Фотография за начнаещи - DSLR - устройство и принцип на работа

• 96 238
  • 749
  •   1
Отговори
# 45
Фокусът представлява точката/точките/ с най-голяма острота/рязкост/ в нашите снимки

Фокусирането може да е авноматично и ръчно.

Автоматичен фокус(автоматично фокусиране)

За да фокусираме автоматично, тярбва бутона AF/MF, който се намира на обектива да е в положение AF
За да фокусираме с автоматичен фокус, трябва да натиснем наполовина бутона за снимане, след което се чува звук потвърждаващ фокусирането и след това ако искаме да направим снимка, без да пускаме бутона го натискаме до крайно положение. Може да използваме различните фокусни точки, като централната по принцип е най- точна. Фокусните точки са точките, които се виждат когато погледнеш през визьора на фотоапарата. Активна е тази която свети.
За да бъде даден обект на фокус, то активната(е) фокусната точка трябва да попадне върху него.

Ръчен фокус (ръчно фокусиране)
За да фокусираме ръчно, първо трябва да преместим бутона AF/MF* , който се намира върху обектива в ръчен режим/MF*/. След това започваме да въртим малката гривна на обектива, докато намерим образа с най-голяма острота.  

Последна редакция: вт, 20 сеп 2011, 13:18 от шоши

# 46
Допълнение на горното:

Съвременните обективи с вграден мотор AF-S (говоря специално за Nikon, защото не познавам Canon-ските обективи в този аспект) не случайно имат обозначение AF/MF - MF за положението на бутона, контролиращ фокуса. AF/MF означава, че можете да фокусирате и ръчно без да е необходимо да  премествате бутона.

Когато натиснете наполовина спусъка на камерата тя фокусира използвайки автоматичния фокус. Ако фокуса не е там където очаквате, можете без да пускате спусъка да завъртите гривната за фокус така че желания обект да е фокусиран. Индикатора за фокус във визьора ще се преориентира и ще потвърди фокуса според ръчната настройка и обекта попадащ там. Ако отпуснете спусъка на камерата без да сте снимали и го натиснете пак, отново ще сработи автоматичния фокус без нужда да променяте състоянието на фокус бутона на обектива и/или камерата.

Новите камери с лайв вю позволяват и друга хитринка. Можете да пуснете лайв вю на камерата и да използвате бутоните за приближаване (лупичка с плюсче). Камерата ще увеличи във визьора изображението, което идва от обектива. Тогава, на вече приближения образ по-лесно ще видите зоната на фокус, когато фокусирате с ръчнофокусен обектив, или предпочитате ръчно фокусиране. След това ви остава само да заснемете кадъра.

Този подход е особено подходящ за макро фотография и е много удобен за ползване с камери с въртящ се дисплей.

# 47
  • някъде тук
Е ,тук ще се запиша и аз Simple Smile Чета ви вече половин година  в другата тема  Simple Smile

Много полезни неща научавам от старите теми ,искам да кажа ,че е задължително  да се прочетат,особено ако сте новак като мен Simple Smile

Благодаря за тема и информацията която споделяте с нас Hug

# 48
  • София/Варна
 bouquet
И аз най-накрая да се престраша и да се запиша.  Blush
 Анонимно досега ви следя от може би три години...Благодаря, че създадохте и такава тема!   bouquet

Две сме Simple Smile

станахме три  Simple Smile и аз чета от сигурно 3 години," познавам" някои от момичетата от фликър и във фейсбук, но до сега не смеех да пиша!
А аз само от една Simple Smile.
Записвам се да следя тук, а в другата тема ще видим кога ще се престраша "да се пусна" Wink.

# 49
Шоши, оправи заглавието, липсва едно И Simple Smile

# 50
Не зная как   Embarassed Embarassed

Последна редакция: вт, 20 сеп 2011, 14:39 от шоши

# 51
Чудесни линкове и информация! Сега остава да се снабдите с фунии и да наливате знанията  Tired Простете, че не споделям ентусиазма, но сега ще следим 2 теми вместо една. Не знам какъв е смисъла, нима в старата тема няма иформация що е то бленда, затвор и т.н.?! На всичкото отгоре ми се вижда ми се малко дискриминативно. Да видим докога ще се задържи...

А... и къде е Арабела?? Арабела-а-а-а? Ела да ти бъдем полезни!  Mr. Green

Не знам с какво да допринеса за темата и затова поствам тук този линк към онлайн фото редактор - няма инсталация и напомня фотошоп http://pixlr.com/editor/

Последна редакция: вт, 20 сеп 2011, 14:58 от рибка-бананка*

# 52
Дълбочина на рязкост (DOF) или така наречената дълбочина на фокуса,това е момента в кадъра който е на фокус. Голяма дълбочина може да се каже, когато голяма част от изображението е на фокус и обратно, малка рязкост, че малка част от изображението е на фокус. Дълбочината на рязкост зависи от използваното фокусно разстояние на лещата, разстоянието между фотографа и обекта на сцената, фона и най-важното, настройката на блендата. Къде ще използвате дълбочината на рязкост, изцяло зависи от кадъра който искате да заснемете. Ако искате да направите пейзажна снимка, там дълбочината на рязкост трябва да е по-голяма, което означава, че настройките ви трябва да са (голямо f число т.е. малка апертура'свита бленда') за да остане по-голяма част от изображението на фокус, а снимки в близък план, като портретните стават по-добре с малка дълбочина на рязкост (малко f число т.е.широко отворена бленда) по този начин се дава акцент на главния обект, а фона се размазва(дефокусира( Photo-Check)

Последна редакция: вт, 20 сеп 2011, 15:45 от шоши

# 53
Кратък речник на фотографски абревиатури и обозначения - http://www.macropic.net/Slovar.html

Последна редакция: вт, 20 сеп 2011, 16:15 от Мармозетка джудже

# 54
  • В страната на бурите
Запис и поздравления за интересната тема.

# 55
Бърз въпрос - оценявам високо желанието на Шоши да правим тема по тема и да е чисто и прегледно всичко, но не мислите ли, че е доста трудоемко да се разписва термин по термин, а и нужно ли е, след като тази информация отдавана е събрана и категоризирана, може би все пак линкове и въпроси/отговори не е лоша идея, как мислите? СЪщо така искам да питам всички момичета как се чустват, ако част от линковете е на английски или руски например?
Върнахте ми вярата в хората, всички вие, които четете с години и дори четете назад  Grinning

Фокусирането с новите Канонски обективи с вграден мотор е по същата логика, като с Никонските. Всеки обектив има специфична собствена скорост на фокусиране, както и всеки модел камера може да използва различен тип АФ система. Някои обективи имат превключвател за близки (.5-1.9 м например) и далечни дистанции (2-безкрайност) - ползвайте го за да помогнете на обектива да фокусира по-бързо и по-коректно. Фокус, който не е постигнат в камерата няма как да бъде спасен във Фотошоп, каквото и да ви разправя някой. Когато фокусирате се стремете да насочите фокусната точка към обект с висок контраст - т.е. ако мислите да фокусирате по бузата на дете може да останете разочаровани от точността на АФ системата ви.

Всяка камера има поне 2 режима на фокусиране - 1. за фокусиране на неподвижни обекти; 2. за подвижни обекти; 3. често има и режим за неподвижно, които могат евентуално да се задвижат. Добре е да се познават и ползват по предназначение.

# 56
Съгласна съм с Агентката, според мен тема по тема ще се разтеглят нещата. Достатъчно книги и сайтове има с подробно обяснени теоритично. За мен лично би било много по-прегледно ако в първия пост на темата има основните понятия с линкове, а пък самата тема да остане за технически въпроси и конкретни питания.

Ако тази тема оцелее, другата от само себе си ще остане за обсъждане на снимки, мнения и
по специфични обработки. Поне така ми се струва, с един куп жени никога не се знае какво ще се получи Laughing

# 57
И според мен е по-добре основните неща да са в първия пост, а нататък - въпроси и отговори. За мен е супер на английски... с руския обаче съм леко зле, ама ако се напъна, бих се оправила  Crazy

И веднага един въпрос от мен - според вас възможно ли е да успея да направя някакви читави снимки в църква само с вградената светкавица на апарата (Никон Д60), обективите, които имам са: тоз и този.
Притеснявам се, че няма да е достатъчно светло... не съм пробвала да снимам в църква.  Rolling Eyes

# 58
Мисля, че няма да се разтеглят нещата тема по тема  Така, когато нещо те интересува си отваряш темата и четеш. Ако не е по теми ще стане така, че ще се задават много често едни и същи въпроси докато накрая на някого му писне да отговаря или чете едно и също.

В следващата тема основните неща ще ги поставим в първия пост.

В следващите теми може да са тематични и да коментираме как се снимат пейзажи, макро, стрийт и др. ,

Не е задължително да се пише може и с линкове стига пред линка да се посочва за какво става въпрос. Аз пиша защото сега ме е хванала музата Laughing  

Ако някой има въпроси по тази темата - фокус, експонациа, ДОФ нека да пита.  

Аз ще чакам обяснението на Раян за определянето на правилна експонация, което обеща Wink

Агентке,много точно и ясно обяснение за фокусирането Peace

Последна редакция: вт, 20 сеп 2011, 16:40 от шоши

# 59
  • Варна
Шоши, оценявам труда ти   bouquet

Само бих вметнала-да се отличават наистина по някакъв начин понятия и обяснения, както сте започнали на тази страница-друг цвят,или bold, защото по-лесно се набива .....

Ако темата замре и начинаещите(а и не само) не четат тук, просто в другата тема едва ли ще има все още ентусиасти да "помагат" в избора на камера и обяснения на основната терминология

...........И веднага един въпрос от мен - според вас възможно ли е да успея да направя някакви читави снимки в църква само с вградената светкавица на апарата (Никон Д60), обективите, които имам са: тоз и този.
Притеснявам се, че няма да е достатъчно светло... не съм пробвала да снимам в църква.  Rolling Eyes

Моарейн ще успееш с вгладената светкавица и първия обектив 18-55, втория ще ти дойде тесен за църква.

Аз съм снимала в църква с вградената светка, макар че бях с 50мм 1,4f, но пък като снимаш повечко хора така или иначе затваряш блендата поне на f3, при теб от 3.5 ...така че мисля, ще ти стигне светлината....Другото е-да търсиш къде е по-осветено и там да се въртиш  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт