Раждане вкъщи 17

• 30 673
  • 743
  •   1
Отговори
# 615
  • Варна

Разбира се, че е така. Всички тия натрапчиви мнения тук се изляха по една причина: страх. Това е всичко. Е разбира се и лош характер и импулс  да налагаш мнението си на всяка цена. Имаше по-горе безумно мнение, обясняващо как ако ние получим възможност да раждаме у дома си с медицинска помощ и това се регламентира, ще имаме желание да насилим и другите да раждат така.

Ето въпросния пост Crazy

Цитат
Мамасита, изобщо не е това страшното. Страшното е друго - борим се за "свободата да решаваме" само докато дойде "Новият ред/Новото време/Новият човек", когато "светът ще е наш и ще можем да го спасим по единствения правилен начин". Който не разбира, че това е "единственият правилен начин" не е достатъчно "извисен" и ще се наложи да му помогнем да го прозре, ще не ще!

Цитирала си ме,  persimon, ама не си ме разбрала. Крайното, абсолютното - мнението, което не търпи съмнения, е признак на ограниченост. Тя поражда амбиции, които ме плашат, да. Раждането няма нищо общо тук, най-малкото, щото няма да раждам повече. За много други "абсолютни истини", обсъждани в този подфорум говоря. Особено, ако става дума за Людмил или Любов&Светлина. Но не само.

# 616

Разбира се, че е така. Всички тия натрапчиви мнения тук се изляха по една причина: страх. Това е всичко. Е разбира се и лош характер и импулс  да налагаш мнението си на всяка цена. Имаше по-горе безумно мнение, обясняващо как ако ние получим възможност да раждаме у дома си с медицинска помощ и това се регламентира, ще имаме желание да насилим и другите да раждат така.

Ето въпросния пост Crazy

Цитат
Мамасита, изобщо не е това страшното. Страшното е друго - борим се за "свободата да решаваме" само докато дойде "Новият ред/Новото време/Новият човек", когато "светът ще е наш и ще можем да го спасим по единствения правилен начин". Който не разбира, че това е "единственият правилен начин" не е достатъчно "извисен" и ще се наложи да му помогнем да го прозре, ще не ще!

Цитирала си ме,  persimon, ама не си ме разбрала. Крайното, абсолютното - мнението, което не търпи съмнения, е признак на ограниченост. Тя поражда амбиции, които ме плашат, да. Раждането няма нищо общо тук, най-малкото, щото няма да раждам повече. За много други "абсолютни истини", обсъждани в този подфорум говоря. Особено, ако става дума за Людмил или Любов&Светлина. Но не само.

Ама Ментова, аз не виждам ние да сме тия, които проявяват чертите, които си описала. Ние си имаме тема, в която обсъджаме нещо, което ни вълнува. Вместо да проявиш добродетелите, за които агитираш-толерантност и търпимост към различието, ти идваш тук да ни се караш, да се ужасяваш и прочее.  Аз не го разбирам това. Ще ти дам пример--аз се ужасявам от алпинизма като спорт/хоби. За мене е абсолютно неоправдан риск човек да се качи на скалите и да си рискува живота за единия кеф от адреналина. Не разбирам тия жени, с деца, които рискуват да ги остаят без майка, но ходят да се катерят. Имам такива познати. Но не ми е хрумнало да вляза в някой техен форум и да почна да им наливам зорлем акъл в продължение на 6 месеца и да ги обиждам за избора им, да им правя морални, интелектуални и духовно оценки и прочее. Това, което правите тук няколко души, впрочем ти най-малко и най-меко, на мен ми е неразбираемо. След като имаме човешкото право да избираме мястото на раждането си и това не е престъпление, ма моля ви, оставете ни на мира. Грижете се за вашите си избори с децата ви, защото имам големи съмнения, че ако започна да питам с какво точно си храниш и поиш детето, с какви методи го лекуваш, ваксинираш ли го, с каква козметика го мажеш, може да се окаже, че родените вкъщи деца са в далеч по-голяма безопасност.

# 617
За някои личен избор, за други право на живот, нали знаеш.

Така де, права си...
Ето тук са ти отговорили:
Грижете се за вашите си избори с децата ви, защото имам големи съмнения, че ако започна да питам с какво точно си храниш и поиш детето, с какви методи го лекуваш, ваксинираш ли го, с каква козметика го мажеш, може да се окаже, че родените вкъщи деца са в далеч по-голяма безопасност.

# 618
  • Варна
О, не, не се карам и не се ужасявам чак толкова - подобни идеи, методи, цели, вярвания си циркулират, откакто човечеството го има. Въпроси задавам, питам защо се подминава другата гледна точка, други статистики, изследвания, проучвания, наблюдения. Но щом нещо не ви е харесало, щом ви е неудобно (щото "абсолютната истина" не го допуска), вие започвате да говорите за "извисеност", "не ти/ви е дадено още" (номер 1 в личната ми класасиция), за "конспирация, мафия, манипулация, заговор", а в най-лекия случай, бивам обвинявана в мързел, безотговорност и незаинтересованост, щом не правя нещата непремено здравословно, разбирай - правилно. Това, че за мен здравословното поведение е нещо съвсем различно, не се взема предвид.

# 619
Аз ли нещо съм проспала? Къде сте поствали статистики и изследвания?

# 620
...а в най-лекия случай, бивам обвинявана в мързел, безотговорност и незаинтересованост, щом не правя нещата непремено здравословно, разбирай - правилно. Това, че за мен здравословното поведение е нещо съвсем различно, не се взема предвид.

Напротив - взема се предвид и това е причината аз лично да не те убеждавам в нищо (разбирай в моите лични разбирания за правилно и здравословно).... Ха сега кажи, ти в какво се опитваш да ме убедиш?

# 621
  • Варна
О, в нищо не те убеждавам. Разменяме мнения относно раждането вкъщи.

# 622
Аз ли нещо съм проспала?

Явно. Simple Smile

На първо четене се сещам за един доклад на СЗО, който бях поствала тук по отношение на майчината и детска смъртност. В него се твърдеше, че липсата на акушерска грижа е сред основните причини за смъртността. Това във връзка с неасистираното раждане

Друг доклад на СЗО сравняваше нивата на раждане със секцио. Там можеше да се види, че България далеч не е сред първенците.

Имаше и едно изследване, която разглеждаше 5000 раждания, групирани в три категории - планирано болнично, планирано домашно и непланирано домашно в Англия (ако не се лъжа) като имаше статистики за проблемите и изходите при всяка група.

Също така, многократно се цитира статистика в колко случаи при домашно раждане се налага трансфер до болница, какви са критериите в различните държави, за да се приеме, че е подходящо една жена да ражда у дома и т.н.

Отделно имаше данни по отношение на това, каква медицинска инфраструктура се изисква, за да може всяка жена да има избора да ражда у дома с акушерка. Така например, се разбра, че англичаните все още не считат, че са изградили такава - затова и в Англия далеч не всяка жена има възможност да роди асистирано у дома.

И т.н.

# 623
  • Пловдив
Людмил, приземи се моля те  Praynig За какви коли и катастрофи ми говориш. Естествено, че някой дето за него правила не важат, може да ме помете с 200 км/ч. Но да сравняваш това, което не знам дали ще ми се случи или не, със случай в който е имало сериозни и многократни предупреждения, не само, че е несериозно, ами и напълно неадекватно. В единия случай нищо не зависи от теб, а в другия напълно съзнателно, пренебрегвайки всякаква сигурност чакаш всевишният да се намеси. Ама това е като в оня виц: "Защо не ми помогна Господи, аз толкова ти вярвах".....ами лодка ти пратих, ама ти като не се качи.........

# 624
  • София
Тази родилна къща/клиника, показана няколко страници по-рано, се плаща от родилката, така ли? Не се поема от ЗК, здравни застраховки и други подобни?

# 625
Людмил, приземи се моля те  Praynig За какви коли и катастрофи ми говориш. Естествено, че някой дето за него правила не важат, може да ме помете с 200 км/ч. Но да сравняваш това, което не знам дали ще ми се случи или не, със случай в който е имало сериозни и многократни предупреждения, не само, че е несериозно, ами и напълно неадекватно. В единия случай нищо не зависи от теб, а в другия напълно съзнателно, пренебрегвайки всякаква сигурност чакаш всевишният да се намеси. Ама това е като в оня виц: "Защо не ми помогна Господи, аз толкова ти вярвах".....ами лодка ти пратих, ама ти като не се качи.........
Защо да не зависи - ако не се качваш в кола не рискуваш живота си. Гледната ми точка е - никой не вярва, че точно на него ще се случи, въпреки статистиките. НИТО ЕДИН от хилядите загинали по пътищата не е вярвал, че точно днес ще е последният ден в живота му. Но се е случило. Ти също знаеш за този риск, както родилката знае за риска да роди у дома.

За теб болницата е ЗА-СТРАХ-овка срещу рисковете на раждането. Там докторите, а не ти, носят отговорността за твоето раждане. Но има и друга група хора, чиито решения не са диктувани от СТРАХа, а вярата. Вярата в себе си, в близкия човек, в Бога. Те могат сами да поемат отговорности и да не се страхуват. Покланям се пред тях

Последна редакция: пт, 28 окт 2011, 10:18 от Людмил

# 626
О, в нищо не те убеждавам. Разменяме мнения относно раждането вкъщи.

А аз защо така се заблудих, че тук няколко човека се опитват да ни убедят, че домашното раждане е много опасно и нямаме право (морално и законово) да го практикуваме в България?  newsm78

# 627
Не мога да не споделя  Grinning - малко хумор в крак с наближаващия Хелоуин
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=2289323106912&set=a.2 … ype=3&theater

Последна редакция: пт, 28 окт 2011, 10:22 от Г-жа Броненосец

# 628
Людмил - да, може да те удари гръм и както си седиш на верандата у вас.

Но все пак, когато тръгваш на път взимаш предпазни мерки, нали? Слагаш си колана, слагаш детето в столчето, спазваш правилата, съобразяваш скоростта си с пътната обстановка, караш с подходящите гуми.

Защо го правиш? Нали риск има винаги?

А аз защо така се заблудих, че тук няколко човека се опитват да ни убедят, че домашното раждане е много опасно и нямаме право (морално и законово) да го практикуваме в България?  newsm78

Нямам никаква идея защо си се заблудила така. Може би имаш нужда от враг.

# 629

Нямам никаква идея защо си се заблудила така. Може би имаш нужда от враг.

Crazy

Общи условия

Активация на акаунт