Въпроси и отговори относно кърменето на близнаци - 3

• 168 494
  • 751
  •   1
Отговори
# 585
  • София
 Hug
  А за наддаването не се притеснявай особено ако и  педиатъра е спокоен. Ако двигателно, емоционално и психологично се развиват в нормите, наддаването е най-маловажното от тях, осебено предвид че стават все по-активни и подвижни.  Абсолютно нищо ли не са наддали последните месеци или просто ти се струва малко на фона на предишните? В месеците в които сте за кърмачетата е напълно нормално да качват по 100-200 грама на месец например.

# 586
Всъщност само баткото не наддава. За последните два месеца е наддал точно нула. Sad Предишните ми е трудно да определя, защото той от 6тия месец насам се върти все около 8те килограма и ми е много трудно да преценя. В момента е около 8100. По-малкият (с който бяхме в болницата) си наддава перфектно. Той беше половин килограм по-лек, сега е един килограм по-тежък от брат си.
Педиатърът ни е малко непукист и честно казано му нямам доверие - само за ваксините го ползвам. По принцип разчитам на д-р Масларска, но покрай изследванията, които ни се наложиха да направим на по-малкия последните месеци и не успяхме да стигнем до нея. При
първа възможност ще отидем на консултация и при нея.
Иначе баткото просто по-трудно се кърми вече. Забавлявам го с играчки и така. Иначе губи интерес, разсейва се и не суче. Така е точно откакто спря да наддава - т.е. около 6-тия месец. За приспиване на гърда и дума не може да става. Затова толкова го мисля това нощно кърмене при него, защото тогава компенсираше и хапваше повече. Сега се опитвам да му давам често през деня и дано да му стига.  Малкият си суче както преди. Мисля, че това е основната причина за ненаддаването. Но нека да минат седмица-две-три от болницата, да видим как ще се хранят и двамата, и ще го мисля пак. Иначе последните две нощи баткото не сука въобще. Прави 12 часови паузи без ядене. За сметка на това малкият зъби ли го мъчат, какво е, не знам, но яде и мрънка по цяла нощ. Ама какво да се прави. Ще мине. Simple Smile

Последна редакция: чт, 23 май 2013, 22:04 от karelia123

# 587
  • София
karelia123 как е хб на баткото?
А иначе те по колко са родени и в коя седмица, моите са родени 2,5 кг и си бяха точно 7,5 кг на годинка  Simple Smile Но те и досега са си финни мадами, едната беше малко по-тежка в началото, но послед другата я дръпна и сега са няколко кг разлика, но тя е и по-висока. Все пак близначетата са си две отделни човечета, така че е напълно нормално да наддават различно.

# 588
В интерес на истината, мислех си да му пуснем една пкк на баткото + желязо. Хемоглобинът му на 6 месеца беше малко над 100. Края на 37ма седмица са; баткото 2900, малкият 2680.
Това ми е само успокоението - че може просто да си е фино човече. Simple Smile Пък брат му - пухчо. Simple Smile

# 589
  • София
  Ми не пречи , понякога покрай анемия нямат апетит, съответно може да падне още хемогломина и става нещо като омагьсан кръг. А за твърдата храна по същият начин ли е? Колко често ядете месо.
  Погледни тази статия за захранването на недоносени в частта увеличаване на калоричността и мерките за хемоглобина. - http://namama.bg/article-zahranvane-na-nedonosenoto-koga-da-zapochnem/257

# 590
Снощи я прегледах набързо, ще я прегледам пак по-спокойно и ще видя какво може да променим.
Твърда храна хапва, особено ако е доста гладен, хич не се помайва. Но по-често се забавляваме с играчки и ако му е отвлечено вниманието, хапва. Мрънка, че е гладен, нервничи, но бързо му омръзва самото ядене и затова с играчките. Но хапва де - ако е гладен, за отрицателно време си изяжда яденето.
Месо давам през ден, около 20 гр. Ако давам от готовите месни, там е по-малко количеството и давам 2-3 дни подред месо. Когато не давам месо, добавям жълтък.
Иначе май повечето неща от съветите ги правя - добавям масло и АМ в кашите (в началото се пробвах да цедя, но хем ми отнема време, хем се втечняваха и половината се изливаше и нямах повече нерви за това упражнение), добавям зехтин към пюретата (въпреки че са готови и в тях има; помага му за а*ането). Ще видим как му е желязото и може и по-често да подкарам месото.

# 591
Здравейте, преди 7 дни родих моите две принцеси в първият ден на 37 седмица, всичко е наред с тях, само дето са много мънички, в момента след спадането на теглото им са около 1860 гр и ще стоят в болницата още минимум 10 дни. Още от първият ден почнах да се цедя с помпата, но изведнъж стана така че лявата ми гърда не произвежда почти нищо, почти наполовина по големина е от дясната и е мека. Предполагам, че все още е коластра, в момента дясната ми пуска 40-50 мл, а лявата около 10. Колко често да цедя и по колко време и как да я стимулирам лявата? Кога реално слиза кърмата?

# 592
  • София
Shareno pile честите ти бебенца.
Количестата звучат нормално като за седми ден. Принципно почти винаги има разлика в производството между двете гърди, възможно е постепенно и в тази да се увеличи. Има ли видима разлика между двете гърди още от преди това, или някаква операция?
За изцеждането и количествата може да погледнеш тази статия - http://xedra.wordpress.com/2009/11/14/premie/
Ако искаш ми пиши и на скайп, ако имаш още въпроси за по-лесно.

# 593
Благодаря Aila, беше много полезен материалът, кърмата почна да се увеличава и сега изцеждам около 100 мл, но е различно, случва се и по-малко или малко повече, лявата гърда почна да произвежда повече, при цедене почвам първо от нея. Много се надявам като си ги вземем да могат да засучат, макар че като са толкова малки сигурно няма да имат сили. За сега ми казаха, че ще им дават от АМ, тъй като от кърмата ми не искат да качват и сега замразявам това, което съм изцедила.

# 594
  • София
Shareno pile радвам се че се увеличават количествата. Това е най-важното в момента, целта е да постигнеш едни много добри количества, в идеалният случай към 200 мл от двете гърди на изцеждане , 8 пъти на ден. Когато има повече мляко, бебчетата много по-лесно преминават само на гърда. За засукването и сукането не се притеснявай, спряват се отлично след изписването.
За наддаването нямат проблем да си наддават на кърма, ако не се получава обикновенно е просто защото не изяждат нужното им количество за възрастта и кг. Ще видиш като си ги вземеш и сте само на кърма вкъщи, колко добре ще си наддават. Пожелавам ти скоро да ги изпишат.  Hug
Ако имаш въпроси пиши ми на скайп за по-лесно.

# 595
Благодаря   Hug

# 596
Хайде от мен по случай Световната седмица на кърменето един "котешки" поглед за кърменето на близнаци Simple Smile
Да се познавате в нещо?

http://zabliznacite.wordpress.com/2013/08/06/karmene-na-bliznaci … eshki-v-kartinki/

# 597
Хоп, ето ме и тук, веднага с въпрос  Rolling Eyes.

Моите мишки са на 8 дни, родени на 29-ти юли, по 2600 г, в 36+0 г.с. Малкият си наддава безгрижно, но Елена беше 4 дни в интензивно отеделение (казаха, че има инфекция от родовия канал... малко не ми е ясно още какво значи точно), на антибиотици, и още не успява да се съвземе май. В момента е 2400 г, като дори е паднала 40 г от изписването насам.
Акушерките тук ме съветват да я будя на 3 часа и да я кърмя усилено  Laughing, т.е. да не я оставям да заспи и да изпива колкото може повече.
Обаче днес аз я накърмих, тя яде малко и заспа. Събличах й бодито, обличах я пак, мих й лицето с хладка вода - спи!  Laughing накрая я оставих на мира, след 3 часа я събудих, подръпна малко и пак си заспа дълбоко. Никак не ми се иска да минаваме на биберон, но ако не почне да качва, това е следващото. А пък ясно е, че почнем ли веднъж с биберона, после ще е още по-трудно с кърменето.
Въпросът ми преди всичко е нужно ли е наистина?! Не може ли просто да я оставя да спи, за да се съвземе, а да яде, колкото е гладна?!
Иначе мляко има колкото и за трето бебе  Laughing.

# 598
  • София
tralala81 чистити бебчета  Simple Smile Да са ти живи и здрави и много много да те радват.
Как реагират батковцчите?
По въпроса за храненето, на първо място в момента е наистина хапването и наддаването. Съвсем малко ще и е нужно на малката сладкишка за да дръпне и да се съвземе, но за да се случи това има нужда не само от сън, но основно от хапване и калории. Тогава ще има и сили да суче по.-активно което ще е от полза и за кърменето. Даването инцидентно за кратко на шише няма да ти попречи, отделно ако държиш да не е с шише има най-различни други варианти, дохранване на пръст със сондичка, с лъжичка, със спринцовка и тн итн. Ако обаче не се храни добре, особено малките бебчета изпадат в режим на пестене на силите, което означава че започват да спят още повече и не се будят дори и да са гладни. По-тежката жълтеница също оказва влияние и наистина е възможно първите дни и седмици при малките бебчета да се налага инициативата да е в родителите, защото не винаги се будят дори и да имат нужда от хапване и се получава един омагьосан кръг. Не хапват достатъчно, съответно пестят сили и спят още повече и тн. Имала съм бебчета с невъзстановено рожденно тегло на месец, което не е от полза за тях, особено в периода на най-бърз и усилен растеж на мозъчето. Както и за кърменето реално.
След като почти задържа кг, ще ти е необходимо съвсем малко дохранване евентуално. Примерно 2-3 пъти на ден най-вероятно ще е повече от достатъчно. Как протичат кърменията при нея, това че имаш повече мляко ще е от голяма полза за нея, може буквално да и изтискваш млякото в устичката докато суче, компресия на гърдата в този момент е от голяма полза за мъниците. Разбира се и позата е важна, така че да и е максимално лесно да получава мляко от гърдата.
Повече за компресията на гърдата може да прочетеш тук, помага ако сучат едновременно другото бебче да стимулира потичането на млякото или дори да цедиш докато тя хапва от другата гърда отново за да потече млякото и тя да трябва само да преглъща. Изцеждане малко колкото да потече млякото преди да я сложиш на гърда и прилагането веднага на компресия на гърдата също е от голяма полза.
И отново в момента реално сте 37 гс и 2400, едната ми близначка я изписаха точно толкова и ти гарантирам че дори и след седмица положението ще е коренно различно. Но ако през тази седмица хапва добре, гониш наддаване поне 30 грама на ден, като е напълно нормално и по 40-50 грама дори, което означава че след седмица ще е 2700 и 38 гс и разликата ще е повече от осезаема. Ако обаче продължава да спада, ще става все по-отпаднала и вяла независимо колко спи, което няма да е от полза нито за нея, нито за кърменето.
Ако решиш да дохранваш инцидентно от шише за няколко дни в случай че горните неща не помогнат прегледай тази статия за дохранването- http://xedra.wordpress.com/2009/10/29/bottlefeeding-2/
А и последно отлично е че имаш достатъчно кърма, нещо в което не съм се съмнявала, но в случай че тя не суче засега ефективно, а и че скоро ще ти трябва около 1,5 литра общо за двамата на денонощие, ако не изцеждаш ще е добре временно да имаш поне 2-3 изцеждания, докато не започне и тя да хапва добре, за да поддържаш количествата и да има с какво да дохранваш евентуално при нужда.
Ако искаш пиши ми на скайп и отново честити бебчета.

# 599
Айла, благодаря за подробния отговор! Сега ще прочета и статията за дохранването. Обичам да ми се обясни, иначе никак не ми е лесно да спазвам разни "трябва", особено на тема "трябва да изяжда".
Иначе по всичко изглежда, че ще се наложи дохранване, тя засуква добре, но суче малко време. После дори да й тече край устата, не пие; и дори когато успея да я разбудя за още хапване, то са няколко глътки само в повече извоювани.

Баткото и каката са много щастливи, добре всъщнсот, че ни се родиха две бебета, че иначе щяха да си го разделят на две сигурно, и двамата искат да помагат, да държат, да пипат. Но (засега поне) са и доста отговорни - особено Матео, той е напълно наясно, внимава да не ги събуди, да не ги удари, да ги целува лекичко. Мила пък днес ми помагаше да сменяме памперси, докато Матео отиде с баща си да напазаруват. Екипът работи перфектно  Laughing.

Общи условия

Активация на акаунт