Въпроси и отговори относно кърменето на близнаци - 3

• 168 425
  • 751
  •   1
Отговори
# 630
  • София
 Разбирам те напълно с предаването като равнат, но при мен просто беше достигнало граница, която не можех да издържа. Приех го от гледна точка на това, че и нататък ще има неща които на тях ще им харесват, но ако аз не съм ок с това, ще се наложи да откажа дори да плачат след това. И отказа да сучат винаги когато искат или да стоят да се успокояват, когато на мен не ми е комфортно поставя началото на това. А и спокойна и доволна майка също след това им се отрази по-добре цялостно след няколко дни трудности за тях, отколкото изнервена майка и недоспала от постоянното сукане и висене на гърдите ми.
 Доколкото разбирам при теб проблема е стоенето на гърда след като са се наяли нали? Опитвала ли си да се гушкате или носите в слинг примерно след кърмене или да излезете на разходка, нещо което да отдели сукането от заспиването? Предполагам че през деня когато са активни и будни не висят, а основно когато се приспиват и през ноща или е на всяко кърмене? Колко кърмения ориентировъчно имате в момента, спомням си че един от проблемите бяха и честите кърмения, там има ли развитие в посока поне известно намаляване?

# 631
През деня имат около 7,8 кърмения, за през ноща незнам колко са, в просъница ги кърмя. Понякога чак зърната ми парят и заапочвам да им се карам, това нощтно време. Но това е положението. Пробвам като се насучат, говора за приспиването, просто да ги обърна на другата страна и да ги гушна,оооо просто изключено. Рев и дърпане на потника ми иии бързо се предавам, защото ако единият е заспал, другият го събужда. Знаеш ли Айла, заради сученето те спят само вкъщи и никъде другаде. Така съм ги научила , имаме си точно определен начин и така заспиват, няма как да отделя заспиването от цокането. Съжалявам, че не успях да ги науча да смучат биба, може би това малко щеше да ме отмени. Ноо стига съм се оплаквала, да сме живи и здрави, просто ще оставя нещата така както са сега, дечицата сами ще си покажат кога са готови и така Laughing

# 632
  • София
  Да и за мен беше по-лесно и само така се приспивахме, но децата в даден момент могат да се научат да заспиват и по друг начин. За съжаление в повечето случаи в подобни ситуации няма начин да мине без рев. Изборът е твой и явно в твоята ситуация това да продължавате по същият начин е по-лесно, отколкото да слушаш как плачат. Напълно те разбирам, защото точно на същата възраст и аз бях пред подобна дилема. В случая обаче както написах не издържах и успях да си издействам поне през ноща заспиване с гушкане, след като са се насукали. Това ми отне няколко вечери плачене от тяхна страна, но накрая разбраха че е ок да сучат, но после може само да се гушкаме и нещата поне за мен станаха много лесни. След втората им годинка като забременях и зърната станаха по-чувстителни умишлено разредих и кърменията като цяло още повече, заради дискомфорта дори и при по-кратки кърмения. Все пак се отбиха около 2,9 г когато станаха. С малката вече имах опит така че малко след годинката взех мерки за нощните кърмения поне, през деня продължавахме да се приспиваме с кърмене, но още от началото с нея не разрешавах след това да стои на гърда. С едно бебе обаче определено беше по-лесно, най-малкото го няма това което споделяш, при отказ едното да събуди другото.
Малко по-малко ще се получат нещата и при вас, но ще отнеме повече време. Все пак опитай с измъквене когато заспят дълбоко и гушкане само. Както и на намаляване на кърменията като цяло и през деня както говорихме и заместването им тогава само с гушкане, тогава ще ти е по-лесно да ги разсееш с нещо и да започнеш да вмъкваш гушкането за успокоение, когато се ударят или нещо друго, а не само кърменето с което и трите сте свикнали като най-бърз и лесен начин за успокоение  Simple Smile

Последна редакция: чт, 21 ное 2013, 19:22 от Aila

# 633
Благодаря ти Айла за окуражителните думи. Да и на мен много пъти ми е дискомфортно, нооо като ги гледам какво удоволствие е за тях, еее няма друго нещо което толкова силно да желаят.
Интересно ми е ти до кой месец от бременноста си ги кърми newsm78

# 634
  • София
    Първо към трети месец от бременността реших да ги отбия, но констатирах че ако имаме 1-2 -3 бързи сукания не ми е проблем. След първият триместър производството на кърма намалява и става като коластра почти. След раждането като ни изписаха каките, които до последно сукаха решиха да си поискат. Каката на която покрай хиперлактацията при слизането на млякото и давах малко изцедена имаше желание да пие мляко, но вече тотално беше забравила как да суче, другата помнеше как да суче, успя но заяви че млякото е гадно и повече не пожела. Така слава богу си останах само с едно новородено кърмаче, защото кърмене в тандем с близнаци щеше да ми дойде в повече. Не съм отказвала защото никога и не са си поискали отново и изобщо нямаха интерес към кърменето на малката.

# 635
Айла, благодаря за галериите със снимките! Сигурно ще ми повярваш - още не съм смогнала да ги прегледам, в самото начало съм.

И аз с предните две деца опрях до плачене, за да намаля нощните кърмения. Те бяха тандем, така че много ми идваше. Като стана малката на 2 годинки нещо ми стана на зърната, запушена пора ли какво ли не знам, но ме боляха много (и минаха след отбиването), и почнах да им говоря как е време млякото да отива при малките бебета (изобщо, в световен план  Laughing) и това ги убеди. Още го помнят този момент обаче  Heart Eyes.
Но без плач не става, в един момент само трябва да се избере дали мама ще плаче или бебето  Mr. Green.

# 636
Здравейте Simple Smile И аз съм мама на кърмени близнаци. Голяма гордост са ми как растат и всичко е благодарение на вас и най-вече Айла Simple Smile Не съм писала, но преди няколко месеца, когато имахме първата кърмаческа криза бях много уплашена, че това ще ни е кърменето - няколко седмици. И майка ми, която най-доброжелателно ми казваше че не може да се кърмят 2 деца, не помагаше особенно в ситуацията. Четох в този форум всяка свободна минута и това ми вдъхна кураж, показа ми че има и други майки, които успешно са се справили със същите проблеми и ме нахъса да се справя и аз. Само за 2 седмици успях да махна вечерната добавка от адаптирано мляко и отново да минем само на кърма и така до 5 месеца и 10 дни, когато започнахме кашите. В момента се кърмим около 6-7 пъти на ден + 1-2 през ноща.
ysmivkata e Много ти се възхищавам и само си мечтая и аз за такъв дълъг и успешен кърмачески стаж. И моите момичета заспиваха на гърда и така си висяха по час че и отгоре. Като станаха на 5 месеца имаше такъв ужасен период когато ставаха да сучат през 1,5-2 часа и за една седмица не видях много сън и много се бях отчаяла. Това което ни помогна беше:
през деня не ги приспивам със сукане, а ги храня след като се събудят. Отначало те вземаха да заспиват като им да им дам да сучат защото така са си свикнали. Като ги видя че вече не ядат леко подпъхвам пръсче в ъгълчето на устичата им за да разваля вакума, изваждам си гърдата и бързо подпирам с палец под брадичката. Отначало се съпротивляват малко. Ако вземат да реват пак им давам да сучат и след минута-две пак го повтарям. Ако след 2-3 опита не стане ги оставям, но на следващото хранене пак пробвам. За по-малко от седмица свикнаха като се нахранят да се пускат сами. Е все още има случаи, когато не им се пуска и като посегна с пръсчето ме усещат и стискат повече, но само по-добре става;
Другото нещо е, че почнах да ги слагам в леглата им преди да са заспали напълно. Отначало пак имаше малко рев и драми. Но аз веднага ги вземам и ги люлея малко на ръце и пак ги слагам. Много бързо свикнаха само за няколко дни и си заспиват съвсем самички, докато им чета приказката.
Много ме беше страх да взема активни мерки, че не исках да плачат или да се чувстват зле, че им отказвам гърдичката. Но всъщност всичко мина супер леко и сега всички спим по-добре и сме по щастливи. Незнам дали тези неща ще проработят за теб, но не се страхувай да пробваш разни нещо. Щастлива мама, щастливи бебета, така че и на теб трябва да ти е добре  Heart Eyes
Извинявам се, ако малко се намесвам неканена и давам неискани съвети. Само искам да кажа какво проработи при нас. Надявам се скоро да намериш своя подход, за да може кърменето пак да е удоволстие и за трима ви Heart Eyes

# 637
  • София
Tali_smile много се радвам че се включи  Hug
Поздравления за успеха с кърменето дотук, сигурна съм че и при теб стажа няма да е никак малък  Simple Smile
Колкото повече майки пишат, това може да е само от полза, за да вдъхне кураж на новите попълнения, както и да покаже нова гледна точка и идеи  Simple Smile

# 638
Здравейте мами,
За първи път пиша във форума  Blush Simple Smile очаквам близнаци в средата на Февруари (първа бременност).
Изключително мотивирана съм да кърмя колкото може по-дълго, въпреки негативните мнения, които чух и се благодаря, че има теми като тази.
Ще следя, чета и трупам информация, а когато и моите бебки се появят ще пиша за това как се справяме.  Simple Smile

Пожелавам на всички хубави приближаващи празници!

# 639
iellara , лека бременност до края  Hug

Чудесно е, че искаш да кърмиш и се подготвяш още отсега! Май повечето пишещи тук, също сме се сбълсквали по-скоро със скептицизъм към намерението ни да кърмим близнаци, често дори когато то е било вече факт. Но пък точно сред нас ще намериш най-много подкрепа и съвети, когато са ти нужни!  Simple Smile И ако имаш въпроси, не се притеснявай да ги зададеш, нали затова сме тук.  Simple Smile

# 640
Благодаря за топлото посрещане, fata ®  Hug
Ако не бъркам (гледайки снимката ти Simple Smile ), доста неща прочетох и научих от твоя блог в първите дни когато разбрах, че бебетата ще са две  newsm06

Сега чуденката ми е - дали и къде да посетя семинар, курс, беседа (или както там го наричат) за кърменето ... ако някой има опит, моля да сподели. За сега това, което аз открих са лекциите на Списание "9 месеца".

# 641
  • София
iellara има лекции и на НАПК и на ЛЛЛ, които може да посетиш. Обявяват се на съответните страници на организациите. Към нас esma, която пише и тук води с още една колежка лекции, може да и пишеш и да се поинтересуваш кога и къде е следващата "начало на кърменето".

# 642
  • София
Ето ме и мен Simple Smile Темата "Начало на кърменето" беше миналата седмица, но следващата е "Кърменето - въпроси и решения" и ще е на 11 декември от 10.30 в клуб "Цветна градина". Намира се в Лозенец на ул. Цветна градина №12. Срещите ни са безплатни. Ако искаш, ела. Че то докато завъртим всички теми и стигнем пак до началото, може и да ти е късно.
Ще измислим нещо да кажем пак основните неща.

# 643
Айла, леко ми е неудобно, май все аз задавам въпроси в темата, а уж трябва да съм опитна в кърменето...
Тъй че ето пак въпрос: Възможно ли е кърмата да започне да не стига на бебетата? За разлика от предишните бебета, когато все имаше в излишък, сега става така, че гърдите ми рядко са препълнени. Освен това напоследък сякаш една гърда не стига на Елиас, а ме е страх да му дам и от втората, за да не изяде яденето на Елена. Не съм съвсем сигурна, може случайност да е. Нали млякото се регулира според нуждите на бебетата? Елиас вероятно е около 6 кг, Елена по-малка.
Освен това педиатърката ми каза, че СЗО вече имали нови препоръки за кърменето и бебетата се захранват между 4 и 6 месец, а не както беше до скоро - изключително кърмене до 6тия месец. Така ли е? Не им ли е малко рано на 4 месеца, и то родени 4 седмици по-рано?! А Елиас сякаш проявява интерес към храна, но ще го почакам още да стане по-ясно.
Извинявай пак и благодаря!

Последна редакция: пн, 02 дек 2013, 21:56 от tralala81

# 644
iellara , разконспирирала си ме  Crazy
Наистина е добре да отидеш на лекция или среща на организация, която се занимава конкретно с кърменето - както Айла е посочила, у нас това са Ла Лече Лига и НАПК. Ще получиш със сигурност най-адекватна и полезна информация за кърмене (но без подаръци  Wink). Програмата на ЛЛЛ за декември можеш да видиш тук: http://lllbg.org/meetings/month/

tralala81, предполагам, че Айла ще се включи утре сутринта, аз "поддържам" нощна смяна, така да се каже  Mr. Green
След няколкомесечно кърмене е вече нормално да не усещаш гърдите препълнени, производството на кърма се е регулирало според нуждите на бебетата, не е нужно да има свръхпроизводство, за да си сигурна, че гърдите произвеждат достатъчно кърма. Не знам как процедираш с кърменията, но ако сменяш гърдите на всяко кърмене, те би трябвало да произвеждат достатъчно мляко и за двете бебета, независимо на коя гърда са. Ако всяко бебе си има "своя" гърда, тогава е вероятно тя да произвежда според нуждите на конкретното бебе. Няма проблем да предложиш на Елиас да суче от гърдата на и на сестричката си, когато тя е приключила с кърменето, така щу си сигурна, че тя е нахранена, а той може да стимулира и нейната гърда да произвежда малко повече.
През четвъртия месец често има физиологически спад в наддаването, бебенцата не наддават вече така бурно, както през предните месеци. Това в много случаи е повод ненужно да се алармират майките и да се препоръчва захранване. Самата аз преминах през нещо подобно точно на тази възраст на бебетата, дори ми беше казано, че не е възможно да кърмя близнаци толкова дълго. При мен бебенцата реално не наддаваха добре и "проблемът" се оказа в това, че бяха станали по-активни и бяха започнали да сучат по-рядко и така бяха останали 6 кърмения в денонощието, което може да е малко за тази възраст. С добавянето на едно допълнително кърмене нещата бързо си дойдоха на мястото.  Simple Smile Не казвам, че случаят при вас е същия, но колко кърмения имат бебенцата в денонощието и на какъв интервал?  Как са пълните памперси?

Тезата, че бебетата трябва да се захранват след 4-я месец нашумя доста след едно изследване от 2011-а година (в което голяма част от изследователите се оказаха свързани с производители на бебешки храни и АМ). А препоръката на СЗО за захранване след 6-я месец си остава същата и през юли 2013 година на сайта им: http://www.who.int/features/qa/21/en/index.html
Ето и повече за изследването, което споменах (в края има и съвместно изявление на ЛЛЛ и НАПК): http://zabliznacite.wordpress.com/2011/01/15/zasto-da-karmim-poveche-ot-4-meseza/

Общи условия

Активация на акаунт