МАШИНА ЗА ХЛЯБ-43 тема

• 68 102
  • 742
  •   1
Отговори
# 165
Добавката на трици и/или типово брашно уплътнява хляба. Когато правя хляб с бяло и типово брашно с 2-3 с.л. трици, не бухва така, както белият.

# 166
  • София
Еми и аз това казах преди няколко поста - чорек оту, поправям се ако съм писала черен сусам - черен кимион си е, моята си я купувам от германско и е шварц кюмел.

Не не се поправяй, защото наистина черен кимион няма и в това съм уверен ( просто така е навлязло в употреба това наименование ). И двете растения много си приличат, но са от два различни вида. Ако ме питате мен и сусам не е, но така са го приели някои хора. Всъщност и трите подправки сусама, кимиона и челебитката са от три различни семейства. А между другото челебитката си расте съвсем спокойно и в България, но просто никой не ѝ обръща внимание. Защо ли ? Ами защото нашите баби навремето в тестените изделия не са имали обичаи да прибавят семена и подправки, тая традиция идва с турците. За бабите ни подправките са за манджите, а пък челебитката не е много силна там или пък в ястия където има течности (тя става силна като се изпече и тогава ѝ изпъква аромата).

Дал съм ви снимка от етикета горе, надписан точно от арабските продавачи и вижте какво са писали под наименованието „БЛАГОДАЙ”, може и грешно да е но така се продава във всички арабски магазини в София.

# 167
дядо хаджия , mama Tin,баба Станислава
много ви благодаря, ще се възползвам от съветите ви и ще докладвам за резултата.

Не знам защо толкова много ми се иска да опитам тази подправка WinkМоже би защото на всеки хляб слагам семена ,така го харесваме.

Бърди,моята машина е Мулинекс и най-често използвам програмата за основен хляб през лятото и за пълнозърнест през зимата.Само смесвам брашната според желанието.И режа хляба напълно изстинал с назъбен нож.Досега рекламация няма Joyвсичко се изяжда.

# 168
  • София
Абе на мен някакси ми се искаше рецепта, грамче по грамче и стъпка по стъпка  Laughing, не мога още да се ориентирам добре. Освен пак да прегледам рецептите и да налучквам.

# 169
Следвай рецептата по книжката,там е дадено всичко точно.
Мога да напиша моята,не е нещо ново.Но ако мога да съм полезна - от опит съм си направила следната пропорция:
400мл течност ( вода или айрян) Забелязах,че с прясно мляко хляба става по-сбит и не използвам
2 малки лъжички сол
1 голяма лъжица захар
Ако е само с вода - 1-2 лъжици сухо мляко или суха сметана за кафе
олио - на око -около 2 лъжици
700г брашно и 1,5 лъжички суха мая
В контейнера наливам олиото върху бъркалките,слагам солта,захарта,течността,брашното и маята.Понякога в процеса на месене се налага да добавя 1-2 лъжици  брашно или 1-2 лъжици течност за да стане топката хубава.
Избирам програмата,след последното месене изваждам бъркалките,слагам фолио върху прозорчето и пека.И това е.Успех!

# 170
  • София
Ще пробвам един от хлябовете на Ердинч, пък каквото сабя покаже Simple Smile
Стискайте палци Simple Smile

# 171
Пробвай от неговите рецепти няма такива които да стават несполучливи  Wink

# 172
  • София
Здравейте,
хвърлих един поглед на темичката ви понеже искам да правя хляб в машина но искам да е със закваска ане с мая.
Та може ли да ми кажете такава рецепта? Имам био закваска на прах и искам да я оползотворя по предназначение.

# 173
  • София
Еми и аз това казах преди няколко поста - чорек оту, поправям се ако съм писала черен сусам - черен кимион си е, моята си я купувам от германско и е шварц кюмел.

Не не се поправяй, защото наистина черен кимион няма и в това съм уверен ( просто така е навлязло в употреба това наименование ). И двете растения много си приличат, но са от два различни вида. Ако ме питате мен и сусам не е, но така са го приели някои хора. Всъщност и трите подправки сусама, кимиона и челебитката са от три различни семейства. А между другото челебитката си расте съвсем спокойно и в България, но просто никой не ѝ обръща внимание. Защо ли ? Ами защото нашите баби навремето в тестените изделия не са имали обичаи да прибавят семена и подправки, тая традиция идва с турците. За бабите ни подправките са за манджите, а пък челебитката не е много силна там или пък в ястия където има течности (тя става силна като се изпече и тогава ѝ изпъква аромата).

Дал съм ви снимка от етикета горе, надписан точно от арабските продавачи и вижте какво са писали под наименованието „БЛАГОДАЙ”, може и грешно да е но така се продава във всички арабски магазини в София.
Е, дядо хаджи, каква е тая работа, а? Не е черен кимион, не е и сусам, ама все пак го има, нали? От личен опит казвам: купих и от двата вида семена - черен кимион и черен сусам. Черният сусам имаше вкус на сусам, само на цвят беше черен, а черният кимион имаше твърде различен вкус (нищо общо и с кимиона който знаем). Аз съм до тук с обясненията, хич не ме интересуват етикетите на арабите на пазара. Не съм сигурна дали изобщо са и грамотни. Аз съм до тук. Оттам нататък - каквото писали арабите на етикетите - еми това е, нали! То както е тръгнало ще учим български от тях. А който се интересува - в интернет има достатъчно информация по въпроса.

# 174
  • София

Е, дядо хаджи, каква е тая работа, а? Не е черен кимион, не е и сусам, ама все пак го има, нали? От личен опит казвам: купих и от двата вида семена - черен кимион и черен сусам. Черният сусам имаше вкус на сусам, само на цвят беше черен, а черният кимион имаше твърде различен вкус (нищо общо и с кимиона който знаем). Аз съм до тук с обясненията, хич не ме интересуват етикетите на арабите на пазара. Не съм сигурна дали изобщо са и грамотни. Аз съм до тук. Оттам нататък - каквото писали арабите на етикетите - еми това е, нали! То както е тръгнало ще учим български от тях. А който се интересува - в интернет има достатъчно информация по въпроса.

Наборе става въпрос, че арабите са го нарекли по погрешка черен сусам, това имах предвид. А сега да спорим дали е челен кимион, па дали е челебитка, па не знам какво - няма значение бе, който както иска тъй да го нарича. Просто защото навремето подлудих дамите от турската тема да ми изпратят от къде тях, защото тука в София никъде не се намира и останах озадачен, че ми изпращат това, което арабите продават като черен сусам.

Та права си - това го написах за уточнение и не можах да разбера ти пък от какво се обиди.

# 175
  • София
дядо хаджия, не съм се обидила, съжалявам, ако си останал с такова впечатление. Нали сме тук да обсъждаме, да обменяме опит и знания, а не да се обиждаме. Не съм от тях, как' Сийке  Laughing

# 176
  • Тука, под липите стари...
Момичета, има ли тема, която да ми помогне в избора на модел на машина за хляб или тук трябва да чета?

# 177
тук,май към края на предната тема се коментараха марки!

# 178
  • София
Пробвай от неговите рецепти няма такива които да стават несполучливи  Wink

Убедих се!
Благодаря от сърце на Ердинч за хубавите и разкошно подробно и описателно написани рецепти   bouquet
Направих Йогурт хляба, стана жесток, щерка ми на закуска не пожела нищо друго освен хляба  Laughing Сега направих селски хляб, изстива още, но изглежда чудничко  Hug

# 179
  • София
Добавката на трици и/или типово брашно уплътнява хляба. Когато правя хляб с бяло и типово брашно с 2-3 с.л. трици, не бухва така, както белият.

Какви трици има предвид?

Общи условия

Активация на акаунт