Не може да свикне на градината

• 14 213
  • 245
  •   1
Отговори
# 45
По-малката ми дъщеря тръгна на градина миналата седмица. Ходи с голямо желание. Дори първия ден недоволстваше защо не съм отишла да я взема по-късно. Голямата ми дъщеря също от първия ден ходеше с желание на градина. Ние ги подготвяхме месеци преди тръгването, че ще ходят на градина. Говорехме колко хубаво е там и какво ще правят по цял ден. Лятото свекърва ми завела Ани един ден в една градина /познава директорката/, за да види как е там. Останали са час-два. Отделно моите деца непрекъснато са събирани с много други деца и лесно се адаптират. Също всяко лято по един-два месеца остават само със свекърва ми на вилата, така че не са болезнено привързани към мен. Не на последно място е и фактът, че градината е частна. Децата са малко в група и учителката може да обърне повече внимание на всяко дете, а и навреме да предотврати евентуални конфликти между тях.

# 46
  • Бургас
При болшинството работят, а изключения винаги има.Най-важно е в крайна сметка мама да прецени може ли да вижда детето известно време да страда от раздялата с нея или не, защото физическата раздяла е много трудна и за двете страни в процеса.

Не съм съгласна. Голямата ми дъщеря ходи на три различни държавни градини, много от децата плачеха не със седмици, а месеци. Две-три познати деца продължиха да плачат до последна група.
Надявах се нещата да са се променили, тъй като на родителската среща тази година учителките,при които трябваше да тръгне малката, декларираха малко по-различни разбирания, но се оказаха просто заучени фрази.
Много е тънка разликата между адаптация и примирение, а аз моите деца не искам да примирявам по този варварски начин.
И моите впечатления са от няколко различни градини, освен това съм обикаляла и заради друго по градините и имам наблюдения.Свекърва ми работи цял живот в градина с ясла, така че не говоря празни приказки.И това, което действа при 90% от децата и не може да действа при останалите 10%, то тогава родителите на вторите търсят всякакви варианти за малчовците.
И не съм казала, че е нужно да се примирят, просто децата също имат период на адаптация, който преминават все някога, колкото и да ги пазим.Пак повтарям, че никой родител не желае да вижда тъга в очите на детето си и не иска то да страда и да се примирява с каквото и да било.Понякога и ние нямаме избор. Simple Smile А тези родители, които имат и щом смятат, че могат да им осигурят условия подобни на тези за развитието им както в градината и другаде, нека го направят.Това си е личен избор на всеки.
Според доста мои колеги периода на адаптация на всяко дете се изразява в различен период и с различни прояви.Родителите и учителите са тези, които е нужно да реагират адекватно.
Не съм казала, че няма дечица, които не могат да свикнат с градината, има ги, но не и всяко второ дете.Поговорете с учителите, разпитайте каквото ви интересува и така.Наистина не мисля да натрапвам мнението си, защото в някои отговори виждам нескрит неприязън към казаното от мен, който просто не е нужен, но всеки сам си решава как да реагира. Simple Smile

# 47
Шоколадово бонбонче, ако визираш мен- извинявай! Никаква неприязън към теб не тая, просто статистиката ти никак не е вярна- не са 90% от децата лесно привикващи. Това просто няма как да се получи- от първи ден да хвърлиш едно три-годишно дете в непозната обстановка, без преходен период, без никаква постепенност , да го измъкнеш-буквално-от ръцете на родителя...ми как да не се стресира детето.

Не искам темата да се превърне в "за" и "против" градините, но нещата трябва да се променят и да се започне отнякъде.Докато родителите вярват безпрекословно на персонала ,че "така е по-добре за детето-дай го тук и бягай", докато самият персонал си мисли, че по този начин е в помощ на децата, няма как да стане.

# 48
В нашата градина има едно момиченце (5-годишно е), което се спуква да плаче сутрин в продължение на почти 3 години. Много е интересно отношението на майката - все едно е изпаднала в транс - не го поглежда в очите, обува му обувките, изобщо приготвя го като робот...Идва учителката, майката го избутва навътре към стаята, учителката й помага, като го подтикне още малко навътре, вратата се затваря и майката си тръгва. Следват 5 минути диви крясъци, които се чуват из цялата сграда "Мамо, мамо!" Дотук с трагедията. После нещата странно се обръщат - малката бързо се интегрира в групата и цял ден мирно и тихо около нея, като не бива да пропускам факта, че е една най-големите бъбривки и тарторки в групата...
Винаги съм се чудила дали това дете е свикнало или несвикнало с ДГ?! newsm78

# 49
Не се е примирило да бъде игрнорирно от майка си. Иска тя да направи нещо, за да го утеши, да му даде нежност и внимание.
Познавам такова дете. При всеки повод плаче по час неутешимо, с надеждата някой от родителите му да бъде мил с него, но не му излиза късмета.

# 50
Аз издържах цели 5дни ,кошмарни дни ,това не е нормално.Оставяш едно малко дете ,в една непозната обстановка с непознати хора,не може да си го вземеш наобяд докато свикне ,не може да ходиш там ,ако случайно има нещо те ще ти звъннат.И така пет дни си оставям детето ревящо и сиго взимам пищящо,с подути червени очи ,сърцето му ще изскочи.Днес сутринта не издържах още в къщи на истерията ,само реве ,вече и глас няма  Мамо ,моля те ,моля те мамо не ме води там...На път съм да се откажа ,много ми е трудно и на мен.Тя е много общителна ,обича да играе с деца ,от много малка се обслужва и храни сама ,спокойно и мило дете.

# 51
Сигурна съм, че при едно преброяване болшинството деца ще бъдат в тази група. Може би след време родителите забравят и им се струва, че адаптацията е била няколко седмици....не знам.
Скоро срещнах една позната-детето И е вече втора група. Миналата година на дин рожден ден ми обяснява как детето плаче вече цяла година, не иска да яде там по цял ден и е много притеснена. Сега ме пита дали малката ми дъщеря ходи на градина и казва-"Той Влади много бързо свикна миналата година, поплака една -две седмици малко и после му беше супер."  Rolling Eyes

# 52
Много е различно за всяко дете.
Голямата ми дъщеря една седмица се цупи и много бързо свикна на детската градина.Беше на 3 години и половина,а малката на 2 год и 4 месеца на яслата два месеца рева докато я оставим-от нас до яслата  и две мин след това.Веднъж баща й я води и тя като го запрегръщала'Тате,моля те,не ме оставяй"Чак да ти се доплаче,но със сигурност знам,че е било докато от входа/от там ги приемаше сестрата/стигне до вратата не групата.Може би се е притеснявала от децата да не й се смеят ли,незнам.
После в градината пък искаше втора да я вземем.Това всяка сутрин се повтаряше,понеже едно момиченце,нейна приятелка го вземали първо.

# 53
  • Пловдив
Сигурна съм, че при едно преброяване болшинството деца ще бъдат в тази група. Може би след време родителите забравят и им се струва, че адаптацията е била няколко седмици....не знам.
Ок, да речем с Иво съм забравила, ама с Юлиан ми се случва СЕГА - тръгна на 1ви септември. Адаптиран е прилично, не реве, от време на време се засичат с брат му та получавам информация от два източника какво са правили. Вчера като отидох да го прибирам ми каза да го оставя още малко да си доиграе - това малкия, от големия го чувам постоянно. Иван-Асен всяка събота се буди и пита да ходи на градина. Юлиан не още, предпочита да е с мен, но няма проблем с ходенето.

# 54
  • Бургас
Мами, и ние бяхме от плачещите в началото, аз също писах в подобни теми.Мария също изпадаше в истерия и ни питаше защо я водим, но след като видя, че няма нищо страшно, ходеше с желание и научи толкова много неща за кратък период от време.Наистина за една майка е най-трудното и мъчително нещо детето й да страда и това да се повтаря всяка сутрин при водехме на ясла/градина.Щом имате възможност да си седи детето вкъщи и да го обучавате, просто го направете.Никой не може да ви накара насила.Всеки родител преценя за своите деца какво е най-доброто, защото си ги познава най-добре.  Heart Eyes
А това с побутването от майката на детето без целувка/прегръдка и грам чувства, направо ми е непонятно и то толкова дълго време.Детето е най-милото същество и беззащитно, което ако не получи целувка или прегръдка при раздяла, се чувства някак отхвърлено от родителя, понякога и тъжно.

# 55
Само да попитам, какво означава - родители да се мотаят из градината?
И как не дават на родител да влиза. Най-малко влиза в стаята и докато си вземе чао е там?  newsm78

Работила съм само в "чужбински" градини. И родители(особено в бебешките групи),
все за нещо са в групата.  Mr. Green Я ще кърмят, я нещо друго. Честно, никога не съм забелязала
това да се е отразило зле на друго дете. Сутрин при водене съм била поне час и повече с родители.
Идват, сядат при мен, пият чай или кафе, говорим, обсъждаме някой проблем с детето и пр.
Ако има трудна адаптация, толерираме и по-дълго оставане.

Няма как да не се съглася с Bili. От мои наблюдения, това че едно дете е спряло да плаче и да се тръшка, не означава, че му е харесало. То се е примирило със ситуацията и толкова.
Имала съм всякакви деца, но най-трудно съм осъществявала контакт именно с тези.
Държат ни на дистанция, не ни говорят, не играят с останалите, свити са, но спокойни.

Колкото до научаването в градина. Една involved мама или тати вкъщи, биха направили много повече в тази посока. А ако групата е от 20-30 деца  Naughty

# 56
  • Пловдив
Колкото до научаването в градина. Една involved мама или тати вкъщи, биха направили много повече в тази посока. А ако групата е от 20-30 деца  Naughty
Joy Joy Joy Ти колко мислиш, че са? По 25 е минимума. Има групи с над 30 деца.

# 57
Янтра, ами значи никак не ми е смешно.  newsm78
Над 30 деца...дори не знам какво да кажа.
Че то само това да ги накараш да те слушат, ще отнеме няколко часа.

# 58
  • Пловдив
Добре дошла в българската действителност Simple Smile Особено в градовете с недостиг на места в градините като София и Варна са много препълнени групите. В малките градове е по-добре, групата на Иван-Асен са 23 деца по списък, вчера бяха 18 (той имаше рожден ден и питах точно колко шапки и свирки да взема).

# 59
Янтра, ами значи никак не ми е смешно.  newsm78
Над 30 деца...дори не знам какво да кажа.
Че то само това да ги накараш да те слушат, ще отнеме няколко часа.

И моят син е в група с 30,ама май господинът им добре се справя.Следобяда са към 10деца.

Общи условия

Активация на акаунт