"Лятото е към своя край, с Юнчето животът е рай" - тема 5

• 24 854
  • 732
  •   1
Отговори
# 120
Ваче, много е готина малката Ралка.

Деси, благодаря, че ме мислиш. Не съм си починала. Звънна ми тя преди малко и й казах, но тя пак не ме разбра. На глава не може да се излезе с нея, с добро явно не става.

Тати, много благодарим за информацията.

За захранването и до извода, до който стигнах е, че ще се водя по детето. Моя приятелка захрани късно- около 7-ми месец. Съжали, че го е направила толкова късно, защото с въвеждането на някои пюрета, стомахчето на детето й стана значително по-редовно. Преди го мъчеше ужасен запек. Другото, което сподели е, че е приемал много по-трудно новите храни, завърнали са се коликите,сравнение с малкото й дете, което е захранила на 5.5 месеца.
Общо взето мнения много, няма смисъл да се убеждаваме една друга кое е правилно и кое е най-добре за детето, защото всяко дете е индивидуално. Едни сами показват, че не им стига млякото, точат лиги на различни миризми и т.н, други не. Аз лично смятам да чета възможно най-малко и да се водя главно от Никола. Когато той пожелае, пък ако ще да е на 4-тия месец, но не по-късно от 6-тия.
Ако става дума, ние всички сме захранени много рано, наш приятел на 4 месеца с боб примерно.. е, сега е голям, здрав, прав мъж.  Аз лично съм захранена на 4 месеца, но съм била недоносена, братята ми на 2м, въпреки че майка ми ги е кърмила дълго време.
Има си тенденции, моди разни, но само детето знае какво е най-добре за него.  Peace

# 121
  • София
П.П.  Ваче, много хубави снимки на едно прекрасно детенце Heart Eyes  Много си приличат (засега) със Саша май?[/color]

Бюти, много прилича! Сега ще качих снимки на Саша в същия албум да видите  Laughing

Aurora.. и аз съм чувала за това. Отврат е!! Sick Sick Sick
За къпането.. аз съм за къпане всеки ден, защото дечицата обичат водата. Аз лично го споменах, за да не чувстват вина хората ако сакън не са изкъпали детето една вечер  Grinning

Ана, Бритите не сали със сребърни филтри? Ако са така според мен не би имало нужда да се преварява. Нали сребърната вода е антибактериална. Светена вода е  Mr. Green

Момичета, какво му е на ТВ-то Grinning Има филмчета за бебета дори. Бейби Айнщайн. Е, за по-големи, ама около 6 месечни до годинка. Аз ги пусках на Саша. Имаме и канал такъв Бейби канал. Булсат го излъчва  Grinning А по принцип телевизията е полезна за децата. Разбира се цензурирана откъм време и предавания. Това и психолозите го казват за по-големите. Става дума за образователни предавания, а не за Картуун. Макар че от Картуун преди да го преведат много деца имаха сносен английски  Crazy Crazy Crazy
Ани телевизора ако е CRT, а не плазмен облъчва отзад, а не отпред. при нас в работата като замерват мониторите ни отзад има повече вредни емисии. Но ако седнем да гледаме реално всеки включен в мрежата уред излъчва. И изобщо навсякъде има излъчватели някакви, навън, в къщите.. навсякъде.

Деска не е читава работата  с твоята сушилня. Или ремъците дето ти слагат са калпави или нещо машината не е в ред. Ти знаеш ли какво усилие трявба да се скъса тоя ремък, при такива ниски обороти Confused Колко кг е пералнята? Според мен нещо не е така, не се къса така ремък 2 пъти само от претоварване, ако допуснем, че я претоварваш. А пералнята ти досега щеше да се е разбила при условие, че количествотио пране поврежда сушилнята.  ooooh! За колко кг е пералнята? Сервиза да ти сменя целия уред ако пак се скъса ремъка.

Мейдънли, това с диабета е много странно. Излиза, че сега би трябвало диабетно болните да са намаляли, защото когато ние сме били бебета масово се е давало кисело мляко на бебетата. Не ми се вярва да има връзка някаква Wink

Ана, аз например съм въвеждала всеки месец по една нова храна, като тип. Цял месец заленчуково пюре. После цял месец каша, после цял месец месно пюре, после цял месец попара. От 9 месец взимахме млечна кухня. Струва ми се доста по-бавно. Аз под нова храна разбирам не ябълка, морков, тиква, а вид храна.. пюре, каша и т.н. Може на мен да са снъркани нещо представите. Така както го описа ти наистина не ми звучи много бързо  Grinning

Деска, за Саша и Ралка.. Както си приличат така и се различават. Саша наистина има такъв сериозен страховит поглед като малка. А Ралка е някак по-грацилна, има по-малки бузи дори  Grinning, а в устичката е като ония сомчетата дето се лепят постените на аквариумите  Mr. Green Mr. Green Mr. Green Аз имам голяма прилика със Саша като малка. Около 4-5 г. възраст пак имаше момент на силна прилика, но това е заради очите може би, защото иначе нямаме прилика в другите части на лицето. А очите са нещото, което всъщност се забелязва и контактува с хората, та там ако си приличат двама души някак измамно имат прилика  Grinning

Чинче, как така не те разбра? Ти не й ли каза "Не ми подреждай нещата потвоя начин!"

Прощавай, ама много се смях на тоя приятел захранен с боба. Представих си бебе летящо като снаряд из стаята от газове, хахахаха  Mr. Green Mr. Green Mr. Green

# 122
Привет,
Ралка е чудна  Heart Eyes
За захранването - аз помня, че педиатърката ми препоръча да започнем когато беше на 4 м. Той ядеше по 1-2 лъжички само, не съм му замествала хранене. Тя твърдеше, че ако изчакам още  ще е злояд. Иначе го кърмих до 2 години почти. Нямам спомен да е имало някакви проблеми.
За облъчването - всичко от всякъде ни облъчва, но е в някакви граници. Преди работих с инсталаторите, които слагат gsm антените по блоковете. Има си норми. До колкото знам wireless рутера в нас излъчва повече и е по-вреден.

# 123
Чинче, идеята ми не е да убеждавам някого кога да захранва  точно, нито да се правя на непогрешима майка, съжалявам, ако е прозвучало така Peace Стана въпрос, че захранването след шест месеца е прекалено бързо и аз написах защо според мен не е. Казвала съм и това, че аз исках да захраня на 6 м., но тогава беше невъзможно заради операцията на Румен, затова захраних на 7, но за Румен това се оказа точното време. 5,5 месеца в това отношение си е много навреме, така че приятелката ти и в двата случая е захранила късно - а това, че второто дете на 7м. е имало реакция, едва ли е от захранването на 7м., най-вероятно същата реакция щеше да се получи и при по-ранно захранване.
Ваче,  аз каши не съм давала почти, Румен беше доста едър, затова не ми ги препоръчваха тези, купуваните. Но пък съм купувала пюрета с овесени ядки и ориз в тях, така че, когато купих каша един-два пъти, само първото даване ми беше в малко количество, колкото да тествам дали ще приеме храна с такава консистенция - реално съставките не са били нови за него. А за животинските протеини - вече не помня дали е имало цял месец между сиренето и месото, но е било разделно при всички положения - имало е поне две-три седмици разлика. За филтрите, трябва да погледна точно какво съдържат  Embarassed
Мая, аз също мисля, че прекаленото отлагане може да влоши нещата при захранването - отлагане след 8-9 месец обаче, защото тогава децата почват да се интересуват не от ръцете си и двигателната активност с тях, а с долните крайници - изправят се, пълзят, някои прохождат. Така че прозорецът за захранване си е малко преди и малко след шестия месец.

П.П.  - А за боба - предполагам, че е бил от първите храни, с които са захранвали нашите прадеди, поне в планинските райони като моя, където боб и зеле са си били основни храни - когато бебето е можело да сяда, са му давали от храната на големите, намачкана малко... А снарядите...те са страничен ефект  Mr. Green

# 124
Момичета объркала съм се в бързината,давам изворна на Девин с едни герои на Дисни-Мечо Пух,Тигър,Йори...Напоследък съм доста изкукала.Забравям елементарни неща-например дали съм изключила ютията,преди да излезем.Преди 2-3 дни Пламен се прибира от работа в 3ч посред нощ,а към 20ч ми е звънял по телефона,но не съм вдигнала.Обикновено по това време къпя бебка.Питал ме е защо не съм му се обадила,а аз съм отговорила съвсем неадекватно,че сме били много хора в работилницата на Плами-нашето момиченце.Каква работилница,какви неща са ме гонили незнам.
Относно сокчето-много добре и понася,само да чуе машината,че бръмчи и сякаш усеща,че ще пие сок.Прецеждам го през цедило и така и го давам.Малко изпитвам вина към дъщеря си,почти не е кърмена.Стресът,който преживях в АГ-Русе,а и след това си оказа влиянието.Не бях никак спокойна.Може би и заради това не ми слезе кърмата.Мисля си,че в АМ няма достатъчно витамини и затова доки ни каза да пие сокче.Може и да греша...

# 125
Можеш да погледнеш този материал. Рискът от затлъстяване, диабет и още много други неща е много по-висок при АМ, отколкото при кърменето, но така или иначе, най-важното е бебетата да са нахранени  Peace
Ана2, този материал ме просълзи направо. Може да е малко наивистичен, пък аз да съм емоционална в момента, не знам, но много ме разчувства. Дано има повече кърмени, гушкани и обичани бебчета и щастливи мами!!!
Снимките на Ралка са страхотни, да е жива и здрава. Прииска ми се и на мен да направим на Борис една по-професионална фотосесийка. Ама сигурно по-добре да почне поне сам да си държи главата, или?
За захранването нямам никаква информация и идея още какво ще правим. Бебко суче по 160 мл. горе долу и твърдо 7 пъти в денонощие или 8. Но е само и единствено на кърма, без вода, без чай без нищо. Четох, че е добре , ако започне да изсуква по много без да намаля броя хранения, да се помисли за добавяне на нещо. Ани2, има ли някакъв резон в това? 
След 2-3 седмици става на 3 м. и ще отидем на консултация при "неговата" неонатоложка, др. Гергинова, само на тази жена имам пълно доверие и чакам да чуя нейното мнение и препоръка, дотогава нищо не предприемам. То му е и рано според мен.

# 126
  • София
hopeful_sunshine, тя и Ралка не си държи главата добре, но ние сложихме възглавницата за кърмене и още едно одеалце навито. Направихме й гнезденце. Отгоре метнахме разноте фонови "парцалаци" и снимахме. Тя просто е подпряна. Но се измори бързичко. На снимките дето е легнала издържа доста повече  Wink

# 127
Aни2, в никакъв случай не съм искала да прозвучи като упрек,  не че не съм съгласна с това, което казваш, до голяма степен сме искали да кажем едно и също. Поста ми не беше директно към теб.  Hug Исках просто да кажа, че всяко дете е индивидуално. Според мен е несериозно да се казва кога точно трябва да се захрани бебето. Видиш ли сега е "модерно" и новите тенденции са да се захранва след 6-тия месец и дай всички да захраним тогава, а че на детето може да не му стига млякото от доста време, че е готово за по-сериозна храна, че те изпива с поглед, когато ядеш- това да не го взимаме предвид. Не съм съгласна и с обратното- детето след 6 месеца се захранва бързо- тогава ще почнем от 3-4. Схемата, по която ще се захрани едно дете зависи единственото и само от майката, може да го захраниш бързо/бавно и на 4 месеца, може и на 6. Мисля, че всяка една от нас ще направи най-доброто за детето. Може би около теб няма майки, които да дават един компонент на 2 седмици, но повечето, които срещам тук са правили точно така с мисълта стомахчето да почива след това. Дали има резон в това не зная. Сигурно това е причината, повечето момичета да си мислят, че захранването след 6 месечна възраст е бързо.

Та, да обобщя:
аз съм ЗА захранване, когато детето е готово (статията на Хедра е много полезна) Бих захранила не по-рано от 4-тия месец и не по-късно от 6-тия. Сега ще се обоснова защо:
Никола почти 2 месеца е изцяло на АМ. Не мисля, че АМ е най-доброто за него, но не мисля, че преди 4-тия месец ще е готов за пюре. (сокчета не мисля да давам)
Не по-късно от 6-тия месец, защото доц. Слънчева ми каза, че точно тогава изграждат вкусовите си качества, възможно е да станат злояди и т.н.
Стомахчето му също ще играе важна роля в решението ми кога да го захраня и с какво. С този запек, още от 2-рия месец ми идваше да му давам сливи и круши.  Embarassed

П.С. Разбирам, че консултантите по кърмене се стремят да убеждават и насърчават майките да кърмят възможно най-дълго, нека не забравяме, че и майките са хора обаче. Тези статии действат меко казано ужасно на майките, които дават АМ. Е, опитах, не се получи, не смятам да се обвинявам за това. Никой не е в състояние да ме убеди, че майка, която е казала: "нямах кърма" е излъгала. Изживях го на собствен гръб и повярвайте ми, направих всичко възможно да имам кърма, за да продължа да се мъча, цедейки и хранейки денонощно. Явно освен до стимулация, нещата опират и до организъм. Що се отнася до алергии, екземи, астми и хронични инфекции, които се срещат по-често при бебетата хранени с АМ, то смятам, че повече е въпрос на ген, отколкото с какво са хранени. Peace

# 128
Късмет на консултациите и после на отчет всички претеглени и измерени бебоци.
Мерси! Ние сме дръпнали 7 см за месец, вече сме 62,5 см и 6450 гр Simple Smile Доста геройски понесе красавицата ваксините, но като се прибрахме вкъщи изпадна в някаква истерия и близо час плака и пищя... нито гушкане, нито люлеене не я успокояваха... чак като се наяде и явно се поумори кротна. Та като че ли просто със закъснение е осъзнала инжекциите, дето са й се случили...

# 129
  • София
bg-tatti, това втора ваксинация с петнтаксим ли й е на Кати?

# 130
Чин, смятам, че също си много права в това, което казваш, дано не съм те засегнала пък аз с казаното по-горе, защото знам колко усилия и желание си хвърлила за кърменето, пък и всички други мами във форума, които по едн аили друга причина се налага да дават АМ.  Понякога наистина нещата не стават както ни се е искало, а в това отношение, както говорихме и по-рано, има много нужда да се работи в България и от акушери, и от педиатри и пр. Никак не са достатъчни според мен грижите най-вече за душевното спокойствие на майката, за да се отдаде изцяло на детето и съответно на кърменето. Пък около теб специално с тези постоянни вмешателства, цял герой си, че издържаш на това и все пак пазиш и добрия тон.

# 131
Чин, смятам, че също си много права в това, което казваш, дано не съм те засегнала пък аз с казаното по-горе, защото знам колко усилия и желание си хвърлила за кърменето, пък и всички други мами във форума, които по едн аили друга причина се налага да дават АМ.  Понякога наистина нещата не стават както ни се е искало, а в това отношение, както говорихме и по-рано, има много нужда да се работи в България и от акушери, и от педиатри и пр. Никак не са достатъчни според мен грижите най-вече за душевното спокойствие на майката, за да се отдаде изцяло на детето и съответно на кърменето. Пък около теб специално с тези постоянни вмешателства, цял герой си, че издържаш на това и все пак пазиш и добрия тон.

в никакъв случай не съм се обидила на никого Simple Smile

Ваче, ами не й казах така Simple Smile Казах да не чисти, че искам сама да си върша нещата пък тя ми вика : ама аз не съм.....(обяснения)и накрая: само да знаеш, че задграничния ти паспорт и лекциите ти са вдясно на секцията, в средния шкаф Rolling Eyes

# 132
  • София
Ваче, ами не й казах така Simple Smile Казах да не чисти, че искам сама да си върша нещата пък тя ми вика : ама аз не съм.....(обяснения)и накрая: само да знаеш, че задграничния ти паспорт и лекциите ти са вдясно на секцията, в средния шкаф Rolling Eyes

А гащите ти в кой шкаф са... упс, забравих, че тя твоите дрехи не пере и не глади  Crazy Crazy Crazy

# 133
Браво, Тати Simple Smile Дано леко понесе ваксината!
Чинче, за статията, която пуснах на Мейдънли ли говориш  newsm78 Там ли пише, че майките лъжат, че "нямат кърма"? Съжалявам, ако е така, не съм го и видяла това  Embarassed. Пуснах материала на Мейдънли заради диабета.
Иначе не е съвсем вярно това, че само генът определя болестите - генът се променя с времето от външните фактори, един от които е храната. Връзката обаче не е директна и еднопосочна - често нещата са с натрупване, а и ако кърмя детето си, но да речем живея в силно замърсен район, рискът си остава. Но АМ и кърмата определено не са едно и също нещо - иначе усилията на консултантите по кърмене биха били напразни и дори глупави.
Написах един роман с обяснения и го изтрих  Confused
petrova, сигурна съм, че си направила всичко, което си могла, за детенцето си  Hug Не се обвинявай!
Чинче, верно ли така ти каза Звяра  Shocked Нагло...

Последна редакция: чт, 08 сеп 2011, 16:38 от Ана2

# 134
  • софия
Здравейте,
За срамните устнички ми каза доки веднага да махна бялото, Ваче по склонна съм да вярвам че настина е трябвало да изчакам , но уви първо момиченце, за следващото ще знам Simple Smile. Иначе почиствам всеки ден там с тампон и разтварям лекичко.
За захранването, много съм съгласна с Чин, че детето е водещо, има деца който  надават мн. малко затова при тях се препоръчва захранването с каши, като се считат за по хранителни и обратното, мн. надаващите започват със сокчета плодови пюрета.И аз съм привърженик на кърменето но не на всяка цена и не ужасно продължително, което за мен е след годинка.Мисля си обаче че бебетата на АМ,може да се захранят по рано, а тези на кърма не е нужно да бързат.
И аз съм изкуфяла, пропуснала съм си часа за генеколога, не съм ходила от раждането Embarassed
Чин честит изпит не съм се съмнявала в теб, чизкейка стана превъзходен, но нямам гости тези дни и си го ям сама Embarassed
Отивам да се разписвам за срещата нямам търпение Hug

Общи условия

Активация на акаунт