Не може да свикне на градината

• 14 228
  • 245
  •   1
Отговори
# 180
Преди 10-тина дни имахме родителска среща, на която присъства и психоложката на заведението. Според жената от тази възраст децата имали най-малко травмиращи спомени. Само аз от групата се оказах злопаметна - имам три бягства от яслата точно, при това спасявах и две момченца със себе си. Майка ми не помни случките. И тя като на Касита майката няма спомен за голямо страдание. А аз с рев излязох от ДГ. Нямам спомен за лоши другарки там, но ме караха да ям, каквото не обичам, да спя и да си играя на някакви загубени игри.

# 181
   Който вижда, че детето му не е като Юлиан и не иска последно да си тръгва, а напротив, плаче и е нещастно, нека да направи всичко възможно да му осигури гледане в къщи, особено ако става дума за ясла, искрено ви съветвам... Просто тръпки ме побиват като си спомня за нашите две ужасни адптации, при които влача ревящо дете към място, където цял ден седи на нокти и чака да дойде майка му... Даже не смееше и да плаче, защото едната от сестрите - и тя рускиня, съскаше "Я да не ми разреваваш децата! Таман млъкнаха..." И аз отивам на работа и  се чувствам цял ден ужасно...
 Е чудно ли е, че детето влизаше от ангина в ангина и за една зима всички изкарахме толкова болести, колкото никога преди. В такова теми винаги казвам - децата са малки. Времето работи за нас. Дъщеря ми чак след навършване на пет години узря психически и физически да се приспосби към градина - и пак не мога да кажа, че я обича горещо, но се отнася съвестно и може да осъзнае , че положителните неща компенсират неудобствата.
 А да оставиш двегодишно, извиващо се същество, докато се умори и примири... не е за всеки.

# 182
  • Пловдив
Затова лично аз бих призовала повече майки да НЕ позволяват такова насилие върху детето си, защото не води до нищо ДОБРО.
Детето може да се примири с много неща, въпросът е дали майката ще позволи това да се случва с детето й.
Е, разбира се всяка майка решава и знае кое е най-добро за нейното дете.
Ей така като напишете....... смешно ми става. Днес Юлиан, който ходи от 1септември на градина ми каза "Ела да ме вземеш по-късно, още не съм се наиграл". Не иска да го взимам първи, а последен Rolling Eyes Дали търпи насилие?

Твоя Юлиян- добре, но съседчето Митко, ....................
Е какъв е извода? Че детската градина не е насилие за всички деца и някои майки не го търпим, а на децата им харесва. Ти казваш за твоя голям син, аз за моите двама. Да, има и като съседчето Митко, и в групата на Иван-Асен има един Стефан, който вече трета година го гледам как влиза с рев и писъци. Обаче от това не си вадя изводя, че насилват децата, а че на Стефан не му харесва.

И да НЕ бъркаме детска градина с ясла. За яслите нямам мнение, моите деца не са ходили. Аз говоря за детска градина, за деца навършили 3г.

# 183
  Е да де, тази тема нали е за деца, дето не им харесва, и не могат да свикнат, а не за такива, дето са свикнали от раз и ходят с удоволствие. Такова и е и заглавието.

# 184
Янтра, и в яслите има деца, на които им харесва. Пред балкона ми години наред беше входа на едно ОДЗ, имаше деца, които буквално от едногодишни, влизаха с песен.

# 185
  • Пловдив
Ако тръгнем с идеята, че градината е лошо място, което децата ни няма да харесат - е как тогава да им хареса? Аз винаги съм казвала, че там е хубаво място с играчки и деца, ще има много деца с които да си играе, ще правят интересни неща, пластилин и водни бои ще им дават (тия неща у нас са доста ограничени).

# 186
  А защо мислиш, че всички майки не казват точно това на децата си? Всички пеят тая мантра до втръсване... Но децата не са роботи, имат собствен мозък да преценят дали нещо им харесва, или не. Много от децата изпитват ужас от това, че майка им отива някъде, и въпреки всички уверения, не са сигурни, че ще се върне. Това е една от най-разпространените причини. Има и учителки, които смятат за много уместно, да казват, че който не слуша, майка му няма да го вземе - лично съм свидетел. Една от нашите веднъж каза на едно ревящо момченце - Стига с тая твойта майка, тука аз съм ти майка".
   При моята дъщеря помогна например това, че и показвахме как ВСИЧКИ деца ги вземат, и добрите ,и лошите,градината става тъмна, забранено е да остава дете там.
  И колкото и да е чудно, не на всички им харесва точно това което ти си описала като прекрасно, и което явно допада на твоите деца. Когато са малки, те не могат да обяснят нехаресването си, но като станат по големи, вече виждаш, че си имат основателни аргументи.

# 187
  • Пловдив
Някои деца просто са непригодни за живот в колективи, има си хора-индивидуалисти, обаче не съм съгласна да наричаме детската градина място в което се упражнява насилие над децата.

Затова лично аз бих призовала повече майки да НЕ позволяват такова насилие върху детето си, защото не води до нищо ДОБРО.
Детето може да се примири с много неща, въпросът е дали майката ще позволи това да се случва с детето й.

Ето тук, все едно се упражнява насилие над всички деца за да ходят на градина.

# 188

Давах детето си  ( за 3 г и 2 мес.) на държавна детска градина. Пазачът на врата го грабваше насила и докато то се гъчеше и пищеше беше отнесено в групата му и затворено, за да не се върне при мен.

......

Янтра, ето по-цялостен цитат, не знам защо го вадиш от контекста, или просто си прочела само последното изречение

# 189
Това е супер ненормално - какво, стерилна среда ли пазят, учителките да не са роботи - онзи ден лелята бухаше и подсмърчаше яко, докато им отсервираше храната. Едно от най-нормалните неща е, и за ясла, и за градина, родителя поне първия ден да влезе с детето. Онзи ден една жена от блока ми разказваше, че в Скопие майката стои с детето докато посвикне. Не виждам защо да не е така и тук, а и в началото децата са малко

# 190
  • Пловдив

Давах детето си  ( за 3 г и 2 мес.) на държавна детска градина. Пазачът на врата го грабваше насила и докато то се гъчеше и пищеше беше отнесено в групата му и затворено, за да не се върне при мен.

......

Янтра, ето по-цялостен цитат, не знам защо го вадиш от контекста, или просто си прочела само последното изречение

Аз го схващам като отделни мисли, абзаците са разделени с по един празен ред. newsm78

# 191
Просто е искала да каже, че под "такова насилие" няма предвид ходенето на градина като цяло, а точно конкретното преживяване на нейното дете с насилственото дърпане от страна на охранителя.

Децата не са еднакви и е нормално на едни да им допада нещо, а на други да не им допада. Фактът, че някои деца се чувстват добре, не прави градината добро място, както и фактът, че някои се чувстват зле, не я прави лошо. Важно е как се подхожда към всяко конкретно дете.

# 192
Е, разбира се всяка майка решава и знае кое е най-добро за нейното дете.
Ей така като напишете....... смешно ми става. Днес Юлиан, който ходи от 1септември на градина ми каза "Ела да ме вземеш по-късно, още не съм се наиграл". Не иска да го взимам първи, а последен Rolling Eyes Дали търпи насилие?

Твоя Юлиян- добре, но съседчето Митко, ....................
Е какъв е извода? Че детската градина не е насилие за всички деца и някои майки не го търпим, а на децата им харесва. Ти казваш за твоя голям син, аз за моите двама. Да, има и като съседчето Митко, и в групата на Иван-Асен има един Стефан, който вече трета година го гледам как влиза с рев и писъци. Обаче от това не си вадя изводя, че насилват децата, а че на Стефан не му харесва.

И да НЕ бъркаме детска градина с ясла. За яслите нямам мнение, моите деца не са ходили. Аз говоря за детска градина, за деца навършили 3г.

Здравейте отново,

Според мен насилието може да е към малки деца в яслена възраст, но също и за деца в детската градина, както и по-големи.

Години наред децата да ходят на място, което им не харесва и това остава трайни горчиви спомени. Това е ужасно. Явно доста майки от този форум са преживели подобно нещо. И не им е харесало.

Може конкретната детска градина да не е подходяща, може просто детето да не е още готово да бъде отделено то майка си.

На някои деца им харесва в градината на, на други не. За тези, които има харесва като напр. на твоето дете Юлиан - сигурно денят минава бързо и в много игри и забавления. И даже не иска да си тръгва. Той явно е щастлив там.

За други деца минутите са като часове, започват да се напикават, наакват, спят неспокойно и са изнервени.

Мисля, че темата  тук е именно за децата, които НЕ могат да свикнат в градината и това ги травмира.

Продължавам да смятам именно, че тези деца НЕ трябва да бъдат насилвани да ходят в точно тази детска градина,  а да се потърси друга градина, занимания до обяд, курсове, спорт и други "социални занимания.

Именно за тези деца ходенето в тази конкретна детска градина е насилие, упражнено върху тях всеки ден от седмицата.

Моето дете го спрях от тази детска градина защото насила затворено, насила хранено, плашено преди заспи и тнтн не го правеше щастливо.
А го бях подготвяла цяло лято колко е хубаво и отиде в градината с огромно желание! Още не го бяхме записали и искаше да остане с децата от градината!!!!
За 2 дни така я намрази, че нашите упорити опити да "играем твърдо" в продължение на 3 седмици доведоха до напикаване (нещо, което не се е случвало от години), нощни истерии и тнт.

Не мисля, че постъпихме правилно. Не мисля, че имаше нужда да насилваме детето толкова време, като беше си показало в истерия, че не му харесва.

Сега ще пробвам една друга детска градина (с друг педагогически подход) и ще видим. Отсега детето иска да ходи с голямо желание.

Последна редакция: вт, 18 окт 2011, 13:14 от lisakumalisa

# 193
Това е супер ненормално - какво, стерилна среда ли пазят, учителките да не са роботи - онзи ден лелята бухаше и подсмърчаше яко, докато им отсервираше храната. Едно от най-нормалните неща е, и за ясла, и за градина, родителя поне първия ден да влезе с детето. Онзи ден една жена от блока ми разказваше, че в Скопие майката стои с детето докато посвикне. Не виждам защо да не е така и тук, а и в началото децата са малко

Точно така и аз мисля, че това не е нормално в моя случай.

Чувала съм за други детски градини, че без проблем може родителят да влезе и да види какво прави детето му да прекара известно време с него докато свикне с новата обстановка. Явно нашата не е от тях....

Да уточня - от много малко детето ми с радост прекарва доста време с бабите си с приятели и други роднини и не е свикнало "залепено за мен".

Явно просто градината, която избрахме не е подходяща за моето дете и да ходи там си е чисто насилие от наша страна.

# 194
Аз не зная за държавна детска градина, в която да има свободен достъп на родители до помещенията, нито пък плавната адаптация да е практика. Напротив- децата буквално биват вземани от ръцете на учителите две-три помещения преди основното, в което прекарват деня. В яслата, която посещаваше голямото ми дете даже искаха да ги пускаме сами по стълбите, което щеше да звучи смешно, ако не беше трагично, отнасяйки се за деца на по годинка.
Същата практика от общинското ОДЗ се пренася и в доста частни, където режимът е също така спартански и с нищо не обръщащ внимание на конкретното дете.
Да, има места, има учители, има колективи, в които нещата се случват като в най-съкровените мамини мечти- усмихнати, мили, любезни, знаещи, можещи, способни учители, които посрещат детето с разбиране. Желая на всички ви да попаднете на такива.

Общи условия

Активация на акаунт