Въпроси и отговори относно кърменето на близнаци - 3

• 170 257
  • 751
  •   1
Отговори
# 195
medimed , то съвсем си станало време, браво!  Hug

По принцип може да се използва и упойка и антибиотик, които да са съвместими с кърменето. Трябва да го обсъдиш с лекаря си или екипа за раждането и най-вече да изтъкнеш, че искаш да кърмиш и бебетата да ти бъдат дадени максимално бързо. Може дари да говориш с неонатологичния екип, защото те ще поемат бебетата след раждането.
Ако имаш начин може да се опиташ да разбереш още сега вида упойка и антибиотика, който евентуално ще ти дават, има справочници, в които може да се провери съвместимостта им с кърменето, така ще си по-спокойна.
Иначе е добре изцеждането/стимулациата на гърдите да започне максимално скоро след раждането. В началото може да изцеждаш малко дори на ръка. Ако ти окажат съдействие и ти дадат бебенцата максимално скоро има шанс дори да посучат така ценната за тях коластра, която гърдите произвеждат в първите дни след раждането.  Simple Smile

# 196
Кафенце, гърдата и след кърмене ли стои твърда ими само като се препълни след по-дълга пауза?

# 197
След кърмене е приятно мека, но "отдолу" във вътрешността й усещам, че е като подута.
Иначе нямам видим оток, нито червено.

# 198
Има вероятност да си притиснала по някакъв начин мястото или сутиена ти да притиска там? Питам, защото и това може да е причина за запушването.
Иначе може да опиташ с топъл влажен компрес (кърпа или памперс) малко преди кърмене и по време на самото кърмене като масажираш леко втвърденото място в посока на зърното. Давай тази гърда на по-доброто сукалче (ако има такова) за известно време, за да си сигурна, че я изпразва по-добре. Помага също и топъл душ, и при него масажирай леко гърдата от запушеното място към зърното, може дори да се опиташ да изцедиш малко.
Ако зелевите листа се използват с мярка, също облекчават. От листото трябва да се отстранят твърдите жили и то да се намачка с бутилка, например, за да омекне. Поставя се на засегнатото място, без да обхваща ареолата и се сменя когато омекне съвсем.
Опитай първо тези няколко неща.  Peace

# 199
  • Малта
ФатА, Кафенце аз така  ссе шокираах от новината, че 5    дена ннямма да  мога  да кърмя, че забравих да питам какъв АБ ще ми дадат,, аз и сега   пия ЗИНАТ който както прочетах е съвместим с кърмене   ....

Явно ще трябва    да    настоявам за съвместимо   лекарство  защоото мира не ми дава мисълта да не опитаме кърма максимално скоро  Cry

# 200
  • София
  Медимед в коя седмица ще си и какъв ще е точно АБ. Тъй като АБ се преработва в черният дроб, които при по-рано родените бебенца не работи на пълни оборони, наистина е много важно да се прецени какви са рисковете и ползите от кърменето на бебчетата.
  Дори да не можеш да кърмиш обаче първите няколко дни, много по-важно е кърменето да продължи дълги месеци след това. Именно затова както много пъти сме писали е изключително важно да започнеш не само възможно по-рано изцеждането, дори да не можеш да седнеш, е добре да изцеждаш дори и по няколко капки, както си легнала и да цедиш редовно. Това означава поне осем пъти всеки път и двете гърди и то хубаво.
  Упойката преминава изключително бързо още по време на самото секцио, затова и често самите бебенца са леко като упоени след раждане. Упойките, които се използват се смятат за съвместими с кърменето и ако има условия и възможност може да се закърмят бебчетата още на операционната маса след секциото или в стаята преди да те е отпуснала упойката. В този случай е нужно обаче поне първият един ден да имаш и придружител, който да ти подава бебенцата и да има възможност в болницата да разрешат това.

Кафенце, хубаво е че гърдата омеква, макар да остава уплътнение. Просто продължавай с мерките които взимаш в момента, често кърмене и или изцеждане, пии повече течности, избягвай големи паузи. Масажиране по време на кърмене или изцеждане, ако има нужда. Лецитина на валмарк се приема до четири капсули при запушване, като ако след това няма пробем, постепенно се намалява с по една капсула, докато напълно отпадне на седмица.
   Почти със сигурност проблема е възникнал от по-големите паузи. В такъв случай просто трябва по-плавно и постепенно да увеличаваш интервалите без кърмене и ако има нужда за кратко да ставаш и леко да изцеждаш гърдите при подобни паузи, най-лесно е ако рутинно си правят една 5 часова пауза, а ти си лягаш по-късно да изцедиш съвсем малко гърдите преди лягане, няколко вечери докато организма има време и се нагоди към производството.

# 201
ФатА, Кафенце аз така  ссе шокираах от новината, че 5    дена ннямма да  мога  да кърмя, че забравих да питам какъв АБ ще ми дадат,, аз и сега   пия ЗИНАТ който както прочетах е съвместим с кърмене   ....

Явно ще трябва    да    настоявам за съвместимо   лекарство  защоото мира не ми дава мисълта да не опитаме кърма максимално скоро  Cry

medimed, Щерев е все пак частна клиника и имаш абсолютно право да отстояваш твоите интереси (и тези на бебетата, най-вече!). От това, което съм чувала имат стремеж да следват естествените практики и да насърчават кърменето, така че моя съвет е да обсъдиш с лекаря си без конфронтация какво решение може да се намери, за да можеш да кърмиш бебетата възможно най-скоро. Все пак си техен пациент и твоите желания не би трябвало да остават неизслушани  Peace
Попитай за вариантите с антибиотиците, които смятат да ти дават и както казах, може да се провери.
А и бебетата, дай Боже, няма да са чак толкова по-рано родени.

# 202
  • Малта
Айла, в деня на секциото ще съм в началото на 38 г.с. (или 37+5)
В момента пия Зинат и го свършвам утре ... така че той ще се изчисти до бебетата, пък и май е съвместим с кърмене...
Утре ще питам какъв АБ мисли да ми влива след раждането ... и разбира се ще говоря ако може да е някой от тези които не се предават през кърмата ... дано има такъв ...

Фата, наистина в Щерев са много разбрани и вероятно няма да ми откажат ... но все пак новината че ще съм на АБ ме стресира малко

Кафенце, а ти ако не е тайна защо пи антибиотик ?

# 203
Антибиотикът ми беше вливан венозно, тъй като имах щастието да се разболея в деня преди операцията. Едва ли има по-ужасно нещо от това да кашляш като магаре с току-що зашит корем  Tired Беше наистина кошмар, та откарах 4 дни на Аксетин венозно и после някакво друго за 1 ден перорално.

Aila, fata, благодаря за наставленията.
Работата е там, че паузите ги правим от дружно успиване, не нарочно или от стремеж да премахна някое хранене. Изглежда ще трябва да навивам алармата, за да не се получава повече така.

Имам и още два сериозни проблема - с времетраенето на единично кърмене и с позата, но ще споделя малко по-късно, че отново е време за кърмене.

# 204
Café con leche  при мен също се получаваха такива буци при по-голяма пауза. Правих топли масажи под душа, както са ти казали по посока на зърната. Също така увеличавах изцежданията и цедях, докато усетя, че бучката е изчезнала напълно. Гадно е, като се получи, но ще се оправи.
Зелеви листа никога не съм ползвала.

# 205
Още нищо не съм направила по въпроса с уплътнението, възможно ли е от само себе си и от кърмене да изчезне?

И да си задам по-съществения въпрос - до кога ще кърмя по един час на кърмене?
Вече карат 8-а седмица и времетраенето на храненето не се променя. Дали не е основно заради следната ми теза - бебетата имат нужда от 100 мл. на хранене, примерно. Събраното в гърдите ми, които са с малък капацитет, е 40 -50 мл., да речем, разбира се, няма как да знам точно колко е. И за да си набавят останалите милилитри до 100, се започва голямото чакане на слизане на няколко порции кърма. Като се цедях с помпата, кърмата слизаше на около 7 минути, сега като цокат от гърдата, ми се струва, че даже на по-голям интервал от време слиза. И ако на порция слизат по 15 мл., до 100 трябва да изчакам поне 40 минути.... И така всяко хранене - 8 часа на ден, общо.

Честно казано вече ми идва доста тегаво, още повече, че започнаха непоносими болки в кръста от това стоене неподвижно в една и съща поза - футболната. Китките също продължават да ме болят от придържане на главичките им.

До кога ще е така, моля, кажете, че вече трудно издържам  Confused

# 206
Аз да питам, как давате на близнаците да сучат - на всеки от различна гърда ли? На мен ми е тъмна Индия тая работа. До скоро Лора не можеше да суче, но сега вече може. Борис пък е доста по-голям на размери от нея и от едната гърда не му стига. Да, ама като хапва от двете после за Лорчето няма. Ако ги храня всеки от "негова" си гърда, после трябва и двамата да ги дохранвам. Чувствам се като в час по математика, пък аз най-много мразя математиката. Mr. Green Mr. Green Mr. Green

Май ще стане така с дохранването. Аз между кърменията изцеждам с помпата и то доста добро количество, та може с него да се дохранваме. Ако е недостатъчно, тогава ще прибягвам до АМ. Сега Лора суче по-рядко все още, че хем вече може, хем се върти като пумпал и по 15 минути търси зърното на другата страна. hahaha Затова й давам понякога направо изцеденото, защото тя обезумява от глад и нерви като не може да се справи със засукването. Но, се надявам като започне да се справя толкова добре, колкото Борис да си направим схема за сукане. Peace

# 207
Tanita13, добре дошла в темичката и честити бебчета!   bouquet Вече са на месец и се кърмите, браво!  Heart Eyes
За смяната на гърдите няма твърдо правило, има майки които ги сменят на всяко хранене, други всеки ден, трети си определят една гърда за всяко бебе.
Понеже споменаваш, че едното бебенце досега не е сучело добре, в този период изцеждала ли си и другата гърда, за да имат еднаква стимулация и двете? И как храниш бебенцата едновременно или едно след друго или по различно време?
Ако я храниш заедно с братчето й може би ще й е и по--лесно да се справя, защото докато той суче и за нея ще тече по-лесно. След като свършат с кърменето може да им размениш гърдите, така Борис ще си "дояде", а смяната може да стимулира и Лора да посуче още малко. Едва след това ако има нужда може да даваш изцеденото между кърменията.
На този етап аз мисля, че е по-добре да им сменяш гърдите или на всяко хранене или поне всеки ден, за да може и двете гърди да се стимурират еднакво.  Peace
Понеже пишеш, че Лора понякога се изнервя при кърмене, опитай да следиш и да предлагаш гърдата при първи признаци на глад - бебенцето върти главичка, изплезва езиче, подняса ръчичките към устата. Понякога като огладнеят много мънчетата стават по-нервни и това ги прави по-неспокойни и на гърдата. А защо не може да се справи със засукването, зърното ли не успява да захапе или просто захапва и пуска? Откога е почнала да се храни на гърдата?
Искам също така да те попитам колко хранения имате на ден, с какво тегло са родени бебенцата и какво е теглото им сега и броят на пълните памперси (напишкани и наакани). Даваш ли нещо друго освен кърма?

А за математиката все едно описваш мен.  Crazy Но кърменето е далеч от математиката, ще видиш  Hug

# 208
Още нищо не съм направила по въпроса с уплътнението, възможно ли е от само себе си и от кърмене да изчезне?

И да си задам по-съществения въпрос - до кога ще кърмя по един час на кърмене?
Вече карат 8-а седмица и времетраенето на храненето не се променя. Дали не е основно заради следната ми теза - бебетата имат нужда от 100 мл. на хранене, примерно. Събраното в гърдите ми, които са с малък капацитет, е 40 -50 мл., да речем, разбира се, няма как да знам точно колко е. И за да си набавят останалите милилитри до 100, се започва голямото чакане на слизане на няколко порции кърма. Като се цедях с помпата, кърмата слизаше на около 7 минути, сега като цокат от гърдата, ми се струва, че даже на по-голям интервал от време слиза. И ако на порция слизат по 15 мл., до 100 трябва да изчакам поне 40 минути.... И така всяко хранене - 8 часа на ден, общо.

Честно казано вече ми идва доста тегаво, още повече, че започнаха непоносими болки в кръста от това стоене неподвижно в една и съща поза - футболната. Китките също продължават да ме болят от придържане на главичките им.

До кога ще е така, моля, кажете, че вече трудно издържам  Confused

Кафенце, кърменето, както писах на Танита няма нищо общо с математиката. Няма точна теорема която да определя времетраенето на сукането, срок за подобряване времетраенето на храненето, капацитет на гърдите и изяденото от бебетата. Единственото нещо, което е почти сигурно е, че с напредване на времето нещата стават по-лесни, наистина е така.  Simple Smile В началото и ти и бебенцата трябва да се научите и да свикнете с толкова много неща и може да има и малко трудности, но определено не остава завинаги по този начин. А и тези първи месеци са толкова кратък период в съвместния ви живот и отминават толкова бързо, може би в момента ти се струва едва ли не непосилно, но след време като мен ще си спомняш само с усмивка за тези моменти.  Heart Eyes Бебенцата ти само сега имат незаменима нужда от твоята близост, мляко и прегръдка и са толкова малки и крехки. Това са просто броени месеци.  Peace
Това, което наблюдаваш при изцеждане може би няма нищо общо с това, което се случва когато бебетата сучат. Също така при кърмене няма точно определено количество, което бебетата приемат на всяко хранене, те сами регулират приема си на мляко и той варира. Точно затова за кърмените бебета няма таблици с количествата, които трябва да изяждат на хранене, тези количества обикновено се отнасят за бебета, хранени с АМ. За кърмените бебета се смята, че между 1 и 6 месеца количеството кърма, което изяждат на ден е  средно 750 мл. и варира  за отделните бебета между 570-900 мл. на ден, които не са разделени поравно на всяко хранене. При близнаците и всяко бебе може да има свои индивидуални особености, не е задължително те да се хранят еднакво.
В началото бебетата имат и много силно изразен сукателен рефлекс, който може да задоволяват и на гърдата, те сучат и за удоволствие, не само за хранене. Не става ясно от поста ти те ли искат да сучат по толкова време или ти ги държиш на гърдата толкова дълго, за да си "сигурна", че са изяли по 100 мл.?
Що се отнася до болката в кръста и китките, направи всичко възможно, за да седиш удобно во време на кърмене. Дали ще е на диван, или на спалнята,подпряна на таблата на леглото, намери начин да сложиш възлгавница зад кръста, за да го придържа изправен и вдигни бебетата до нивото на гърдите, а не се навеждай ти над тях, държейки главичките им. Как седиш докагто кърмиш? Ако седнеш по турски или с леко прегънати колена на леглото с възглавница в скута дали няма да ти е по-удобно?

# 209
Аз кърмех малките всяка от определена гърда. При мен проблемът е, че едната произвежда много по-малко от другата, но детето, което си суче само то нея не се оплаква, а вече даже си я ползва за приспиване вечер.

Буци имах много, даже вдигах и висока температура, ползвах топли кърпи на самото място и много сукане от малките (то помага най-много). Ако нямах температура правех и топли душове също.

Аз бях на АБ първият ден след секциото (не знам какъв беше, просто ми казаха, че не пречи на кърменето). Реално децата засукаха след 24 часа. Не стимулирах много с помпа, защото имах много силни болки, а не исках повече лекарства да ми слагат. Докторът ми лично ме насърчаваше да кърмя, дори да искам д аскачам и викам от болка, така че, има варианти за АБ и кърмене.

Общи условия

Активация на акаунт