МАШИНА ЗА ХЛЯБ-43 тема

  • 67 474
  • 742
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 1
Здравейте, имам следния проблем с Мулинекс 5003 модела за багети и 2 бъркалки(имам я от близо 2г). Няколко пъти се опитвах да ползвам програмата френски хляб(при мен 2), но нищо не става. Хляба е като паве сплескан. Пробвах и с рецепти за хляб с ръж -  и пак стана на паве))) . Случайно пробвах 3-та програма за пълнозърнест и там хляба не стана, стана по същия начин на паве...  Хрумна ми да проверя двете програми какви времеви етапа включват и установих, че те са напълно еднакви като времена и действия(бъркане и втасване). Има минимална разлика във второто време за втасване - 1:05h(френски хляб)  и  1:10h(пълнозърнест), но това е несъществено. Програмата за Френски хляб при модела Мулинекс 2000 е съвсем различна от тази при 5003 и прилича на основната за хляб - програма 1, но си има съществени разлики. Разлики има и при програмата за пълнозърнест (при модела 2000 има preHeating, както и в останалите времена). До сега все съм ползвал основната програма 1 и не бях се замислял защо не се получава на програма френски хляб, бях набедил рецептите... до днес, когато установих, това което ви описах... Исках да разбера някой има ли този модел и как се справя с тези проблеми и с това, че тези две програми са еднакви на практика и изобщо правилнили са или са грешни. Ако някой друг е установил това за което пиша, какво е предприел за да се острани този проблем....  


Прилагам таблица с времената за Mulinex5003: 1.Основна програма, 2.Френски  хляб, 3.Пълнозърнест

Между 2 и 3 невиждам съществена разлика което обяснява калпавия хляб, който се получава

Прилагам и линк за Mulinex 2000: 1.Основна програма, 2.Бърз, 3.Френски  хляб, 4.Пълнозърнест.

Вижда се разликата между т.3 и т.4, както и между съответните програми на двете машини.

Последна редакция: пн, 19 сеп 2011, 16:49 от stiv13

# 46
  • Мнения: X
Исках да разбера някой има ли този модел и как се справя с тези проблеми и с това, че тези две програми са еднакви на практика и изобщо правилнили са или са грешни.

Ако имаш време, зареди машината и от време на време проверявай дали се сменят съответните цикли и дали е топла по време на печене. Втасва ли тестото, когато му е време за втасване? Пусни най-малкия хляб за проба (с бяло брашно и жива мая - 1 г мая на 100 г брашно и течността да е 60-62% от количеството на брашното). Рецептата, маята и брашното приемам, че са изрядни.
Аз имах проблем с едната програма (не съм с твоя модел машина, но не пречи да споделя) - като пуснех програмата, на дисплея се изписваше съвсем друго време, а не това, което пише в инструкцията (таблицата). Занесох я на сервиз. Оправиха я, но самата машина се оказа калпава, защото по време на гаранцията я носих още 2 пъти (мисля) на сервиз, а също се наложи смяна на казанчето в един момент. Сега не е в гаранция, но я ползвам много рядко и държи фронта.  Wink Мулинекс 5003 е моята.

# 47
  • Мнения: 1
И аз съм със Мулинекс 5003 и времената, които изписва отговарят на програмите по табличката за съответната програма. Въпроса е защо програма  Френски и програма Пълнозарнест хляб са еднакви при Мулинекс 5003 и различни при Мулинекс 2000. Пусках я без продукти за да засека времената и не забелязах при втасване да се затопля. Иначе и аз смених преди дни казанчето защото спече (37лв+6лв.доставка).

# 48
  • София
  • Мнения: 2 518
Ще правя хлебче на отложен старт, но да попитам колко време най-много може готовият хляб да престои в машината без да се овлажни  newsm78.
Мисля така да го програмирам така, че сутринта преди да тръгна на работа да е готов, но като го извадя нали е още горещо и не мога да го прибера ведната в пликче  Rolling Eyes, а ако го оставя без да е завит ще се втвърди  Rolling Eyes ....

# 49
  • Мнения: X
Въпроса е защо програма  Френски и програма Пълнозарнест хляб са еднакви при Мулинекс 5003

Е, не са еднакви. Крайното време е почти еднакво, но има разлика в минутите на отделните цикли. Френската я ползвах в началото, защото можех да направя възможно най-големия хляб с нея, но коричката става много дебела и минах на Основна само. Дори пълнозърнест хляб си правя с Основната програма. На програма Пълнозърнест все ми превтасваха хлябовете. Възможно е да съм била с по-малко опит.
Щом не затопля, докато трае процесът на втасване, значи има повреда. Ако е само при тези програми, ползвай си Основната.

като го извадя нали е още горещо и не мога да го прибера ведната в пликче  Rolling Eyes, а ако го оставя без да е завит ще се втвърди  Rolling Eyes ....

Аз винаги слагам във фурната, на решетката. После, ако ми трябва фурната, слагам в пликче. А когато ми се е налагало горещ хляб да нося със себе си (при пътуване), увивам в кърпа и после в плик. Пак малко се намокря, но върши работа.

# 50
  • Мнения: 1
Във връзка с проблема с времената на програмите:
Прилагам таблица с времената за Mulinex5003: 1.Основна програма, 2.Френски  хляб, 3.Пълнозърнест
http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2761/788141618174570248213164 … fOK8HKxKM4KnT.JPG
Между 2 и 3 невиждам съществена разлика което обяснява калпавия хляб, който се получава

Прилагам и линк за Mulinex 2000: 1.Основна програма, 2.Бърз, 3.Френски  хляб, 4.Пълнозърнест.
http://www.picvalley.net/v.php?p=u/1959/272378129104160817713164 … eOJnfPIIbG1CC.JPG

Вижда се разликата между т.3 и т.4, както и между съответните програми на двете машини.
Ще се опитам да добавя този коментар с таблиците и към горния ми пост с описание на проблема.

Последна редакция: пн, 19 сеп 2011, 16:32 от stiv13

# 51
  • Мнения: X
Моята Мулинекс 5003 прави успешен хляб с програма 2 (Френски хляб), но както писах, не ми допада дебелата коричка. Иначе си бухва добре, изпича се и си става нормален хляб. В никакъв случай не е тухла. С програма 3 (Пълнозърнест хляб) също се изпичаше хлябът, но явно рецептите ми не бяха добри, защото обикновено ми превтасваше хлябът. Разликата в програмите като цяло е малка, затова писах, че спокойно може да се прави всичко с Основната (програма 1).

# 52
  • Мнения: 1
Качих най-после таблиците, вижда се че т.1 и т.2 са много различни а т.2 и т.3 направо еднакви. Някой може ли да каже да ли временатана отделните етапи на т.2 за Мулинекс 5003 са тези, защото ако са тези ми е загадка как се получава при вас... Използвам рецептата от книжката за бял хляб и на програма 1 стандартна - става супер, но на програма 2 - не става.  (450г брашно, 280мл вода,  1ч. сол, 3ч.захар, 13г жива мая, 1с.л олио) Ако програмата 2 за френски хляб беше като на Мулинекс 2000 то тогава ясно, че щеше хляба да е станал... вижте времената на отделните етапи и ще ви стане ясно за какво говоря.

# 53
  • Мнения: 339
Здравейте, момичета!
От 1.5год. имам машина за хляб на Zelmer, ползвам я редовно без проблем още от първия ми хляб. Но от известно време нещо хляба не ми се получава, като се замисля от около 2-3 месеца все фалове имам, много често се получават ужасни глетави тухлички, бледи и хлътнали отгоре, а със златиста коричка отстрани, направо за боклука. А последните са до един такива. Правя си хляба както и преди, но не става. Отдадох го на едно брашно от Кауфланд (там няма от това синьото на София мел ли беше  newsm78), което взимам напоследък, не знам каква марка беше ,но там няма избор на обикновено бяло брашно. Днес обаче втория ми хляб провал за деня беше със София мел (синьото), Значи проблема не е в брашното. Маята- както и преди ползвам все едни и същи , кафявата-май е френска и зелената-турската.
Днес я следих, загрява при втасване, винаги правя на бързата 2.20ч или на осн. 3.00ч, днес и на двете нищо. Получавал ми се е хляба и в жегите и в студено време.

Давайте съвети на какво може да се дължи, дали се е прецакала машинката??? Sad

# 54
  • Мнения: 7 779
Качих най-после таблиците, вижда се че т.1 и т.2 са много различни а т.2 и т.3 направо еднакви. Някой може ли да каже да ли временатана отделните етапи на т.2 за Мулинекс 5003 са тези, защото ако са тези ми е загадка как се получава при вас...
малко ми е трудно да асимилирам всичко което си написала , но доколкото разбрах се притесняваш че времената са ти едни и същи при отделни програми , а хлябовете - различни , френски и пълнозърнест.
освен време ти е необходима и температура.
20 мин. втасване при 30 градуса е едно , и 20 мин. втасване при 50 градуса е съвсем друго.
т.е  и при двете програми имаш цикъл на втасване 20 мин , но при едната това става при 30 градуса , докато при другата при 50 градуса . така че напълно е възможно да има проблем в  датчика за температура.

# 55
  • София
  • Мнения: 8 492
Качих най-после таблиците, вижда се че т.1 и т.2 са много различни а т.2 и т.3 направо еднакви. Някой може ли да каже да ли временатана отделните етапи на т.2 за Мулинекс 5003 са тези, защото ако са тези ми е загадка как се получава при вас...
малко ми е трудно да асимилирам всичко което си написала , но доколкото разбрах се притесняваш че времената са ти едни и същи при отделни програми , а хлябовете - различни , френски и пълнозърнест.
освен време ти е необходима и температура.
20 мин. втасване при 30 градуса е едно , и 20 мин. втасване при 50 градуса е съвсем друго.
т.е  и при двете програми имаш цикъл на втасване 20 мин , но при едната това става при 30 градуса , докато при другата при 50 градуса . така че напълно е възможно да има проблем в  датчика за температура.



Аз обаче не разбрах защо твърдите, че няма разлики между втора и трета програма, като в някои цикли те са очевадни. Или не разбрах въпроса ви, или нещо пропускам.

Здравейте, момичета!
От 1.5год. имам машина за хляб на Zelmer, ползвам я редовно без проблем още от първия ми хляб. Но от известно време нещо хляба не ми се получава, като се замисля от около 2-3 месеца все фалове имам, много често се получават ужасни глетави тухлички, бледи и хлътнали отгоре, а със златиста коричка отстрани, направо за боклука. А последните са до един такива. Правя си хляба както и преди, но не става. Отдадох го на едно брашно от Кауфланд (там няма от това синьото на София мел ли беше  newsm78), което взимам напоследък, не знам каква марка беше ,но там няма избор на обикновено бяло брашно. Днес обаче втория ми хляб провал за деня беше със София мел (синьото), Значи проблема не е в брашното. Маята- както и преди ползвам все едни и същи , кафявата-май е френска и зелената-турската.
Днес я следих, загрява при втасване, винаги правя на бързата 2.20ч или на осн. 3.00ч, днес и на двете нищо. Получавал ми се е хляба и в жегите и в студено време.

Давайте съвети на какво може да се дължи, дали се е прецакала машинката??? Sad

Съветите са ясни:

1. Проверете влажността на брашното. Протрийте го между пръстите и ако се „степва“ значи брашното е влажно, следователно намалете течността. Когато започват да се появяват промени следете как се оформя тестото при замесване.

2. Проверете маята. Активирайте я и ако шупне, значи проблема не е при нея.

3. Малко по дълга процедура ама много полезна за да проверите комплексно всички продукти, с които работите:

3.1. Работите само с програмата за месене. Месете тестото не повече от 10 - 15 минути (след приключване на първоначалните единични превъртвания) като през това време следете то да се оформи според правилата. Тестото трябва да е достигнало своята еластичност и консистенция още при първите пет минути, от там нататък вече работим за укрепване на глутена;

3.2. Изключете програмата за месене и включете програмата за печене не повече от 1 максимум 2 минути да се загрее вътре пространството. След изтичане на едната минута изключете програмата за печене и не отваряйте капака в никакъв случай. Следете как ще втаса тестото. ВНИМАНИЕ !!! Тестото да втаса докато удвои обема си или малко под него;

3.3. Пуснете отново програмата за месене НО !!! САМО ЗА ЕДИНИЧНИТЕ ПРЕВЪРТВАНИЯ, които ще изкарат въздуха от първото втасване и ще разнесат маята равномерно;

3.4. Отново повтаряме точка 3.2. Като този път малко преди да достигне двойното удвояване, пускаме вече програмата за печене, защото докато загрее машината тестото ще продължи да втасва. И така опичаме хляба.

Ако при изпълнението на тази процедура забележите:

- че тестото не добива необходимата еластичност и консистенция - сменете веднага брашното. Особено това е задължително ако купувате големи пакети брашно. С течение на времето брашното променя качествените си параметри;

- че тестото не втасва - първо се уверете че при процедурата в точка 3.2. машината е загряла и ако тя е направила това изхвърлете си маята и си купете нова. ВНИМАНИЕ !!! Никога не си купувайте мая, чийто срок на годност изтича в близките 20 - 30 дни (това за сухата, за живата положението е друго);

- при вдлъбнат хляб проблема е голямата влажност на тестото или неговото превтасване. Абе с една дума при месенето и втасването го гледате и ако трябва коригирате обема на брашното или прекъсвате втасването предварително. ЗАПОМНЕТЕ !!! Никога не си позволявайте да втасвате повече от необходимото. За обикновен хляб навремето бабите не са разрешавали той да втасва повече от 1.5 пъти спрямо първоначалния обем, защото са искали плътен хляб, а не въздух. Впоследствие вече в съвремието погрешната според мен маниакалност по така наречените „въздушни хлябове“ домакините са започнали да втасват хляба по продължително до удвояване на неговия обем. Лично аз никога не го правя. Оставам да тестените ми изделия да втасват до още 3/4 спрямо първоначалния обем. После вече пускам печенето и то продължава да си втасва.

Ето например това козуначено руло е правен по комбинирана технология. Месене и първо втасване в машина, после премесване само с първите превъртвания, оформяне, второ втасване във фурната на 50 градуса до още 3/4 от обема и въпреки това виждате по време на печене той удвои обема си.

# 56
  • Мнения: 339
Дядо хаджия, много благодаря за съветите, брашното е все в малки пакети от различи партиди, а маята е в годност. Днес ще пробвам по описания начин и пак ще споделя с вас.

# 57
  • Мнения: 1
Извинявам се за аналитичността и таблиците, с които ви тормозя, но все пак съм мъж и нещо като не се получава търся логика за да разбера причините.)) Може информацията да се окаже полезна и за други, най-малкото да знаете отделните етапи)). Смятам, че разликата, която виждате в минутите на 2 и 3 програма на Мулинекса5003  е просто несъществена, тъй като и на двете ми се получава еднакво сплескан хляб за разлика от на 1 програма. Това ме навежда на мисълта, че нещо не е наред. Освен това ако сравните програма 2 на модела 5003 с програма 3 на модела 2000(все френски хляб) ще видите огромна разлика, а все са за френски хляб. Същото е и за пълнозърнестия - програма 3 на 5003 и програма 4 на 2000. За това повдигнах темата за да разбера от Мулинекс ли са заложили в този модел кофти програми и ако не защо има такава разлика спрямо модела 2000, както и на колко човека им стават хлябовете на програма 2 и 3 след като в CD-то с рецепти  ползват все програма 2 (френски хляб). Ще проверя температурите на втасване да ли са различни, защото +/- 3 до 5 минути не мисля, че е разликата която определя да ли хляба е френски или пълнозърнест. При модела 2000 разликата е очевидна между програма 3 и 4.

# 58
  • Мнения: 1 111
еее,браво,имаме още един мъж в темата....Успех!
Дядо Хаджия, харесват ми твоите изчерпателни постове,научавам много от тях, дори открих някои мои грешки при месенето Peace
Повечето въпроси ме провокират да кажа мнението си относно различните рецепти, незнам при повечето от вас как е, но аз съм на принципа,че като си "намеря" правилната рецепта - оставам на нея и не експериментирам с други /става въпрос за хляба/.В началото,след като се сдобихме с машина, изпробвах повечето рецепти от книжката, от форума и след като ми допадна един хляб на вкус и вид - избрах си тази рецепта и си правя само нея. Но наистина, Дядо Хаджия  е прав, промени ли се влажността на брашното - рецептата ще претърпи малки корекций Peace

# 59
  • Мнения: X
Дядо Хаджия, и аз съм ти благодарна за съветите! Много е важно да си наясно с някои тънкости при приготвяне на хляб, особено в машина.
stiv13, програмите са си наред принципно, обаче ТВОИТЕ вероятно са повредени. Независимо от програмата, хлябът ми се получава, така че говори с някой сервиз. Както писах, възможно е отделна програма (програми) да не работят. Тогава сменят платката с програматора на машината (не знам точните термини  Embarassed) и нещата се оправят.

Общи условия

Активация на акаунт