БЪРЗИ ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ-хранене и захранване-13

• 26 135
  • 738
  •   1
Отговори
# 60
Michael@, Iventse  Hug

Да на обед хапва по едно пюре, редувам месо и зеленчуци. За десерт по 3-4лъжички плодово, иначе не виждам къде да го вместя  Embarassed Следобед понякога хапва по малко каша но си дояжда с мляко. Попара, кус-кус, кисело мляко, бисквити и хамбургери не обича

Аз също съм чувала, че до годинката на всяко хранене е хубаво да има мляко, но се водя от принципа - поне 500мл сумарно за денонощието. Мисля, че добре му понася.
Наистина яде доста разхвърляно, опитвах да вкарам някакъв ред, но може ли да накараш насила да яде, когато не иска...

А това с цеденето ми е голяма мъка, колко критики и за това отнесох, ама това е друга тема.

П.П. По едно време се бях вманиячила да му давам с лъжица, но той тотално отказа всичко що не е мляко. Дори темичка пуснах, но се оказа за кратко - комбинация м/у прекалено настояване от моя страна и зъбоникнене

# 61
В деня на зеленчуково пюре  за обяд опитай да добавяш мляко вътре и после дохранвай с мляко. Ние доста дълго време изкарахме така.  

# 62
Здравейте, скоро ми предстои въвеждане на сиренце и искам да ви попитам какво сирене да купя, за да съм сигурна, че е истинско сирене? Имам възможност да правя домашно, но ми казаха, че е по-добре да купувам, понеже домашното сирене не може да се направи с нужната термична обработка и хигиенни условия както купешкото и има опастност да остане някоя нежелана бактерия. Благодаря предварително за отговорите.

# 63
Хармоника и Елена.

# 64
Незнам аз лично гледам цената,все пак това от 4-5лв. според мен не сирене,незнам дали съм права,също гледам и фирмата,примерно на Елби,Домлян,Боженци и т.н.Но все пак си мисля,че домашното е по-добро.На мен известно време ми даваха домашно козе сирене и не съм се замисляла,дали да го давам или не,за мен е най-доброто,а и знаем ли при купешкото каква хигиена се спазва.Все пак избора е твой,купи сирене,гледай да е с кремав цвят,да стои на шупли и да има вкус на мляко,леко да е кисело,а не да стои като мазно,меко и като го режеш да се залепи на ножа и да стои гладко.

# 65
Здравейте.Имам питанка.Мога ли да дам на малката за следобедна закуска нишесте,не натурално,обикновено,овкусено,на Др.Йоткер?Тук няма Детска Кухня и нямам идея дали се дава на деца на тази възраст,а аз не съм давала  друго освен натурално досега.Благодаря предварително за отговорите  bouquet

# 66
Нишестето е преработено брашно, лишено от всички полезни съставки. Съдържа  ги в минимални количества. При положение, че на пазара има чудесни каши - Милупа, Лактана, Хумана, Нестле, Бейбилав, не разбирам защо си решила да правиш нишесте?!?!

# 67
  • Варна
Можеш да дадеш нишесте съвсем спокойно. Не разбрах за натурално ли питаш или за Доктора? На Доктор Йоткер пудинга с карамел е най-малко химизиран. Wink
Michael@, млечен крем с нишесте може да се дава и за разнообразие. А когато го приготвяш с прясно мляко в една порция има 150-200мл мляко, коетосъщо  не е за пренебрегване.

# 68
За Доктора питам:)Мерси.Каши ядем,но искам да има разнообразие.Така съм си решила,обяснения не дължа на никого.
antonia Hug  bouquet

# 69
  • София
Давала съм само натурално нишесте с мляко. За разнообразие добавях различни плодови пюрета или пасирани сурови плодове.

# 70
Момичета, на последната консултация ми казаха, че мога да давам риба. Купих пюре с риба, но още се чудя дали да го дам, защото съм чела че е силен алерген и преди годинката не се препоръчва. Детето е на 9.5м

# 71
Зависи от рибата,ако е хек,треска,моруна може,ако е сьомга след годинка.

# 72
  • София
Няма как да го кажа по-добре от Косе Босе:

"Вид риба

Възраст
- 8-10 м. е най-често срещаната препоръка
- след 1 год. при алергична обремененост или лична преценка
- няма основание за отлагане на рибата с цел предпазване от алергия (за разлика от други храни)

Захранване
- както всяка нова храна: в продължение на 3-5 дни (от 1-2 лъжички до пълната доза за възрастта)
- най-подходящи са 'белите' видове риба (хек, мерлуза, треска и пр.)
- алергична реакция може да се прояви както към рибата изобщо, така и към конкретния вид риба

Количество след захранване
- количеството на рибата е колкото на месото за възрастта
- след 1 год. рибата може да бъде малко повече от месото (напр. вместо 50 г месо може 60-70 г риба)

Колко често
- рибата е алтернатива на месото в детското меню (редува се с него)
- 1-2 път седмично до 1 год. (зависи от педиатричните школи и традициите)

За домашните пюрета – точно за рибата може би не е удачно за дете под 1 год., въпреки че съм привърженик изцяло на домашната храна. Освен ако има вариант да се купи био-риба.

Риби преди 1 год.:
- хек
- треска
- мерлуза
- пангасиус
- пастърва
- калкан
- щука
- евентуално някои по-мазни риби (напр. шаран)

Риби след 1 год.:
- всички бели риби
- шаран
- сьомга
- скумрия
- херинга
- тон
- сом

Риби, които се избягват:
- акула
- риба меч
- консервирана скумрия
- консервирана риба тон

Сьомгата е мазна риба, тежка е за нежното стомахче.
Съединителната тъкан и мазнините в белите видове риба са по-лесносмилаеми.

Живакът не е проблем при сьомгата.
Това се отнася за едрите хищни риби като акула, тон и подобни.

Не е проблем, че е купена от магазин - зависи дали е от свободен улов или изкуствено отгледана в рибарници.
От това зависи съдържанието на ценните Омега-3 ненаситени мастни киселини.

Риба преди 1 год. или за захранване:
- всички бели риба = лека за храносмилането, слаб алерген (хек, мерлуза, треска, пастърва, калкан, щука и т.н.)
- може и някои по-мазни риби, по преценка или според местните педиатрични препоръки (напр. шаран) = мазнините са важни за възрастта под 1 год.

Риба след 1 год.:
- всички бели риби
- повечето по-мазни риби (шаран, сьомга, скумрия, тон, сом и т.н.)

Риба, която се избягва при малки деца:
- едри морски риби (заради натрупването на тежки метали)
- морски дарове, разкообразни (силен алерген, обикновено след 3 год.)
- консервирана скумрия и риба тон (особено под 1 год., съдържа хистамин)

Сладководна или морска риба
Морска:
- Предимството на мазната морска риба са високите нива на омега-3 полинаситени мастни киселини (зависи от вида риба).
- Недостатъкът е, че често може да съдържа живак и олово над допустимото (особено по-едрите и хищните риби).

Сладководна:
- Предимството на сладководната риба е, че е по-слаб алерген и лесносмилаема.
- Недостатък е, че най-често става въпрос за изкуствено отглеждана риба, която се храни със стимуланти, модифицирани храни и антибиотици. Рибата от естествените водни басейни е 'склад' на токсичните отпадъци на околната среда.

Възраст
Конкретно за рибата възрастта няма толкова голямо значение. Въпреки че рибата е сред топ-алерените, механизмът на рибната алергия е специфичен и се счита, че отложеното въвеждане не предпазва от алергия.
Въвежда се като нова храна поне за 2-3 дни, за да се тества алергия.
За захранване е подходящо пюре, но на 1.5 год. може и задушена риба от общата храна.

Като начин на съхранение
По правило прясната риба е за предпочитане пред дълбоко замразената."

Peace

# 73
Благодаря ви много!  bouquet
Био риба пангасиус пише, а пюрето е за над 8м.

# 74
Нишестето е преработено брашно, лишено от всички полезни съставки.

Мише, бъркаш нещо.

Общи условия

Активация на акаунт