Въпроси и отговори относно кърменето на близнаци - 3

• 168 319
  • 751
  •   1
Отговори
# 120
van4eto_02 , въпреки трудностите кърмиш близнаци вече повече от три месеца, браво!  Heart Eyes В момента колко пъти на ден цедиш и какво е количеството на всяко цедене и общо за деня? Каква помпа ползваш?
Опитвала ли си да слагаш бебенцата на гърдата, когато са полусънени, обикновено тогава сучат по-охотно и не капризничат. Също така кърмене на спокойно и полутъмно място понякога помага. Може да опиташ евентуално и да изцедиш малко с помпата, преди да сложиш бебето на гърдата, така кърмата ще е тръгнала и може би ще е по-лесно за бебенцата да не се откажат.
Пиша ти всичко това, защото ще ти е по-лесно ако все пак успеят да засучат и не се налага изцеждане. А и бебенцата са по-ефективни от всяка помпа.  Simple Smile
Що се отнася до цеденето, там ще те улесни да изцеждаш и двете гърди едновременно, защото хем се стимулират повече, хем имитират максимално сученето на две бебета. Също така е по-добре да даваш изцедена кърма на всяко хранене, макар и малко, защото тя спомага и за по-доброто преработване на АМ от стомахчетата.
При всички случаи напиши за броя и количеството на изцежданията, за да е по ясна ситуацията и да видим какво може да се направи.  Hug

# 121
Здравейте,
fata ® благодаря ти за отговора, през последните 4 дена бях много болна с доста високи температури - вероятно от грип и за това и не съм се опитвала да ги кърмя, влизах при тях само с маска, обличах ги и ги хранех на бързо но не пропусках цедене, но преди това с кърмехме само сутрин, предполагам защото гърдите тогава са събрали доста млекце и както казваш са още сънени, но през деня просто отказват, засукваха и изплюваха гърдата. Относно цеденето ориентировъчно защото всеки път количествата са различни- в 6 часа от 120 до 160 гр, в 9 часа някъде към 100 гр., в 12 часа към 80 гр., в 15 часа около 50 до 80 гр., в 18 часа - 50 до 80 гр., но максимума е много рядко и така е и в 21 часа, после спим до 5:30 или до 6 часа. Ядем от няколко дни вее по 180 гр. - големи сме гладници, а мама с това количество карма за кого по напред. Иначе с наддаването сме супер Михаил е 6.600кг, а Борис 6,300 кг и са дълги 62 см.  А забравих помпата ми е нс Medela swing, но не мога да се цедя с две помпи защото имам огромен бюст и трябва да си придържам гърдата при цедене за да става вакум, искам да отбележа, че гърдите ми не са така от бременноста и от къменето, а още от преди да родя трите си деца, даже съм чувала, че майки с такива големи бюстове, няма ли кърма,  но незнам колко е вярно това. Но все пак и това което давам на бебчетата е нещо, в къщи всички сме болни и кака им вкючително, но те стискат фронта, много ме страх да не се разболеят, но бабите казват, че кармата ги пази, да ли е заблуда или истина незнам.

# 122
  • София
van4eto_02  съжалявам за развитието на ситуацията при вас, но варианта с изцеждане и даване дори и на част изцедена кърма също не е никак лош. Малко по трудно е за мама, но постепенно се влиза в ритъм и за някои майки дори е по-удобно. Както и Фата ти е писала може да пробваш понякога отново да предлагаш гърда, винаги може да се случи да размислят малките Simple Smile
За честотата и часовете на изцеждане, забелязах че имаш 6 изцеждания, като последното вечерта е в 21, а следващото е сутрин към 6. Паузата е 9 часа, ако имаш възможност ще е от полза да включиш едно изцеждане в този интервал, може да не е в средата, а например непосредствено преди лягане, ако не си лягаш в 21 вечерта, така че периода на паузата да се съкрати.
Наскоро ми писа една близнашка майка с история подобна на твоята. В началото сучеха бебенцата, но разви мастит, пи АБ и те отказаха да сучат. Затова останаха на изцедена кърма и дохранване. При захранването обаче постепенно добавката от АМ отпадна за сметка на твърдата храна. Сега ми писа, че малките са вече на 10 месеца, пият мляко само вечер, а тя изцежда три пъти средно по 200 мл всеки път все още и дори и остава и замразява. Основното питане беше как да приключи постепенно с изцеждането. Описвам ти тази история, защото дори и с дохранване и изцеждане с повече упоритост може дълго време бебчетата да получават кърма от мама.
Принципно съм използвала при някои майки т.нар дохранване на гърда със сонда. Тогава по тънка тръбичка прикрепена на върхът на зърното и потопена в шишето с АМ бебчетата получават добавката докато сучат, като дебита е добър и не се дърпат и сучат спокойно. Това е вариант за дохранване, който запазва кърменето, но при по-големи бебчета вече съществува риск да не им допадне и да откажат подобен вариант на дохранване.

Много поздрави на цялото семейство и на малките и на каката. Дори  и с изцеждане, дори и няколко месеца малките получават кърма, което е най-важното особено първите месеци  Hug

# 123
Момичета, моля ви да споделите опит (или видео, ако ви е известно да има такова) за поставяне на бебетата сама на гърдите, тъй като засега само ми ги подават и това ме прави ужасно зависима  Rolling Eyes

В понеделник ми показаха един трик с хващане на бебето за дрешката и повдигането му, който засега тренирам, но не много успешно.

И още нещо, което ми бе обяснено, но явно съм твърде отнесена и разсеяна да го запомня - защо не е необходимо цеденето на гърдите след кърмене, или поне не на всяко, а само сутрин, примерно?
На моменти си ги усещам твърдички, даже трябва да изцедя малко на ръка, за да могат бебетата да захапят изобщо....
И ако не ги изцеждам, как ще започна да произвеждам по-голямото количество кърма, което ще им е необходимо с израстването им?

Благодаря!   bouquet

# 124
Кафенце, а добре дошла!  Heart Eyes Hug Честити бебенца   bouquet Ето едно много хубаво видео, на което от отдавна се каня да направя субтитри на БГ за блога, и това ще стане  Blush Надавам се, че ще ти е полезно и на английски. Майката ползва възглавница за кърмене, но спокойно можеш да я замениш с две обикновени възглавници, както и възглавниците под бебетата Peace

Лично аз предпочитах да наместя едното бебе, което сучеше по-добре на гърдата и тогава да придърпам и другото. Сядах точно така по турски и ако кърмиш в същата поза, когато едното бебенце е нагласено на възглавницата и суче ръцете ти остават свободни, за да поставиш и другото бебе. Важното е бебето е достатъчно високо, за да няма нужда на го придържаш или да се навеждаш над него. За това помага и самата поза на сядане по турски. И наистина бебенцата се вдигат лесно за дрешките докато са мънички.  Simple Smile
Ако бебетата сучат редовно и добре, на поискване и без даване на други течности или добавки (предполагам, че е така, защото са родени навреме и с добро тегло) няма нужда да изцеждаш. Те сами повишават производството на мляко, когато е необходимо с по-често сучене за известен период (обикновено 2-3 дни). Ако ти е по-лесно да изцедиш малко на ръка, за да им е по-лесно да поемат зърното, няма проблем да го правиш. Скоро производството на кърма ще се регулира по-добре и вероятно ще изчезне и тази твърдост и чувство за препълнени гърди, което изпитваш в момента.  

van4eto_02 , ще пиша по-късно и на теб, че стана време за приспиване на каките  Simple Smile

Последна редакция: ср, 18 яну 2012, 21:24 от fata ®

# 125
  • София
Здравей, Кафенце Simple Smile

За слагането на бебенцата на гърда - Фата е дала много хубав линк. И аз него мислех да ти пускам  Simple Smile ако не ти е удобно да вдигаш второто бебе за дрешката, тогава опитай да го подхванеш с ръка. Важното е преди това да си се настанила удобно и първото бебе да е добре наместено. Просто пробвай, ще намериш твоя начин.

За цеденето след кърмене - сама казваш, че гърдите ти вече са започнали да се препълват и понякога преди кърмене трябва да изцедиш малко, за да се отпуснат. Те произвеждат напълно достатъчно мляко за бебетата и няма нужда от допълнителна стимулация. Количеството мляко, от което бебетата имат нужда се увеличава рязко първите 2-3 седмици и след това увеличението е с много по-бавни темпове. Както Фата е казала, когато на бебетата поискат повече, ще започнат да сучат по-често за 2-3 дни и гърдите ще започнат да произвеждат повече. Просто няма смисъл да се тормозиш допълнително с помпата на този етап.

# 126
Благодаря за отговорите!   bouquet

Всъщност единствено това клипче бях гледала и аз в YouTube, поради липсата на друго  Crazy
Не се вижда добре от главата на бебенцата, но предполагам, че и тази жена е с добра големина на гърдите, която й позволява да не се навежда, за да могат бебетата да сучат без тя да ги придържа. Пък аз постоянно трябва да нагласям и  придържам някого.

И възглавницата й изглежда супер удобна, тези, които аз имам, си се спихват под тежестта на телцата.

Има ли малко по-конкретен период, в който да очаквам бебетата да започнат да сучат по-начесто, за да си стимулират по-голямо производство на кърма? Нещо от рода на като направят 3 седмици, или месец, или нещо от този сорт?

Кантарът продължава да си прави гаргара с мен и вчера ми показа, че едното бебе не е изяло нищо, а другото е изяло 100 гр.  Blush Не разбирам какво не правя както трябва  Crazy

От вчера-онзи ден май са с колики моите принцеси и веднага бях заобстрелвана с въпросите дали ми стига кърмата  Tired Честно казано, май не успяват да напълнят стабилно 4 памперса с голямата работа - има 1-2 добре изцапани, по останалите има някви цвъкания, които в никакъв случай не мога да нарека "добре наакан памперс"  Crazy

И накрая - за колко време се пълни гърдата с новото мляко? Ако току-що съм накърмила, след колко време ще има ново, достатъчно количество за ново кърмене?

Благодаря!  Simple Smile

# 127
  • София
По въпроса за възглавниците, аз ползвах около 5 броя, за да ми е удобно - по 2 отстрани и една по средата. Също сядах по турски, но моите гърди са големи.

Периодите на засилен растеж са индивидуални при всяко бебе, но все пак ориентировъчно ги дават но 2-3 седмици, на 6-7 седмици, после около 3-тия месец. Бебетата стават по-мрънкави и висят на гърда почти непрекъснато. Обикновено за 2-3 дни количеството се увеличава и кърменето се връща към предишния ритъм.

Различните гърди се пълнят за различно време, но общото правило е, че колкото по-често се изпразват, толкова по-бързо се пълнят. За около 1 час е възстановено над половината от изваденото количество, С постепенното му натрупване скоростта се забавя – и през втория час се произвежда вече около 30%, през третия – още 20%.  Ето една статия по въпроса: http://xedra.wordpress.com/2010/09/26/use-or-lose/

В началото на кърменето често се чудим дали е достатъчно, всичко изглежда малко хаотично и несигурно. С времето нещата се подреждат, бебетата порастват и стават по-умели, кърменето ще започне да отнема по-малко време  Hug

Последна редакция: чт, 19 яну 2012, 14:54 от esma

# 128
Café con leche ,  а колко кърмения имате на ден и през какъв интервал? И даваш ли нещо друго освен кърма? По принцип доскоро беше прието да се следи за 6 добре напишкани памперса в денонощието, но тъй като много често се дава вода или чайчета и в този случай памперсите не са вярна индикация за количеството поето кърма, сега се следат нааканите памперси - поне 3 в денонощието. За наакан памперс се брои не само добре пълния, а дори този с петънце колкото 1 лев.  Simple Smile Няколко може да са по-пълни, други - не.
Що се отнася до позата за кърмене, както ти е казала и Есма , опитай с повече възглавници, за да видиш дали ще ти е по-лесно.  Ако бюста ти е по-малък може би футболната поза не ти е най-удобна и можеш за опиташ т.нар. "двойна люлка". Ето нагледно от блога на Айла:
http://aila.snimka.bg/baby/poza-quot-dvoyina-lyulka-quot.471280

При нея може да си и полулегнала.

Есма ти е писала и за "пълненето" на гърдите. Ще споделя и един съвет, който мви дадоха след раждането ми в Холандия, бяха ми казали да следя бебенцата да сучат ефективно поне по 20-на минути на всяко кърмене. В началото бяха доста поспаливи, но се опитвах да ги будя, за да са активни на гърдата горе-долу толкова време. Разбира се, при всеки е различно, но поне при нас подобен подход действаше добре - гърдите се стимурилират ефективно и бебенцата хълнят повече стомахчетата. Има и бебета, които предпочитат да сучат по-начесто за по-кратко.  Peace

van4eto_02, най-сетне отговарям и на теб. Айла ти е дала много ценни съвети. Подкрепям напълно казаното от нея да включиш още едно цедене по-късно вечер, а евентуално ако имаш възможност и някоя и друга кратка сесия през деня. С малко упоритост има шансове поне да увеличиш количеството на изцедената кърма. И разбира се, не се отказвай да слагаш бебенцата на гърдата, както и сама посочваш поне сутрин не я отказват, а може да променят мнението си и за някой друг път през деня.  Simple Smile Но каквото и количество кърма да даваш на бебенцата си и по какъвто и да е начин, тя винаги ще е от полза за тях.  Simple Smile
Малко по-напред бях пуснала тази снимка като идея за едновременно цедене. Дали нещо подобно няма да помогне и на теб  Thinking

Много симпатична и улесняваща идея за едновременно цедене с две помпи е тази:

Може да се осъществи и с изрязано ластично бюстие или сутиен  Peace

Що се отнася до големината на бюста на майките с малък бюст им казват, че няма да имат достатъчно кърма, на майките с голям - също. Истината е, че изключително малък процент жени не успява да кърми поради физиологически причини и те не са свързани само с размера на гърдите.  Naughty

# 129
Опасявам се, че не мога да ги добутам до повече от 8 кърмения на денонощие  Blush Ако трябва да ги направя 10-12, като добавя смяната на памперсите и приспиването на ревящите от колики бебета, то времето ми за почивка ще е напълно отсъстващо....

Не давам нито чайчета, нито вода.
Ще гледам да опитам двойната люлка, дано ми е по-удобна.

И сега може би не му е мястото точно на този въпрос, но кога е най-удачно да се сменят памперсите, според вашия опит - преди или след кърменето? Преди ако е, второто бебе се изнервя да чака, ако е след - може да повръщат и се разсънват.... Тотално се загубих в съвети  Crazy

# 130
  • София
Кафенце, аз лично сменях памперс щом ми замиришеше - т.е. сменям тази, която се е наакала в момента, в който се наака. Не съм следяла да е едновременно. Не мисля, че има някакво правило. В нашия случай най-често сменях памперси след ядене, защото те винаги акаха по време на хранене.  Hug

# 131
  • София
Café con leche правилата са си правила, действителността е напълно различна, така че по въпроса за памперсите, когато ти е най-удобно. Повечето бебета пишкат след като се събудят и често докато сучат дори вършат и голямата работа, така че от гледна точка на това е по-разумно след кърмене да се сменят. Причините да се сменят преди това може да са ако са свършили вече нещо в памперса, за да не стоят мръсни, ако след като се наядат покрай клатушкането при смяна повръщат или ако докато сучат заспят за да не се събудят отново. Както казах ти най-добре може да прецениш кои от двата варианта преди или след кърмене или дори на два пъти  Wink ще се наложи.
При условие, че бебетата сучат активно и са големи, осем кърмения всеки път от двете гърди не е никак малка стимулация. Предвид че имаш кантарче, може ли да споделиш всъщност какво е наддаването на бебчетата? В общият случай изобщо няма нужда да ги мериш и теглиш на всяко хранене достатъчно е да засичаш дневното или седмичното наддаване. Мисля че говорихме колко е нормално да наддават, около 25-30 грама на ден средно, и 170-210 грама на седмица.
Доколкото си спомням в момента бебчетата са на около две седмици, някъде след третата седмица количеството мляко от което ще се нуждае средно едно бебе до около шестият месец е 750 мл и почти не се променя. Тоест увеличаването по-рязко на млякото е до трета седмица- краят на първи месец. Ако ще се чувстваш по-спокойна може да задържиш няколко изцеждания още 1-2 седмици, макар както момичетата са ти писали това не е задължително. Всъщност дали имаме кърмене или изцеждане идеята е просто да се отнема мляко от гърдата. Реално изцеждането ще поддържа едно по-високо количество мляко, което просто ще трябва да замразяваш и ще е в излишък.

# 132
Ailа, с кантарчето така и не се погодихме и в момента събира прах... На няколко пъти ми показва, че бебето е по-леко след като се е нахранило, или пък на едно кърмене ми показа, че едното бебе не е изяло нищичко, а пък другото, че е изяло 100 гр.  Shocked И затова се отказах да се боря с него.
Възможно ли е батериите да са сдали багажа и затова да ми показва такива нереални стойности?

Въпрос пак за памперсите - пълненето им с голямата работа при нас е основно на вечерните/нощните кърмения - има ли значение кога точно става това? Иначе май го докарваме до 3 добре наакани  newsm78

# 133
  • Малта
Кафенце, видях тук че си видяла вече клипчето ...  както и да е, НО относно възглавницата можеш да се поръчаш такава ето няколко сайта

http://www.doubleblessings.com/sdbbtm.html

а от тук може и за по-изгодна цена да се намери

http://www.amazon.com/My-Brest-Friend-Deluxe-Nursing/dp/B0032Z81M4

АЗ АКО ВИДЯ ЗОР, МИСЛЯ ДА СИ Я ПОРЪЧАМ ...

# 134
Първата съм я виждала многократно, втората за пръв път я видях и току-що я поръчах, просто вече пердето ми падна....

Опасявам се, че ако кантарът сочи вярно, бебетата ми изобщо не наддават почти грам  Cry Cry Cry Cry Тази сутрин ги измерих голички, само по памперс, сред неистов рев от тяхна страна.

Какъв е рискът, ако в първия месец бебето не наддаде изобщо?

И тези насоки за наддаване в грамове за всички седмици от първия месец ли важат, тъй като нали се казва, че до 10-и ден бебето трябва да е възвърнало рожденото си тегло след физиологичния спад? Вече са на 17 дни, наддаването не трябва ли да започне да се смята след 10-и ден, или на мен така ми се иска?

Отчаяна съм, защото уж всичко изглежда наред с броя напишкани и наакани памперси, децата не са неспокойни, даже на 3 пъти си позволих двучасови излизания навън и на всичко това отгоре, си стоят почти на рожденото тегло  Cry
Мирише ми на АМ и лекция от педиатърката  Cry

Общи условия

Активация на акаунт