Въпроси и отговори относно кърменето на близнаци - 3

• 168 473
  • 751
  •   1
Отговори
# 615
Здравейте пак! При нас всичко върви отлично - пу-пу - но ми се иска да въведа малко ред в кърменето. Сега и двамата сучат на поискване, понякога са заедно, понякога поотделно, понякога някой иска да си дояжда на всеки 20 минути. Ще ми се постепенно да започна да въвеждам режим, така че да се хранят едновременно на всеки 3 или 4 часа.
Възможно ли е?  Thinking (Опитът ми с големите по-скоро показва обратното - и те бяха на посикване, но поне бяха по едно). Как да процедирам? Има ли някакви трикове и съвети за установяването на режим, или в крайна сметка зависи от бебетата?
Две малки машинки искам аз, да ядат, спят и плачат под час  Laughing Laughing!

Истината е, че засега е добре, но се замислям за скорошното бъдеще, когато ще спят все по-малко.

# 616
  • София
  Моите близначки хапваха много начесто, но през деня, а и за ноща задължително бях въвела следното правило. Събуди ли се едната да яде, взимам и другата, поне да приключим заедно, а не да хапват през час цялата нощ. По този начин поне храненията бяха едновременни, не бяха на равни интервали и си бяха на поискване като при мен изобщо нямаше как да се получи да ядат на големи интервали, тъй като капацитета на гърдите ми не го позволяваше, но покрай едновременното кърмене все пак ми оставаше известно време между храненията.  Вечер е нормално да има струпване на кърменията, но сутрин и през деня би трябвало да има периоди в които си правят малко по-големи интервали и ако опитате да се храните всеки път заедно, тоест ако едното бебе поиска да опиташ да предложиш и на другото може да имаш малко повече време между храненията.

# 617
Мерси за отговора, Айла! Имаме си и "големи" интервали, сутрин, следобед и дори през нощта (като големи за мен са около 3-часовите интервали). Вечер и понякога около обяд пък има интервали на плачене и мрънкане, където кърменията зачестяват. Струва ми се нормално засега, но питам, за да си имам стратегия и визия и занапред, по която полека-лека да почвам да "работя", да се приучават постепенно на някакъв ритъм, който да не е задължително точно индивидуално техният.

Нооо... да видим, дано постигнем взаимноизгоден компромис с бебетата  Laughing.

# 618
  • UK
Много полезна тема, намърдвам се, да я следя Hug

# 619
Дойде време и аз да дам своя глас в анкетата Колко време кърмихте близнаците си, с който опция 1-2 години поведе в класацията  newsm68

Този първоначално немислим за мен срок постигнах с огромната подкрепа и съдействие на Aila, за което искам за N-ти път да й благодаря   bouquet, както и със съветите на останалите момичета от темата - fata, esma, villyh   bouquet
Други спомоществователи на дългото ни 1 г. и 6 м. кърмене бяха Хриси Янева и Мариана Енева от НАПК, на които също благодаря, макар да не четат темата  Heart Eyes

Призивът ми към бъдещите двойно кърмещи мами е да си намерят възможно най-удобната поза и да не правят компромис с удобството си. Много е важно!

Успех на всички последователи - ако имате желание и положите известни усилия, нещата ще се получат  Hug
В моменти на трудности, отзивчивите консултанти (а понякога и лаиците като мен) винаги ще са насреща ви с адекватен и компетентен съвет  Hug

# 620
  • София
Честито Кафенце  Simple Smile
Мерси за поздравите и ще предам на останалите  Simple Smile

# 621
Кафенце, страхотен принос в анкетата, браво на вас!   bouquet  Hug

# 622
Тук е мястото да благодаря на всички момичета за огромната подкрепа за кърменето и по специално на Айла.
Кърмя повече от успешно моите сладки близначета вече почти година и седем месеца. Обичам кърменето, то създаде една неповторима връзка между мен и моите дечица. Смятам да ги кърмя поне до две години, не че съм си дала някакъв точен срок, но ако те желаят минимума е това. Като тайничко се надявам тогава те сами да се откажат, нооооооооооо не вярвам това да се случи. Искам да помоля всички вас за съвет, как и колко време трябва да подготвя децата си? Според мен това ще е изклюючително, ама изключително трудно, особено при младежа. Напоследък се кърмим толкова често, все едно са новородени. Зъбите при момченцето са 16, т.е не е от зъби, незнам какво се случва иска да суче постоянно, а и сестра му като види съответно и тя. Кърмим се по около 7,8 пъти дневно Laughing ако не и повче, за нощно време не ми се говори, момата пак 3,4 пъти, но младежа спейки до мен при всяко размърдване търси. И то поне да суче, ами ме ползва за биберон, това да си призная честно много често ме изнервя. Опитвам се да му говоря, обръщам го гушкам го, нооо не минава номера. Вярвате ли ми изпитвам ужас как ще заспи ако не съм до него. Като кг са много добре 13кг момъка, 10.5 момата, нооо се хранят с твърда храна много малко, около 300 гр общо, на хранене, другото се компенсира с цокане, което понякога ме изморява. Казвам ви обичам да ги кърмя, но как поне малко да го намалим  newsm78 направо в чудо се виждам, кой какво прави аз само кърмя. Чакам вашите съвети, и искрено се надявам да получа адекватен съвет за плавното и постепенно отбиване на дечицата/ което няма да е сега/, тъй като не искам децата ми да се чувстват отблъскани по никакъв начин.

# 623
  • София
ysmivkata e здравей  и поздравления за стажа дотук  Simple Smile
Като четях поста ти имах чувството, че е писан буквално от мен преди 6 години  Simple Smile
По това време на година и половина малките сучеха като новородени, като нощем беше кошмар. Съвсем сериозно заявих на Хедра тогава, че ако не се променят нещата за през ноща поне малко, направо ги отбивам, защото вече не издържам.
Все пак набелязан проблема той реално има и решения. Малко по-малко нещата се нареждат и с броят хранения и със заспиването.
Може да погледнеш тази статия - Пет стъпки бебето ви да спи по-добре
Както и тази - Първи стъпки в… отбиването  - в частта за намаляване просто на кърменията, не за отбиване  Simple Smile
Опитай с някои от предложените техники, есксперементирай и с различни други идеи и със сигурност ще има резултат заедно с порастването на малките. Simple Smile
При мен след като се реших да положа конкретни усилия особено за нощното кърмене, тъй като да дам да посучат ми беше по-лесен вариант почти до последно, нещата малко по малко се наредиха и разредихме кърменията.
Относно заспиването сами. Те тръгнаха на детска на 2,2 годинки. В началото не оставаха да спят там, но после започнах да ги оставям. На учителките на въпроса сами ли заспиват единствено споделих че не и се гушкаме, без да уточнявам че гушкането включва и кърмене  Joy Учудващо за мен, но съвсем скоро с другите деца започнаха и свикнаха да заспиват сами там, учителките им държаха ръчичките в началото,  а вкъщи да се съгласяват и с четене на книжка от мен или от таткото.
Първо имаше кърмене, после четене на книжка и само гушкане, така че да се разделят двете неща. Гушкането нощем вместо висенето на гърда просто за приспиване ми бяха много по-удачен вариант. Реално си спяха при нас обаче до 2,9 г някъде, когато се роди малката и просто видяха, че няма място и за тях и започнаха да си спят в техните легълца в спалнята при нас, а малко по-късно и в отделна стая. Колкото и да се притеснявах накрая нещата се получиха лесно и естествено при нас постепенно когато бяха готови.
С малката вече имах опит, така че малко след годинката около 1,3 г, започнах да и отказвам да суче когато търсеше нощем само за приспиване, а вместо това само да се гушкаме. Разбира се имаше рев няколко вечери докато я гушках и отказвах гърда, но постепенно се съгласи просто да се гушнем, а около 5-6 сутринта когато беше гладна вече нямаше проблем да си и дам, да хапне набързо и отново да заспи. Отпадането на нощното кърмене с нея около 1,5 годинки беше от полза при нас за продължителността на кърменето след това, малко над 3 г.
Имаше период в които отново искаше да суче по-често след като се върнах на работа и не се виждахме, но и това отмина. С постепенно разреждане вече и на дневните кърмения и при трите пълното отбиване са получи лесно и естествено около 2,9 - 3 годинки.
Тактиката не предлагам и отлагам за през деня също е много печеливша, за съжаление зимата възможностите са по-малко, но отново има варианти, както и ограничаване продължителността на кърменето. По-честото предлагане на твърда храна също е от полза. Много често когато търсят да сучат, може да се отложи кърменето с предлагането на нещо за хапване или пийване.
Успех и ще се радвам да споделиш как се развита нещата при вас, тъй като всяка една тройка мама и бебчета е уникална, а от там и различни варианти и решения  Simple Smile

# 624
Хайде пак съм аз, то се е видяло ,че сигурно ще ги кърмя до първи клас Laughing ами кажете как да ги отуча да ми висат на гърдите по един час, даже и след като са заспали. Да сучат добре, ами те така си им е добре и просто не искат и да се мръднат. В момента в който ги изместя, настава страшен рев, особено момъкът. Ние явно сме специален случай, нека и Кафенцето сподели как е протекло тяхното отбиване.

# 625
  • София
ysmivkata e на тази възраст и моите се държаха по този начин и направо бях решила да ги отбия. После осъзнах, че все пак участваме и трите и трябва и на мен да ми е комфортно и ми пречи не кърменето, а именно това висене на гърдите. Осъзнах обаче и че без рев от тяхна страна при промяната няма как да се получи. Давах им да сучат, после само ги гушках, след няколко дни свикнаха, че не отказвам постоянно и могат да сучат, просто не могат както преди да сучат постоянно.
Бях пуснала няколко линка с насоки и идей, опита ли някоя от посочените без да се предадеш бързо при рева на малките, за което на пълно те разбирам. Но при мен не се издържаше и беше въпроса или спирам изцяло или вкарваме малко ред в кърменето, а именно не е вече на поискване само, тоест когато те искат, но и когато мама е ок с това също.  Simple Smile

# 626
Айла, а може ли да пуснеш пак линк към галерията с позите за кърмене на близнаци? Благодаря!

# 627
  • София
http://atwins.wordpress.com/breastfeeding_positions/
Парола мисля навсякъде 12345
Приемам още снимки за албумчетата  Simple Smile

# 628
Усмивка, страхотен стаж навъртяхте, браво!!!!  Hug
При нас отбиването стана по принуда от раз, тъй като ме оперираха от перитонит това лято и аз просто изчезнах от къщи за 8 дни. След като се прибрах от болницата, никой не ме е търсил за цокане, ама изобщо  Mr. Green Просто бяха забравили.
Надявам се да намерите компромисен вариант за двете страни във вашето кърмене  Peace

Aila, ще преровя и моите снимки да ти изпратя  Simple Smile

# 629
Айла всичко, което си ми изпратила съм прочела. Но просто не става, като плачат аз много бързо отстъпвам, хем ме изморява това непрекъснато цокане, хем си казвам, че така им е добре и не мога да им откажа, въпреки ,че понякога не ми е толкова комфортно. Но основното ,което най-много ме изнервя е висенето, но ще трябва явно да се примиря и да се надявам някак си сами да намалят това нестово желание за сучене Laughing Laughing

Общи условия

Активация на акаунт