Примерна схема за захранване - 32

• 89 641
  • 789
  •   1
Отговори
# 645
Привет! Искам да питам захранващите/захранилите с парчета. Колко трябва да е голямо парчето плод/зеленчук и трябва ли да е мека храната (например сварен картоф, а не суров морков) за да не се задави.... Изобщо давят ли се?

# 646
kilimiotlista, до колкото знам е по-добре да са сварени, децата тепърва ще се сблъскват с нещо различно от течно ядене Simple Smile
Има тема за ЗВБ, може да следиш мамите там, ще са ти много полезни през всички етапи  Hug

# 647
Аз захраних на 6м и 14д с парче варен картоф. Още от ден първи човечето дъвче без проблеми, инфарктни ситуации със задавяне не сме имали.
Суров морков и такава ябълка не се дават, защото има опасност от задавяне.

# 648
Привет! Искам да питам захранващите/захранилите с парчета. Колко трябва да е голямо парчето плод/зеленчук и трябва ли да е мека храната (например сварен картоф, а не суров морков) за да не се задави.... Изобщо давят ли се?

Парчето трябва да е толкова голямо, че да може бебето лесно да го хване. За твърдите зеленчуци и плодове, вече са отговорили.
Към 8-9 месец бебетата развиват захват тип пинсета и тогава може и по-малки парченца да се дават.
Да се задави, риск винаги има, дори и с пюре, но не съм чувала да е често срещано, все пак докато се храни бебето е хубаво, винаги да се наблюдава, дори и само да държи храната си Peace

# 649
Ясно. Значи трябва да е меко парчето - ако е ябълка да е на пара, варен морков. А парчето да е голямо колкото моят палец например. нали така?
А краставица?  newsm78
Благодаря ви за съветите  Hug
Ще погледна и темата за ЗВБ...

# 650
  • София
Аз също съм взела елда на хип... Най доброто за дете, безглутенова, без мляко

Чудя се дали може да й направя направо сварена елда, като прибавя плодово пюре? Или е много малка за сварени елдени зрънца (мисля да ги намачкам все пак колкото може)?

Друг въпрос имам: относно въвеждането на глутена - с какво да го въведа, като искам да спазя правилото за последователност овес>>ръж>>ечемик>>пшеница?

# 651
Аз също съм взела елда на хип... Най доброто за дете, безглутенова, без мляко

Чудя се дали може да й направя направо сварена елда, като прибавя плодово пюре? Или е много малка за сварени елдени зрънца (мисля да ги намачкам все пак колкото може)?

Друг въпрос имам: относно въвеждането на глутена - с какво да го въведа, като искам да спазя правилото за последователност овес>>ръж>>ечемик>>пшеница?

Кати, тя ще си покаже дали е малка, ако иска ще яде не пасирани.
Аз на 7 месеца дадох елда, от готова каша и като я свърши, спрях да купувам такива. Някъде на 8 месеца започнах да й варя елда, не я мачках.
После за глутена - овесени ядки финни, ръжени ядки, пшеницата въведох с кук-кус. Ядките ги кисна предната вечер и после варя до готовност, най-много 10 минути

# 652
Момичета може ли още един въпрос? Понеже аз кърмя и не давам вода. Сега започнах да захранвам и трябва да започна да предлагам вода. Но нямам никаква представа кога, как (нямам биберони, ще давам явно с чашка) и по колко. Пробвах да дам водичка и той се нахвърли лакомо да я пие. Това няма ли да се отрази на количеството кърма, което поема ? Изобщо има ли някой като мен и в такъв случай по колко пъти на ден и кога я предлагахте? С кърменето беше лесно понеже си му давах когато поиска, а сега ако иска да пие нещо не знам вода или гърда да му давам newsm78

# 653
Няма да ти намалее, споко.
Дъщеря ми е изкл кърмено бебе и до 6м и 14д не беше вкусвала нещо различно от кърма. Започнах да предлагам вода след като захраних - когато се присетя. Понякога пиеше по 1-2 глътки, понякога - не (явно не е била жадна). Сега предлагам, когато се сетя или следя за знаци от нейна страна. ако не е жадна - бута шишето/чашката, а като е жадна - пие.
Една мама от темата за ЗВБ сподели, че предлагала вода, когато и тя пие, това също е вариант, ако не успееш да разпознаеш кога е жадно детето.

# 654
Благодаря Шушулче  Hug 
И друго исках да ви питам. Сега като съм започнала захранване, мога ли дълго време да давам пюре само за обедно хранене (както е сега). Т.е. колко време мога да не включвам и още едно твърдо хранене. Може ли един месец да се кара само с обедното хранене, а останалите да са кърмене?

# 655
  • София
Благодаря Шушулче  Hug 
И друго исках да ви питам. Сега като съм започнала захранване, мога ли дълго време да давам пюре само за обедно хранене (както е сега). Т.е. колко време мога да не включвам и още едно твърдо хранене. Може ли един месец да се кара само с обедното хранене, а останалите да са кърмене?

Аз така направих. Месец захранвах, като давах смао на обяд около 70-90 гр. пюре. Вече давам и оризова каша следобяд, смесена с плодово пюре (въвела съм всъщност смао 2 плода). Сега ще въвеждам новите неща предиобяд, по малко, н аобчд си остава зеленчуково, следобяд каша. Кърмя на поискване, да не кажа постоянно в определени интервали от време през деня. С водата също сме до никъде, не иска да пие, от скоро изпива между 20-50 мл., предлагам от чаша или чаша с накрайник, или с лъжичка, обикновено след храненето.

# 656
kilimiotlista, не се притеснявай за кърмата, няма да намалее. След храненето с пюре предлагаш ли кърма? Хубаво е освен пюрето и да суче колкото си иска. След 30мин. примерно можеш да предложиш и вода, бебето ако е жадно ще пие. Аз захранвах зимата и дъщеря ми въобще не пиеше вода, пропи чак на 8м. Чудесно ще е, ако го научиш да пие направо от чашка, ако така пие няма нужда от биберони и подобни. На мен ми беше по-лесно с биберона и сега искам да я науча да пие от чашка, но тя освен биберона друго не признава - нито преходна чаша, нито съм сламка, нищо.
Най-добре е, ако един месец даваш твърда храна само на обяд. През втория месец можеш да включиш и нещо след обяд. И на мен точно толкова ми отне докато въведа основните зеленчуци, подходящи за тази възраст.

# 657
Цитат
Аз така направих. Месец захранвах, като давах смао на обяд около 70-90 гр. пюре. Вече давам и оризова каша следобяд, смесена с плодово пюре (въвела съм всъщност смао 2 плода). Сега ще въвеждам новите неща предиобяд, по малко, н аобчд си остава зеленчуково, следобяд каша.
Да точно такъв е моят план.
Даже малко съжалих, че започнах захранване, може би трябваше да изчакам.  Но прецених, че е готов, а и мислех, че ще яде по много мъничко, но моят малък мъж се оказа от онези лакомници дето хапват пюрето с апетит и много желание. Обикновено кърмените бебета хич ги няма с яденето...

Цитат
След храненето с пюре предлагаш ли кърма? Хубаво е освен пюрето и да суче колкото си иска. След 30мин. примерно можеш да предложиш и вода, бебето ако е жадно ще пие.
Да предлагам кърма. Вчера си хапна пюренце и после си досука кърма... А през останалото време сме си на кърмене на поискване както досега.  Peace
Цитат
На мен ми беше по-лесно с биберона и сега искам да я науча да пие от чашка, но тя освен биберона друго не признава - нито преходна чаша, нито съм сламка, нищо
Аз ако имах биброн щях да му дам може би, понеже с чашката се полива целия и трябва да го преобличам  Laughing . Имам помпа и шишета на авент , но понеже не сме ползвали никога шише и бибнерон с второто бебе и нямам гумените накрайници. Може би ще купя преходна чашка...
Благоаря ви  Hug

Последна редакция: пн, 26 авг 2013, 22:15 от kilimiotlista

# 658
На тази възраст, аз бих ползвала чашка, нетечаща с мек накрайник. И двете ми деца не са ползвали биберон.
Пак лично мнение, аз кърмех преди пюрето, така направих и с двете си деца, 30 мин след това давах пюре. Ако няма апетит, може и 1ч да е интервала.

# 659
Ами аз понякога също кърмя преди пюрето понеже кърмя на поискаване и той понякога си иска по различно време. Днес например взе, че огладня към 11:30 и докато се накърмим то станало време за пюре. Изчаках все пак да мине известно (около час) време за да има интерес към пюрето. Обаче след това заспа и спа дълго време и не съм кърмила след това, а реално преди това.
Аз обаче искам да заместя едно кърмене до октомври ако това е възможно  тъй като трябва да си освободя няколко часа през деня. Да видим дали ще стане.
Сега моля не ми се смейте. Какво ще стане ако сготвя краставица на пара?

Общи условия

Активация на акаунт