КОЛЕДАТА май вече приближава,че студенко взе да става

  • 133 252
  • 759
  •   1
Отговори
# 240
  • Мнения: 899
simplyaven, много добри солени идеи! И аз все търся с какво да разнообразявам празничната трапеза от тази гледна точка, че наистина сладките неща преобладават.

Миналата година правих кюфтенца от леща и грах за Бъдни вечер, содената питка беше с царевично брашно, a вместо традицонните печени ябълки направих печени дюли с мед, орехи и сушени плодове.

Ей този хумус с тиква мисля да го включа тази година - хем постно, хем много вкусно: http://alia.tropot.net/2011/10/12/pumpkin-hummus/

# 241
  • Мнения: 3 034
Много е сложно.  Rolling Eyes Че и не всички салати някак си отиват на вкус с останалите ястия. Аз мисля да съчетавам вече, иначе не се яде у нас. Примерно, ако правя шпикованото телешко, ще държа подобна линия - картофките с розмарин, салата, която да не е рибена или пилешка, предястия вероятно само със сирена - ако ме разбирате. Да не е салата с риба, предястие със сирене, основно с мащерка и гарнитура с босилек. Примерно.  Laughing

Но със салатите определено е сложно. Искам леко нещо, което да възбуди апетита, без да натоварва стомаха. Изключвам всякаквите майонезени и смачкани произведения в този смисъл. Продължавам да търся.  Simple Smile

Umbra, ще споделиш ли рецепта закюфтенцата, обичаме и леща, и грах.  Simple Smile

# 242
  • Мнения: 899
Разбира се, много са лесни и прости Simple Smile . Специално за Бъдни вечер ги направих постни, а за други случаи добабям яйце към сместта и тогава пържа или пека.

Та за граховите: грах и моркови (сварени или от консерва) се намачкват на пюре, добавят се сол на вкус и повечко подправки - черен пипер и копър или други любими, аз слагам чубрица + 1-2 с.л. галета. От сместта се оформят малки кюфтенца, които се пържат в сгорещено олио или се пекат върху хартия за печене.

Тези от леща: сварена леща, морковче и малко консервирани домати се намачкват на пюре, добавят се 1-2 с.л. галета и подправки: сол, черен пипер, чубрица. От сместта се оформят отново кюфтенца, които се пържат или пекат.

Ако се правят не за бъдни вечер на лещените отива да се добави сирене в сместта.

# 243
  • Мнения: 3 034
Много като за нас ми звучат! Благодаря, ще ги пробвам!  Simple Smile Още другата седмица май.  Laughing

# 244
  • В светлината на слънцето
  • Мнения: 8 010
Привет  Grinning Аз продължавам да експериментирам с неща, които ми хващат окото от раз. Вчера например, правих портокалово-кокосовите бисквитки, които показа няколко страници по-напред katilias. Мммм, топят се в устата. Много нежни и мноооого вкусни. Peace
simplyaven, ето ти една идея за шантаво шоколадово пилешко предястие. Ама наистина е много шантаво и само, ако си падате по необичайни вкусове. Сварява се пилешко филе, след което се накъсва на ситни парченца. Не се реже, а се накъсва. Приготвя се сос от гъсто кисело мляко и сметана в съотношение 1:1. Не се използва прецедено мляко, тъй като доста киселее, а някакво по-маслено - например биволско. Добавя се сол и черен пипер на вкус и се обърква с месото. След като е готово се слага в плитка чиния или някакво салатно плато, и се залива с разтопен черен шоколад обилно. Тоест с един цял черен шоколад от големите - за предпочитане да е хубав, например Линд. Ако си намериш черен шоколад с черен пипер, би било чудно. Но и с обикновен става.
И любимата ми еврейска доматена салата. Червени домати се нарязват на сравнително фини кръгчета и се разстилат в чиния, така че да се застъпват съвсем леко. Горе-долу един средно голям домат или два по-малки са достатъчни за една салата. Посолява се леко. Приготвя се сос от класическа майонеза, пасиран чесън - поне 4-5 скилидки, настърган кашкавал. Кашкавалът и майонезата са в съотношение 1:1. Получава се доста гъста смес, която  внимателно се разпределя върху доматите. Получава се уникално приятна комбинация от всички тези вкусове. И салатата не е тежка, въпреки наличието на майонеза. Peace  Между другото това е любимата салата на Филип Киркоров. Grinning

# 245
  • Варна
  • Мнения: 12
Миналата година правих ето тази салатка
Коледна боб салата

Списък на необходимите продукти:
4 шепи шарен боб
3-4 кисели краставички
1 стрък праз лук
2 глави кромид лук
1 люта чушка

за заливката:
2 скилидки чесън
3-4 с. л. оцет
1 ч. л. чубрица
1 ч. л. сух магданоз
1 ч. л. джоджен
1 ч. л. сол
7-8 с. л. олио
3-4 с. л. лютеница


Начин на приготвяне:

1. Бобът се сварява, поставя се в салатиера и към него се прибавят нарязаните на колелца кисели краставички.

2. Лукът се изпича на жар или във фурна заедно с обелките. След това се почиства и се нарязва на ивички. Празът се нарязва на ситно и всичко се прибавя към боба.

3. В купичка се смесват оцетът, чубрицата, магданозът, солта и джодженът. Престояват 10 минути и се прибавят олиото, наситненият чесън, стритата люта чушка, лютеницата. Разбърква се. Салатата се овкусява и се оставя да престои 1 час на хладно преди консумация.

Тази година ми се ще да сготвя една пуйка. Намерих ето тази рецепта. Надявам се да ми се получи.

Пълнена пуйка със самички
ПОРЦИИ: 8

ПРОДУКТИ:
1 средно голяма пуйка ( около 3 кг.)
1 голяма кисела зелка
50 г краве масло
50 г шунка, нарязана на ситно
1 глава лук
100 г бекон
1 голяма ябълка
2 с.л. стафиди
2 с.л. коняк
1 ч.ч. ориз
1/2 ч.ч. вино
2 с.л. олио
3 с.л. свинска мас (или олио)
1 лимон
3 ч.ч. вода
сол, черен пипер и ким на вкус;


ПРИГОТВЯНЕ:
Пуйката се измива, намазва се отвътре и отвън със сол, масло и черен пипер и се поръсва със сока от 1 лимон. Стафидите се накисват в коняка за 10 минути за да набъбнат. Запържва се нарязания на ситно лук, ориза, стафидите и шунката в 2 с.л. олио. Добавя се 1 ч.ч. вода и се вари до набъбване на ориза. Прибавя се настърганата ябълка, сол и черен пипер. С тази плънка се правят малки сърмички с част от киселото зеле. С тях се пълни пуйката и след това се зашива отвора с бял конец (или се забожда с клечки за зъби). От останалото зеле се отделят няколко големи листа, а останалата част се нарязва на ситно и се запържва в тавата в която ще се пече пуйката в свинската мас. След това се поръсва с ситно нарязания бекон. Пуйката се слага върху така приготвената подложка с корема нагоре, покрива се със зелеви листа (за да не прегори). Сипват се 2 ч.ч. вода и се пече на умерена фурна. От време на време се полива със соса. Обръща се на няколко пъти и се добавя по малко топла вода при необходимост. Опечената пуйка се познава по това, че лесно се набожда с вилица и от мястото на пробождането, изтича светъл прозрачен сок. Изпечената пуйка се изважда, а зелето се поръсва с малко ким и виното и се пече още 10 минути. Сервира се с гарнитура от варени картофи и плодове от компот от дюли, кайсии или праскови (те омекотяват киселия вкус на зелето).

# 246
  • Мнения: 536
зачекнали сте темата със ястията и не му е баш времето на моя въпрос , но незнам кога пак ще мога да пиша ..... пък и ако трябва ще повтарям питането по-натам.

от къде поръчвате интересни коедни форми за сладките ?
ако се прави обща поръчка бих се включила.


# 247
  • Мнения: 1 122
Ето от ТУК i ТУК може да се поръча. Над 50лв. доставката е безплатна, така че е хубаво ако се комбинираме.

# 248
  • Тракийка в Софийското равно поле....
  • Мнения: 439
От Куки-буки може да се вземат и на място. Така е безплатна доставката!  Peace

# 249
  • Мнения: 1 122
Tatitt я кажи как става на място? магазин ли имат?

# 250
  • Тракийка в Софийското равно поле....
  • Мнения: 439
Ами не. Аз си пуснах поръчка, те ми звъннаха да я потвърдя и аз казах, че ще пратя мъж ми до офиса да вземе нещата и така....... Адски са мили и мисля, че може всичко да се разбереш с тях.  Peace

# 251
  • Пловдив
  • Мнения: 40
От Куки-буки може да се вземат и на място. Така е безплатна доставката!  Peace

имат ли сайт или не?

# 252
  • Тракийка в Софийското равно поле....
  • Мнения: 439

# 253
  • София
  • Мнения: 2 443
Момичета, може ли рецепта за трюфел бисквитките, че моята съм я загубила  Sad
Ще е добре на първа страница да има линкове от предишните Коледни теми  Hug

Последна редакция: вт, 18 окт 2011, 10:08 от emy_emy

# 254
  • Тракийка в Софийското равно поле....
  • Мнения: 439
Момичета, може ли рецепта за трюфел бисквитките, че моята съм я загубила  Sad
Ще е добре на първа страница да има линкове от предишните Коледни теми  Hug
Има към последната  Peace
http://www.gotvetesmen.com/recipes/alphabet_list/index.php?alpha … et=%D8&id=121

Общи условия

Активация на акаунт