Професия "учител"

• 494 374
  • 4 520
  •   1
Отговори
# 3 060
  • Пловдив
Зачетох се в сайта на СУ. Доколкото разбрах, Българска филология и Английска филология излизат с учителска правоспособност според учебния план. За Руска филология в някакъв момент се избира от два модула - за учител или преводач, но не разбрах дали е задължително да изберат който и да е от двата модула. За Славянска филология било като избираема дисциплина.

# 3 061
А към ВТУ като свободноизбираема дисциплина и изпит след нея ли се взема педагогиката? (за английска филология)

# 3 062
Да,свободноизбираема е,то включва и практика/наблюдения и изнасяне на уроци в училище.И накрая изпит разбира се.

# 3 063
В СУ за българската филология има практика един семестър в училищата из София.

# 3 064
  • Луната ни пази
Учителите по география да кажем нямат ли по час или два седмично, докато тези по български повече от 3 - 4? Възнаграждението би трябвало да е различно? Имаше някакви увеличения за учители до 35 години, но не знам дали не беше само проект.
Виж сега, има годишен норматив. Учителите по езици (български и чужди) имат 648 часа годишен норматив и този е най- ниския, съответно имат и най- малък брой учебни часове седмично. Така са и математиците и информатиците. После, с 684 часа годишно са химици, биолози, физици, историци, географи. Заплатите на всички са едни и същи. Те обаче зависят от бюджета на училището. Младши учителите и учителите са на минимум 530 лв. Старшите на 570 лв. Но това са минимуми. Може и нагоре. Няма никакво значение какъв предмет преподаваш. Ако имаш часове над годишния норматив, взимаш лекторски.

# 3 065
Много благодаря. Часове по английски и български няма ли интензивно в сравнение с останалите като математика и прочие? Всъщност, вместо да продължавам да спамя темата, може ли направо някакви линкове към нормативите в образованието и учителския труд?

# 3 066
  • Пловдив
Има си учебни планове, одобрени от РИО и МОН, по които се работи. В тях може да се види как са разпределени часовете по предмети за всеки клас, независимо дали говорим за 5-8 клас, или за 9-12.

# 3 067
В обобщение, началната заплата за всички учители е 530 лева, английската филология дава право за преподаване в училище, но при 60 процента от заплатата? ( английска филология ВТУ, по - конкретно)
Минималната основна заплата на преподавател с педагогическа правоспособност и педагогически стаж до 10 години е 530лв. Когато нямаш педагогическа правоспособност основната заплата се намалява с %. Но както казаха колегите всичко зависи от бюджета на училището и директора. На практика може да се окаже, че един нередовен учител е с по-голяма основна заплата от редовен учител в друго училище или дори в същото училище.

Всички нормативни актове, свързани с образованието, ги има публикувани в сайта на МОН - https://www.mon.bg/?.

# 3 068
  • Луната ни пази
Има си учебни планове, одобрени от РИО и МОН, по които се работи. В тях може да се види как са разпределени часовете по предмети за всеки клас, независимо дали говорим за 5-8 клас, или за 9-12.
Да допълня, че всяко училище си прави учебните планове (извън задължителната подготовка) според профилите и желанията на учениците за ЗИП и СИП. Ако има разширено изучаване на език, тогава има и повече часове, но това не е задължително Simple Smile

# 3 069
  • Пловдив
Предметите от задължителната подготовка (ЗП) за 5-8 клас едва ли са с различен брой часове в различните училища. Доколкото знам, часовете по БЕЛ навсякъде са 5, по математика са 4. Чуждите езици в 5 и 6 клас са 3.5, в 7 и 8 клас са 3 часа.

Уточнявам, че говоря за 8 клас редовен, непрофилиран.

Последна редакция: сб, 27 юни 2015, 10:48 от tonitabrandtner

# 3 070
80 е процентът от минималната за длъжността младши учител брутна работна заплата, който взема т.нар. нередовен учител.

# 3 071
  • Майничка
... Чуждите езици в 5 и 6 клас са 3.5, в 7 и 8 клас са 3 часа.

Уточнявам, че говоря за 8 клас редовен, непрофилиран.

В 8 клас профилиран има ЗП по първи чужд език 18 часа. Всяко училище решава дали и колко допълнителни да качи отгоре като СИП, при нас, например, са по 4 часа, при дъщеря ми - по 2.

# 3 072
  • Ямбол
Този анонимен тотално няма представа каква е работата и какви са часовете на един учител. Мисля, че няма смисъл да му обяснявате повече.
И дете ще се сети, че няма значение дали един предмет се изучава в два или в пет часа седмично, след като по норматив учителите имат по 18-20 часа на седмица в зависимост от специалността.
Ето линк към наредбата: http://econ.bg/%D0%9D%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B2% … .126920_at.5.html
Накрая има таблица и който разбира, ще разбере каквото му трябва.

# 3 073
Като изключим леко заядливия тон от последната публикация над мен, всички бяхте много полезни и любезни. Благодаря за цялата информация. Що се отнася до потребителката над мен, питам, за да се информирам, подразбира се, че щом задавам въпроси, не знам. Вашият линк също ще ми бъде полезен, благодаря и на Вас.

# 3 074
  • София
Записвам се за сега. Въртят ми се разни идеи и въпроси в главата, но още ги обмислям.

Аз за възпитател каква е минималната заплата?

Общи условия

Активация на акаунт