МАШИНА ЗА ХЛЯБ-43 тема

• 68 121
  • 742
  •   1
Отговори
# 135
Здравейте,
Основния хляб вече го усвоих. Иска ми се обаче да правя по диетичен. Купих си трици и бих искала да направя хляб и с тях. Въпросът ми е дали да заместя част от брашното с тях и дали да ги накисна преди това?

# 136
Здравейте,
Основния хляб вече го усвоих. Иска ми се обаче да правя по диетичен. Купих си трици и бих искала да направя хляб и с тях. Въпросът ми е дали да заместя част от брашното с тях и дали да ги накисна преди това?

Не накисвам триците, а замествам част от брашното с тях. Обаче сложи само 2-3-4 с.л. (зависи колко голям хляб печеш), защото иначе може да получиш доста сбит хляб.

Купих си и разни брашна, например днес - брашно от Елда. Също не знам дали се слага в началото. В рецептите, които прочетох, има различни съотношения между бяло и друго брашно. Това от вида на другото брашно ли зависи или по-скоро е въпрос на вкус?

И последна питанка: Оказа се, че вкъщи не се хареса коричката на хляба - става твърда, дори на най-слабото препичане. Пробвах да намаля захарта, пробвах да изключа машината 10 минути по-рано, пак са недоволни. Помогна единствено завиването на топлия хляб с кърпа за през нощта - поне така коричката поомеква. Има ли някакъв друг пиниз, който не съм пробвала?

Като гледам рецептите, слагат 50-100 г брашно от елда, а останалото е бяло. Къде го продават това брашно? Имам елда, но ако си смеля с кафемелачка не съм сигурна дали ще го докарам до брашно.  newsm78
За коричката - слагай около 40 г олио към хляб с 600 г брашно и тогава коричката не е жилава, а приятно хрупкава, а като престои хлябът, омеква съвсем. Хляба държа във фурната на печката и/или в плик (след като е изстинал).

# 137
  • София
За брашното от елда - моето лично мнение е, че то предварително трябва да бъде попарено с вряла вода за да се премахне типичния тръпчив вкус на елдата.

# 138
  • Karlovo
Здравейте момичета и момчета  Stuck Out Tongue ,
от два дни имам хлебопекарна Северин и сега се уча .Имах два неуспешни опита с хляб(оказа се че брашното не е хубаво) и един успешен .Баба ми правеше един разкошен тутманик,но не мога да преценя колко брашно трябва да сложа в пекарната ,за да ми омеси тестото тя ,а аз само да го оформя и опека в печката .Ще бъда много благодарна ако някой от вас може да ми сметне. Та рецептата е следната :
3 яйца
1 кофичка кисело мляко
3 с.л. олио
100 гр. топла вода в която се слагат 1.с.л. захар,1с.л. сол 1/2 кибритена кутийка мая и малко брашно за стане като боза ,и тази смес се оставя да втаса
след това всичко се меси с брашно колкото поеме и се оставя да втаса още един път тестото.
Втасалото тесто се дели на 3 топки .Всяка топка се точи на тънка кора ,върху която се слага плънка от сирене ,яйце и мазнина по ваш избор,навива се на руло и се слага в тава .Оставя се на топло да втаса още един път и се пече на 300 градуса.
Въпроса ми е колко грама брашно да сложа в машината за да стане нормално тесто,нито меко ,нито твърдо ? След време може би ще познавам в машината какво е тестото ,но за сега се уча .Може някой да си помисли какво ми пречи да си го меся на ръка да си кажа от сега - не ми оставя никакво време покрай децата,а сега тръгвам на работа,та ще използвам времето за месене на машината за други задължения  Grinning .

# 139
Спазвай основният принцип да не маже под бъркалките.Сложи половин кг брашно и наблюдавай месенето,ако се налага дослагвай но си отбелязвай колко слагаш за да знаеш за следващият път.Най-важното е да не маже под бъркалките това е знака за точното брашно.
Извинявам се че така нахлувам след толкова време пък и съвети давам ,не пиша но ви следя винаги .просто не остава време.Влизам със следният въпрос,препоръчайте ми царевичен хляб със подправки.Мъжът ми ял такъв във Италия и не спира да мрънка че иска.Единствената подправка която е познал е била чубрицата.Царевичен хляб не съм правила до сега и ми се иска изпробвана рецепта която ви харесва.

# 140
Въпроса ми е колко грама брашно да сложа в машината за да стане нормално тесто,нито меко ,нито твърдо ?

Основното правило е течността да е 60% (приблизително) от количеството на брашното. Ако брашното е 600 г, течността е около 360 мл. При тебе течностите са 650 г и машинката ще се затрудни с месенето, защото брашното трябва да е около един килограм и нещо. Намали течностите до 400 г (аз меря всичко на везната и затова ще карам в грамове), тогава брашното трябва да е около 650 г.

Последна редакция: ср, 05 окт 2011, 11:20 от Анонимен

# 141
Привет на всички. Имам един въпрос относно хлебопекарните. Рових се из темите, но те са доста дълги, а имам два дена да реша каква да взема, та въпроса ми е следния - кои бихте препоръчали - тези които са с хоризонтални контейнери, или тези с вертикални такива? Благодаря предварително.

# 142
  • Karlovo
Аз чета от два месеца из темите и съм се спряла на тази  - http://zakuhniyata.tehnika.zora.bg/catalog/product_details/hlebo … midea_thd_30ak_s/  .Има две бъркалки и мощността е по голяма ,тази която е в нас ми я подариха, но само чакам да събера парите и си я взимам а сегашната я подарявам на свеки да си прави хляб . Ще я използвам сега да се науча да употребявам пекарна .

# 143
Привет на всички. Имам един въпрос относно хлебопекарните. Рових се из темите, но те са доста дълги, а имам два дена да реша каква да взема, та въпроса ми е следния - кои бихте препоръчали - тези които са с хоризонтални контейнери, или тези с вертикални такива? Благодаря предварително.

След като изпробвах два вида Мулинекс, си купихме Панасоник http://www.technomarket.bg/products/09077039/panasonic-sd-257wxe. Води се с вертикален контейнер, мощността не е голяма, една бъркалка има, но машинката си заслужава парите (много ценно качество - почти безшумна). За мене е най-добрият избор за момента (единственият недостатък е, че е сравнително скъпа).

Последна редакция: ср, 05 окт 2011, 11:33 от Анонимен

# 144
  • Варна
Купих си и разни брашна, например днес - брашно от Елда. Също не знам дали се слага в началото. В рецептите, които прочетох, има различни съотношения между бяло и друго брашно. Това от вида на другото брашно ли зависи или по-скоро е въпрос на вкус?

И последна питанка: Оказа се, че вкъщи не се хареса коричката на хляба - става твърда, дори на най-слабото препичане. Пробвах да намаля захарта, пробвах да изключа машината 10 минути по-рано, пак са недоволни. Помогна единствено завиването на топлия хляб с кърпа за през нощта - поне така коричката поомеква. Има ли някакъв друг пиниз, който не съм пробвала?

Като гледам рецептите, слагат 50-100 г брашно от елда, а останалото е бяло. Къде го продават това брашно? Имам елда, но ако си смеля с кафемелачка не съм сигурна дали ще го докарам до брашно.  newsm78
За коричката - слагай около 40 г олио към хляб с 600 г брашно и тогава коричката не е жилава, а приятно хрупкава, а като престои хлябът, омеква съвсем. Хляба държа във фурната на печката и/или в плик (след като е изстинал).

Брашното от елда взех от магазин за здравословни храни, пакетчето е 500 гр. Знам, че е с по-особен вкус, готвила съм елда, затова мислех да го ползвам с бялото брашно в съотношение 1:3 (така слагам пълнозърнесто и се получи доста добре).
За коричката - вече и други ме посъветваха да слагам олио и още довечера ще пробвам!

# 145

Брашното от елда взех от магазин за здравословни храни, пакетчето е 500 гр.

Благодаря, ще проверя в близкия магазин за здравословни храни. Много ми се иска и аз да опитам хляб с добавка на брашно от елда. Рецепти:  1,  2, 3 и 4.

# 146
  • София
За мен най-добрата хлебопекарна на пазара в момента е Кенууд ВМ 450!
Метален корпус, сензорен екран, вентилатор, много програми!
За качеството на хляба няма смисъл да говоря.

# 147
  • София

Аз точно към нея съм се насочила.

# 148

Как е с шума, който издава докато меси?

# 149
Баба ми правеше един разкошен тутманик....
много ми хареса рецептата,ще я изпробвам,така както alys съветва Peace

Влизам със следният въпрос,препоръчайте ми царевичен хляб със подправки.
това също ми звучи примамливо,ще чакам и аз отговор Peace

Общи условия

Активация на акаунт