Фотография за начнаещи - DSLR - устройство и принцип на работа

• 96 350
  • 749
  •   1
Отговори
# 75
Ели, Джали, Вес, разбрах всичко, много, много ви благодаря   bouquet

Сега ще задълбая в меренето на Райън и Агентката   bouquet

# 76
Режими на мерене

1. Evaluative (оценъчно мерене) - това е универсален режим и е подходящ за портретни снимки и дори за обекти, осветени в контражур.Фотоапаратът автоматично задава експонацията така, че да съответсва на характеристиката на сцената.

2. Partial metering (частично мерене)- този режим е ефективен, когато фонът е много по- ярък от заснемания обект поради осветяване в контражур и др.

3. Spot(точково) мерене се използва, ако имаш множество силно контрастни един спрямо друг предмети и искаш правилна експозиция за точно един от тях.

4. Center-weighted average (осреднено мерене с приоритет в центъра)- при този метод се измерва осветеността в центъра на визьора и след това се осреднява за цялата сцена.

От упътването на апарата може да разберете как да изберете режим на мерене.

Малко информация за зоновата система на А.Адамс

http://iconicphoto.com/pdf/the_zone_system_1104.pdf

# 77
Шоши, и тук да благодаря, на теб и всички, които сте подкарали тази тема, ще е полезна за всички ни сигурна съм!  bouquet

# 78
Експозиционен клин (Bracketing)  

Метод, който осигурява правилно експониране на кадъра, като се заснемат три снимки; една с предполагаемата правилна експозиция, една леко преекспонирана и една леко недоекспонирана. Някой камери имат настройки за автоматичен клин на експозицията АЕВ т.е. апарата прави автоматично три поредни кадъра с различна експозиция. Дали вашия апарат поддържа тази функция може да разберете от упътването на фотоапарата. Експозиционият клин се използва много често при заснемането на пейзажи и за HDR обработка. Също така е удобен, ако не можете да прецените правилната експозиция, защото ще имате три кадъра с различна експозиция от които може до си изберете най- сполучливия.

Последна редакция: чт, 22 сеп 2011, 17:40 от шоши

# 79
Записвам се да следя темата Simple Smile

# 80
  • София, Борово
Чудесна тема!
Много благодарности на Шоши и всички, които помагат! Ще се опитам и аз да съм полезна с нещо Hug

# 81
  • в обкръжаващия ме хаос
И на мен ще ми е интересно   bouquet

# 82
По подобие на експозиционния клин има и т.нар. фокусен стакинг  Wink Т.е. заснемат се няколко еднакви (понякога до 100+) кадъра с различен фокусна равнина, които след това се комбинират е софуер с цел да се увеличи ДОФ-а. Често приложимо в макрофотографията, но не само, дори и в пейзажи го правят. Повече инфо например тук:
http://www.digital-photography-school.com/an-introduction-to-focus-stacking

или за още по-любознателните:
http://www.google.com/search?q=focus+stacking+how+to+&ie=utf … ;client=firefox-a

# 83
И за да ми е по-лесно да  следя...Поздравявам ви за подбрана информация!

# 84
http://photo-cult.com/articles/abv/p1.php

когато избираме обектив ...

# 85
  • Варна
Сетих се нещо полезно.

Какво е Flickr?

Flickr е т.нар. community, в което можете да споделяте фотографии и видео-файлове, като нас ни интересува първото. Ако имате съществуващ Yahoo! профил - ползвайте него! Не е необходимо да създавате отделен профил за Flickr.

Защо Flickr?

Flickr е един от водещите сайтове, изградени на базата "networking и comminity", което ви позволява да разглеждате милиони снимки, да се свързвате с други потребители, да участвате в конкурси, да споделяте вашите снимки и т.н. Flickr е нещо повече от photostorage, макар и много хора да го ползват точно за това!
(извадка от тема в hardwareBG)

Също се е питало защо бързо ми свършва лимита, каква големина файлове да се качват. Да ме коригира някой, ако греша. Най добре е да се рисайзва (Рисайз (на английски resize) - изменение размера) за фликр - аз задавам по дългата страна да е 1024 пиксела, програмата ми си определя по другата.

Безплатната версия на фликр е орязана. Примерно много често се задава въпроса може ли да се подмени снимка. Може само ако е заплатен Про акаунт, на година е $24,95. Тогава няма да имате ограничение и в количеството и в големината на файловете за качване. Ще ви се открият и други разни благинки.

# 86
а какво е Flickriver?  Embarassed

# 87
Благодря за темата . Записвам се за сега САМО да следя, има много за учене, иначе и другата тема четях, но тя е за доста напреднали. За сега правя опити с настройките , но главно на аутоматик карам, а и при фотошопа съм още лаик.

# 88

Flickriver е нещо като плъгин. Фликр предоставя интерфейс за разработчици, които имат мерак да разработят приложения (сайтове или десктоп рограми) които да изпозват базата на фликр. Flickriver прави точно това - показва по различен начин съдържанието на фликр. Името говори само за приложението - показва съдържанието като река - постоянно без прекъсване...

# 89

Flickriver е нещо като плъгин. Фликр предоставя интерфейс за разработчици, които имат мерак да разработят приложения (сайтове или десктоп рограми) които да изпозват базата на фликр. Flickriver прави точно това - показва по различен начин съдържанието на фликр. Името говори само за приложението - показва съдържанието като река - постоянно без прекъсване...

много ти благодаря, сега го разцъках, даaaa, много приятен начин да разглеждаш снимките  Peace

Общи условия

Активация на акаунт