Въпроси и отговори относно кърменето на близнаци - 3

• 170 269
  • 751
  •   1
Отговори
# 210
Fata, ей ми позата при кърмене цък - барикадирана с около 5-6 възглавници, облегната на стената. В каквато и поза да застана, стоенето в нея по 1 час е убийствено. От вчера отново съм с ужасни болки в кръста, не само докато кърмя  Sad На ръба съм да се откажа.
Други пози не са ми възможни поради различни причини.

Аз ги държа по 1 час, искам да съм сигурна, че са се нахранили. Те така или иначе не пускат сами преди това време. Храненето протича така - започват да сучат, сучат по 5 - 7 минути безспирно, в зависимост от частта от денонощието (късния следобед е по-малко), в което време изсукват първоначално насъбраното мляко и след това се започва едно стоене като кон на празни ясли в очакване на следваща порция мляко. Порциите слизат през 7-10 минути и затова се чувствам принудена да ги държа максимално дълго, за да поемат адекватно количество мляко.

# 211
Честита Баба Марта на всички мами!!!! Искам да изкажа гоооляма благодарност   bouquet   bouquet   bouquet, затова, че ми помогнахте, когато имах нужда. Резултатъ около 6 месеца по късно е щастливо кърмещи се. Аз мога да си позволя да дам само един съвет, към тези които искат да кърмят- да се информирате предварително и да не се отказвате, ама никога!!! Много исках да ви кача снимка на моите мартенички, ама така и не разбрах как става Simple Smile Хубав, слънчев и умихнат ден на всички  Hug

# 212
  • София
krasito_ Честита Баба Марта и на теб.
Много се радвам, че всичко с кърменето е наред  Simple Smile

Бръмбарче много поздрави на малките, радвам се че и вие се кърмите толкова дълго предвид трудностите през които преминахте  Hug

Café con leche странно ми е че в подобна поза, се натоварваш толкова много. През цялото време ли ги поддържаш децата? Кое точно те натоварва в позата. Около час кърмене мисля, че хапвахте напоследък около 7 пъти на ден е напълно в нормите и проблема не е продължителността, колкото това че се натоварваш докато кърмиш. Другият вариант е реално да къримш 10-12 пъти по около 30 минути, което обаче сумарто е отново същата продължителност. Не си спомням да  сме обсъждали, но каква е причината да не може да експериментираш с различни пози? Ако основно кръста ти се натоварва, опитай да си по излегнала се назад например с опора точно и под кръста, тоест намери си поза в която ще се отпуснеш и ще се чувстваш комфортно и тогава опитай да сложиш децата.
Ако много те боли кръста е ок да се мажеш за кратък период с различни мазила за облекчаване.

# 213
Кафенце досега си мислех, че само на мен не ми е удобно да кърмя в тандем. Не ми е комфортно и приятно, пробвала съм много пъти, накрая спрях и ги кърмя един по един. Вися си пред компа или ТВ-то и кърмя, времето минава бързо и не ме натоварва.

# 214
Честита Баба Марта! Бъдете живи и здрави, румени -засмени! Grinning Grinning Grinning
Този месец го чакам с нетърпение newsm03
Кафенце много мило изглеждате на снимката newsm53 имай търпение не се отказвай
представям си и аз как ще ги кърмя мойте съкровища Laughing!

# 215
Кафенце, може би снимката лъже, но ми се струва, че хем си полуседнала, хем полулегнала и стоиш някак напрегната.  Peace
Ако седнеш по турски (така със сигурност ще си седнала изправена) и сложиш още една възглавница в скута под тази за кърменето, за да вдигнеш бебетата още повече на нивото на гърдите, без да ги държиш така, дали няма да ти е по-удобно?  Thinking
Или седнала на диван? Просто потренирай с бебетата когато не са гладни, седни някъде, опитай да ги настаниш в скута, опитай в различна поза, без да даваш гърдата... Може би ще успееш да откриеш начин да седиш по-удобно и да кърмиш, без да придържаш постоянно, всъщност така би трябвало да бъде.  Peace

ysmivkata e , дано Баба Марта ти донесе най-прекрасните бебчета!  Heart Eyes Ще те чакаме в темичката.  Hug

# 216
Офффф, нямам време да пиша и да отговоря. Все повече започвам да се отчайвам с това кърмене. Очаквах да ми е хубаво, а не ми е. Нервно ми е, неудобно ми е, и аз като Кафенцето не мога да си намеря поза. Да не говорим, че тандемното кърмене не е за мен въобще. Двете бебета сучат по съвсем различен начин. Лора е супер нервна, а като успее зда захапе, суква десетина пъти и заспива. После се оказва гладна, аз пак се цедя и давам от шишето. Борис пък суче, суче, суче, ръмжи по някое време, извива се, дърпа ми зърното, защото като се протяга и извива не пуска. Кърмим се невероятно дълго време. Не знам вече какво да правя, чувствам се идиотски.

И въпреки моя скептицизъм се оказа, че за две седмици Борис е наддал 500 грама, а Лора 400. Сега Борис е 3150, а Лора е 2500.

# 217
Леле, Танита, с такова наддаване изобщо не бих се поколебала да продължа да кърмя  Grinning
Мога ли да си позволя да ти кажа да не се отказваш?  Crazy Laughing Все пак имам вече почти 2-месечен стаж (макар и да не знам докога ще продължи)

Fata, ще опитам и по турски, но се съмнявам, че ще ми е комфортно, предвид продължителността на кърменето ни  ooooh!

# 218
Кафенце, аз кърмех в същата поза, но със свити крака и фактически с тях повдигах главичките и ги задържах към гърдите. Другото, което виждам е, че имаш една възглавница горе зад главата. Мисля (може и от снимката да се подвеждам), че тя те навежда напред, което не е особено комфортно, със сигурност. Ако искаш, пробвай да я махнеш, така че да можеш да отпуснеш глава назад. Аз успявах дори да си подремвам в тази поза, а както виждаш и двете ръце са ми свободни. (Тази снимка не е най-хубавата, но най-добре илюстрира това с краката  Mr. Green )

# 219
Имамам едно въпросче към мамите
Зачетох , че имало някакви кърпички, с които могат да се бършат гърдите, преди и след кърмене, без след това да се миеш newsm78
Не че няма да се мия, но тъй като ще бъда секцио и предполагам, че ще ми е трудно ставането , поне за болницата да си взема. Някой има ли представа въобще има ли такива кърпички? Laughing Laughing

# 220
Използвах ги в болницата - кърпички за кърмачки на Чико с ланолин.

# 221
  • София
Леле, Танита, с такова наддаване изобщо не бих се поколебала да продължа да кърмя  Grinning
  Кафенце, последно наддаването ви за месец назад е 850-900 грама, което е почти същото  Simple Smile

Tanita13 наддаването ви е перфектно, страхотно е и че малката вече суче по-добре. Бебчетата вече са по-големи и предвид напредъка дотук, най-вероятно ще става по-лесно малко по-малко.

Имамам едно въпросче към мамите
Зачетох , че имало някакви кърпички, с които могат да се бършат гърдите, преди и след кърмене, без след това да се миеш newsm78
Не че няма да се мия, но тъй като ще бъда секцио и предполагам, че ще ми е трудно ставането , поне за болницата да си взема. Някой има ли представа въобще има ли такива кърпички? Laughing Laughing
   Принципно не е разумно гърдите да се мият преди всяко кърмене особено със измиващо средство, тъй като това изсушава кожата и можа да доведе до проблеми. Веднъж дневно измиването им при взимането на ежедневният душ е напълно достатъчно. На ареолата има едни малки като бабунки или пъпчици, които се наричат жлези на Монтгомъри. Тяхната функция е да омекотяват кожата на ареолата и почистват, а също така мирисът които има този секрет наподобява мирисът и вкусът на околоплодната течност и се явява ориентир за бебенцата. Тоест зърната сами се почистват и овлажняват и както и за други чести на тялото честото миене със сапун или нещо друго не е необходимо  и дори може да навреди. Силно ароматизирани сапунили или друга козметика, също може да обърка бебенцата. Ланолин се продава отделно като мехлемче и е ок да се маже с него при необходимост, като основното му предимство е именно, че не се налага отмиване след неговото нанасяне преди кърмене, което може допълнително да изсуши кожата на зърната

# 222
  • Малта
Ето ме и мен wavey Вече бебетата са на 7 дни и имаме конкретни въпроси от практиката ни с кърменето.

При нас положението е следното:
24 часа след секциото сложих и двете бебета (в тандем) на гърдите и те засукаха прекрасно. Е, разбира се младежа който е по голям на кг. суче по-силно и интензивно, а малката по-слабичко с повече паузи - ПРЕДПОЛАГАМ ТОВА НЕ Е ПРОБЛЕМ ?!?

ОСНОВНАТА МИ ГРИЖА в МОМЕНТА е: следобедното и вечерното кърмене се сливат  newsm78 тоест - почваме към 16 ч. и свършваме реално към 20, като през това време ги слагам да спят, но те се въртят, гънат се като червейчета, мрънкат и си смучат юмручетата, аз съответно пак ги слагам на гърдите, те си засукват и в рамките на 10-тина минути заспиват - слагам ги в креватчето те пак се будят и всичко започва от начало ....  Thinking много ми е мъчно че не знам какво да направя, чак се разплаквам от яд  #Cussing out

Иначе през останалото време (в 3, 6, 9, 13 ч. ) след кърмене заспиват дълбоко и даже ги будя понякога нарочно ...

Също така от страх да не останат гладни веднъж на ден им правя шише с АМ, което давам след кърмене ... ама и това не ми звучи редно  Rolling Eyes

КАКВО да правим? Да давам при всяко поискване?  ... Въртенето и мрънкатнето след кърмене от колики ли е или е знак че още са гладни ?

# 223
medimed, честити бебенца и тук и добре дошла в темичката  Hug Най-добре е да кърмиш на поискване, така самите бебета най-добре ще регулират производството на нужните им количества кърма. В първите седмици кърменето е процес на "учене" и за тях и за теб и е много важно точно тагава (а и после) да няма ограничения в кърменето, за да може да се постави едно наистина успешно начало.
Много бебенца са по-нервни вечер, не от глад, а просто защото са натоварени и неспокойни от преживяното през деня. Това за тях е цял един нов свят пълен с емоции, звукове, светлини и те се уморяват, а и нервната им система е все още незряла. В допълнение предполагам, че това са и за теб моментите от деня, в които си вече уморена... Просто не се обезсърчавай, използвай тези моменти, за да гушкаш повече бебенцата и да ги кърмиш. Сукането на гърдата не само ги храни, то ги и успокоява. Настани се удобно и почини и ти заедно с тях, без да се притесняваш излишно. Може и някой друг да погушка бебенцата ако има ефект. 
Що се отнася до даването на АМ кога го предлагаш и колко изпиват реално децата? Ако сучат добре на гърдата не виждам причина да "дохранваш", така само намаляваш сукането от гърдата т.е стимулацията за производство на кърма.

Иначе по колко пъти на ден се кърмите, с какви паузи, колко са пълните памперси? И даваш ли нещо друго освен АМ - вода, чайчета... С какво телго са родени и изписани бебенцата?

# 224
  • София
medimed  честити бебенца първо  Simple Smile
Всичко, което описваш е напълно нормално поведение за новородените. Независимо дали имат нужда от още мляко или се чувстват дискомфорто след дългият ден, мъчат ги колики или нещо друго предлагането на гърда е най-удачното решение. Струпване на кърменията вечер са нормални и се наблюдават при почти всички бебенца.
Ако няма доказана нужда от включване на добавка, е разумно да спреш да я предлагаш, тъй като предлагането на адаптирано мляко и срещата с протеина на кравето мляко в първите седмици е желателно да се избягва, заради рисковете които крие.
И аз като Фата се интересувам колко кърмения имате за денонощие и как са памперсите на малките, колко напишкани и колко наакани, както и какъв е цвета на изхожданията.
Колко големи се родиха бебчетата и колко ви изписаха?
Ето и една статия, за това какво да очакваме първите шест седмици - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=21140

Общи условия

Активация на акаунт