Раждане вкъщи 17

• 30 841
  • 743
  •   1
Отговори
# 90
А, цяла страница...То вече 10 теми се пишат врели-некипели, та аз една страница съм заела с теб.
Де да знам, като че ли не ми се губи времето да ти чета историята сега. Но ще го имам впредвид.
Както и Бубка отбеляза вече, много ми е трудно да схващам разни ситуации. Но нали все пак съм поддръжничка на раждането вкъщи. Забравихте ли, че според вас не би трябвало да разсъждавам като нормален човек (като вас  hahaha)?

Пак нищо не си разбрала.

А, и се пише "предвид", не "впредвид".

stelt77, всеки има претенции да е толерантен - така че няма как да блеснеш с това.

Не мисля, че не разбирам чуждото мнение. Просто съм против, когато се пишат измислици и лъжи - а такива има в изобилие в тези теми.

Ще раждаме вкъщи без риск, безболезнено, в болницата ще ти удушат бебето, и т.н. - ми да, не ми достига толерантност към глупостта - това е сигурно.

# 91
Пак нищо не си разбрала. - Няма как да разбера. Нали се разбрахме по този въпрос  Wink
А, и се пише "предвид", не "впредвид".- Благодаря, така ми скимна, така го написах, но добре, че си отново ти. Ти си от Боговете, ти решаваш.

stelt77, всеки има претенции да е толерантен - така че няма как да блеснеш с това.
Не мисля, че не разбирам чуждото мнение. Просто съм против, когато се пишат измислици и лъжи - а такива има в изобилие в тези теми.  Joy Joy Joy Против си, другите да имат мнение различно от твоето.
Ще раждаме вкъщи без риск, безболезнено, в болницата ще ти удушат бебето, и т.н. - ми да, не ми достига толерантност към глупостта - това е сигурно. Боже, то бива, бива различни хора, ама чак пък такива бисери да се разхождат между нас... Ей, направо си е страшно... Rolling Eyes

# 92
Глупост е и да се смята, че в болницата не може да се случи нищо на детето поради лекарска грешка, немарливост или просто недобра преценка, вкл. утвърдени, но недобри практики... А вероятността да се случи на определено дете не може да се измерва с проценти от статистики... Винаги има вероятност да ти се случи нещо, което се случва изключително рядко, а винаги има и вероятност да си първият, на който се случва нещо определено... Затова решението къде ще се ражда е на родителите, а не на лекарите... Когато лекарите могат да гарантират 101% безопасност на ражданията в болнични условия, тогава могат да имат претенции...

# 93
Глупост е и да се смята, че в болницата не може да се случи нищо на детето поради лекарска грешка, немарливост или просто недобра преценка, вкл. утвърдени, но недобри практики... А вероятността да се случи на определено дете не може да се измерва с проценти от статистики...

По същата логика е все едно дали ще скочиш от два или от десет метра - защото рискът е индивидуален и един човек може да се пребие от 2, а друг да оцелее от 10?

И гледам, че по отношение на ваксините се цитират доста статистики? Ти можеш ли да ми дадеш 101% гаранция, че конкретно за моето дете е по-добре да не го ваксинирам - та изискваш такава от някой друг?

# 94
Глупост е и да се смята, че в болницата не може да се случи нищо на детето поради лекарска грешка, немарливост или просто недобра преценка, вкл. утвърдени, но недобри практики... А вероятността да се случи на определено дете не може да се измерва с проценти от статистики...

По същата логика е все едно дали ще скочиш от два или от десет метра - защото рискът е индивидуален и един човек може да се пребие от 2, а друг да оцелее от 10?

Разбира се, че един може да се пребие от 2, а друг да оцелее и от много повече от 10, но въпросът е защо ще скачаш и защо от толкова, а това всеки решава сам...

И гледам, че по отношение на ваксините се цитират доста статистики? Ти можеш ли да ми дадеш 101% гаранция, че конкретно за моето дете е по-добре да не го ваксинирам - та изискваш такава от някой друг?

jp, ето отново не ме разбираш... Казах ти, че съм толерантна и какво ще правиш ти с твоето дете си е твоя работа... Бих се намесила само в много крайни случаи, предпочитам да не ги подхващаме тук... Зная, че не мога да спася света и не се и опитвам (вече)... Та за твоето дете си отговорна и решаваш ти, за моето - аз, а лекарите нека решават за собствените си деца... Аз няма да решавам за твоето дете, мога само да ти дам съвет от моята гледна точка и базирано на моите знания, но какво ще направиш си решаваш ти и си носиш последствията от това решение... Лекарите вземат решения не само за собственото си здраве, но и за други хора... Аз предпочитам сама да вземам решенията, от лекарите очаквам само да ме посъветват, но не и да ми налагат, каквато е в момента обичайната практика в България... Това имах предвид...

Конкретно за ваксините, сигурна съм, че за твоето дете е по-добре да не го ваксинираш, но и ти трябва да си сигурна в това и да откажеш ваксините поради твоята убеденост, а не поради моята...

Нещо, което мислех да напиша на ЛС, но ще го напиша тук - ако на някой му се струва, че моят път е глупав и опасен, моля да не върви по него, но и да не се опитва да ме избута в канавката за мое добро...

# 95
jp, ето отново не ме разбираш... Казах ти, че съм толерантна и какво ще правиш ти с твоето дете си е твоя работа... Бих се намесила само в много крайни случаи, предпочитам да не ги подхващаме тук...

Ми всъщност се месиш, не е ли така? Всяко твое мнение против ваксините (с надлежните статистики - които нямали никакво значение) се чете от десетки жени, които взимат решения за децата си.

Това е намеса - доколкото има потенциал да промени нечий живот. Не казвам, че е непременно лоша - но се чудя дали осъзнаваш отговорността си за нея?

# 96
  • Варна
г-жа Претенция,
какво значи "мноого болно" дете?
малката ми дъщеря е с бронхоспазми при вирусни заболявания (от 4-римесечна), но дори не е диспансеризирана като астматик, все още не, няма ТЕЛК, с атопичен дерматит и АБКМ е. И не беше ваксинирана до навършване на 2 години, по съвет напедиатъра ни, въз основа на заверено становище на алерголог и пулмолог. Ще се съглася на проверки от твоя страна, ако настояваш. След това, по изричното настояване на лекарите е освободена от ваксината против коклюш, сложени са ѝ ДТ и полио (отделен прием), хепатит Б и до края на месеца ще бъде ваксинирана с ваксина против  морбили,паротит и рубеола. Съжалявам, че допуснах ваксинациите против хепатит Б, за другите съм информирана и никак не ми е било лесно, но взех решение. Прецени се, че за моето атопично дете зараза от морбили крие сериозен риск, а във Варна епидемиите са вече ежегодни, заради безхаберието на определени етнически групи. Ще сложа ваксина, въпреки, че съм намерила начин да откажа. Но отказах реваксинация на голямата с БЦЖ, въпреки отрицателно манту. Така и ще бъде. Не бих допуснала ваксинация на дете с Пентаксим и други поливалентни ваксини, противохепатитни, БЦЖ, противогрипни и т.н.
Колко "мнооого болно" е моето дете?
На всичкото отгоре ще я вземат без проблем в детската градина.
Познавам майки, които не ваксинират напълно здравите си деца, къде е драмата? Защо детето на jp е трябвало да бъде ваксинирано? Не разбирам.
Не е проблем да не се ваксинират децата, проблем е да бъдат приети в детски заведения, ако не са ваксинирани. Но ще бъдат приети, ако има протокол, че са освободени от ваксини по тази и тази причина. Знаете ги тези неща.

Последна редакция: пт, 09 сеп 2011, 00:51 от Ментова

# 97
Друго имах предвид под "намеса", не съвети, а конкретни действия... Иначе можеш да приемеш за намеса почти всички мнения в този форум, защото почти всяко едно от тях може да промени нечий живот, нали така? Колко от потребителите тук осъзнават, че отговаряйки на въпроса "да давам ли вит. Д?" с "да, няма проблем, аз също давах" могат да променят нечий живот? Всяка една наша крачка променя нечий (вкл. нашия) живот, това ми е пределно ясно... В тази тема става въпрос за нещо друго, което преди мен определиха като грубо вмешателство или терор... То е все едно да отида в темата за секциото и на всяка, влязла да каже, че иска да роди секцио да й лепя такива емотикони  Crazy или да я наричам проста, загубена, че ми се повдига от нея или да я заливам със статистики, за да й покажа колко заблудена овца е... За протокола ще кажа, че имам приятелки, родили секцио по желани, по желание се отказаха от кърменето, по желание си ваксинират децата и дори не се и опитвам да променям мнението им, защото не смятам, че е моя работа да им диктувам правилните решения... Същото очаквам и от тях спрямо мен...

В статистики, както казах и преди, не вярвам... Давам ги каквито са, защото нямам реални, но винаги с едно на ум...

# 98
.. аз смятам, че сериозни решения не се взимат от информация във форум...

А откъде събираш информация, за да вземеш сериозно решение?

Ще ти цитирам едно изказване на изявена защитничка на раждането у дома - "избягвах да чета информация, която би ме разколебала, за да не се натоварвам".

Много ми е тъпо да анализирам нечий думи, но фактът, че човек знае, че съществува и друга информация означава, че все пак е наясно, че стават и неприятни неща. Аз таа го разбирам. След като си взел решение, обмислил си го, правиш го. И аз като взех решение да раждам в определена болница спрях да чета натоварващи неща, за да не се разколебавам и да си се психирам сама.

По кой въпрос те интересува какви източници ползвам, за да взема решение?

Последна редакция: пт, 09 сеп 2011, 00:56 от Berend Botje

# 99
jp, ето отново не ме разбираш... Казах ти, че съм толерантна и какво ще правиш ти с твоето дете си е твоя работа... Бих се намесила само в много крайни случаи, предпочитам да не ги подхващаме тук...

Ми всъщност се месиш, не е ли така? Всяко твое мнение против ваксините (с надлежните статистики - които нямали никакво значение) се чете от десетки жени, които взимат решения за децата си.

Това е намеса - доколкото има потенциал да промени нечий живот. Не казвам, че е непременно лоша - но се чудя дали осъзнаваш отговорността си за нея?
Ами тези жени, надявам се хвърлят и един поглед на статистиката и източника и, не само на думите на потребителя или ?

# 100

Ами тези жени, надявам се хвърлят и един поглед на статистиката и източника и, не само на думите на потребителя или ?

Не разчитай много на това.

А и по отношение на ваксините има доста различни мнения и статистики. (Иначе никой нямаше да спори трябва или не дали се правят, нали?)

Когато се цитира само едната страна, истината пак се губи.

Но мисълта ми за статистиките беше, че stelt77 не се колебае да се аргументира с тях срещу ваксините, но по отношение на раждането у дома твърди, че били без значение - понеже рискът е индивидуален.

Това не е много консистентно.

# 101

Не разчитай много на това.

А и по отношение на ваксините има доста различни мнения и статистики. (Иначе никой нямаше да спори трябва или не дали се правят, нали?)

Когато се цитира само едната страна, истината пак се губи.

Ами ... ако приемаш за чиста монета всичко, което чуеш, още повече от ФОРУМ, смятам, че проблемът не е точно във форума и останалите потребители.

# 102

Ами ... ако приемаш за чиста монета всичко, което чуеш, още повече от ФОРУМ, смятам, че проблемът не е точно във форума и останалите потребители.

Наистина ли се правиш, че не разбираш? Simple Smile

Всяко твое решение в живота ти е било напълно информирано и преценено максимално обективно сигурно?

И тъй като явно си пропуснала предния ми отговор на същото твърдение, ще се самоцитирам.

А откъде събираш информация, за да вземеш сериозно решение?

Ще ти цитирам едно изказване на изявена защитничка на раждането у дома - "избягвах да чета информация, която би ме разколебала, за да не се натоварвам".

Проблемът е, че в някаква (различна за всеки) степен ние, хората, избираме да чуваме това, което искаме да чуем.

В този смисъл - дори една фактическа грешка или лъжа по отношение на безопасността на домашните раждания не е чак толкова вредна - колкото поставянето на ореол около тях и пакетирането на идеята в емоционално въздействаща форма.

Оттам-нататък - е, ще се учудиш колко хора ще пренебрегнат фактите, дори да ги ударят по главата - щом не искат да ги видят.

И да, смятам, че много важни решения са взимани, взимат се и ще се взимат на основа на написаното в този форум. Включително и по здравословни въпроси.

# 103
Друго имах предвид под "намеса", не съвети, а конкретни действия... Иначе можеш да приемеш за намеса почти всички мнения в този форум, защото почти всяко едно от тях може да промени нечий живот, нали така? Колко от потребителите тук осъзнават, че отговаряйки на въпроса "да давам ли вит. Д?" с "да, няма проблем, аз също давах" могат да променят нечий живот? Всяка една наша крачка променя нечий (вкл. нашия) живот, това ми е пределно ясно... ...
В статистики, както казах и преди, не вярвам... Давам ги каквито са, защото нямам реални, но винаги с едно на ум...

За намесата - да, ето че се разбираме. Ако изпишеш 50 страници срещу ваксините или 100 страници с хвалби за неасистираното раждане - да, влияеш на други хора. И - съответно - поемаш определена отговорност.

Същата отговорност, която очакваш да бъде поета от лекари, фармацевти, акушерки или създатели на рекламни материали за ваксини. Да, не е формална отговорност - но по силата на причинно-следствените връзки, си е отговорност.

Ако излъжеш за определени факти (например, измислиш си някое изследване или поукрасиш някоя история) - ами нещата почват да изглеждат доста зле в морален план. Предвид отговорността, имам предвид.

За статистиките - не те разбирам - какво значи "нямам реални"?

# 104
За намесата - да, ето че се разбираме. Ако изпишеш 50 страници срещу ваксините или 100 страници с хвалби за неасистираното раждане - да, влияеш на други хора. И - съответно - поемаш определена отговорност.

Същата отговорност, която очакваш да бъде поета от лекари, фармацевти, акушерки или създатели на рекламни материали за ваксини. Да, не е формална отговорност - но по силата на причинно-следствените връзки, си е отговорност.

Тук не съм съгласна... Искаш да поема някаква отговорност заради личното си мнение ли? Или за това, че си позволявам да го изразявам? Тъпо е някакси... Ще трябва да се закрият форумите или какъвто и да е тип говорилници, в които хората изразяват мнение... Също размяната на какъвто и да е опит с приятелки, докато си пием кафето... Също разказите за лични преживявания, защото на базата чужд опит хората вземат решения за себе си...

От фармацевти, рекламодатели и там разни други не очаквам да поемат отговорност - не зная защо оставаш с такова впечатление... Пак ще уточня, че отговорността се поема от хората, които вземат решенията, а не от тези които ги съветват... Очаквам държавата да поеме отговорност за пострадалите от ваксини и да може да гарантира на 101%, че няма да има пострадали, за да може да си позволи да изисква от родителите задължително да ваксинират децата си... Очаквам отговорност от лекар, който прави медицински процедури, въпреки желанието на пациентите си... Нали вече обсъждахме информираното съгласие и защо е въведено като пациентско право... Когато отида в лекарския кабинет очаквам, че ще ми се разясни лечението, както и последиците от него, за да мога да взема решение... Премълчаването на процедурата от лекаря или откровената лъжа, че ваксините (например) нямат никакви странични реакции реално отнемат моето пациентско право да взема най-доброто решение за себе си... В този смисъл, когато лекарят решава вместо теб, то той би трябвало да поеме отговорност за случващото се или да може да ти гарантира безопасност...

Ако излъжеш за определени факти (например, измислиш си някое изследване или поукрасиш някоя история) - ами нещата почват да изглеждат доста зле в морален план. Предвид отговорността, имам предвид.

За статистиките - не те разбирам - какво значи "нямам реални"?

Нямам реални статистики означава, че до някаква степен всички статистики не отговарят на истината... Не се аргументирам с тях срещу ваксините... Цитирам ги понякога, поради липса на реални, но и много пъти съм писала, че са нереални...Нещата стоят така, че навсякъде се пробутват цифри и е трудно да се избягват, още повече ако опонентът много държи да подкрепиш твърденията си със статистически данни...  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт