Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ....

• 42 591
  • 754
  •   1
Отговори
# 600
  • До хладилника, който обичам
Здравейте!
Налага ми се да пия Геломиртол.
На листовката е написано това: "
Лекарствено вещество: Myrtol Standardized 120mg, включващ минимум 30 mg limonene /лимонен/, 30 mg cineole /цинеол/ и 8 mg а-pinene /пинен/. Помощни вещества: Средно-верижни триглицеридй, желатин, глицерол 85 %i хипромелоза фталат, дибутил фталат, сорбйтол течен (некристализиращ), хлороводородна киселина 13 %."
За съжаление в сайта за проверка не ги намирам тези вещества, или не търся както трябва.
Ще съм ви благодарна за информация за това лекарство!

Здравей, в справочниците го няма Геломиртола, но пък в листовката му на английски пише:
Цитат
"Pregnancy and breast feeding
Before you take any medicine ask your doctor or pharmacist.
-
Pregnancy:
Animal studies do not indicate direct or indirect harmful effects on the foetus. Caution is basically advised when taking it during pregnancy.
-
Breast feeding:
Due to the liposoluble properties of the active ingredient it can be assumed that its constituents are also present in the breast milk at minor concentrations. So far there has been no indication of any risk when using GeloMyrtol® forte during the time of breast feeding"

Тоест, тъй като е липоразтворима активната съставка, може да се предположи, че ще преминава в кърмата в минимални количества. Засега няма показатели, че има какъвто и да е риск при употребата на Геломиртол по време на кърмене.
Надявам се това да помага.

Аз искам да попитам някоя пила ли е Ремантадин докато е кърмила.В разни стати прочетох,че е съвместим с кърменето,но на листовката пише друго.
Според справочника Medications and Mothers' Milk 2010 на д-р Хейл, на когото лекарите и специалистите по лактация се доверяват безусловно, Ремантадина е категория L3 - умерено безопасно, да се приема ако потенциалните ползи (за майката) надвишават потенциалните вреди (за бебето).
Секретира се в кърмата (проучванията са правени на други бозайници - гризачи) и в нея е в приблизително двойно количество, сравнено с майчината кръвна плазма, 2-3 часа след прием.
Не е съобщено за странични ефекти при кърмачета. Но при все това Римантадин се използва в педиатрията за инфлуенца тип А при деца над 1 година. Най-добре обсъди това с лекаря си, за да прецените дали Римантадин или друго лекарство е подходящо за теб.

бебто ми е на 8 месеца, миналата седмица беше болен, а също и аз, и пихме антибиотици и двамата. След лечението разви млечница в устата от антибиотика и отказваше да суче  повече от едно денонощие. Гърдите доста се бяха напрегнали и точно когато мислех да цедя, той захвана и ги облекчи. Обаче, от тогава много ме хапе, тъй като се приспиваме на гърда, през нощта се успокояваме на гърда веднъж и веднъж се храни. Тази нощ установих, че нямам мляко и заспиването беше трудна работа. Въпроса ми е, дали е възможно да ми спира кърмата след паузата от кърменето и затова да ме хапе? Хапането признак на отбиване ли е и как мога да го променя? Възможно ли е да ме хапе защото пие вода от шише с мек накрайник, който трябва да захапе, за да потече? Доста дълго стои на гърда преди да заспи, а напоследък я пуска почва да се тръшка, после пак я хваща и така десетки пъти, докато се унесе и заспи. Надявам се да има някой, който да може да ми отгвори  Rolling Eyes
Възможно е кърмата да е намаляла след паузата, както и както преди това си била по-болна, отпаднала и т.н. Разбира се, възможно е и накрайника на шишето да допринася. Може би е вариант да комбинираш смяна на шишето с нещо друго, от което да пие без хапане, заедно с често слагане на гърда, повече течности, почивка за теб - за да се увеличи кърмата и едновременно с това да не свързва приема на течности с хапане.
Млечницата може да му причинява дискомфорт в устата и да търси начини да го облекчи, както и да се предаде на теб (или сама да развиеш след прием на АБ), затова е добре да потърсиш педиатъра, ако още не си го направила, както и виж тази статия.

# 601
Бу, благодаря! Свързах се с педиатъра и млечницата се повлия много добре от Дактарин гел. Като че ме хапе по-малко, но все още при приспиване пуска и хваща зърното по много пъти докато се отпусне, за да заспи. Това е придружено и с мятане на ръце и крака  Flutter Предполагам, че или не му стига млякото и е гладен, или не му се спи. Но тъй като гледаме да го изтощим до вечерта...по скоро е първото  Thinking

# 602
На тази възраст е много възможно и да е второто - не, че не му се спи, а не иска да му се спи Simple Smile Понякога към 8-10 месеца (а някои и на  по-голяма възраст) почват да се борят със съня, даже когато очите им сами се затварят - усещат, че животът продължава и след като заспят и се притесняват сякаш да не изтърват нещо Laughing Ако е първото, ще се повлияе от често кърмене, течности, почивка и т.н., но ако е второто, ще трябва да падне борба Laughing

# 603
Мили консултанти по кърмене,

бебето ми е на 2,5 месеца, изцяло сме на кърма. Аз от 1 седмица съм с тежка настинка, която прерасна в бронхит. Досега изпробвах всички възможни бабешки рецепти, инхалации и т.н., но никакво подобрение, даже напротив. Вчера лекарката ми изписа антибиотик, Амоксицилин 1000 мг (3 пъти по 1 е схемата). Според нея няма никакъв проблем да продължа да кърмя, но аз естествено съм несигурна... Не искам да навредя на бебчето си.. Да допълня, че живея в Германия и тук амоксицилинът е антибиотик номер 1 за бременни и кърмачки. Само при алергия към пеницилин и производните му се изписва някакъв друг.
Въпросът ми е да продължа ли да кърмя или една седмица да изцеждам и изхвърлям млякото, което значи, че за това време трябва да приминем на АМ... Ако продължа да кърмя, каква схема препоръчвате (антибиотика да се взема преди или след кърмене)?

Много ви благодаря!!!

# 604
Amoxicillin според Medications and Mothers' Milk 2010 на д-р Хейл, с.65, е категория L1 - най-безопасно. Според Американската Академия по Педиатрия е съвместимо с кърменето.
Често се използва и в педиатрията за лечение на деца (бебета и новородени). Времето на полуразпад е също много кратко, 1,7 часа (т.е. потенциално се изчиства от организма 5х1,7 часа по-късно до пренебрежимо ниски дози). Пикът на лекарството е около 1,5 часа след прием. По-малко от 0,95% от дозата, която взима майката, се секретира в кърмата (по-малко от 1%).Това е по-малко от 0,5% от типичната доза Амоксицилин, използвана за лечение на бебета. Не са известни вредни странични ефекти. Лекарят ти сигурно е наясно с тази информация, когато ти е изписвал АБ, но ако ще си по-спокойна, обади се и обсъди с него дали да го пиеш преди или след кърмене.

# 605
Кърмя успешно синът си вече 7.5 м, но то 2 месеца насам непрестанно боледувам, с много високи Т, усложнения като (ангини, синузити, бронхити). Днес отново съм 39 Т и съотвената ангина, направих си кръвни изследвания и съм с доста лоши показатели, тежка желязодефицитна анемия (имам генетична малоформация и не мога да усвоявам фолиева киселина, която пък способства за усвоявнето на желязо и Витамини), бебко изсмуква явно всичко от мене. Разбира се, отново съм на АБ (Кlacid SR), което уж е съвместимо с кърменето. Съвета на всички лекари е да прекратя с кърменето, тъй като имунитета ми е доста сериозно подстрадал и имам нужда от сериозно лечение, което няма да може да се проведе докато кърмя, отделно от това докато кърмя и малкото вещества отиват за бебето. Сега се кърмим поне по 5-6 пъти на 24 часа, като имаме една малко по-голяма пауза през деня (между 8-9 и 14-15 часа). Имам нужда от съвет, как и кое хранене най-добре да заместя, за да започна да го отбивам постепенно (за 2-3 м)  сутрешното или вечерното, нощното ще е най-трудно с това съм наясно. Сутрин суче в 5-6 и после в 8-9, а вечер към 20 часа и после към 3 през ноща.

# 606
Здравейте! Да попитам и аз тук, бебана е на 1 месец, изцяло на кърма на поискване, но акото и е странно пенесто! Не мирише лошо, напротив и цвета му е хубав. Ака по няколко пъти на ден, но нослето и е малко запушено, заради което слагам морска вода. Каква може да е причината за пенестото ако? Че четох в интернет и леко съм се шашнала от различните диагнози...Благодаря предварително!

# 607
Момичета, при нас нещата съвсем се влошиха. Освен болката, сега бебка почти не стои на едната ми гърда, суче 2-3 пъти и изхвърля зърното. На другата за сега малко по дълго стои, но не както преди и повече стои на нея а не суче, скоро и там ще спре. Болката ми продължава, сега вече обаче има и болка по цялата гърда не само зърната. По цялото й личице се появи обривче, мисля си че нещата са свързани. За съжаление започнах да й давам АМ, защото не се наяжда и е много гладна. Забравих да кажа че докато яде постояннп се чува цъкащ звук.

Моля ви кажете ме при какъв лекар да отида, не искам дълго да продължаваме на АМ, още няма месец, а ми се искаше поне до 6 месеца да я кърмя.

Прочетох статията за млечницата, но съвсем малко от симптомите съвпадат, а описаните в началото рискови фактори ги нямам.

Последна редакция: сб, 04 фев 2012, 09:53 от teg

# 608
  • На морето!
Здравейте! Пиша и аз с проблем. Бебето ми е на 27 дни, до момента си сучеше без проблем, но от снощи като суче 5-6мин. и започва да се дърпа и да плаче. Кърма има- пробвам да изцедя и си потича от 2 места без проблем. До снощи сучеше през 2-3 часа през деня, а нощем на 3-4, суче по 20-30 мин. заспива, сменям памперс, за да разсъни и още 10-20 мин. си дояжда.
Гърдите ми не се препълват още от род. дом, но имам кърма, кърмим се предимно в "люлка", но като плаче пробвам и с други пози, в които суче 20-30 сек и пак плаче.
Та въпросът ми е на какво може да се дължи този отказ да суче и как да го преодолеем? Мислих си за кърмаческа стачка, но е още рано според мен.
Благодаря в аванс за отговорите!

# 609
  • Германия
Менина, възможно ли е кърмата да слиза бързо и струята съответно да е силна..и мъничето да се сърди и дърпа заради това?

# 610
  • На морето!
Менина, възможно ли е кърмата да слиза бързо и струята съответно да е силна..и мъничето да се сърди и дърпа заради това?
Тя и в началото е така, дори тогава повечко пръска, но тя започва да се дърпа след няколко минути и след първия протест вече издържа секунди само. Забелязах, че го прави предимно от лявата гърда, на дясната е значително по-спокойна.  Thinking

# 611
Менина, да не би да има млечница?

# 612
Менина, при мен беше (и е) същото. Струите са като дъжд и редовно се къпем, до 5м кърмех с хавлиена кърпа между мен и бебето. Той до третия месец много плачеше и се ядосваше на силната струя, после свикна. Но не мога да се оплача, въпреки плаченето, хапваше добре. Като дърпах гърдата в хавлията да се изтече, докато намалее струята, той ревеше и се ядосваше, търсеше я. Сега се справя без проблем, когато се разсее и се дръпне от гърдата, пак измиваме очите с мляко, ама това е положението Simple Smile
Мога да ти кажа един трик, който не помага, но облекчава донякъде положението - кърми облегната с възглавница отзад и леко поизлегната назад. Гравитацията малко или много влияе. При мен не влияеше много, ама пак е нещо Simple Smile
Магика, млечница какво е?

Аз имам едно друго питане. Нормално ли е едно от каналчетата ми да пръска директно нагоре (тоест млякото да изпръсква в лицето ми)???

# 613
  • На морето!
Няма млечница. Нослето ѝ се запуши доста и вече плаче от това, възможно е и тогава да е имало нещо такова, но преди да започне да "хърка" не съм разбрала.
Много благодаря за отговорите! Надявам се като разрешим проблема със запушения нос ще се оправи и сукането.
mayadio, и при мен струите са на различни посоки, вкл. и нагоре.  Crazy

# 614
аз пък искам да ви питам следното- бебка е на 1г.4м. , кърмим се вечер за заспиване, през нощта 1-2 будения, и сутрин като става към 6,30; след това след 8 си яде попара и т.н.; аз вече си позволявам повечко неща като например по 2 , някой път и 3 кафета на ден; по 1-2 чаши вино или бира през 2-3 дни; и изобщо неща, които с малко бебе ограничавах да консумирам( само с лекарства внимавам все още), защото си мисля, че кърменето като не е толкова често не и вредя вече, АМА дали съм права newsm78

Общи условия

Активация на акаунт