Въпроси и отговори относно кърменето на близнаци - 3

• 170 270
  • 751
  •   1
Отговори
# 510
Здравейте и от мен,

Имам 2 прекрасни 2-месечни принцеси, които за 60 дни увеличиха двойно рожденното си тегло, родиха се по 2400, сега тежат по 5 кг.
Кърмим се колкото ми издържат силите, но съм много объркана кое е правилно и кое не, колко трябва да изсукват, трябва ли да им добавям адаптирано мляко? Ядат през 2 до 4 часа, второто се случва рядко, в повечето случаи на 2 часа и половина. Повечето хранения вкл. само кърма, но бабата ни много държи да ги дохранваме, случайно да не заслабнат. Когато решим да им дадем и адаптирано мляко след гърдата изсукват между 30 и 60 гр. от шише, а когато им дадем само шише, обикновено вечер изсукват средно по 90 гр. Аз съм много против и дори предпочитам адаптираното мляко да отпадне напълно, но не знам как да го постигна. Имам кантар вкъщи, който показва че от цицка изсукват по 30 до 90 гр., винаги е различно.
Въпросът ми е как да процедирам с това дохранване и как да го намаля до минимум? Как е по-правилно, на всяко хранене да започваме с циька и после АМ или чисти хранения- гърда или шише?
Другият проблем е, че едното момиченце отказва от няколко дни да суче от шише и иска само цицка! Пищи и не иска да го докосне дори да е много гладна..
Обърква ме и това, че вземсто да се разреждат храненията стават все по-чести, нощем сукат през 2 часа, но ги държа само на кърма от 12 до 6..
Моля за съвети.. newsm78

# 511
  • Малта
А Кафенце благодаря за комплимента ... няма новина в бяло, аз съм артистче от време на време и това е снимка от гримьорната преди представление  Mr. Green храним се до последно !

# 512
Мамо на принцеси, отличното наддаване за двата месеца при описаната схема ли е - кърма + АМ?
Мисля, че наличието на един брой баба с "компетентни" съвети за ненужно дохранване, не ти е от полза... Моите баби в началото се опитваха да настояват, че млякото не ми достига за двете бебета, но аз бях упорита и категорична и не съм давала и капка АМ. Сега ми го признават 10 месеца по-късно...
Туй от мен, докато се появят специалистите Aila и fata с повече насоки  Grinning

medimed, впоследствие се усетих, че едва ли е вашата сватба, тъй като в противен случай Вярката щеше да е облечена като шаферка   bouquet

# 513
Мама на принцеси, не съм "квалифицирана" за консултации, но все пак имам доста дълъг опит с кърменето на близнаци Simple Smile Според мен се справяте повече от отлично, и ти сама си усещаш, че си готова вече да започнеш да я караш водена от майчинската интуиция и подсказките на бебетата. Роднините и статиите в нета могат само да те объркат. Искаш да минете само на кърма - ами достатъчно е просто да спреш да дохранваш, и да започнеш да държиш децата на гърдите когато и колкото поискат. Не вярвам това да е проблем за вас, при положение, че и без друго сте почти само на кърма.

Но бъди готова при тази промяна да започнат да сучат по-често и за по-дълго, включително и нощите. Впрочем, при моите момчета, предписаното според книгите разреждане на храненията така и не се случи... Те и до ден днешен обичат да похапват дребни закуски между храненията, а са на 4 и отдавна се прехранват със солидна храна Laughing За мен едно от най-важните неща, които трябва да знаеш, желаейки да кърмиш, е че ще ти се наложи да отхвърлиш голяма част от общоприетите норми и да следваш единствено нуждите на детето(децата) си. Желая ти късмет  Peace

# 514
  • София
Мама на принцеси напълно подкрепям колежките  Simple Smile
Може ли да ми отговориш точно колко е дохранването с АМ на бебе за денонощие и кога предлагаш АМ.
Цитат
Въпросът ми е как да процедирам с това дохранване и как да го намаля до минимум? Как е по-правилно, на всяко хранене да започваме с циька и после АМ или чисти хранения- гърда или шише?
Другият проблем е, че едното момиченце отказва от няколко дни да суче от шише и иска само цицка! Пищи и не иска да го докосне дори да е много гладна..
Единият вариант е просто да започнеш да кърмиш по-често, не успях да разбера какво е количеството на добавката общо от АМ за двете бебета, но при това наддаване със сигурност им е и в повече дори. Все пак ако количествата на добавките са сериозни не може да отпадне от раз, а трябва постепенно да я намалиш.
Едновременно ли кърмиш бебчетата или едно по едно?
Първи вариант, кърмиш и двете бебчета, средно имат нужда от около 30 мл на час, тоест нормално е ако изсучат 30 мл да искат да хапнат след час, ако изсучат 60 мл, след два часа, 90 след три и тн. Ако хапват 50-60 мл поне няма никаква нужда да дохранваш, просто след два часа си ги накърми пак. Ако добавката не е малко, в началото на всяко 2ро-3-то кърмене примерно може да даваш и веднъж шише с добавка, като я намаляваш постепенно. Намаляваш АМ, задържаш няколко дни и следиш наддаването, ако всичко е наред и бебчетата си показват че са доволни, намаляваш с още, докато не отпадне напълно.
Средното наддаване е 25-30 грама на ден, като е ок за известен период да наддават и по 15 грама на ден.
Ако добавката е 150-200 грама на ден при това наддаване съвсем спокойно можеш напълно да я премахнеш, като няколко дни кърмиш малко по-често.
Втори вариант, споделяш че едното бебче отказва добавката от шише. Отлично, възползвай се от това остави това бебенце само на гърда и на кърма за 2-3 дни, като ако ги кърмиш последователно може да го слагаш второ на гърда, като след като изсуче неговата гърда предлагаш и другата от която преди това другото бебче е сукало. Или изобщо просто него си го кърмиш по-често и редовно, а другото бебче за момента си го дохранваш. Ако всичко е наред след няколко дни, бебенцето е спокойно, доволно и неддава добре, то просто си остава само на гърда и действаш в посока по-често кърмене и отпадане на добавката и с другото бебче. Същото както в първи вариант съм писала може да приложиш и едновременно за двете бебчета, но понякога е по-трудно и майките предпочитат да действат поетапно, особено както така или иначе това близначе отказва шишето и очевидно е готово за прехода.
При който и от вариантите да избереш целта е намаляване на добавката от АМ, постепенно ако количествата са повече и намаляване на предлагането на шише. Така че на по-горният въпрос винаги е по-добре да имаш чести кърмения и когато се налага да дохранваш да е първо гърда и след това шише.

# 515
  • София
Цитат
Чакате близнаци и се чудите как ще се справите с кърменето на две бебета?
Заповядайте на среща на тема:

НАЧАЛО НА КЪРМЕНЕТО

Ще обсъдим как да кърмим успешно и как да се справим с някои често срещани проблеми в началото. Ще поговорим за  особеностите при кърменето на две бебета, различните пози и малки хитринки, които ще направят живота на кърмачката по-лесен.

Чакаме ви в сряда, 28 ноември 2012 г.
в уютната обстановка на Детски клуб “Цветна градина” в 10,30 ч.
СРЕЩИТЕ СА БЕЗПЛАТНИ и се водят от консултанти на Национална асоциация „Подкрепа за кърмене” (НАПК).
 Адресът на клуба е: кв. Лозенец, ул. „Цветна градина” №12 (съвсем близо е до хотел Хемус и метростанция „Европейски съюз”).
 Моля, потвърдете вашето участие
на тел. 088 8879857 Силвия Василева

# 516
 Simple Smile Благодаря ви, хора ..

Вече ядем на всеки 2  часа кърма, обикновено се кърмим едновременно, давам шише около 5 часа следобяд и преди лягане към 10 вечерта, защото ме е страх, че вечер нямам толкова много кърма. Тези 2 хранения често са изцяло на шише  (изяждат между 60 и 90 грама). Понякога и след някое хранене правим АМ, но само за да се уверим, че не са още гладни, но те рядко го вкусват,.
Притесненията ми са, че бебетата трябва да започнат да ядат повече, (нали така  пише в таблиците), а аз няма да имам достатъчно мляко...
Най-хубавото е, че бабата, заради която се налага да дохранвам си тръгва в петък.. после мисля че ще се справя и ще отпаднат всички шишета  Praynig

Това ми беше много полезно.., че трябва да изяждат по 30 мл. на час, мисля че ще се справим добре!  Hug

Последна редакция: ср, 28 ное 2012, 16:11 от Мама на принцеси

# 517
Мама на принцеси, аз цедях прец всичките 14 месеца, през които се кърмихме.
Ние никога не достигнахме повече мл от 120-140мл на ядене кърма. И сега на 2 год и 3 месеца ядем по толкова АМ.
Според мен, ако детето не плаче и изглежда спокойно след кърмене, няма смисъл да му се дава АМ. Давай кърма колкото се може повече.
Пробвай ги само на кърма, без АМ и виж как ще се държат. Те ще ти покажат дали са гладни или им е достатъчно.
Аз не давах у нас да се дава вода, сокчета или АМ или каквото и да е, само чиста кърма.

# 518
  • София
Мама на принцеси при кърмачетата количествата след първи месец до шести месец не се увеличават или се увеличават съвсем незначително, не е както при хранене с АМ. Средно дечицата имат нужда след първият месец от около 750 мл за денонощие до около шести месец, когато при захранването вече намаляват. Опитай да даваш както сега максимално рядко шише, ако може да отпадне отлично, ако не важното е да е с малко количество и рядко да се предлага. При захранването тази добавка ако е останала отпада много бързо за сметка на твърдата храна.
Ето и табличка за средните количества необходима кърма спрямо възраста според различни изследвания - https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0Asv0BF8uDBlBdG5JTXo … OTB6cmNuZUE#gid=0

# 519
Все се каня а питам и все забравям. Четах една статия за състава на кърмата , че бел горе долу постоянен, независимо от това което пие или яде майката. Добре де, значи ако майката приема лекарство то се предава чрез кърмата, а като пие витамини те не се ли предават чрез кърмата? newsm78
А и друго, да кажат по опитните мами как да се измъкна след като бебо е заспал на гърдата, сестра му плаче, а аз не мога да се измъкна от него. Просто обича да си спи на зърното и толкоз...а пък сестра му да си гледа работата. А биби не смучат newsm78

# 520
  • София
Усмивката, хранителната стойност почти не се влияе, примерно и желязото не се влияе от диетата на майката, но други например водноразтворими витамини си се повлияват.
Ето и статията за която питаш най-вероятно - http://www.podkrepazakarmene.com/%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8% … 82%D0%B0-262.html
Лекарставта също имат бионаличност, тоест каква част остава в кръвта и от там каква част може да премине в кърмата, зависи и колко са големи молекулите, тези с много големи изобщо не могат да преминат, както и какъв е периода на полуразпад. Затова и всяко лекарство индивидуално се преценява дали е съвместимо с кърменето или не и ако има някои рискове дали има вариант на определени часове след приема да се кърми.
За заспиването на гърда, аз се измъквах бавно и плавно, след като заспят наистина дълбоко, спомням си го много добре този период. Не винаги се получаваше за съжаление..
Може да опиташ обаче съвсем умишлено да започнеш да разделяш кърменето от приспиването, трудничко е в началото, но по-късно ползите си заслужават.

Ето и една статия с идеи и насоки по въпроса - Пет стъпки бебето ви да спи по-добре.

# 521
Оооо Айла не мога и да си го помисля това, да разделя приспиването от кърменето. Юнакът само така заспива, нищо друго не признава, нито люшкане нето каквото и да било друго. Ако аз не съм във вкъщи няма приспиване. Отделно през ноща, ако не му дам да цока, случайно ако суче Виктория, настава страшен рев. Моят мъж ме бъзика че ще го кърмя до първи клас Joy Момата не е така, но пък тя заспива смучейки палеца, което още повече ме притеснява. През ноща като я усетя , че започва много да го смуче знам че е гладна. Не че чак толкова ми е в тежест нощното кърмене.....но сигурно няма отуване от него. Дали защото спят между нас и им мирише на мама, та все си търсят? newsm78

# 522
  • София
  Усмивката познато ми е, към година и половина бях заявила че ще ги отбивам каките, защото вече не издържах особено нощем на честото кърмене и висене по гърдите, просто защото за тях това беше единственият начин за успокоение, които познаваха.
  Прегледай статията, идеята е плавно и постепенно да се научат че има и друг начин по които да преминят към съня, не само със сукане, които дотук им е единственият известен, удобен и лесен начин. С Елена малко след годинката обаче, процедирах по следният начин. Давак и да суче, но в даден момет я махах от гърдата и само се гушкахме, в началото е сърдеше и често отново и давах, но постепенно малко по-малко номера започна да минава. Следващата стъпка беше нощем когато се събуди да опитам първо с гушкане само ( и трите до около 2 годинки спяха при нас) и ако не стане тогава да давам гърда. Така открих с Ели, че от поне 3-4 кърмения нощем, само това в 4-5 сутринта хапва и има нужда от него, останалите са просто за да се успокои и приспи отново. След като с гушкане ставаше само, мен ме устройваше, постепенно просто да спи до мен и беше достатъчно, нямаше нужда и да ляга върху мен. Желателно е да не е в период на зъбоникнене, но определено може да свикнат да заспиват и без гърда, протсо трябва да им се помогне и да открият друг начин за успокоение. При мен помагаше освен гушкането много и носенет в слинг или просто изчакването да станат на три годинки  Mr. Green

# 523
Кърменето в 20 ч. е за приспиване и трае 1 час, в края на който са дълбоко заспали и дори преместването им от върху мен на фотьойла в леглото им не е в състояние да ги събуди.
На другите 3 от 4 кърмения също заспиват, но понеже вече кърмя изцяло в легнало положение, и аз спя с тях  Mr. Green

Пък нощно време още ги будя за кърмене  Crazy

Ако ми се налага да стана след като те са се успали, изваждам зърното и пъхам бибата. Обикновено работи Simple Smile

Aila, все се каня да те питам нещо за лежащата поза, която ползвам - сама ли си поставяше госпожиците на гърдите и как точно? Защото моите са върху възглавница и малко ми е трудно така да ги маневрирам от легнало положение. Освен това спалнята ни е по средата на стаята и се притеснявам да не тупне някоя мома  Blush

И аз отсега съм се запритеснявала как ще ги приспя като ги отбия.
Лошото е, че не знам докога искам да ги кърмя  ooooh! Някакви насоки как да взема решение?
Хем ми е супер приятно, хем ми е супер обвързващо и не знам как да процедирам........

# 524
  • София
Café con leche за отбиването трябва самата ти да си прецениш, няма как някои да ти отговори. Може да си направиш списъче със нещата заради които искаш да отбиеш, на каква възраст и нещата заради които не бързаш и да прецениш.
За легналата поза съм писала мисля , просто слагах едната, другата беше наблизо. На вашата възраст обаче, те сами си се наместваха  Simple Smile
Принципно нощем мъжът ми ми ги подаваше и слагаше, но тъй като като цяло спяха при нас си бяха на правилното място. И да едната беше отвътре, но другата отвън на спалнята и редовно се чуваше туп, първите пъти се стрясках, после свикнах  Simple Smile Не беше много високо и отдолу се бях постарала да е мекичко.
Аз лично си бях решила и двата пъти да чакам естествено отбиване, около годинка и половина с каките, заради нощният тормоз бях решила да ги отбивам умишлено, но накрая се пооправиха нещата и се отбиха с малко моя помощ, докато бях бременна, тоест около 2,5 г. Елена се отби около 3 , отново леко с моя помощ.
Статията на Хриси с насоките за отбиване е много хубава, когато и да решиш е хубаво да имаш повече време и да започнеш плавно да намаляваш броят кърмения, да търсите друг начин за контакт и близост, както и приспиване. На вашата възраст категорично, особено след като обмисляш отбиване няма нужда и смисъл да ги будиш нощем  Simple Smile

Статията - http://xedra.wordpress.com/2010/01/01/weaning/

Общи условия

Активация на акаунт