата си я свършваш щом се върнеш. Заместникът не поема документацията и работата ти с родителите.

# 2 277
  • Балчик
Така е, при все, че сумата е определена за месец, а а никъде не е разбита на час. Директорите сами си ги делят както си искат. ooooh!

# 2 278
Колеги, поставена съм пред следния казус: За следващата учебна година в нашето училище има един норматив, а сме две колежки.И двете с колежката сме назначени на безсрочни трудови договори и сме  синдикални членове.Преди няколко месеца тя е получила решение на ТЕЛК  за 72% инвалидност.Освен честите отсъствия по здравословни причини, нерядко е и в неадекватно състояние вследствие от злоупотреба с алкохол.Досега не е наказвана с нито едно от предвидените в Кодекса на труда дисциплинарни наказания.Запознах се със специалната закрила,която получават защитените групи.Освен мнението на ТЕЛК, е важно и решението на Инспекцията по труда.Търся информация за професионалните заболявания на учителите.Има ли някой попадал в такава ситуация?Обичам децата, работя с удоволствие.Търся решение и нямам ТЕЛК.

# 2 279
  • Ямбол
Търси си работа.

Аз днес разбрах, че намаляват нормативите на колегите по география и история от 720 на 684. Да им е честито.

Тези обещания за предизборни увеличения на заплатите само голо говорене май останаха?

Общи условия

Активация на акаунт