Въпроси и отговори относно кърменето на близнаци - 3

• 168 480
  • 751
  •   1
Отговори
# 600
  • София
  Браво на тях, иначе има го този момент с разделянето. Малко след раждането каките се опитаха по подобен начин да си разделят Елена.
  Ако искаш ми пиши, но наистина ако хапва добре сама ще видиш, че след седмица положението ще е коренно различно.  Simple Smile

# 601
Здравейте!Имам нужда от помощ и компетентните ви съвети.
 На 09.07.2013 родих моите две момченца, планирано секцио /термин 27.07.2013г/ и двамата са по 50 см и тежат 2.610 и 2.860.
 На първата консултация на 09.08.2013 и двамата тежат вече по 4кг, храним се много мъчно смесено.
 Така да ви разкажа за мъките: в болницата се хранихме първите 2 дни с АМ изцяло, започнах да слагам на гърда веднага след като ми ги донесоха /28 часа след раждането/. На четвъртия ден даже започнах да ги "кърмя" едновременно или по-скоро да ги държа на гърда по 40 минути, но после децата си изяждаха дозата АМ и много се обезсърчавах. Въпреки всичко продължих така, колкото и бавно да става /храним се по час и половина - 7 пъти дневно понякога и с едно малко 8мо хранене, ако плачат много вечер/. И така цял месец: слагам на гърда 40 минути - дохранвам с АМ, после цедя докато има кърма и даже малко след последната капка за стимулация и така общо взето се храним по цял ден. В началото се цедях по 8-9 пъти дневно сега само по 7 пъти, като винаги имам 2 нощни цеденета. Вчера реших, че цеденето с механичната помпа на Авент става много бавно и си купих електрическата, реших да не ги слагам на гърда, а да се цедя цял ден  и за 7 цеденета изкарах 800-900мл. Разбира се и това ми се струва много бавно, а вече няма кой да ми помага с домакинството и не знам как ще се справя. Днес направих друго: кърмя ги един след друг, не ги оставям да заспиват, виждам че гълтат и всичко останало, но пак си изпиват по 100мл АМ или кърма, ако има от предно цедене!!!!и сед като съм ги кърмила 40 мин цедя по 70-80 мл, а по принцип без кърмене вадя по 100-120 мл. Явно сучат по-много малко и не мога да разбера причината.И вече наистина не знам какво да правя. Ясно ми е че няма да мога да ги храня изцяло с кърма и съм се примирила с АМ, но аз реално имам половината от необходимото ни количество и искам да им го давам, без значение чрез кърмене или цедене, но не знам как да процедирам. Малко кърма е по-добре от никаква кърма....Едното бебе суче спокойно, а другото след пет минути сукане губи интерес, разплаква се и започва една борба...... Общо взето съм до никъде....Пия Фенугреек, храня се горе добре и пия много течности. Със спането е сложно.....на денонощие спя по 4-5 часа, но накъсано заради дългите хранения и цедене....Помогнете....

# 602
  • София
sevgeorgieva здравей и честити бебчета. Порастнали са отлично, а и количествата които споменаваш са повече от добри.
Както сама си споделила проблема е в сукането на малките, тъй като кърма има, а след сукане ти изцеждаш почти същите количества. За съжаление обсъждането на позите и сукането през интернет е доста трудно и ако си на място където имаме консултант бих ти препоръчала направо някой да те види.
Бебчетата са големи и ще може спокойно ако сучат добре, да не изцеждаш изобщо ила да имаш макс 2-3 изцеждания само за допълнителна стимулация, така че да разполагаш и с малко свободно време и почивка.
Определено кърменето последователно на две бебета, дохранване и изцеждане е възможно най-тежката комбинация за майката и те разбирам напълно колко изморена може да си и защо търсиш алтернативи.
Така че ако искаш пиши ми къде си и ще помислим за вариант някой да те види, ако няма възможност ще се опитаме и през нета да подобрим нещата евентуално.

tralala81  как сте вие?

# 603
Айла, мерси, че питаш!
Ние сме по-скоро добре. Идваше акушерка в четвъртък, петък и днес. В четвъртък и петък трябваше да й покажа памперсите на Елена, събрани от предния ден - каза, че е ок (на мен ми се струваха по-скоро празни). По отношение не теглото - от четв. до петък беше задържала, а сега, от петък до понеделник, е качила 40 г. Акушерката каза, че не връви зле, че й трябва малко време и търпение, докато дръпне, но че иначе не изглежда нито вяла, нито мудна. Затова засега предложи да не дохранваме. Аз принципно предпочитам да не дохранвам, тъй че това, че и специалист така смята, доста ме успокоява.
Елиас пък е качил от петък до днес 250 грама  Shocked.
С това Елена сега е точно 2500, а Елиас - 2900 г, а се родиха и двамата 2600. 
Следващото мерене ни е в четвъртък.

Но е голяма помощ това, че идва акушерка вкъщи да ни следи. Още повече, че съм съгласна с препоръките й  Laughing.
Една позната пък ми каза, че преди 20 години, когато тя е раждала, в България, задължително е идвала акушерка по два пъти седмично у дома след изписването (или поне в София). Не го знаех аз, а не съм и подозирала дори, че някога сме имали подобни нива на цивилизованост.

# 604
  • София
tralala81 радвам се че писа. Радвам се че малката е почнала да качва, а Елиас е отличник.
Въпреки трудното начало при нея, на втора седмица принципно се търси да е възстановено поне рожденното тегло, а тя все още е 100 грама под него, макар че ако се погледне за последните дни нещата изглеждат сравнително добре.
Беше писала че на 7-ми август е 2400, а в момента е 2500 грама на 12 ти август или за 5 дни, 100 грама което всъщност е ок по 20 грама на ден, макар че е добре още малко да се увеличи наддаването. За последните три дни наддаването е обаче 40 грама , което е по 13 грама на ден. Средното което се търси е 30 грама на ден, а и ти самата виждаш че при изоблно количество кърма Елиас наддава и по над 50 грама  Simple Smile
С оглед все пак невъзстановеното рожденно тегло на две седмици, акушерката даде ли ти някакви практически съвети за това как да се подобрят нещата, предвид че те съветва да не дохранваш и ако да какви са те?

Елиас за сметка на това е 300 грама над рожденното си тегло което е отлично или разликата вече е 400 грама едва за 14 дни. Хубаво е че ще засечете отново наддаването след 3 дни  Simple Smile

Разбирам те защо не искаш да дохранваш, (изобщо ли не си през тези дни) , но в този случай ако искаш може да обсъдим по-подробно кърменето? Колко време кърмиш малката и колко кърмения имаш за денонощие? Как протича едно кърмене при нея?
Най-лесно се подобряват нещата когато просто суче малко по-начесто, не е изобщо нужно сигурна съм че го знаеш да я будиш, спокойно може да суче в сънено състояние, за приспиване, на събуждане. Напълно нормално е и добре за по-малките бебчета да имат 10-12 кърмения за денонощие и отгоре . При вас как са организирани храненията, колко често и заедно или един по един ги храниш? Знам че имаш опит от кърменето в тандем  Simple Smile
И една статия, която наскоро ми попадна - http://www.scienceworldreport.com/articles/7596/20130618/new-stu … breastfeeding.htm
Честно казано ако с по-често кърмене и с порастването на малката, наддаването в четвъртък не е поне по 30 грама на ден или около 100 отгоре аз те съветвам да включиш дохранване за кратко и за малко. В случая става въпрос за дохранване не с АМ , което в никакъв случай не бих те посъветвала  Simple Smile, а с изцедена кърма. На тази възраст еднократен прием на мляко с шише през денонощието почти никак или е много много малко вероятно, ако се прави правилно да доведе до проблем, особено когато е временно, но ако те притеснява шишето има редица други начини и варианти за дохранване. С чашка има специални такива или може съвсем обикновенна малка такава да се ползва, мисля че при Фата така дохранваха, с лъжичка, или сондичка на пръст и тн и тн.
Все пак с оглед на това че наддава вече е напълно възможно всичко да е ок след следващите три дни. Ако имаш възможност и желание пиши ми колко често хапва тя, как излиза зърното след кърмене, как протича едно кърмене и всичко останало което може да се сетиш, за да помислим още малко в тази посока.

Поздрави на малките,
Мария, IBCLC

Последна редакция: пн, 12 авг 2013, 22:51 от Aila

# 605
Айла, мислех днес да записвам кога са кърменията и колко време продължават, но сутринта малките ми саботираха намерението, защото стояха будни дълго време (от 7 до 11.30 - това е ужасно много за тях в момента), нервираха се и сучеха на всеки половин час.
Но, без по-прецизни записки, мога да кажа, че кърмя по-често двамата едновременно. Будя Елена всеки път, когато Елиас се обажда за ядене, а освен това нея я следя да яде долу-горе на всеки три часа - така че понякога има и кърмения само тя. Нощем само малко им губя сметката кой и кога яде, но не е като да спя много  Laughing. Спят всъщност еднакво време, имам предвид, че Елена не спи повече. Памперсите са й долу-горе ок, с Елиас не може вече да се сравнява, но май че взе повече да ги пълни.
Ще видим в четвърътък какво ще покаже кантарът  Peace.

# 606
  • София
  Ако памперсите започват да стават по-пълни, това е много добър показател  Simple Smile

# 607
Елена е качила още 100 г от понеделник и днес точно й се изравнява рожденото тегло! Ох, аз си имах чувството, че по-добре вървят нещата, ама не смеех и да се надявам, дано да задържи така, но на първо време камък ми падна направо (не че нещо трагично е имало, нито дори съм се тревожила особено, и въпреки това много се радвам!).

# 608
  • София
  Отлично, вече си наддава точно колкото си трябва, просто и е трябвало още малко време на сладкишката. Не всички мъници родени 36 гс се справят така отлично както момченцето, на повечето наистина им трябват няколко седмици за да дръпнат особено ако е имало малко по-трудно начало. Изобилието на мляко определено е от голяма полза за нея в случая  Simple Smile
  Редуваш ли гърдите или всяко бебче си има гърда?
   А Елиас колко е качил  Simple Smile

# 609
Този път не теглихме Елиас, беше заспал хубаво и решихме, че няма нужда.
Редувам ги - макар че първоначално мислех да им отделя по гърда. Не знам, може би като поотраснат ще ги разпределя всеки от една страна, така бях с тандема и ни беше удобно. Сега ме посъветваха в болницата да сменям, за да може по-силното бебе да стимулира мляко и от двете страни.

Сега, знам, че това са спекулации и майчини интуиции (в най-добрия случай), но все си мисля, че Елиас беше готов и тръгна, а Елена още не беше. Ако Елиас не беше първо бебе, сигурно и раждането щеше да е по-трудно, той си е напорист.
Другото е, че все се чудя нужно ли беше Елена да стои в интензивното, и каква беше тази родилна инфекция, която така и никой не можа да каже откъде се появи и каква точно е. Но каквото било, такова. Важното е, че сме живи и здрави.

В стаята в родилното с мен имаше още едно момиче, с една година по-голяма от мен само. Дойде за предизвикване на раждането, бебето им се роди почти 4 кг, и пак се наложи да го оставят в интензивното. Беше им 5-то инвитро, в рамките на 7 години. Кошмар просто, как се издържа на такива неща... Така че нашето нищо не е, ми беше мисълта.

# 610
  • София
  Важното е че всичко вече е минало  Simple Smile

# 611
Айла, да се отчета и след днешното теглене - Елена е наддала от четвъртък още 230 грама, Елиас също си наддава нормално (за една седмица 330 г).
Доволна съм, защото Елена последните дни я кърмех само на поискване.

# 612
  • София
  Браво на вас  Simple Smile
  Моите бяха наддали 200 грама едната, другата 300 грама общо за първите две седмици след изписването, а за следващите две още по 700  Simple Smile
  Така че от тук нататък вече ще е по-лесно, а и вие сте си почти на термин вече и по-големи.  Simple Smile

# 613
  • София
Здравейте,
много съм объркана и не знам към кой да се обърна за съвет.
Родих преждевременно в края на 31г.с. със секцио близнаци 1350 гр. и 1600гр. - Пламена и Атанас. Датата беше 26.08.2013г. От петък мен ме изписаха и оставиха дечицата ми в неонатологията на МД.
От тогава се опитвам да се цедя, за да мога да им нося така необходимата коластра, но произвеждам много малко, което скоро време ще бъде крайно недостатъчно количество.
Моля ви дайте ми няколко съвета какво да предприема, за да имам повече кърма? От днес си купих от аптеката някакъв чай, който пия, но още не мога да установя ефект.
Другото нещо, което искам да попитам е, понеже се опитвам да се цедя на 2-3 часа, всяко цедене в отделно контейнерче за кърма ли трябва да е или може в едно при близки цеденета?
В момента изцеждам по около 10мл. на цедене.  Sad
Благодаря ви предварително за отговорите.  Hug

# 614
  • София
Здравей, Трикси,

Първо да са ти честити бебенцата, да растат здрави и само радости да ви носят!
Ако искаш напиши малко повече за това с какво цедиш, колко време цедиш и колко пъти успявш да изцедиш за 24 часа.

Най-сигурния начин за увеличаването на количеството кърма е цеденето. Колкото повече мляко се изцежда от гърдата, толкова повече се произвежда след това. Т.е. чудесно е, че цедиш на 2-3 часа. Важно е всеки път да изцеждаш и двете гърди, да цедиш поне по 15-20 минути на гърда или докато спре да пуска съвсем и още 2-3 минути след това. Особено важно е цеденето през нощта, да има поне  изцеждане в интервала 12 - 5 сутринта.

Някои майки са доволни от приема на сминдух на капсули. Ако искаш, може да ти пратя телефон, за да обсъдим този вариант. Ако нищо от това не помогне, има един медикамент, който се изписва от лекар и действа стимулиращо на производството на кърма. За да имат ефект обаче тези средства, пак трябва да има достатъчно изцеждане.

Понякога при по-ранно раждане има леко забавяне с темпа на увеличаването на кърмата, така че е добре да се погрижиш за начина, по който цедиш. Тъй като отделянето на млякото е хормонално свързан процес, той се влияе от цялостното състояние на майката. Добре е да цедиш в приятна обстановка, след като си направила масаж на гърдите, докато гледаш снимка на бебетата или слушаш запис с техен плач. Това ще подпомогне процеса на изцеждане.

Добре е да пиеш повечко вода - поне 2 литра заденонощието и да се храниш нормално.

Ако искаш опитай тези неща и пиши какво се случва. Добре е да си водиш записки на всяко цедене по колко си изцедила и колко време е продължило цеденето. Така ще се види за няколко дни как нараства общото количество, изцедено за 24 часа.

Общи условия

Активация на акаунт