Въпроси и отговори относно кърменето на близнаци - 3

• 168 527
  • 751
  •   1
Отговори
# 525
Едно въпросче към нашите консултантки
Брат ми си имат бебенце което отказва да суче Опитах се да помогна, слагахме го  на гарда пробвахме, но то просто не иска да суче, отваря устичка, но не иска да захапе зърното Слагахме и протектр ,засуква леко и се отказва. Помагайте със съвет, майчето иска да го кърми, но като не иска то .... newsm78 цеди се но все още няма достатъчно кърма, дохранва повече с АМ

# 526
  • София
ysmivkata e в кои град е това бебенце? Най-лесно ще се получи ако я види консултант.
Ако не, да цеди редовно за да има мляко. Ето тази статия по въпроса в частта за цедене - http://xedra.wordpress.com/2009/11/14/premie/
И да опита със съветите в тези две статии
- http://xedra.wordpress.com/2012/01/10/cross-cradle/
- http://xedra.wordpress.com/2012/08/21/non-latching/

# 527
Aila във Велинград сме

# 528
  • София
  Добре кажи и да цеди редовно и да опита описаната кръстосана люлка, както и отново ако искате със силиконка.
  Просто да не се отказва и преди всяко хранене да опитва първо на гърда. Също от блога на Хедра и прати да погледне статията за дохранване с шише, за да се запазят уменията за кърмене.
  Ако иска може и да ми звънне, макар че аз отново същото ще обясня.

# 529
Като се сетя какъв кошмар беше в началото с моите. Хранене с шишета с кърма, като заспят се цедя и това по 8 пъти на ден. Но си заслужава. Ралица по-късно почна да се храни от гърда, нямаше сили, но постепенно свикна (около месец след изписването) и в един момент изобщо не искаха шишета. Един път се наложи да отсъствам и мама доста трудно ги накара да ядат от шишета.

# 530
ysmivkata e , както вече са ти казали и другите момичета наистина е важно да цеди, след като бебенцето за момента не засуква. Така поне ще се стимулира производството на кърма и поддържането на лактацията. Много е важно точно в първите дни и седмици да има достатъчна стимулация на гърдите - бебето да бъде поставяно редовно на гърдата или да се цеди редовно, Айла вече ти е дала линкове. Дори в момента детенцето да не засуква, това не значи, че в бъдеще то няма да се "върне" към гърдата, Аничка е дала чудесен личен пример за това  Simple Smile

И аз отсега съм се запритеснявала как ще ги приспя като ги отбия.
Лошото е, че не знам докога искам да ги кърмя  ooooh! Някакви насоки как да взема решение?
Хем ми е супер приятно, хем ми е супер обвързващо и не знам как да процедирам........

Кафенце, решението кога да приключите с кърменето зависи изцяло от теб и девойките (всъщност в обратния ред май е по-точно казано  Simple Smile) Засега ти отговаряме Айла и аз, които сме сред най-дълго кърмилите в темичката, но точно заради това можем да споделим и най-голям опит. Ти също имаш вече доста дълъг кърмачески стаж и може би и сама можеш да обмислиш какво представлява кърменето за теб и дечицата ти и какво ви дава. Ако чувстваш, че за теб е обвързващо, може би е добре да знаеш, че отсега нататък дечицата ти ще растат все повече и с това ще намалява нуждата им от мляко. Съвсем скоро ще започнат да откриват все повече света около себе си, ще проходят, ще започнат да разбират повече и ще са им интересни толкова много други неща. Вече няма да са бебетата, които искат да стоят гушнати в теб, а и ще са достатъчно големи и разбиращи, за да определят и самички кога искат да се хранят на гърдата.
На тази възраст предполагам вече приемате и известно количество твърди храни, като начало на по-малко "обвързване" бих те посъветвала и аз като Айла, просто да престанеш да будиш нощем, например, и да се водиш повече по ритъма на децата. Те ще ти покажат самички кога искат и имат нужда да сучат. Обикновено при едно естествено отбиване те съвсем самички намаляват кърменията си докато съвсем забравят за тях  Simple Smile
Иначе препоръките на СЗО са за кърмене (поне) до 2 годишна възраст - и заради ползите и за развиващата се имунна система на децата.  Peace (

Ако ти е интересно можеш да прочетеш тук за нашето отбиване и как е станало то:

http://zabliznacite.wordpress.com/2011/08/15/karmih-bliznaci-3-g … nasheto-otbivane/

и още нещо по въпроса за кърменето след годинката:

https://missby.wordpress.com/2012/07/30/bf-toddler/

Споделям всичко това, защото много майки се сблъскват и с известен "натиск" и общоприета "норма" да се кърми до годинката и това става определящо и в решенията им да отбият. Широко известни са "недостатъците", но не и естествеността и предимствата на по-дългото кърмене.  Peace А иначе сме насреща и със съвети за по-ранно отбиване или намаляване на кърменията ако има нужда от тях  Simple Smile

# 531
Моля за съвет нашите консултантки. От  няколко дни дъщеря ми започна да суче по-рядко, просто не мога да я накарам да суче. Преди преди сън сучеше, след което заспива с палчето. Сега като й го дръпна започва един рев....през деня пробвам, гледам все да е преди хранене, но много рядко иска. Примерно днес е сукала сутринта към 7, след това в 9 и 30 съм давала попара, а кърменето в 10 беше в полусънено състояние. Все така я хващам да суче. Не мога да си обясня защо newsm78. Просто се притеснявам дали успява да изпие тези около 750 мл мляко. Иначе през ноща я кърмя на няколко пъти, но мисля че е за кратко и заспива. За разлика от нея брат й ме побърква,с мен заспива, мен ползва за биба....и това последното понякога ми е доста мъчително. Стои не за да суче, а просто ей така. А също така ме притеснява и факта, че всеки си има негова гърда, и може би млякото от нейната цицка ще намалее

# 532
ysmivkata e , дали това, което описваш не е свързано с никнене на зъбки, например, има дечица, на които в такива периоди сученето причинява дискомфорт. Други пък точно тогава са най-активни сукалчета, защото търсят утеха на гърдата и си "чешат" венците. Освен това, предполагам, че захранваш вече от няколко месеца и може би просто кърменията намаляват за сметка на твърдата храна или девойката суче по-бързо.  Peace
Да сте имали епизод с хапане или някакви промени (напр. по-дълго твое отсъствие)? Момиченцето отказва ли гърдата, дърпа ли се от нея или просто суче по-бързо и по-малко от преди? Колко кърмения се събират по този начин за деня (денонощието) и колко твърда храна изяжда през това време?
Цитираш, че бебето трябва да изяжда 750 мл. мляко. При кърмените бебета няма такива точни норми и на вашата възраст млякото би могло да покрива повечето от енергийните нужди, но при по-голям прием на твърди храни, количеството може да е и по-малко. Между 11 и 16 месеца, например, кърмата може да покрива и само около 50% от енергийните нужди и средното й количество за деня да е 550 мл.  Peace Средно количество означава, че при някои деца може да е повече, а при други дори по малко.  Naughty
Ако се притесняваш, че млякото ще намалее, може просто да изцеждаш когато пропусне хранене докато кърмиш братчето й, за да става по-лесно и бързо.  Peace И евентуално да видиш дали ще приема млякото от чашка, например.

# 533
 Fata не съм се деляла от тях за повече от час, имаше един период , в който ме хапеше, но беше за твърде кратко. Не съм й се дърпала или карала, нещо което може да я уплаши. Да в момента растат зъбките..и надявам се това да е причината. Но защо когато е в полусънено състояние суче newsm78
Незнам точно колко са кърменията за деня, може би 4, а за твърдата храна...не яде чак толкова много, просто не засичам количествата. Винаги преди ядене на твърда храна, специално на нея предлагам първо да суче, брат й ял не ял си суче. А как не ми се ще пак с тези помпи....Надявам се поне през ноща като суче, това да стимулира млякото. Но ако се наложи ще цедя...

# 534
  • София
ysmivkata e определено на вашата възраст е нормално приема на кърма да е много по-малко. 750 мл е когато са изцяло само на кърма до около шести месец.
При кърмаче на 9 месеца, което си суче 4 пъти за денонощие, хапва си допълнително колкото твърда храна иска, бих ти препоръчала да се водиш просто по бебчето. Няма никаква нужда да цедиш отделно или да се притесняваш, че суче по-рядко. Четири кърмения звучат напълно нормално за неината възраст.
Това че в момента не иска да суче често, не означава че по-нататък поведението няма да се промени.
Все пак кърменето е двустранен процес и трябва да се чувстваш спокойна както и тя и да се съобразявате една с друга. Има близначета които не са толкова пристрастени и към годинка си се отбиват самички, докато другото бебче продължава да си суче. В това няма нищо лошо, те са си отделни човечета и както и за останалите неща от рано имат различни желания и поведение.

# 535
Благодаря ви много Laughing Laughing Laughing

# 536
Имате ли идея как да отуча сина ми от висенето на цицка newsm78 значи наяде се, после се приспи и накрая така стои, но не мога и да се измъкна, събужда се, биба не смучат и двамата. И то хубаво  ще стоя , ама сестра му ще си изсмуче палеца. Като искам да ги кърмя едновременно по рядко се получава, тъй като девойката суче все в полусънено състояние. И като изчакам момакът да заспи хубаво , тя и момата заспала. А и с това смучене на палците как ще се справям незнам

# 537
Аз кърмих малките 1година и 9 месеца. Отбих ги, защото се върнах на работа, а те тръгнаха на ясла. Сутрешното кърмене ставаше все в бързане, защото все пак сме и на работа и не можем да ходим след 8.30ч.

Вечерното не напрягаше толкова, но всичките негативи от напрежението в работата прехвърлях на тях, аз така го чувствах, започна да став адоста изнервящо и напрегнато, покрай техвите боледувания и аз се разболях, даже стигнах до антибиотик. Мислех до 2 год., но нали не е добре лятото да се спира с кърменето в жегите (а те правят 2 го. насред жегите), затова просто в един момент, когато те сами не търсеха гърда, а видях, че сутрин могат и без нея - махнах сутрешното и по-късно, средата на Април и вечерното.

Те изобщо не са търсили гърда, кърма и пр. Аз порсто избягвах да се показвам пред тях без блуза.

Но да си призная, аз още имам капки кърма, когато стисна леко, а и ми капрят и образуват едни жълти корички, точно както преди да родя. Това дали е нормално? Не кърмя от Април 2012г.

# 538
  • София
Но да си призная, аз още имам капки кърма, когато стисна леко, а и ми капрят и образуват едни жълти корички, точно както преди да родя. Това дали е нормално? Не кърмя от Април 2012г.
Здравей бръмбарче. Най-вероятно не е проблем, ако искаш винаги може да отидеш на профилактичен преглед. Другото което е обаче, ако редовно стискаш и проверяваш, това определено стимулира производството и удължава периода. Елена също се отби някъде юли месец и последно като проверих имаше съвсем лек секрет, но като цяло избягвам да пипам гърдите именно защото това стимулира и удължава нещата.

ysmivkata e може да опиташ просто да го махаш примерно след като се наяде, но преди да заспи и само да се гушкате. Със сигурност няма да е доволен в началото, но постепенно свикват. Трябва да потърсиш заместител на един начин на успокоение с друг и затова е нужно лекичко да му помогнеш.
Може да заимстваш и някои идеи от тази статия на д-р Сиърс - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=154850.0

# 539
Aila, изобщо не проверявам, само веднъж или два пъти за период от 1 година съм проврелиа. На мен ми е ясно, че още секретира кърма, тъй като образува едни жълти корички, каквито имах около месец - два преди да родя.

Общи условия

Активация на акаунт