Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ....

• 42 860
  • 754
  •   1
Отговори
# 90
Здравейте.
Ние все още се кърмим като бях започнала да отбивам и останаха само сутрешното кърмене за разсънване, вечерното за приспиване и нощем по два пъти.
Бяхме болнички и няколко дни се върнахме в изходна позиция..кърмене на поискване.
Въпросът ми е възможно ли е при това рязко преминаване на различен режима на сучене нещо от хормоните или и аз не знам от какво при майката да се забелязва субфибрилна тем. от 37-до 37.3.Вирусът уж мина..пък още съм си така.
Вечер придружено с усилено потене Rolling Eyes
Благодаря предварително Hug
Разбира се ще направя и консултация с ЛЛ.

# 91
Здравейте,
За последните 2 месеца ми се налага за трети път да пия АБ, като първите два пих Аугментин, но вече не ми го дават. Днес започнах да пия Аксеф за гнойна ангина. Бебето ми е на година и два месеца и още се кърмим - вечер два пъти, нощем два и сутрин веднъж. И тя в момента е болна, но взема само хомеопатични лекарства. Не съм сигурна мога ли да пия този АБ и да кърмя. Тя обаче не е пила никакво друго мляко освен кърма и не знам кое е по-малкото зло - да продължавам да кърмя и да се надявам АБ да помогне и на нея, или да спра рязко и да започна да й давам Фризопеп, от което предполагам че ще пищи по цяла нощ. Вие какво ще ме посъветвате?

# 92
  • До хладилника, който обичам
Аксеф е с активна съставка cefuroxime - друг такъв АБ е Зинат.
Cefuroxime според справочника на д-р Хейл "Медикаменти в майчината кърма", 2010, с. 193 е категория L2 - safer. Категориите в този справочник са от L1 safest - най-безопасно, до L5, contraindicated - противопоказно.
Cefuroxime е цефалоспоринов АБ - шикороспектърен антибиотик второ поколение. Секретира се в кърмата в малки количества, но нивата не са известни. Има много бърз срок за полуразпад, 1,4 часа, т.е. ако се следва формулата, че дадено лекарство се 'чисти' достатъчно от организма за време 5х времето на полуразпад, в случая това ще е 5х1,4 часа, или 7 часа.

Според испанския сайт http://e-lactancia.org/ingles/inicio.asp към детска болница във Валенсия пък Cefuroxime е рискова категория 0 - съвместимо с кърменето, без риск за бебето. Е-лактансия по принцип дава по-нисък риск за много лекарства, но пък при тях има информация за лекарства на европейския пазар.

Листовката е също информативна: "Цефуроксим преминава в майчиното мляко и в резултат на това при кърмачки АКСЕФ трябва да се прилага с повишено внимание." Тоест, и според производителя няма противопоказание, а предупреждава да се приема под лекарски контрол (логично, все пак е антибиотик). Производителите често са свръхвнимателни и за неизследвани лекарства просто пишат "да не се пие по време на кърмене", което в случая не са написали.

С двете информации от тези две места можеш да обсъдиш с лекаря си притесненията си.

# 93
Еййй, благодаря! Не съм се надявала на толкова позитивен отговор. Сега съм значително по-спокойна.

# 94
  • До морето :)
Здравейте!
Май имам запушен канал на дясната гърда. Боли ме и имам малка буца. Какво да правя, за да мине? Само на кърма сме. Кърмим се на поискаване. Редувам гърдите на хранене, на едно хранене - лявата, на следващото хранене - дясната гърда.
Благодаря ви предварително  Grinning

# 95
  • Mars Hotel
Здравей!

Купи си лецитин да пиеш, много помага за запушвания. Сложи и едно зелево листо в сутиена, без големите жили и го дръж там поне час-два. Давай на бебчо първо да суче от запушената гърда. Опитай и с горещ душ, колкото можеш да издържиш и опитай да изцедиш малко. Това се сещам сега, успех!

# 96
  • Ямбол
И отново аз с питане. Имам приятелка, която е с бебче на 4,5 месеца. Бебчето е много жизнено и енергично, не спира да шава, но... не наддава достатъчно. Родено е около 3500 гр., наддала е  около 2 кг. досега. Педиатърката настоява за добавка, а захранването да започне от следващия месец с каша. Приятелката ми е притеснена и иска съвет как да постъпи, не й се иска да дава АМ. Възможно ли е да я посети консултант, да види каква е ситуацията и да я посъветва какво да прави? Приятелката ми е в София, Младост 3, ако това е от значение.
Ще съм благодарна за контакти на консултант, който може да я посети!

Лече-Буболече, на мен ми се случи същото наскоро. Правех следните неща:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=612415.0

Дано мине бързо, че е много неприятно, мен даже ме беше и втресло.

# 97
  • До морето :)
Бплагодаря ви за отговорите. Сега започнах с цеденето и масажите. После ще ида и за зелеви листа. Ще ви пиша как са нещата. Дано скоро да се оправя   bouquet

# 98
Майола Бени, може да има различни причини за по-бавно наддаване, но 0,5 кг на месец, макар по-малко от общоприетото, не е твърде малко. Има значение колко често и по колко яде бебето, разбира се. Приятелката ти е добре дошла на ЛЛЛ срещи и събития, организирани най-редовно в София (както и заповядай на Бебешко кафе в Ямбол Laughing)
В София може да потърси Изабел или Ива приятелката ти, както и да звънне на националния телефон за помощ за кърмене 0888-555-385.
Може да потърси и момичетата от НАПК в София.

# 99
Явно дългокърмещите кърмачки нямате проблем с температурата Rolling Eyes.
При мен продължава да играе 36.9..37..37.2 и така Rolling Eyes.
Според ЛЛ било още от вируса..нямало връзка с промяната в режима на кърмене newsm78

# 100
Ако гърдите са ОК, няма болезненост, бучка, неприятно препълване, то може наистина температурата да е от вируса, случва се човек да се разболее и да съвпадат симптомите.

# 101
  • Ямбол
Бу, благодаря за отговора  Hug ! Ще й предам телефоните на консултантите.
А за Бебешкото кафе в Ямбол съм си поръчала хубаво време, няма начин да го пропусна.

# 102
Бу благодаря за отговора HugПродължаваме да се лекуваме.
Въпросът ми беше провокиран от инфо на което попаднах в нета за подобна температура при дълго кърмещи майки.
ето тук
http://www.puls.bg/forum/viewtopic.php?f=49&t=1453#p6747
и други подобни теми Rolling Eyes
като тази
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=198469.0;all
не ме разбирайте погрешно....аз кърмя все още защото вярвам и се надявам да правя най доброто за детето Heart Eyes,но наистина се чуствам доста изтощена.

# 103
Бъни, виж, че и лекарят е отговорил, че такава температура може би се дължи на възпалителен процес. Повишената температура е знак за някакъв проблем в организма, без значение кърми ли този организъм или не. Може би ако потърсиш някакъв холистичен медик? Често хората са доволни от цялостен по-различен поглед към здравето им?

# 104
  • у дома
Здравейте, сестра ми роди близначета в петък - секцио. Тя живее в Щатите, изписали са и някакво болкоуспокояващо, което съдържа кодеин - безопасно ли е да кърми, след като пие такова лекарство. Нейната лекарка и е казала, че е ок  Rolling Eyes
И още нещо - едното детенце е много мъничко и не може да засуче, може ли само едното да кърми,  а другото да храни със шише или да упорства и малкото да засуче. Тя казва, че устичката му е по-мъничка от зърното.

Общи условия

Активация на акаунт