Раждане вкъщи 17

• 30 630
  • 743
  •   1
Отговори
# 720
Мамасита,ако беше раждала при акушерка (небьлгарка) щеше да можеш да направиш сравнение и да разбереш за какво говоря.
Бьлгарската родилка не си знае правата,а отсреща се вьзползват най жестоко от този факт.
Не мисля,че закон ще оправи нещата.
Много поколения трябва да си отидат,за да се промени начина на мислене.

# 721
Хм, какво ме тревожи починът да се стои по три дни с изтекли води...тревожи ме, че може аз или някоя близка да срещне акушерка, която ще препоръча този метод, защото е чела, че е търсен. Акушерките обичат естествените неща, нали знаете...даже и ако мъчат пациентките.

Пример: съквартирантката ми в ТК. Първото й дете е родено с акушерка, която яко я е измъчила с окситоцин, но е постигнала вагинално раждане. Другата опция е било секцио или чакане докрай и проблеми. Така че не е задължително акушерките да са пухкави и добри, на моменти може да са по-безпощадни от лекарите. 

Мен акушерка не ме е докосвала - нито при първото секцио, нито при второто VBAC... За сметка на това лекарят при вагиналното раждане ме беше травмирал достатъчно... Не съм сигурна дали ще мога някога да го преодолея... И въпреки, че отидох в болницата доброволно, през повечето време се чувствах като отвлечена и насилвана...

При секциото, когато стоях със спукани води 3 дни, това беше мое желание, а ме подкрепиха и лекарите, защото беше ясно, че ако се опитат да предизвикат раждане, със сигурност нещата ще се закучат и ще ме срежат... За всеки случай, зная че лекарят от вагиналното ми раждане, щеше да се опита да ме изражда по нормален път и с изтеклите води, ако не бях си ангажирала друг лекар...

# 722
Виждала съм видео на естествени акушерки, които се държат доста гадно с родилката, толкова са отдадени на идеята за натуралното, че не отговарят на исканията й за преместване и обезболяване. Чувала съм истории, в които духовни небългарски акушерки даже бият шамари.

И защо мъчи бебето три дни, след като е ясно, че няма да стане? Или може би се е чакало да стане. Не разбирам.

Ето какво прави "акушерският модел":

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2036293/Race-probe-6-dea … -up.html#comments

Общо взето, акушерско раждане и натурално раждане са едно и също, но опасността е, че акушерките стават арогантни и не викат специалист, когато има проблем- защото нямат идеята, че се случват проблеми. Затова ми харесва българската система, където акушерките са следени изкъсо от лекарите- макар част от тях да имат известна свобода. Това по-скоро ме тревожи.

Последна редакция: нд, 30 окт 2011, 18:06 от Mamacita Bandida

# 723
Цитат
Затова ми харесва българската система, където акушерките са следени изкъсо от лекарите- макар част от тях да имат известна свобода
Не само на теб ти харесва и именно затова системата е на това ниво.
Каквото тьрсенето такова и предлагането.

# 724
И защо мъчи бебето три дни, след като е ясно, че няма да стане? Или може би се е чакало да стане. Не разбирам.

Защо да съм го мъчила - какво му е? Чакахме да тръгне раждането, не виждам защо да ме режат, ако няма реална причина... Раждането можеше и да тръгне, нищо не беше сигурно... За всеки случай, мнението на лекарят ми бе, че при нулево разкритие и никакви контракции не е препоръчително да предизвикват раждане, защото шансът да ме докарат до секцио е голям... Тъй като за три дни нямаше никакво развитие, аз сама реших, че е по-добре да ме срежат, явно бебето не беше готово да се роди естествено, а не исках да ме мъчат със сухо раждане без разкритие и без контракции... Т.е. за мен естественото раждане не трябва да се случва на 100%, но по възможност бих опитала естествено пред секцио без сериозни индикации... При VBAC преносих 5 дни и въпреки че вече ме гласяха за секцио, не бях убедена, че се налага и реших да изчакам...

# 725

Защо да съм го мъчила - какво му е?

stelt77, ако беше точно така, аз нямаше да имам проблем да изчакам с изтекли води от седми до девети месец, все пак...

# 726

stelt77, ако беше точно така, аз нямаше да имам проблем да изчакам с изтекли води от седми до девети месец, все пак...

Водите ми изтекоха на третия ден и поисках секцио... Предните два дни си течаха, но нямаше промяна в поведението на бебето, нито в моите усещания, докато то мърдаше, демек имаше достатъчно вода... Не съм споменавала чакане при напълно изтекли води...

# 727

Водите ми изтекоха на третия ден и поисках секцио... Предните два дни си течаха, но нямаше промяна в поведението на бебето, нито в моите усещания, докато то мърдаше, демек имаше достатъчно вода... Не съм споменавала чакане при напълно изтекли води...

Те и моите си течаха. Обясниха ми, че ще текат до раждането. Една акушерка ми каза, че такива като мене преди ги държали по месец и половина така. Не я питах какво има предвид.

Доколкото знам, основната опасност е от инфекции при изтекли води.

# 728
т.е. не са им предизвиквали раждане по месец и половина ?  newsm78

Инфекцията е предотвратима до голяма степен. Това, което написа Мег по-горе, бих казала, че звучи доста логично.

Относно докторите, когато неявилите се на приемни изпити спрат да изкарват шестици, тогава ще има някаква промяна. Така мисля аз.

Познавам акушерка, в която се слушват тайничко и голяма част от колегите и доктори.

# 729

Да. Мисля, че зависи къде е спукан мехура - другото са много антибиотици.

# 730
...
И аз да допълня - ползването на медицинска услуга от хора, които не говорят твоя език въобще, може да бъде доста сложно.

Съмнявам се, че опитите да комуникираш на френски (примерно) между напъните ще създаде кой знае колко приятно изживяване. А и предполагам, че може да бъде опасно на моменти да не разбираш какво ти казва акушерката.

разбира се
за това писахме още преди
аз напр даже на зъболекар не ходя тук именно защото изпадам в паника и спирам да разбирам езика

и един АГ пример
една преводачка ми сподели, че пропуснали да я извикат за едно раждане
настъпило усложнение и момент на езиково неразбирателство между родилката и акушерката
резултат: нарушен приток на кислород и детето се ражда с церебрална парализа (ако помня правилно)

# 731

Да. Мисля, че зависи къде е спукан мехура - другото са много антибиотици.
Наистина, ако е спукан високо, може и да не разбереш.

# 732
Но всички, които са се решили на такова в последните години, са го направили поради липса на друг приемлив избор.

Това не е вярно. Просто е бягство от отговорност - приемайки ролята на притиснат и принуден, вината остава за хипотетичния принудител.

За пропагандата "раждането у дома е по-безопасно от разходка в парка" и нейната роля при взимане на решение - това го обсъди със съвестта си.

За пропагандата "раждането у дома е по-безопасно от разходка в парка" и нейната роля при взимане на решение - това го обсъди със съвестта си.

От разходка в парка не знам дали е по-безопасно, но от раждане в болница определено  Naughty  Как не ви писна да си почесвате клавиатурите - само това не знам.

А това първото, ако не ти е неудобно, може да го кажеш на тези, които излизат с осакатени бебета и/или самите те осакатени от болницата  Sick  По-добре обаче да се замислиш малко над думите цитирани от самата теб.

# 733
# 734
  • Boston, MA
... Една британска акушерка или американска акушерка може да приеме седалищни бебета и близнаци, една австрийска няма да ги приеме. ...

Важно е тук да се уточнява каква акушерка. В Щатите има една измислена сертификация (CPM, Certified Professional Midwife), която се постига с няколко месеца учене по интернет и после чиракуване при няколко раждания. Нищо общо с истинска сестра-акушерка (CNM, Certified Nurse Midwife), която учи еквивалент на магистърска степен, вижда, води и асистира на хиляди раждания, и няма да иска и да помирише седалищно извън болницата (може да опита, но не и без близост до операционна).

Нека да позная, тези от първата категория биха се натискали да дойдат да поучават в България, нали? 

Общи условия

Активация на акаунт