Въпроси и отговори относно кърменето на близнаци - 3

• 168 515
  • 751
  •   1
Отговори
# 555
благодаря Ви за бързите отговори. Малко по - рано се обадих на гинеколожката и тя ми каза, че не е проблем, а иначе ми го е изписала за стягане на матката. родих със секцио на 15.04. притесненията ми бяха относно това да не навредя на бебчетата.

# 556
  • София
  Dila26, а в какви количества и за колко време ти е изписан. Както писахме по-долу за бебчетата няма проблем, но може да доведе до по-ниско производство на кърмата при по-дълга и системна употреба, съответно до необходимост от дохранване с АМ, което реално отново се отразява на бебенцата.

# 557
Aila, плацентата трябва да е напълно "паднала", за да тръгне лактогенезата, така ли? Какво се случва при останали плацентарни части? Не тръгва изобщо или тръгва частично и недостатъчно?

# 558
  • София
  Кафенце, обикновенно са части от плацентата, които продължават да поддържат високи нива на прогестерона, както по време на бременноста, което води съответно до по-късно стартиране на лактогенезис две или изобилните количества кърма, както и до по-малки количества като цяло. Отделно, че задържаните плацентарни части могат да доведат и до сериозни проблеми не само с количеството кърма при майката. Един от вариантите освен почистването на матката, като първа мярка е изписването на матергин, за да успее матката сама да се изчисти.
  Когато няма други причини за по-ниско производство и за закъсняло слизане на кърмата, основно разпитваме и за ярко червена кръв и изобщо как е протекло раждането за да се изключат евентуално задържани плацентарни части, които да са причината за по-късното слизане на кърмата и хормонални проблеми.

# 559
При мен нещата са по-добре. Кърмим се по-често, а и с капките за колики бебетата са по-спокойни и се хранят по-добре. Колкото до едновременното кърмене, слагам ги двете, сучат известно време и едната като я свие корема и като писне, другата се стряска. Трябва да вдигна първата, другата се сърди, става страшно. Дали не трябва първо да им минат коликите.
Да ви споделя, от известно време много ми се вие свят. Дали може това да има нещо общо с кърменето. Появи се, когато започнаха да хапват по повечко. С големия ми син също имах такъв период, но беше доста по-леко. Сега така ми се залюлява, че на моменти съм пред припадък. Страх ме е понякога да изляза, за да не ми причернее и да падна някъде. Може да е от преумора или от хормони, не знам. Моля, ако някоя от вас има подобни оплаквания да сподели. Правих си ПКК и захар, в норма са. Не бих го свързала с кърменето, но една позната ми каза, че можело да е от това. Дали има някакви витамини, които да се пият по време на кърмене и дали е добре?

# 560
  • София
  Енергията която изразходваш при кърмене е доста сериозна, аз лично също бях доста изтощена докато не се захраниха малките и не понамалиха кърменето и количеството. Все пак 1,5 литра кърма за денонощие произвежда организма ти, което е сериозно натоварване. Изпитвах вълчи глад обикновенно веднага след кърмене, винаги имах под ръка нещо за похапване включително и нощем. Мъжът ми скоро ми споделяше, че с кашончета е купувал кроасани. Да споделя че принципно аз сладко не ям и не обичам, но явно тогава съм унищожавала огромни количества дори без да се усетя ... Също и повече течности е важно да не се забравя да се пият. Не е нужно да се наливаш но да пиеш достатъчно така че цветът на урината да е светъл и без силен мирис.
  За витамини има доста подходящи за кърмачки, на джеймисън пренатал кеър стават и при кърмене, но може да попиташ лекаря си и за други подходящи. Доколкото разбриам хемоглобина ти е добре нали? Понякога и калций и магнезии пият близнашките майки, или тези с хиперлактация примерно които даряват кърма на банката за майчина кърма, но за всичко това първо консултация с лекаря, той да прецени какво да ти препоръча.
  Радвам се че нещата малко по-малко са се нормализирали  Hug

# 561
gals , за виенето на свят, не знам с какво кръвно си по принцип, но моето кръвно е ниско и ми се е случвало да получавам световъртеж, особено след кърмене, когато бяха по-големички. Кърменето на две бебето едновременно изисква доста и от твоя организъм. Добра идея е да имаш винаги бутилчица с вода наблизо докато кърмиш, за да се хидратираш добре. Всъщност много майки споделят, че докато кърмят изпитват внезапна жажда.
Предполагам, че от грижите за децата, не е много времето, което отделяш за себе си, но опитай да се храниш добре и да пиеш достатъчно течности. Например, похапвай начесто, или дори си вземи нещичко на хапване докато кърмиш бебетата. Дори 2-3 литра вода на ден са съвсем нормални като прием при кърмене на близнаци.

За едновременното кърмене, не знам дали си попадала и на това - има и клипче с нагледни обяснения  Simple Smile

Заедно сме писали с Айла  Simple Smile
http://zabliznacite.wordpress.com/2012/10/02/ednovremenno-karmen … klip-pozi-saveti/

# 562
Кръвното ми е добре, преди бременността ми беше дори по-ниско, кръвна захар на долна граница, хемоглобин 140. Явно всичко е преумора. Лошото е, че съм неадекватна на моменти. Колкото до сладкото, по време на бременността не ми се ядеше грам сладко, а след раждането не мога да се спра. Предимно сладко ям. Затова и си пуснах изследвания за захар. пия вода, но не съм сигурна, че ми се събират 2.5-3л.
Благодаря за линкчето за позите за кърмене. Тази вечер пак не ми се получи, защото Ивето беше сърдита и започна да плаче като ги сложих двете, а нали свекито е вкъщи и се започна пак " те си пречат, мъчат се така, не може едновременно...." Преполагам, че затова се притеснявам и самите бебета усещат. Бих искала да съм сама, когато ги кърмя. Дори да плаче някоя ще се оправя, много се дразня, но това е положението.

# 563
Разбираемо е да си преуморена  Hug Просто се грижи малко и за себе си - ти също си много важна за бебетата, както и те за теб. За колечството вода споменах, не защото трябва да изпиваш точно толкова, но защото е добре да пиеш течности и да не се притесняваш, че пиеш много, примерно. А към сладичко май всички сме залитали при кърмене, и аз все натам налитах  Blush

На свекърва ти защо не покажеш галерията със снимки и статията с клипчето, та да види, че повечето майки кърмят близнаци едновременно.  Wink
Ти в каква поза ги поставяш?

# 564
Това да си кърмя едновременно бебетата за мен сега е само мечта Sad Опитах се но не мога да намеря удобна поза и ме е страх да не нараня бебета.Явно съм много несръчна и затова предимно се цедя, за да става по-бързо и храня на шише . Нощем и рано сутрин само кърмя, едно по едно бебетата. Другото ми притеснение, е че бебетата почнаха доста да хапват средно 130-140 мл на хранене , а са на 53 дена. Памперсите ни са пълни , а коликите им са много силни. Възможно ли да прехранвам децата и това да увеличава коликите ?

# 565
  • София
Grimalkin на вашата възраст доста бебчета могат да хапват подобни количества, особено ако са хранени предимно от шише както и ако броят на храненията е по-малък. Колко хранения имат е доста важно, не само количеството на едно хранене. Как е наддаването? Често кърмачетата имат повече кърмения, но с по-малко количество, докато при хранене с шише често може да има по-малко на брой хранения, но с по-големи количества.
Сутрин когато кърмиш по колко изсукват и колко време ти отнема кърменето? Защо не опиташ постепенно да кърмиш все по-често вместо да цедиш и даваш с шише. Ще видиш как скоро реално кърменето ще отнема по-малко време дори да са едно по-едно отколкото цедене и след това дохранване. Те вече са големички и ще започват все по-бързо да се наяждат от гърда. А и когато сучат от гърда, по-лесно самите те могат да контролират колко да изсучат и кога им е достатъчно. Отделно при хранене с шише може да спазваш тези правила описани в статията, за да може да прецениш кога са се наяли и да не ги подтикваш просто да довършат шишето. Принципно при хранене с шише го има този риск за да не се изхвърли кърмата или АМ бебетата леко да се подбутнат да си доизпият последните 10-20 мл, което обикновенно води до тенденцията хранените с шише бебчета да получават малко повече мляко отколкото тези които сучат от гърда и да са с леко по-високо тегло при равни други условия.

# 566
Преди две седмици бяхме при педиатърката им бяха надали с 1 кг това им е първо мерене след раждането ,пораснали  сбяха по 5-6 см. Тя ми каза да махна нощното хранене в 3 ч. но аз като се събудят ги слагам на гърда, защотото ми е жал да ги държа гладни. По 20-30 минути се хранят на гърда , но това е с дременето, мисля , че добре сучат, защото гърдите ми омекват.На шише не ги насилвам . Проблемът е че са много лакоми и двамата и всичко си изяждат,  направих опит след шише на гърда да сложа и продължават да ядат все едно не са яли , а кърмата ми не е рядка, т.е би трябвало да ги засища.Храня се яко , за да има мляко и засега бая имам.Пия витамини и мая.Ако ги оставя на гърда имам чувството, че по цял ден ще трябва да кърмя. Храня ги 6 пъти на ден като променям само часовете , защото като спят не ги будя . Сега на следващата консултация ще видим колко са надали.За мен ще е много по лесно да кърмя , че с тея шишета само мия и стерилизирам и ми е много досадно, но и кърменето ми отнема много време.

# 567
Grimalkin , бебенцата ти наддават чудесно и се хранят съвсем в "нормите", ако може така да се каже, за тяхната възраст. За кърмените бебета се смята, че приемат средно по 750 мл. кърма в денонощието (с вариации от 570 до 900 мл. на денонощие - оттук: http://missby.wordpress.com/2008/01/07/pumpmilk/). Така че при 6 хранения, ви се събира горе-долу средното количество. Количествата, които цитирам обаче са ориентировъчни точно при цедене, обикновено при кърмене не се следи строго колко поема бебето на всяко хранене, когато то е кърмено на поискване и са налице достатъчно пълни памперси и добро наддаване, бебето приема точно толкова, колкото му е нужно.  Peace
И аз като Айла, бих те посъветвала все пак да опиташ да храниш направо от гърдата. Сигурна съм, че ако сметнеш цялото време, което ти отива за цедене, хранене със шише, стерилизиране на помпата и шишетата, в крайна сметка кърменето ще ти спестява време, дори и да кърмиш поотделно. Постепенно бебенцата се научават да сучат по-бързо и храненията, които в началото са били и по  30 минути, стават много по-кратки. В същото време бебенцата се учат да сучат все по-добре, а и ти ще придобиваш повече увереност и в кърменето и в поставянето им в различни пози.
Има и нещо друго - при кърмене на поискване на гърдата, бебетата сами регулират производството на мляко и го повишават чрез т.наречените скокове в растежа. Това са периоди, в които сучат по-начесто в продължение на няколко дни, за да повишат производството на мляко. С цеденето, ако в един момент нуждите се повишат, има риск да помислиш, че млякото ти не е достатъчно. Също така, при хранене от шише, бебетата използват различна техника на сучене и най-вече получават мляко по-лесно, отколкото на гърдата. Това пък крие риск  в един момент те просто да предпочетат по-лесния вариант и да отказват гърдата. В статията, за която ти е дала линк Айла, са посочени техники за намаляване на този риск, но все пак, ако нямате реални проблеми със засукването на бебетата или от друго естество, е за предпочитане да се опиташ просто да кърмиш. Може би ще изисква малко повече усилие в началото, но след това нещата ще са определено по-лесни.  Simple Smile Сама посочваш, че се кърмите съвсем успешно нощем, просто можеш да опиташ постепенно гова да стане и за кърменията през деня.
Що се отнася, до съвета да премахнеш нощното кърмене, бих си позволила да не се съглася с мнението на педиатърката ти, както ти е показало и твото майчинско чувство. 5 хранения в денонощието, които биха останали след премахване на нощното хранене, са малко като брой за бебета на тази възраст. Освен това, точно през нощта са най-високи нивата на хормона пролактин, който стимулира производството на кърма, и точно нощните кърмения са доста важни в това отношение докато бебетата сами не се откажат от тях когато порастнат достатъчно.
В каква поза кърмиш бебетата? Ако седнеш на удобно място с повече възглавници наоколо дали няма да успееш след като поставиш добре бървото бебе на гърдата, да придърпаш и второто?

# 568
Спешно имам нужда от помощ. Sad Все още кърмя на поискване, не дохранвам с АМ, бебетата са захранени, но не искат да пият вода от шише (реално само си играят с шишето, когато го предлагам). Проблемът е, че снощи спешно се наложи да влезем в болница с едното бебе. Другото е в къщи. Будят се нощем за сукане и пак заспиват. Мъжът ми има АМ в къщи, но при положение, че малкият не пие от шише, нямам представа какво правят тази нощ. Sad Sad Sad
Трябват ми съвети и идеи как да организирам храненето на бебето вкъщи, дори и да не е кърма, дори да е Ам. Sad Как да пропие от шише? Притрснявам се, че ще се обезводни (той и без това започна да суче по-малко откакто се захранихме на 6 месеца, има запек от време на време, а сега съвсем ще се влошат нещата. Sad Също и нямам представа какво количество и колко често Ам/кърма от шише трябва да пие на тази възраст - някакви насоки да ми дадете? Sad Някакви идеи за организацията да може да ми дадете (вероятно ще мога да се прибирам веднъж дневно когато мъжът ми ще ме сменя в болницата)? Взела съм си помпата, дано успея да цедя тук. Sad въобще всякакви насоки ще са ми от полза. Мн. благодаря предварително Sad
Пиша от телефона, много хаотично ми е и набързо и много съжалявам за грешките, но не мога да се коригирам през телефона. Sad

# 569
Да допиша само как се храни към момента малкият вкъщи. Основното му ядене е на обяд - около 180-190 зеленчуково/месно пюре. Следобяд има каша+плодово, общо хапва около 100, понякога повече, понякога по-малко. От няколко дни предлагам и сутрин каша с масло и сирене, хапва пак така - около 100, по-често по-малко. Още от 6 месец много започна да се разсейва и кърменето му стана много трудно - затова предлагам гърда много често на ден, суква по малко и се разсейвапак. Нощем сучеше най-дълго и спокойно в полусън/заспал. От намаленото сукане почти не е наддал последните 3-4 месеца - общо ок. 300 грама за 3-4 месеца. Според педиатъра било Ок, според мен не съвсем и това е и причината да вкарам каша и сутрин от скоро.
Това май се сещам към момента. Всякакви съвети и идеи ще са ми от полза. Sad

Общи условия

Активация на акаунт