Фотография за начнаещи - DSLR - устройство и принцип на работа

• 96 288
  • 749
  •   1
Отговори
# 30
Запис и от мен. Страхотна идея за подобна тема. Ще я следя с интерес  Hug

# 31
Tips & Tricks:

Въпрос: Ползвам стабилизиран обектив (VR, IS) обаче снимките са ми размазани, въпреки, че стабилизацията работи.

Отговор: Много начинаещи смятат, че стабилизацията в тялото или обектива е светая светих на точния фокус и неразмазаните снимки. Проблема е в неразбирането какво всъщност предотвратява стабилизацията. Стабилизацията се опитва до известна степен да прави това, което прави и статива - да елиминира трептенето на ръката на фотографа от където идва размазването при снимане на ниска скорост. Стабилизацията обаче НЕ МОЖЕ по никакъв начин да премахне размазването при движещ се обект - това може да го постигне само бърза скорост на затвора.

Пример: Ако снимаме портрет с 135мм обектив, за да нямаме размазване, скоростта трябва да е минимум 1/160 от секундата. Стабилизираните обективи позволяват да се снима на скорости до 2 стопа по-ниски. Т.е. на теория стабилизацията би трябвало да позволи да направите снимка на скорост примерно 1/80.
Ако сложите камерата на статив ефекта ще бъде същия като от стабилизацията - човека на който правите портрет (при условие че не мърда) няма да е размазан.

Ако обаче искате да снимате тичащо дете нито статива, нито стабилизацията ще ви помогнат. Ще ви е необходима по-висока скорост на затвора от порядъка на 1/200 от секундата.

ЗАБЕЛЕЖКА: Добра идея е стабилизацията да се изключва, когато се снима от статив със стабилизирана камера. Това е така, защото стабилизацията сработва винаги, независимо дали има или няма трептене на камерата. По-старите тела и по-старите стабилизирани обективи не отчитаха липсата на движение и понякога дългите експонации ставаха размазани именно заради стабилизацията. Новите камери вече отчитат, че камерата е стабилна и не задействат стабилизиращия механизъм. Все пак никога не можете да бъдете сигурни и затова не е лоша идея да ползвате VR ON/OFF бутона.

Довечера ще спретна нещо за меренето, което означава - КАК АДЖЕБА ДА ОПРЕДЕЛЯ ЕКСПОНАЦИЯТА Simple Smile

# 32
и аз тук

# 33
Здравейте,

шоши, много полезна и интересна тема се очертава, със интерес ще я следя   bouquet
И за да не е само записване, пускам един линк, който ми помогна изключително много в борбата с фокуса вечно ще съм благодарна на Агентката, че го беше пуснала из старите теми

http://www.joliejones.com.au/HOW_TO_NAIL_YOUR_FOCUS.pdf

# 34
Ще добавя два линка за изглаждане на проблеми с фокуса, които на мен ми бяха много полезни:

От Агент Провокатор:
http://photo.tutsplus.com/tutorials/shooting/achieving-better-focus-and-sharpness-in-your-images/

От Райън:
http://www.digital-photography-school.com/the-problem-with-the-focus-recompose-method

Последна редакция: вт, 20 сеп 2011, 11:38 от anna_p

# 35
Привет и от мен:)

Едно симпатично пространно ревю за Nikon D7000,че моделът напоследък често се появява в дискусиите за телата

http://yovko.net/blog/5006

# 36
Шоши, благодаря за темата и на всички останали за предоставеното инфо  Hug

Аз съм абсолютен профан в снимането с такъв вид камери - имам я от около 2 седмици и само на Ауто за сега снимам Sad Нямам никакво време да чета, но се надявам занапред да отделям, да ви чета и да прилагам най-вече наученото Wink

Хубав ден  Grinning

# 37
И аз най-накрая да се престраша и да се запиша.  Blush
 Анонимно досега ви следя от може би три години...Благодаря, че създадохте и такава тема!   bouquet

# 38
Запис и от мен с едно линкче, наистина за начинаещи.

как да правим по-добри снимки:
http://photo-forum.net/ebook/start.htm

# 39
  • София
И аз тук  Mr. Green
Благодаря от сърце за събраното инфо  Hug   bouquet

# 40
  bouquet
И аз най-накрая да се престраша и да се запиша.  Blush
 Анонимно досега ви следя от може би три години...Благодаря, че създадохте и такава тема!   bouquet

Две сме Simple Smile

# 41
 bouquet
И аз най-накрая да се престраша и да се запиша.  Blush
 Анонимно досега ви следя от може би три години...Благодаря, че създадохте и такава тема!   bouquet

Две сме Simple Smile

станахме три  Simple Smile и аз чета от сигурно 3 години," познавам" някои от момичетата от фликър и във фейсбук, но до сега не смеех да пиша!

Благодаря за тази тема много е полезна!  bouquet

и за да не е съвсем гол запис пускам един линк ТУК една мацка е събрала полезни неща

Последна редакция: вт, 20 сеп 2011, 12:55 от Мармозетка джудже

# 42
Предлагам да се въздържате от гол запис и когато качвате линк,преди това поне да сте попрегледали вече качените. Peace

# 43
сори не го видях, преглеждам ги по всичките просто точно този ми е убягнал  Peace

промених го, за да не се повтарят Peace

# 44
Ооооооо, колко съм ви благодарна! Grinning И аз като ДидкаКОДЖАБАШЕВА чета с интерес (не че нещо разбирам  Embarassed) темите ви и се възхищавам на прекрасните ви творения и понеже и аз обожавам да снимам (особено децата) мъжът ми преди 3 дни купи NIKON D3100 (след време ще вземем и по-добър обектив) и сега само щракам, чета и разучавам и ми стана пълна каша  Mr. Green, така че темичката ще ми е ултра полезна Simple Smile Страхотни сте   bouquet Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт