Въпроси и отговори относно кърменето на близнаци - 3

• 168 521
  • 751
  •   1
Отговори
# 540
Аз не знам как, но постепенно, в ежедневието си вече месец някъде имат само 2-3 кърмения на ден. Сутрин като се пробудят и не ми се става (5-6-7ч) и вечер преди заспиване. Явор заспива на цицата. Понякога и следобед ги кърмя.
И въпреки, че са основно на твърда храна, ядат добре и им харесва детската кухня, Ралица ми е пак 6.5кг и не качва. Това малкото зверче не се спира. Чудя се като проходи какво ще става.

Не знам как ще ги отбия вечер. Сутринта не ми е такъв проблем. Мисля пролетта да ги отбивам, но се колебая още.

# 541
Децата растат, променят нуждите и режима си и постепенно отпаднаха кърмения. При нас също са 3 на ден - сутрин като станат, на обяд и вечер като ги приспивам. Преди си доспиваха на гърда като се излюпят сутрин, но ми прави впечатление, че все по-кратко се задържат да сучат и напират да стават. На обяд и вечер е различно, тогава се приспиваме.

На 1 г. и 3 м. са вече и атаките от околните за отбиване са все по-настървени. А пък аз просто нямам причина да ги отбивам на този етап.

Аничка, правилно ли си изписала 6.5 кг. на една година?

# 542
Да, Ралица ми е 6,500кг, а Явор 8.300кг. Аз не съм много едра, за да очаквам големи деца, ама все пак не очаквах и толкова мънички да са:)
Ралица ми се роди 1480гр, но като стана 5кг почна много бавно да качва. Педиатърката казваше, че е от кърменето, че не била се хранела и т.н. Еми сега е на твърда храна и пак не качва, а яде колкото Явор Simple Smile Просто колкото повече яде, толкова повече пълни памперсите Simple Smile

Писна ми всеки да ме пита "Ама още ли ги кърмиш? Няма ли да ги отбиваш?" Сериозно ми писна. Сякаш децата ми са 1-ви клас и още сучат, така звучи.

# 543
Ще ги кърмя докато мога, толкова прекрасен и блажен момент е като ги гушна и както си цокат така си и заспиват, не мога да им се нарадвам.И мен ме пипат, докога ще сучат...Еее не е ваша работа.
Само ми е малко отегчително когато през ноща ме ползват за биберон, а и с тези зъбки.......незнам не мога да ги отуча от това ,биба не  искат и толкоз, ноооо това ще е то ще търпя

# 544
  • София
  Аничка аз също съм слаба и моите и трите винаги са били слабички. Каките са родени по 2,5 кг, на годинка бяха 7,5 кг, така че наддаването е колкото при вас реално. Едната си върви по-едричка малко, но Ваня в момента на шест и половина е към 17 кг, Ники е 19 , а малката която е по-едричка уж е 15 кг на 4 г почти. Предвид че аз съм била 15 кг в първи клас, те дори вървят по-едри  Joy
    За отбиването тъй като сме си сами и ги гледаме сами, почти не е имало драми. Само свекърите питаха упорито до даден момент дали са се отбили, получаваха отговор не и накрая май се отказаха. Каките се отбиха сами около 2,5 годинки. След това вече имаха тренинг и с Елена изобщо им беше ясно, че няма да е скоро. Дори когато видяха че на три още не се е отбила, не останаха изненадани, макар че тя сама малко по-късно се отказа. Мъжът ми му беше малко странно с близначките, като заявих че ще кърмя поне две години, но не е имало проблеми или настояване да отбивам. От дадена възраст натам реално външните хора освен най-близките ми нямаше как дори да знаят че кърмя, а и дори да попитат и да отговоря, тонът с които го заявявах явно не предразполагаше за съвети от тяхна страна  Simple Smile
   Иначе да прави сте, тук обикновенно границата е някъде годинка, повечето майки си поставят това за цел или като срок за отбиване, понякога може и около 1,5 г. Много често отбиването е отчасти поради външен натиск и очаквания това да се случи.

# 545
Аз пък не съм се влияела от външните. Ми какво, кърмя си ги, даже с гордост го заявявах, а ако някой се опитваше да дава съвети или пък просто да се изкаже, винаги стръвно клъввах с някое по-остро изказване.

Моите девойки, вече нали разбират, пак искат да цокат   baby_neutral

# 546
И аз се присъединявам към Айла, че не е нужно да се осведомяват всички дали децата са кърмени или не, а и след една определена възраст хората просто престават да питат  Mr. Green
Всъщност никога не съм се сблъсквала с негативни изказвания или коментари, че кърмя, но може би се дължи и на факта, че живеехме в чужбина, в която хората не разпитват много-много за неща, които не ги засягат. На конкретен въпрос дали все още кърмя винаги съм казвала истината, най-честите реакции са били от пълно учудване и онемяване, до невярващо възклицание "Ами като имаш кърма!". На въпроси защо кърмя след годинката и докога смятам да кърмя (предимно от БГ  Crazy) съм обяснявала кротко и уверено как кърменето е много полезно до 2-годишна възраст, защото дотогава се развива и имунната система и се препоръчва и от СЗО (обикновено някоя здравна организация веднага всява авторитет). Друг непоклатим аргумент е, че така или иначе децата имат нужда от прием на мляко и след годинката и защо това да е АМ или краве мляко, когато аз имам кърма, която не само е много полезна за тях, но е и безплатнаSimple Smile

Малко излезе като тирада с обяснения "защо кърмя дълго", но в крайна сметка е добре и околните  да се просветят малко покрай нашето кърмене.  Grinning
А ако и таткото ви е съюзник и разбере и той ползите от кърменето и в по-късна възраст просто няма никакъв проблем.  Whistling

# 547
Сега нали ги кърмя само 2-3 пъти и бюста ми малко се смали, още е голям, но не както преди и моят мъж - хайде почвай по -начесто да ги кърмиш или да се цедиш Simple Smile Харесаха му по-големи да са гърдите ми и никак няма желание да ги отбивам скоро. Аз от чашка B след раждането съм D, а на тегло съм както преди - под 50кг Simple Smile ТАка че в негово лице имам подръжник за кърмене дълго време Wink

# 548
Здравейте момичета,
имам нужда от съвет и подкрепа при кърменето на близнаци. Надявам се да ми помогнете с вашия опит.
Имам близначки на 3 месеца и половина и до момента ги кърмя изключително. Родиха се в 35г.с. и 4 дни по 2100гр. Стояха 3 седмици в неонатологията в Токуда, през което време аз се цедях и носих кърма, а излишъка замръзявах. След като си ги прибрахме започнах да ги кърмя и наддаваха добре. Първия месец след изписването ( в болницата наддадоха по малко - 200-300 гр. над рожденното си тегло) по около 1 кг., втория месец- едната 700гр., другата 800. Последните 2 седмици обаче нещата не са толкова добре или поне за едното бебе. Ивет е наддала за 2 седмици 300 гр., а Теодора няма и 200. За последната седмица се опитах да проследя нещата с кантар, мерих ги преди и след ядене след всяко хранене. Изяждат сутрините между 100 и 130гр., но вечер по около 70-80, което ми се струва крайно недостатъчно. И двете ядат почти еднакви количества според кантара, а Ивето наддава повече о Тедото. Теодора за последната седмица е наддала само около 40-50гр.Храня ги и нощем , когато се събудят - обикновено към 3-4 часа.Опитвам се да ги кърмя максимално често, но повече от 8 пъти в денонощие не ги докарвам. Кърмя ги поотделно, а това май ми губи време, но имам на помощ баби, коите само ми повтарят, че не можело едновременно. Имам и по-голям син на 2г., който кърмих до 1 годинка, 6месеца изключително, но сега ми се струва, че имам проблем, т.к вечер виждам, че ядат малко и плачат доста, особено Теодора. Не съм сигурна дали не плачат и от колики, защото точно преди седмица им спрях капките против колики. Давах им Колиеф. За мокрите памперси не мога да преценя. Измервам по около 500гр. течност за денонощие. Не ходят често по голяма нужда - по веднъж на 1-2 дена, но така си бяха от изписването. Тогава даже и по 4-5 дена не се изхождаха. Пробвах веднъж да им давам със шише от замръзената кърма за дохранване, но те отказаха, Тедито писна още повече.
Знам за 2 свои грешки, които ми е малко трудно да променя- едната е , че им давам залъгалки и ми се струва, че не стимулират достатъчно ефективно, бързо се отказват и започва рев, а другата е, че не си почивам пълноценно(нямам тази възможност покрай баткото), пък и се храня когато намеря време, а това не е особено достатъчно.
Според вас какво трбва да предприема, за да продължа да кърмя успешно? Дали да се обърна към консултант по кърмене и кой бихте препоръчали за близнаци?

# 549
Консултантите за кърмене на близнаци, които ще ти препоръчам, са тези, които ще ти отговорят тук в темата - и двата ника са от по 4 букви  Hug Само имай малко търпение за отговора, тъй като са на работа  Simple Smile

Мога да се включа само по въпроса с бибероните и да кажа, че моите си ползваха залъгалки от раждането и нямам впечатление да им се е отразило. Кърмим се до днес, а първите 6 м. бяха изцяло на кърма  Simple Smile

Бабите помощнички колко двойки близнаци са откърмили, че така компетентно се изказват, че е невъзможно да кърмиш едновременно? Това е абсолютно невярно. Опитай! Доста време ще си спестиш.
Ако си с малък бюст, препоръчвам ти лежащата поза на Aila - така ще можеш и да поспиваш с бебките  Simple Smile

Пожелавам ти успех! Щом сте се справили досега и търсиш помощ за проблема си, съм сигурна, че ще успеете дълго да се кърмите  Hug

# 550
  • София
gals първо честити бебенца  Simple Smile
От описаното от теб дотук се справяш повече от добре. Доколкото разбирам първият месец почти, тоест първите три седмици наддаването е около 300 грама, втори месец е 1 кг, трети месец към 700-800 грама и сега към четвърти месец наддаването се очертава около 400 грама, което всъщност е напълно нормално като наддаване. Може да погледнеш табличките на СЗО за наддаването на кърмените бебенца като еталон. Eто и табличката . Гледай наддаването в първата колонка като най-близка до рожденното ви тегло. Както сама може да видиш четвърти месец е напълно нормално наддаването да е около 400 грама.

Все пак остава това, което споделяш че малките са по-нервни и изсукват по-малко вечер. Това също е напълно нормално и обикновенно наистина количеството кърма вечер е по-малко, съответно бебчетата просто имат нужда и искат да сучат по-начесто. Правилото е средно към 30 мл на час, което означава че просто ако вечерта изсучат 60-70 мл, ще е нужно да ги накърмиш отново след 2 часа вместо след 3 както през деня. При мен например се налагаше просто да имам един маратон в които сучеха почти постоянно вечер през половин един час дори, преди да заспят нормално и да спят  малко по-дълго.
Споделяш, че по-често от 8 пъти не успяваш да ги кърмиш, а това е защото не ти остава време и възможност или защото те не искат? През деня ако хапват по 100 мл е ок да си кърмиш на 3 часа, обикновенно има нужда само вечер да кърмиш малко по-начесто както писах по-горе.
Определено за спестяване на време едновременното кърмене е от полза, като според редица изследвания освен това едновременното кърмене стимулира по-добре производството на мляко.
За различните пози може да разгледаш албумчетата тук, парола 1234, но правилото е просто взимаш бебчетата и почваш да експериментираш. Най-често ползваните са двойната футбулна или двайната люлка на тази възраст.
Другото което може да помогне както самата ти си отбелязала е едновременно кърмене и то в поза в която реално да си почиваш. От полза е да имаш чаша вода или шише наблизо и да не забравяш да пиеш и достатъчно течности през деня, реално произвеждаш около 1,5 литра кърма плюс допълнително течностите които на самата теб ти трябват. Хапването също не трябва да остава напълно на заден план разбира се. Все пак двете бебчета в момента все още получават всичката им нужна храна от теб, като реално разходите на организма ти в момента са по-високи дори отколкото когато си била бременна.
И последно споделяш, че сутрин количествата са повече, каква е най-голямата пауза която имаш и в кои часове е? Понякога една по-голяма пауза през деня може също да доведе до известно намаляване на количествата, което е най-осезаемо късният следобед и вечер.
И последно една лека и проста сметка, предвид че малките наддават и наддават всъщност в нормите просто вече по помалко, реално ако имат нужда от още мляко то е от едва 50-100 мл отгоре за цялото денонощие към това което приемат в момента,. Тези мл в повече веднага ще се отразят почти само в плюс към наддаването. А тези 50 мл в повече може да постигнеш само с едно кърмене в повече вмъкнато където и да е през денонощието.

# 551
Благодаря, Aila! Доста ме окуражи.  Hug
Ще се опитам да вмъкна още едно кърмене. Причината да не са повече е, че не успявам от други задължения. А колкото до това, дали има по-голяма пауза през деня - да, има такава и тя е след обяд. Тогава спят по-дълго, а аз не ги будя и се получава интервал от около 4 часа.Определено там ще вмъкна още едно кърмене.
Ще опитам и с едновременното кърмене, но предполагам, че ще трябва да намеря подходяща възглавница. Пробвах с няколко, но нещо май не ми се получи  Rolling Eyes Имаме още колики и докато хапват двете едновременно, едната започва да плаче и да се свива, другата се стряска и става еднооо... Shocked Но съм сигурна, че всичко е до свикване и осъвършенстване. Пък и дано минават тези колики вече.  #Cussing out

# 552
здравейте, някой от вас приемал ли е матергин по време на кърмене ?

# 553
Dila, веднага ли трябва да започнеш прием?

Можеш да се пишеш на фармацевта на НАПК чрез тази форма, до 24 ч. ще получиш отговор и това е най-разумното, което би могла да направиш.

А междувременно намерих лекарството в един сайт, който знам, че се ползва от консултанти по кърмене http://www.e-lactancia.org/. Пише, че е почти ОК да се приема по време на кърмене. В коментара пише следното:
Да не се злоупотребява: извлечен е от ergot (нямам време да го търся), което при честа употреба, би могло да намали количеството на кърмата или да отложи във времето началото на производството на мляко.

Но това горното е да го знаеш само докато се свържеш с фармацевта на НАПК. Тя ще ти обясни най-компетентно и подробно.
Най-вероятно ще можеш да приемаш лекарството по определена схема, съобразена с евентуални часове на кърмене.

# 554
  • София
Dila26  задържани части от плацентата или друг проблем имаш? Искаш ли да ти дам номера  на колежката фармацевт с която да обсъдиш приема на лекарства по време на кърмене. Много е важно какво точно, кога и колко приемаш и колко е голямо бебето или бебетата.
Предпочитам да насочвам за директен контакт с колежката, но на пръв прочит в и-лактансията го дават риск левъл 1, тоест не е напълно безопасно, но при определени условия е ок за кърменето. Основният риск, които посочват е реално при системно използване намаляване на кърмата или късно слизане , макар че ако е предписан заради задържани плацентарни части, реално остатъка от плацентата води до много по-сериозни проблеми по отношение на количеството кърма.
Най-висока е концентрацията на 3-тият час, периода на полуразпад е 2 часа, което означава че е почти напълно излъчен след 10 часа. Ако не се лъжа заради задържани плацентарни части, сме имали майки които са го приемали след раждането, като не се е налагало да прекратяват кърменето. Обикновенно към даденият момент обаче и количествата кърма бяха по-ниски.
Затова съвета ми е най-добре да се чуш и консултираш с Марияна.

Общи условия

Активация на акаунт