(Био) зеленчукова градина 12

  • 71 915
  • 741
  •   1
Отговори
# 60
  • DE
  • Мнения: 971
Да, да Ще напиша рецептата по- късно като се прибера в къЩи.
А пък печката...
Ах какви красиви ги има, много не им трябва да се чистят и едни такива лъскави, червени Mr. Green
Пък и малко дървено столче имам да си поядам до фурната на топло.
Уф размечтах се.
Леле какви камини съм виждала тук...

За питанката ми по- горе никой не ми отговори newsm78
Цитирам се сама
Цитат
Кажете ми моля кога са готови дюлите за бране.
Доста пожълтяха но нямат оЩе ароамат.
Дръвчето ми е малко, а доста отрупано и ме е страх да не се скършат клоните.


Веселче, беше пуснала по скоро един линк как са оформени едни ябълкови дръвчета.
Да не се ровя назад, пусни ми го моля те пак на лични като имаш време и не те затруднява.
 

# 61
  • Мнения: 30
Теди, как в 9, много рано за ракия, бе? Ама нищо, добре сте дошли! Hug
 matze, чакам и аз за рецептата, трушиено ми е. За дюлите-при нас е рано още за тази дейност, малко преди първите сериозни студове ги берем. Гледах ги, още са бледи, зеленикави, нямат онзи наситеножълт цвят, и със сигурност нямат аромат. Обичам да ги наредя в хола на пезула, така си седят. Навън се влачат есенни мъгли, превалява и суграшица, а те си светят като лампички в сумрака и ухаят ли, ухаят.

# 62
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Дюлята ухеа странно - не е да я подушиш директно, но във въздуха край нея се носи отчетлив, макар и слаб аромат. Винаги бера дюлите след сланите - ехе, през ноември чак. Когато са сякаш мънички слънца, като в онази песничка.

С моя дюля, дори и узряла, може да се счупи орех, или закове пирон. Стипчиви са до Бога, а от ципата им може да се изреже калобран за кариерен самосвал. Ама аз си ги бера и варя, че и си ги ядем после.

Случвал съм в Сакар на дюля  - нестипчива, сладка и сочна - да си я гризе като чбълка човек. Чел съм, че дюлята, може да даде най-много продукция от декар - всред овошките, разбира се - 8-12 тона!

Сладкото от дюли е лакомство неземно, както и компотът е хубав. Става и сироп - като се съберете с приятели на свински джолани със зеле и пиете ракия по вкуса и края си - да има за дребните гости, да пият и да си лепкат муцунките.

Аз ей за някоя от тия колко пъти се кандърдисвам и отказвам: http://www.prity-bg.com/?lang=bg&section=pechki
Ама вече почти го реших, де, ще имам такава печка с водна риза за бойлера, в комбинация със слънчев панел. Чакам една премия и едно малко частно да излезе и готово!

amica, по въпроса с ЧКЧ:

В какви варелчета зимуват тия приятели - пластмаса или метал. Отворени или затворени са? Колко литрови са - да речем за семейство? Топло ли е мазето ви? Можеш ли да ги проводиш в по-голям съд, че да оцелеят повечко при транспорта?

Подлях едно фундаментче в мазето стане удобна поставка. Все си мисля за наколко чувала с хранителен компост, за гъби. Какво ще речете, а?


# 63
  • Мнения: 157

Засрамих се и си посипвам главата с пепел  Heart Eyes
Взех се в ръце и измих листенца мента за замразяване. То щото много обичам мохито... Но в момента на печката къкри един боб и много се изкушавам да му метна някое листенце за подправка накрая.
http://media.snimka.bg/9424/025102403.jpg?r=0

Ето и моят висш пилотаж!  Mr. Green
Отгледаните от мен два патладжана. Днес ги откъснах и не мога да не се похваля пред целия свят. То затова бяха тия летни температури тоя месец, да сколасат патладжаните на лейди ви Блу-то  Joy
http://media.snimka.bg/9424/025102405.jpg?r=0

ПП Гроздето и ябълките са от вилата на родителите ми, не са от моята градина, а ментата я купих в саксия.
ППП Куркума, в мазето на вилата ни зимата е около 15 градуса, заинтригува ме с тия гъби.

# 64
  • Мнения: 17 210
Докато не съм го загубила - лечебните свойства на различните видове плодове и зеленчуци:
http://patishta.net/temi/zdrhranene/hranite_lekarstva.htm

# 65
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
От патладжаните на lady_Blu бих приготвил имам-баялдЪ. Опитай, момиче.

Страхотен линк, Titina , мисля, че е добре да бъде добавен към заглавната! Градината и здравето! Много добър уклон на разискванията ни.

Аз и от преди време споменавах, че ще обяснявам за зарзаватите -афродизиаци! Магданоз, цвекло, ягоди, чесън! Не са само тези, охо...

# 66
  • Мнения: 0
Добър ден,
искам да пипитам запознатите с отглеждане на праз.Имам 3 лехи но е много тънък и има много дълги листа и накланя.Казаха ми да му орежа листа така  се задържал прав и щял да налее на дебелина .Има ли нещо верно в това newsm78

# 67
  • Мнения: 465
Ех,дюлите... Heart Eyes
Мисля че са узрели,когато мъхът е поизсъхнал в най-тумбестата част на плода.Да лъскат.И най-близките листа до дръжкта са сухи,покафенели.От мъглите и сланата.
Ухаят-като зимните круши.Обрани,на топло,след 2-3 дни.
Матце,събери ги по Скорпионско време.
И да не изхвърляш средата със семките-от тях се вари желе.Против кашлица и гърлобол.
Пробвала съм дюли от различни ширини на света.
Няма такава радост като Радомирските.
Нарязани на тънки резенчета с круши и есенни ябълки.
Само бабите умеят така,с любов и остра чикийка.
Титинко,разкажи ни повече за отглеждането на зарзават в твоите ширини.
Кога е втората пролет,успяваш ли да отгледаш две цели реколти с домати.
Аз не разбрах-и тиквички ли ще садиш в контейнери?
Замислих се за тексаската жега.Смелост и градинарска тръпка е--зарзават до кактуси... Hug
Троянките-и мезетатата покажете....и тайната технология на Сливовицата! Blush
Теди да лепне рецептата за японската дюла,с розово-червените цветове.
Пазарих съседката да ми даде да я обера.За Арт ли била,ме пита вчера. Rolling Eyes
Смотолевих нещо.Ядосвам и се,че позволява на децата си да играят на голф с падналите ябълки.Хубави,жълто-зелени,сочни.А в ръцете им -сух снак и чипсове.
Мумифицирахме тез теца,ейййй Sick
Куркума ти само.....започни дискусията с афродизиаците.Ние сме насреща Joy
PaChEt0o0-Здравей!
Твоят праз е готов за скубане,съхранение и консумация.
Годината ви беше сухо,гореща.Практикувам само за кореноплодни-моркови,червено цвекло посочената от теб техника.Но и тя има предел.Биологична старост на растението.Като при хората...

Последна редакция: сб, 24 сеп 2011, 15:01 от Веселчето

# 68
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 763
титина, точно такова нещо ми трябваше  Hug благодаря  Hug Heart Eyes Hug

веселчеMr. Green разби ме с "чикийката"  Mr. Green на 5 км сме една от друга, а сякаш на чужд език ми говориш  Wink и аз де, ама съм, се маскирала  Sunglasses

куркума, сърдита ти бях, ама с афродизиаците ме сдобри оДма  Grinning давай инфо, да знам какво да спирам  Wink

аз правя печена лютичка и все за вас си мисля.  Hug и за това колко по-сладко ми беше да хапна прасковка или доматче от градинката, старателно снимани преди това, че да се похваля  Blush

радвам се на всяка зазряла бяла смокиня, на наровете (които не знам кога да обера  Blush), на райските ябълки, навели ниско с тежеста си клончетата на дръвцето.
а мушмулата в дъното на двора ме подсеща, че зимата иде  Hug

# 69
  • Мнения: 465
Добричко-ай ся! Joy
Ми как казвате на малко сгъваемо ножче,остро?Аххх!!!!!
Не се крий,а покажи фотоси на белите смокини.И на Райската ябълка.Сипи ми от лютичката и добави чесънчетата..на края. Heart Eyes
Още си мисля за твоя ирански пъпеш,дет беше прокарал от семената си.
Според мен е бил от сорта на Медената роса-honeydew.
http://en.wikipedia.org/wiki/Honeydew_(melon)
Къса се наситено зелен отвътре.
Как ли да успееш да погледнеш отвътре на всички неща? Thinking

# 70
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 763
Добричко-ай ся! Joy
Ми как казвате на малко сгъваемо ножче,остро?Аххх!!!!!
Не се крий,а покажи фотоси на белите смокини.И на Райската ябълка.Сипи ми от лютичката и добави чесънчетата..на края. Heart Eyes
Още си мисля за твоя ирански пъпеш,дет беше прокарал от семената си.
Според мен е бил от сорта на Медената роса-honeydew.
http://en.wikipedia.org/wiki/Honeydew_(melon)
Къса се наситено зелен отвътре.
Как ли да успееш да погледнеш отвътре на всички неща? Thinking


ножа си е нож  Hug малък, голям, сгъваем, има разновидности за клане и стъргане на пърлената кожа и какви ли не други, но всичките са си ножове  Hug
снимки на южните сладури на резерватска почва ще има скоро-скоро.
и с лютичката ще почерпя  Mr. Green не ми се свиди чесънчето, а и препържено олио ще капна Wink

 Joy Joy за пъпеша, вЕрвай, гледали сме го и отвътре и отвън. според спомените на очевидеца (не е разчитал само на гледане Wink опитал го е) нашите нямат нищо общо с ония. изводът е, че в България трябва да се гледат български пъпеши  Hug

при нас берат царевицата и гроздето. есен е  Heart Eyes

# 71
  • Мнения: 157
Добри, следобедно дремливо ми е и не ми се ходи до вас да я видя каква е тая бяла смокиня. Предвид, че обожавам смокини - мисля да садя тази есен, търся материал. Или информация как и откъде.

ПП Дядо казваше на тоя нож чикийка:)
http://media.snimka.bg/8985/024224821.jpg?r=0

# 72
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 763
Добри, следобедно дремливо ми е и не ми се ходи до вас да я видя каква е тая бяла смокиня. Предвид, че обожавам смокини - мисля да садя тази есен, търся материал. Или информация как и откъде.

моята е от "детелината" на стария пазар. купих я в саксия и си я засадих посред лято, преди 4-5 години.
+++ много сладка, едра, много плодове, мръзнат само връхчетата;
--- в наши условия не и достига лятото и няколко есени брахме само за сладко от зелени смокини, миналата есен я завихме и резултата е: първа реколта през юли (10 смокини), сега всяка събота-неделя зреят по 2-3 смокини;

черните/лилави (диви) смокини май са по-добрият избор  Hug

# 73
  • Мнения: 465
Дедо каза,че при него има и мъжки смокини. Sunglasses
Лейди Блю замрази ли ментата?
Мохитото препоръчвам с гръцкия вариянт-селекция м/у мента и джоджен.
И в дамска компания от поречието на Дунава! Hug
Разгалени под есенното слънце....
Та,какво за афродизиаците казвате.... Joy

# 74
  • Мнения: 157
 Joy Веселчеееееее  Grinning
Пратила съм ти снощи покана във фб, там ще видиш какво се е случило с част от ментата.
Добри, мерси. Ще видя и на Стария, и на сряда пазара

Честита ви есен, момичета и момчета!
Веси, ти си виновна!  Mr. Green

http://media.snimka.bg/9427/025110344.jpg?r=0

Последна редакция: сб, 24 сеп 2011, 20:05 от lady_Blu

Общи условия

Активация на акаунт