(Био) зеленчукова градина 12

  • 71 877
  • 741
  •   1
Отговори
# 690
  • Мнения: 854
Още утре ще насипя около лехите с пепел тогава. Куркума, пепелта трябва да е само от дърва, ако ще се слага на растенията. Не знам какво има в брикетите и как се правят, но за тях пишат да не се ползват. Но за около лехите - става. Ние горим и дърва, и въглища, и брикети и точно утре ще трябва да чистя парното, та ще събера всичко.
Мъж ми знаел място, където има камари талаш - ще насипя талаш, а отгоре пепел. Дано ги спре. Ще умра от мъка, ако ми изядат първите салатки. Всеки ден ги попипвам, повдигам листенцата. Толкова им се радвам. И изобщо не искам да ги деля с тях!

# 691
  • Мнения: 854
Здравейте в този хубав, слънчев ден  Hug

Садите ли сминхуд, за да си правите шарена сол?
Чета, че се ползват семената. Как - сушат ли се преди това? А какво друго освен чубрица се слага в шарената сол? Ние много обичаме в къщи и много ползваме. Бих опитала да си отгледам сама всичко нужно.

# 692
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Моята шарена сол включва сминдух, червен пипер, чубрица, сол и кимион, да речем 3:2:1:1:1. Само чубрицата е мое производство.

За какво ли бързах да садя луците...такава суша е. Котката изровила няколко скилидки и главички -  нямат коренче, нямат нищо. Пуснали са коренчета онези, дето изостанаха в торбата в мазето. А е хубаво да се вкоренят преди зимата, тези ще се вкоренят на вЪрба. От няколко дни сутрин е -8 градуса, земята прилича на аватара на bushkata. Инак сухото време много ми помага в сушенето на деликатесите.

Абе съвсем ли е загубена каузата за дюлева ракия? Поне 300 кила дюли изхвърлих, сериозно. Аз почти не пия ракия, но толкоз зян не бива, нали.

Вижте това: домашно производство на храни през погледа на урбанист. Всъщност това е моята кауза. Намирам за добре да добавим нещо в заглавието на следващата тема, за да ориентира заинтересованите, че не само за бостан ще говорим. Така може да се разшири и групата на списващите.

# 693
  • Мнения: 854
А защо не поливаш? Нямаш условия ли?

Сминдуха труден ли е за гледане?

Насипах пепел около лехата. Която между другото успях да напълня цялата вече с пръст.  Влачих с количка от горното място, изпод дърветата, мисля, че пръстта е хубава.
Малко ми е трудно да си представя с тия темпове как ще направим още 5 лехи, но не се предавам. Надявам се на пролет да имам целите 6 и достатъчно пространство за експерименти.

Салатките ми са някакви омърлушени. Някои са жилавки, живи, разбира се, че са се хванали. Но има и такива, които вехнат, не знам защо. Чудех се дали сеното не ги задушава, но още от втория ден съм им направила пространство, като го избутвам няколко снатиметра в страни.  Та не ще да е от сеното.

И да споделя нещо извън темата - щастлива съм днес, защото едната ми кокошка се излекува. Беше болна и все си беше отишла. Слагах й инжекции всеки ден, давах й витамини. Днес стана на крака, което не можеше да направи повече от 10 дена, говори ми и се почиства.  Blush

# 694
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Намирам за добре да добавим нещо в заглавието на следващата тема, за да ориентира заинтересованите, че не само за бостан ще говорим. Така може да се разшири и групата на списващите.

От една страна приветствам това, защото колчем заговорим за ягоди или мушмули и вече сме оф-топик, от друга страна още нямам предложения (не че не съм си мислила, но наистина нещо не мога да формулирам нещата) ... Или пък "(био) градинарство" или пък направо "(био) стопанство", че да има място и за кокошчицата на Бушката и за петлетата на Вили, пък и за моите ЧКЧ-та за чудо и приказ?

За шарената сол - чувала съм, че задължителна съставка са т.нар. "циганчета" - изпечени и неразпукали се зрънца от пуканки - добре смлени.

Последна редакция: нд, 20 ное 2011, 15:40 от amica1

# 695
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 759
... колчем заговорим за ягоди или мушмули и вече сме оф-топик....

За шарената сол - чувала съм, че задължителна съставка са т.нар. "циганчета" - изпечени и неразпукали се зрънца от пуканки - добре смлени.

 Thinking що ягодите и мушмулите да са оф-топик?
царевично брашно слагат в готовите подправки за да постигнат количество на по-ниска цена.  Tired не ми харесва този пълнеж.
нашата шарена сол беше само сминдух, червен пипер и сол 2:2:1  Hug
напоследък не съм виждала сминдух, и даже не знам дали някъде се продават семена  ooooh!  но щом намеря ще засея  Hug

# 696
  • Мнения: 17 205
аз слагам и смлени тиквени семки

# 697
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Гърците пък наблягат на ригана в подобна подправка за ръсене. Но пак е на основата на сминдуха. Комбинацията на препечена филия с хубав пресен зехтин и саламурено сирене е страхотна.

bushkata, неразумно е да се полива при толкова ниски нощно температури. Пък и такава суша не очаквах, честно.

Заглавието на новата тема може да е нещо като "Ферма и градина - или магията на домашно произведената храна" примерно. Да е ясно, че могат се включат не само зарзаватчии, а и хора отглеждащи картофи, пчели, буби, ориз, царевица, зайци, такива, дето си правят ракията и пастърмата сами и дори такива, които имат по две саксийки подправки само.




# 698
  • Мнения: 854

bushkata, неразумно е да се полива при толкова ниски нощно температури. Пък и такава суша не очаквах, честно.
Ами пред дилемата да не се хване нищо? И ако завали един дъжд - няма ли да е същото както ти да полееш един път, за да дадеш стартовата влага? Хм?

Чудя се, защото аз полях еднократно салатките щом ги посадих. Но почвата беше абсолютно суха - нямаше да оцелее нито една ако не бях поляла.

# 699
  • Мнения: 1 295
...Сминдуха труден ли е за гледане?...
Много е лесен за отглеждане дори. Щом аз се справих това лято за първи път Peace

# 700
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Ами пред дилемата да не се хване нищо?
Луците ще се хванат, просто ще излязат по-късно напролет, а чесънът ще бъде само за зелено. НМарулките поливам.

Подправките са безценни за една градина. Аз прибрах малко босилек, а той у дома тръгна да расте на нова сметка. И розмарина прибрах: ей ги.

# 701
  • Мнения: 3
Босилека едногодишно растение ли е?

# 702
# 703
  • Мнения: 3
И аз така знам. Прибрано на топло растението/босилека/ колко време може да живее? И аз имам в две саксии босилек и си го прибрах на остъклен балкон.

# 704
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Босилекът е едногодишен, в смисъл че не презимува. Вегетационният му период е от май до октомври (6 месеца). Това по нашите земи. От прибирането му на топло има ефект само ако редовно се откъсват цветоносните стъбла. Той се опитва да изкара нови, от листните пазви, с по някое листенце. Толкова. Зимен босилек. До към януари ще изкара, може би.

Общи условия

Активация на акаунт