Каква пералня

• 879 486
  • 6 188
  •   1
Отговори
# 5 850
Аз не разбирам това поклонничество към Miele в България - в други държави в Европа не съм виждала подобно. Масово се ползват модели на Аристон, Самсунг и т.н и не се дават хиляди левове за тази прехвалена марка. Дори и да е изключение да се ползват 15 години от хигиенна гледна точка не е добре един уред да се ползва толкова дълго време. Индезит бяха и си остават здрави машини, дано си запазят качеството и в бъдеще. Бош от лични впечатления са добри, но АЕГ освен името си друго предимство нямат - новите модели трудно бих определила като добри.

Нормално да не го разбирате, защото не гледате чисто от техническата гледна точка. Ще ви дам няколко примера: В Miele водосъдържателите все още се правят от неръждаема стомана. При може би 99% от останалите производители са, не само полимерни (което принципно не е особен проблем), а са и лепени и неремонтопригодни. Друг минус е, че при тях често отворите, в които са поставени пружините се прерязват от вибрациите. Разбиват се резби, ако се пренатегне болт, разбиват се гнездата на болтовете, които държат тежестите. Тежестите са нещо, което веднага се набива на око. При 99% от производителите се правят от бетон. Като цяло проблеми рядко възникват с тях, но заминат ли амортисьорите и започне ли да се тресе пералната, случва се да се наронват ,напукват , отчупват. Тънка и некачествена ламарина (предимно при корейските) корозира , гъне се. Често самонарезните винтове, с които са сглобени си разбиват гнездата, корозират около отделението за поставяне на перилен препарат и нямат отвиване.
При "Miele" всички тия проблеми ги няма. Машината се разглобява много лесно, при повечето модели, като я развиете се отваря предната част, като врата и на нея от вътрешната стара има в защитено от влага пликче, подробна техническа документация. Има поставена шумоизолация ,на мотора ,по стените ,над отделението за перилен препарат, за да не шуми докато пълни.
Толкова изпипан уред от техническа гледна точка НЯМА ДА НАМЕРИТЕ при съвременните конкуренти на "Miele".

Твърдите, че в чужбина това уважение към "Miele" го няма. Еми радвам се да го чуя. Явно и те са по-прости от нас българите, поне в едно отношение.

Последна редакция: вт, 02 яну 2018, 18:12 от BM21

# 5 851
Благодаря за отговорите, аз поръчах АЕГ-то, ще го чакам утре. В магазина попитах за тези неразглобяеми казани, но ми казаха, че всички вече са стакива. Любопитно ми е, ако се скапе лагера, и се купи нов водосъдържател, каква ще му е цената, след като не е надеждно това лепене. Ако е една трета от цената на пералнята- добре, ако е над половината- вече си е много. Аз съм далеч от мисълта да карам доживот с един уред, но мисля, че е нормално да изкара 5-10 г една пералня и после да се замени. Това като срок определено ме устройва.

# 5 852
Благодаря за отговорите, аз поръчах АЕГ-то, ще го чакам утре. В магазина попитах за тези неразглобяеми казани, но ми казаха, че всички вече са стакива. Любопитно ми е, ако се скапе лагера, и се купи нов водосъдържател, каква ще му е цената, след като не е надеждно това лепене. Ако е една трета от цената на пералнята- добре, ако е над половината- вече си е много. Аз съм далеч от мисълта да карам доживот с един уред, но мисля, че е нормално да изкара 5-10 г една пералня и после да се замени. Това като срок определено ме устройва.

Зависи от модела. По-скоро към 50% от стойността на пералната машина.
Не е вярно, че всички произвеждат с лепени водосъдържатели. Samsung , LG и Miele все още не са започнали.

Разликата е тая, че при разглобяемия водосъдържател може да си я ремонтирате за около 30лв, включвайки най-добрите лагери SKF или NSK, семеринг (уплътнение) и смазка. Докато нов водосъдържател с барабан AEG е към 300лв. И това в случай, че някой във вашето семейство умее да ги замени. Не включвам парите за труд, които ще ви вземат в сервиза.

# 5 853
  • София
Здравейте ! Нещо не мога да се ориентирам с новият фейс на форума как да търся в темата Flushed и направо ще помоля за мнение относно Пералня ELECTROLUX   https://www.tehnomix.bg/edra-byala-tehnika/peralni/peralni-s-pre … rolux-ew-6f408-wu  и Пералня BEKO http://www.technopolis.bg/bg/Washing-machines/Washing-machine-BE … -7533-XB/p/680675

Благодаря !

Последна редакция: вт, 02 яну 2018, 20:14 от tedichka07

# 5 854

Зависи от модела. По-скоро към 50% от стойността на пералната машина.
Не е вярно, че всички произвеждат с лепени водосъдържатели. Samsung , LG и Miele все още не са започнали.

Разликата е тая, че при разглобяемия водосъдържател може да си я ремонтирате за около 30лв, включвайки най-добрите лагери SKF или NSK, семеринг (уплътнение) и смазка. Докато нов водосъдържател с барабан AEG е към 300лв. И това в случай, че някой във вашето семейство умее да ги замени. Не включвам парите за труд, които ще ви вземат в сервиза.

Благодаря за отговора!
А може ли да се прави някаква профилактика на тези лагери, или някакви съвети, ако може да дадете как да ги ги пазим ? Първото, което ми идва наум е да не пълним догоре пералнята с дрехи , или може би не съм на прав път...

# 5 855
Здравейте ! Нещо не мога да се ориентирам с новият фейс на форума как да търся в темата Flushed и направо ще помоля за мнение относно Пералня ELECTROLUX   https://www.tehnomix.bg/edra-byala-tehnika/peralni/peralni-s-pre … rolux-ew-6f408-wu  и Пералня BEKO http://www.technopolis.bg/bg/Washing-machines/Washing-machine-BE … -7533-XB/p/680675

Благодаря !

Електролукс е почти същата работа, като AEG. До колкото знам са една обединена компания и доста от компонентите им са еднакви. За BEKO, какво да ви кажа Made in Turkey . . . Поне цената на частите не е висока.

Лично аз в този ценови клас и в този магазин, конкретно бих се двоумил между тези две:

http://www.technopolis.bg/bg/Washing-machines/Washing-machine-GO … E-W-7523/p/682621

http://www.technopolis.bg/bg/Washing-machines/Washing-machine-SA … W70J3283/p/681604

# 5 856
Цитат
Благодаря за отговора!
А може ли да се прави някаква профилактика на тези лагери, или някакви съвети, ако може да дадете как да ги ги пазим ? Първото, което ми идва наум е да не пълним догоре пералнята с дрехи , или може би не съм на прав път...

Няма как да се прави профилактика. Всичко зависи от качеството им, и от това, колко се ползва самата машина. Често се случва самия семеринг (уплътнението пред лагерите) да не е смазано добре, да се износи, да пропусне вода към лагерите. Ако лагерите са качествени, не само, като обработка и метал, а и смазката в тях е устойчива, би трябвало да работят дълго.

Старата ми пералня с китайски лагери 6203 и 6204 издържа 15 години. Като я разглобих преди да я изхвърля, просто от любопитство отворих и лагерите, работеха без забележка, а смазката им си бе в тях.

# 5 857
 Ясно , и Благодаря !
А извода ,който си направих е ( поне за мен), че в крайна сметка да не се хващаме за тези казани, които не се разглобявали, защото може и да си работят перфектно, и ако производителя си е свършил добре работата, може да се "надяваме" уреда да си оправдае парите.

# 5 858
Ясно , и Благодаря !
А извода ,който си направих е ( поне за мен), че в крайна сметка да не се хващаме за тези казани, които не се разглобявали, защото може и да си работят перфектно, и ако производителя си е свършил добре работата, може да се "надяваме" уреда да си оправдае парите.

Всичко със своите положителни и отрицателни страни. Ето примерно по-горе самсунгът и горението, които съм дал. Да при Samsung се разглобява водосъдържателя, но там стоят най-вероятно евтини корейски лагери. В Gorenje стоят отлични лагери SKF. Пише, че и двете машини работят с максимум 7кг. пране. Това не е така при Samsung. Тежестите са му леки, машината тежи едва 61кг. При Gorenje обаче всичко е направено по-масивно, ламарината не гние толкова и тежестите са по-сериозни. Тежи 73кг, тази машина реално може да работи със 7кг. без проблем. Често хората правят избор и заради дизайна, в крайна сметка и това е фактор.

# 5 859
Той казанът на Миле като е супер кел файда, като от Миле сервиз не успеят да диагностицират уреда и предложат ремонт с подмяна на една платка и после ако не проработи хоп и на другата и т.н. И платката 540 или 660 лв + труд... Много по-вероятно не е ли да се скапе електрониката от казана?

За мен най-рентабилно е уред около 700-800 лв, който е достатъчно икономичен и с добри параметри. С гаранция 5 г и като се развали на боклука. Никакви ремонти не бих правила. Един такъв уред няма да остарее морално за 5-6 години и няма да ме е яд да го изхвърля после и да заменя с по-ново поколение.

АЕГ и Електролукс са под една шапка.

# 5 860
  • Варна
Аз си взех тази пералня

http://www.technopolis.bg/bg/Washing-machines/Washing-machine-SI … WM14W4C1/p/684173

Също е на промоция и съм много доволна Simple Smile

# 5 861
Той казанът на Миле като е супер кел файда, като от Миле сервиз не успеят да диагностицират уреда и предложат ремонт с подмяна на една платка и после ако не проработи хоп и на другата и т.н. И платката 540 или 660 лв + труд... Много по-вероятно не е ли да се скапе електрониката от казана?

За мен най-рентабилно е уред около 700-800 лв, който е достатъчно икономичен и с добри параметри. С гаранция 5 г и като се развали на боклука. Никакви ремонти не бих правила. Един такъв уред няма да остарее морално за 5-6 години и няма да ме е яд да го изхвърля после и да заменя с по-ново поколение.

Защо така ѝ се плашите на тая платка? Както ви казах преди дни, често проблемите по платките се отстраняват много лесно и евтино. Дори най-скъпия и сложен компонент върху въпросната платка, процесорът да се съсипе, то дори той може да бъде заменен. Просто трябва да намерите хора, които знаят какво правят.

На скоро разговарях с една жена, която също имала някакъв проблем с нова пералня "Miele". Тя твърдеше, че пералнята прекъсвала по време на програма. Обадила се в сервиза, дошъл техник, нищо не успял да открие конкретно и ѝ я заменили с нова. Тия хора не си дават зор да ги правят, просто изписват уредите, като брак и ги заменят.

Ето един пример, да видите "колко голяма философия е" най-сложния възможен ремонт върху подобна платка:
https://www.youtube.com/watch?v=adiCkh6ofIA

# 5 862
  • на Мелмак
Ами защото не може всеки да разбира от всичко.
Аз не искам да разбирам от перални.
Искам като дойде техник да диагностицира проблема, а не аз да го оправям.
Аз така пенсионирах една почти нова фурна, защото по същият начин не се знаеше в коя платка й е проблема.

# 5 863

Защо така ѝ се плашите на тая платка? Както ви казах преди дни, често проблемите по платките се отстраняват много лесно и евтино. Дори най-скъпия и сложен компонент върху въпросната платка, процесорът да се съсипе, то дори той може да бъде заменен. Просто трябва да намерите хора, които знаят какво правят.

На скоро разговарях с една жена, която също имала някакъв проблем с нова пералня "Miele". Тя твърдеше, че пералнята прекъсвала по време на програма. Обадила се в сервиза, дошъл техник, нищо не успял да открие конкретно и ѝ я заменили с нова. Тия хора не си дават зор да ги правят, просто изписват уредите, като брак и ги заменят.

Ето един пример, да видите "колко голяма философия е" най-сложния възможен ремонт върху подобна платка:
https://www.youtube.com/watch?v=adiCkh6ofIA
Не, размишлявам дали не дефектират вече по-често платките в уреди от всякакъв род, а не казана да речем.

# 5 864
Цитат
Не, размишлявам дали не дефектират вече по-често платките в уреди от всякакъв род, а не казана да речем.

Не бих казал, че дефектират по-често, но и така да беше, в повечето случаи дефектите по платката са дребни. Примерно някое резисторче или кондензаторче да излезе от строя. Струват буквално стотинки. Подобен ремонт може да ви излезе под 50лв. Работещи платки втора употреба вървят по 50-70лв. Това са цени несъпоставими с 300-400лв за казан с барабана, плюс парите за труд, които ще ви вземат в сервиза. Със сигурност парите, които ще ви вземат за труд при замяна или ремонт на платка, ще са несъпоставимо по-малко от тези, които ще ви вземат за подмяна на водосъдържателя.

Реално погледнато и старите перални с механичен програматор попадат за ремонт. На времето един нов програматор струваше големи пари. Ако си спомняте, повечето механични програматори, не бива да се въртят назад. 1 път по грешка да завъртите, или детето ви, примерно да пипне без да разбира и пералнята е за ремонт.

Общи условия

Активация на акаунт