Раждане вкъщи 17

• 30 641
  • 743
  •   1
Отговори
# 630
...

Ще ти дам пример--аз се ужасявам от алпинизма като спорт/хоби. За мене е абсолютно неоправдан риск човек да се качи на скалите и да си рискува живота за единия кеф от адреналина. Не разбирам тия жени, с деца, които рискуват да ги остаят без майка, но ходят да се катерят. ...

Грижете се за вашите си избори с децата ви, защото имам големи съмнения, че ако започна да питам с какво точно си храниш и поиш детето, с какви методи го лекуваш, ваксинираш ли го, с каква козметика го мажеш, може да се окаже, че родените вкъщи деца са в далеч по-голяма безопасност.

смешни са ти доводите, перс

един алпинист подлага единствено своя собствен живот на риск
не е тръгнал да се катери с пеленачето си
предполагам, че ако го видиш с детео на гръб да виси от някоя скала, би реагирала на момента или може би греша, ще вадиш статиситки в този момент колко скали е преборил безпроблемно???

а останалото от постинга е ти е повече от смешно
чакам с нетърпение да родиш, за да разберем с какво ти храниш, поиш и мажеш отрочето си
току-виж сме научили нещо супер важно, което не сме знаели до сега

Людмил, все повече ти влияе този ню-ейдж и то все в грешната посока
интересно твоят поклон с какво ще намали мъката на Цвети напр затова, че се предовери на хора с вяра като твоята

...
А аз защо така се заблудих, че тук няколко човека се опитват да ни убедят, че домашното раждане е много опасно и нямаме право (морално и законово) да го практикуваме в България?  newsm78
защото скачате като ужилени, затова не виждате по-далече от носовете си и не можете да вникнете в смисъла на написаното по темата

целта на коментарите ни е единствено да се обърне внимание на всички страни на домашното раждане, за да може една бременна да си прецени сама за себе си какво да прави, без да бъде манипулирана
защото онези първи 6 розови теми, бяха всичко друго, но не и обективни
а резултатът е печален, както знаем

# 631
а аз все още чакам да разбера каква е тази супер храна, предпазваща от преждевременно раждане и отлепване на плацента
както и линкове към съответните проучвания по темата, но да са толкова сериозни, че да задоволят даже и критичния изследователси дух на персимон
мерси
... Теб кой източник би те убедил?

А иначе за плацентата не знам, но за превенция от преждевременно спукване на мехура, акушерките съветват да се ядат повече плодове, предимно оранжеви, домати( те и те били плодове, но аз някак си не ги възприемам така Simple Smile)) ) и да се внимава с консумацията на ядките и шоколада.

източник, в който напр имаме бременна с частично отлепена плацента и вместо да и се преливат медикаменти, се тъпче напр със спанак и плацентата се залепя сама след 3 дни
само че съм разумен човек и съм против такъв експеримент, разбира се

ето да вземем за пример моя близка
при първите 2 бременности - отлепена плацента
първото бебе го спасиха, сега е голям мъж
второто се роди мъртво в края на 8 месец
трета бременност - безпроблемна
хранене- напълно идентично и при 3те бременности
къде е храната в картинката, че не я виждам  newsm78

а това за мехура е смешно
аз именно доматки си хапвах предимно
ядки и шоколад не помирисвах
но това не попречи да ми изтекат водите 30 дни преди датата

затова такива съвети звучат по-скоро като градски легенди, отколкото да има истина в тях, не смяташ ли?

# 632
  • Пловдив
Напротив, аз не се страхувам, че след като детето ми е родено в болница, а не по вселенските канони е увредено непоправимо. Вие се страхувате, сакън да не кривнете от "правилната" поза на зачеване, от "правилният" начин на раждане, от "правилният" начин на хранене, от "правилният" начин за облекчаване на физиологични нужди...... Аз не се страхувам, защото знам, че съм смъртна. Но категорично не одобрявам ритуалните самоубийства. Вие се държите така сякаш едно парченце шоколад ще обърка вселенският разум и това ще е непоправимо.  Stop

# 633
Не се занасяйте със скалното катерене.

Ето какво се случва: Подсигурена съм с въже, катеря се, но не падам нито веднъж фатално и си казвам- защо ми беше това въже, хем ми спира движенията, хем е скъпо, хем не е гаранция, може да се протрие на скалата и да се скъса. Може да не се скъса въжето, а да се счупи част от инвентара, който също е много скъп; или да не съм закрепила клина, френда, клемата, както трябва.

Екипировката хем е скъпа и неудобна, хем не дава пълна гаранция и съвсем не е глупакоустойчива.

Но не съм тръгнала да катеря без нея.

Нито пък си казвам- ми понеже и без това се пада рядко на този лесен тур, хайде ще си блея и няма да обирам въжето на другарчето.

Persimon, да те заведа на катерене?

# 634
Напротив, аз не се страхувам, че след като детето ми е родено в болница, а не по вселенските канони е увредено непоправимо. Вие се страхувате, сакън да не кривнете от "правилната" поза на зачеване, от "правилният" начин на раждане, от "правилният" начин на хранене, от "правилният" начин за облекчаване на физиологични нужди...... Аз не се страхувам, защото знам, че съм смъртна. Но категорично не одобрявам ритуалните самоубийства. Вие се държите така сякаш едно парченце шоколад ще обърка вселенският разум и това ще е непоправимо.  Stop

Моля!  newsm78   Защо правилният ти е в кавички? Твоят начин не е ли правилен - за теб? За мен моят начин е правилен, но хич и не съм си помисляла да ти го натрапвам на теб за правилен...

Ако искам да си облекчавам физиологичните нужди на челна стойка, то това за мен е правилният начин и кои сте вие да ми обяснявате, че не е?  Thinking

# 635
Аз съм от хората, за които домашното раждане наистина дори с акушерка е много опасно и по-скоро бих била против узаконяването му, въпреки че по принцип съм за личната свобода. Освен това може да доведе до неадекватни медицински практики, базирани на идеи и теории, а не на това какво е добро и безопасно.

Относно това кое е правилно- все има нещо, което е функционално и правилно, не може да кажеш, че има 10 различни реалности, все еднакво валидни. Но може да се каже и докаже, че начинът на раждане няма ефект върху крайната личност в най-общия случай.

Сега ме зарибихте да си купя Hippocratic Oaths от Реймънд Талис, която се разправя за капризни пациенти и какво мисли лекарят за тях.

# 636
Това, че човек е някакъв вид медицинско лице, не значи, че не може да се самозаблуди. Познавам медицински лица, които нямат дори базово научно мислене.

Т.е. тези същите мед. лица могат да заблудят и нас - немедицинските лица, които им поверяваме живота си и неродените си бебета?

Познавам акушерки и гинеколожки, които не смеят да родят вагинално, назначават си секцио (дори и ресекцио) като по-добрият избор... Гледаха ме така  Shocked  като им споделях, че искам VBAC... Каква точно ценна информация биха могли да ми дадат и как биха ме израждали подобни мед. лица?

Явно тези акушерки и лекарки знаят нещо, което ти не знаеш. Според мен те имат твоята ценна информация, но знаят още нещо- че въпреки ценната информация, опитите и масажите и какво ли не, все пак техният вариант е по-безопасен.

Имах предвид, че едно медицинско лице не е задължително експерт и по "подобни въпроси" извън компетенциите си. Един ветеринар обаче лесно би забелязал една основна разлика- Хомо Сапиенс Сапиенс има огромен череп и сравнително малък таз заради изправената походка. Един гинеколог не е експерт по УНГ, нито дори е по-способен да избере подходящ употребяван автомобил. Един ветеринар не е експерт по АГ и не знае толкова добре специфичните рискове- като не се считат пропагандните линкове.

Ми да, всеки има право да роди с Лиса Барет в обора, седалищно, близнаци, всякак, но после обществото си запазва правото да съди Лиса Барет, да нарече раждащата идиотка, съпруга й- зомби.

Замислете се - фактът, че се оплаквате от лекари и търсите второ и трето мнение вече означава, че имате една огромна привилегия. Самата възможност да се оплаквате от лекари се дължи на ... лекарската професия. Именно тази професия кара човек днес да е клиент, а не пациент и да смята здравната грижа за даденост, а не за привилегия.

Последна редакция: пт, 28 окт 2011, 12:41 от Mamacita Bandida

# 637
  • Пловдив
stelt77 изобщо не ми пука как и по-какъв начин правиш или не правиш нещо, стига да не се изпадаш в излишни драматизации и генерализиране на изводите за живота като цяло. Всъщност щом пък ти харесва да трепериш дали всяко едно действие в живота ти е според вселенските изисквания, ОК. И да, правилният е в кавички, защото истината не е само една, поне за мен. За мен няма само една правда, за едно мога да съм съгласна, за друго да помисля, за трето категорично да не съм съгласна. Но да подчиня живота и мисленето си като си сложа капаци, за да гледам само в една посока.....не, не е за мен.

# 638
Извинявам се, че още не съм синтезирала материалите за превенция на усложнения чрез храненето. Затрупана съм с работа тия дни...
Но моля, обрънете внимание, че става дума за превенция, а не за лечение. Може да се предотврати случването на усложнения (и не на 100%), но веднъж след като са се случили само в някои конкретни може да се обърне тенденцията чрез хранене. Отлепената плацента не е сред тях, но освен механичните причини за това усложнение (като катастрофа, или падане) има психоемоционални (силен стрес) или физически като храненето. За първите причини, които са от случаен характер едва ли можем да направим превенция, но за следващите две има много място за такава. Това имах предвид; считам че е важно да се знае как да се предпазим от усложения, надер с това какво трябва да правим при настъването им. За мен лично има много повече смисъл една бременна жена да бъде консултирана как да се храни и да получи грижи за емоционалните си нужди, отколто да бъде обучавана как да разопзнава симптомите на всички възможни усложнения на бременността. Достатъчно е да може да има достъп до подходяща мед. грижа, когато се наложи.

# 639
Достатъчно е да може да има достъп до подходяща мед. грижа, когато се наложи.

Нека се сетя - имаш предвид Скайп?

# 640
Може и да греша,но доколкото разбирам от постингите на "противниците" на дом.раждане,всички или почти всички са имали някаква проблемна бременност или проблемно раждане или проблеми с новороденото.

До тук има два факта.

Раждането у дома може да е опасно.
Раждането в болница сьщо може да бьде опасно
.

Ако раждането в болница е 100% безопасно,то тогава рисковете на домашното раждане (дори асистирано) не би трябвало да се поемат от родилките,решили да родят у дома.
Но! 
Понеже и в двата вида място на раждане има еднакьв риск от усложнения,то тогава остава вьпрос на личен избор кое зло да бьде избрано.

# 641
Но! 
Понеже и в двата вида място на раждане има еднакьв риск от усложнения,то тогава остава вьпрос на личен избор кое зло да бьде избрано.

Тъй като непрекъснато в разсъжденията си спираш дотук, нека те подканя да продължиш:

При възникнало усложнение (да приемем, че рискът за това еднакъв в болница и у дома) - къде е по-голям риска да не може да се реагира адекватно?

Защото равносметката на едно раждане в крайна сметка основно зависи дали детето и майката са живи и здрави, а не дали е имало проблеми в хода на раждането.

За проблемните раждания и т.н. - да, какво значи "отговорност" разбираш по-добре, когато нещата се объркат. Лесно е да поемаш "отговорност", когато не възникват проблеми. Знам го, защото аз самата съм го правила. Всички знаем, че е лошо едно дете да умре. Когато обаче се случва пред очите ти, чак тогава осъзнаваш какво значи това. И тогава си готов да жертваш една голяма част от световната хармония, за да можеш да промениш фактите.

# 642
Но! 

Тъй като непрекъснато в разсъжденията си спираш дотук, нека те подканя да продължиш:

При възникнало усложнение (да приемем, че рискът за това еднакъв в болница и у дома) - къде е по-голям риска да не може да се реагира адекватно?

Защото равносметката на едно раждане в крайна сметка основно зависи дали детето и майката са живи и здрави, а не дали е имало проблеми в хода на раждането.

За проблемните раждания и т.н. - да, какво значи "отговорност" разбираш по-добре, когато нещата се объркат. Лесно е да поемаш "отговорност", когато не възникват проблеми. Знам го, защото аз самата съм го правила. Всички знаем, че е лошо едно дете да умре. Когато обаче се случва пред очите ти, чак тогава осъзнаваш какво значи това. И тогава си готов да жертваш една голяма част от световната хармония, за да можеш да промениш фактите.

Пред теб умирало ли е дете?

# 643
...

Отлепената плацента не е сред тях, но освен механичните причини за това усложнение (като катастрофа, или падане) има психоемоционални (силен стрес) или физически като храненето. ...

ако погледнеш примера с моята близка, ще видиш веднага, че твърдението ти е неоснователно
при една и съща храна, без катастрофа или падане:
1. първото бебе при леко стресова бременност оцелява
2. второто при спокойна бременност загива
3. третото при същата храна и спокойна бременност се износва без проблем

...

избери живота
злото го остави на създателя (който и да е той)

# 644
Но!  

Пред теб умирало ли е дете?

Нямам желание да разисквам това тук и в момента. Да кажем, че имам определен опит, поради който понятията ми за "отговорност" са се променили.

Ще те помоля да разясниш въпроса с рисковете след като усложненията се случат - тъй като упорито изтъкваш, че усложнения могат да възникнат нявсякъде, но пропускаш да споменеш, че нещо се случва обикновено след като усложненията са налице. И това нещо е съществено по отношение на изхода на раждането.

Общи условия

Активация на акаунт