Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ....

• 42 813
  • 754
  •   1
Отговори
# 420
Здравейте на всички маменца  Simple Smile ,
имам запитване към опитните , защото срещам проблем при мен с моето бебе. То е на 24 дена и имаме проблем с кърменето. Още от родилния дом не успяхме да се научим на това изкуство , пробвах много пъти , но стигахме до изцеждане и само няколко пъти в родилния дом го дохраних с адаптирано мляко.
Прибрахме се у дома , млякото си ми тръгна , но той така и не можа , опитахме със силиконовите накрайници за зърно , но ужасни рани получих и продължих да се изцеждам и да му давам от шише ( не знам дали това е грешка , но за мен е важно да изпълня нуждите на бебето ми). Имах много кърма , но едната ми гърда направи проблем , успяхме да се справим , но кърмата от нея намаля. Количеството , което произвеждах беще около 120 мл. (общо) сега след проблема с гърдата и това , че не сучи моето бебе ... а му давам изцеденото си  мляко , мисля че намали кърмата ми до едва 80 грама от двете. Някои майки ми казват да не се притеснявам , че детето ми ще започне като поодрасне да суче , само да не се отказвам , но мен по-скоро ме притеснява това ,че вместо кърмата да ми се увеличава въпреки редовното изцеждане , тя намаля.. да не казвам изведнъж ...
Надявам се ,че ще получа съвет от опитните майки ...
първескиня съм с отглеждане на бебе и съм притеснена относно сученето , изцеждането и кърмата ми
ПП: бебето просто отказва да суче , опитвам доста често , не може самото ми зърно да засмуче и започва да се ядосва , палче и .. не се получава ...

Не съм "вряла и кипяла" по въпроса с кърменето, но само от изцеждане е напълно нормално да ти намалее, а и скоро да ти спре кърмата. Така че направи усилия да даваш на бебоченце и да суче (освен изцеждането). Аз имах от втория ден на раждането много кърма. От изцеждане обаче ми спря към втория месец.

# 421
Здравейте и от мен.

Моят бърз въпрос е защо размразената кърма има по-специфична миризма?  newsm78
Спазила съм всички изисквания и срокове по замръзаване и съответно по размразяване.

# 422
Здравейте и от мен.

Моят бърз въпрос е защо размразената кърма има по-специфична миризма?  newsm78
Спазила съм всички изисквания и срокове по замръзаване и съответно по размразяване.

Често се случва замразената кърма да променя миризмата си и е смята, че това се дължи на пластмасовите съдове за съхранение. Ако сроковете са спазени, кърмата няма неприятен вкус на развалено и бебето я харесва, вероятно няма причина да се притесняваш. Възможно е обаче и се случва бебетата да не харесват вкуса и миризмата на размразената кърма и да не искат да я пият.

# 423
  • До хладилника, който обичам
Защото при замразяване и размразяване в кърмата, както впрочем във всяка храна, има известна промяна на мастните клетки и не се смята за проблем за бебето, особено ако и то няма против.
Понякога кърмата поема от миризмите в хладилника/фризера, особено по-силни такива, и променя своята миризма. Обичайно също не е проблем за бебето.

Оп, и Шаманката писала  Grinning

# 424
  • Бургас
Имам адска мигрена от сутринта и ми иде да си разбия главата в стената, а панадолът не помага изобщо Tired Дали мога да ударя един хексалгин (сиреч аналгин течен) Rolling Eyes В сайта на е-лактанциа го дават в жълто - 1 степен, ама това не знам какво точно значи - че мога да го пия или че все пак има риск някакъв newsm78

И друго питане: тъй като не обичам много да пия вода и съответно не се сещам, а пък трябва, та затова напоследък започнах да си правя по една голяма кана чай. Това ще рече литър и половина билков или плодов чай направен от 3 пакетчета. Но се замислих дали това не оказва някакво влияние на кърмата и съответно на бебко?

# 425
Хексалгин е с активна съставка Metamizole и според справочника за лекарства "Medications and mothers milk" на д-р Хейл, гуру-то в тази област, е категория дори L3 - moderately safe - умерено безопасно.
Знае се, че е ефективен, но също така се знае, че има и странични ефекти, които са нежелателни, както и усложнения.
В справочника пише алтернативи - ибупруфен, ацетаминофен, кеторолак. Може би е вариант да говориш с лекаря си поне по телефона?
Ибупруфен може по принцип да се редува с Парацетамол (панадол), можеш и това да обсъдиш с лекаря си, сигурно?

# 426
Шаманката, Бу, благодаря ви.
Странното е, че кърмата замразена преди 3 месеца (не повече) и преди месец имат разлика. Тази преди 3 мирише респективно повече. Чудех се, защо ли? Била е по-маслена ли? Бебчо си я хапва без да прави разлика с прясно изцедената и се чудех дали да давам по една дозичка от време на време, за да не се налага да хвърлям като минат повече от 3 месеца, и да замразявам за сметка на дадената. Вече за жалост не остават излишъци за фризера, а като знам какво ми коства да цедя, сърце не ми дава да хвърлям..

# 427
  • Бургас
Хексалгин е с активна съставка Metamizole и според справочника за лекарства "Medications and mothers milk" на д-р Хейл, гуру-то в тази област, е категория дори L3 - moderately safe - умерено безопасно.
Знае се, че е ефективен, но също така се знае, че има и странични ефекти, които са нежелателни, както и усложнения.
В справочника пише алтернативи - ибупруфен, ацетаминофен, кеторолак. Може би е вариант да говориш с лекаря си поне по телефона?
Ибупруфен може по принцип да се редува с Парацетамол (панадол), можеш и това да обсъдиш с лекаря си, сигурно?
Ох, Бу, с кой лекар да говоря - с личната, дето ме вижда 3 пъти в годината и хал хабер си няма от кърмене или с пердиатърката, дето ме кара да мажа млечницата в устата на бебко с мед и сода?! Хич не им се надявам и затова и тук питам. Мигрената ми е от 14-годишна възраст и напоследък (преди забременяването) ми помагаше само хексалгинът - затова питам именно за него. Иначе Парацетамоли и Ибупрофени не съм забелязала да ми действат особено, освен за лекинко главоболие, а сега става въпрос за класическа гадна мигрена с непоносимост към светлина, миризми, звуци, много гадене и отпадналост. Недоспиването покрай бебко (особено с вчерашните му ваксини и мнооого рев) хич не ми помага и сега съм пак като прегазена от валяк, а съм сам-саминка и няма кой да помага Tired Ама явно така ще си откарам и днес, че и утре може би, като знам по колко ме държат кризите Cry

# 428
bradata  Hug разбирам те напълно, повярвай ми! Също ми се случва да страдам от мигренозни пристъпи, макар не така силни, слава Богу.
Но ЛЛ или педиатърката са тези, които отговарят за твоето здраве и за изписаните ти от тях лекарства Confused През монитора никого не бих посъветвала да се лекува, даже отсреща да му казват титли, да обявяват знания и прочее - не е добра идея.
Информация за лекарства да се даде е друго нещо. В случая за Хексалгин - ти писах коя категория е, в добавка на това, което си намерила в Е-лактансия. Струва си поне по телефона да се чуеш с ЛЛ за него, а ако прецениш, д-р Хейл дава разрешение на ЛЛЛ лидер-консултантите да ползват справочника му по този начин, така че мога да ти снимам и изпратя и самата страница за Metamizole, ако ще ти е някак полезна в разговора или за решение?  Thinking Само кажи.

Ацетаминофен не е ли вариант?
Доста майки ползват алтернативни терапии в допълнение към класическите - хомеопатия, ароматерапия, акупунктура, акупресура - варианти ли са? Ясно, че някои от тях в момента надали можеш да пробваш, но акупресура например би следвало да можеш да си самоприложиш, а за хомеопатията - някои хора са супердоволни точно за мигрени как им помага.

# 429
  • Бургас
Бу, ще съм благодарна наистина за инфото на д-р Хейл Praynig За момента реших като се събуди бебко (че дреме в момента) да го накърмя, да пия една доза хексалгин, а после да го нахраня с размразена кърма от запасите, като се изцедя и хвърля кърмата междувременно. Дали това е решение? И дали за 4-5 часа ще се "изчистя" от лекарството? Че не мога да разсъждавам сега адекватно и не знам как точно да тълкувам инфото и цифрите в е'лактанция Rolling Eyes

За хомеопатия бих се радвала да пробвам, хеле пък и ако помага, но кога ли ще успея да се запиша и да ида на такъв лекар... един господ знае Tired

А ацетаминофенът не съм го и чувала newsm78

# 430
Ще ти пиша на лични малко по-късно с информацията.

Metamizole е с период на полуживот 1 до 4 часа (според дозата - едно европейско проучване показва, че натрупването му в кръвната плазма е линеарно).
Тоест при потенциален период на полуживот 1 час, се приема, че х5 пъти периода по-късно количеството лекарство в организма е незначително малко (1 период на полуживот = времето, за което 1 доза от лекарството се намалява на 1/2 от дозата; следващ период на полуживот - 1/2 става 1/4 и т.н., докато 5 пъти по-късно вече нивата са 1/16 от първоначалните).

Ако ще помогне също, категория L3 според Хейл е moderately safe, т.е. трябва да се прецени дали потенциалните опасности за бебето са по-малко от ползите за майката, не е категория L5 - противопоказно. Обикновено лекарства от категория L3 се взимат след съгласуване с лекаря.

Ето и една таблица - изключително и само за справка, не за предписание на лекарства! - за различни болкоуспокояващи и категориите, в които са, с уговорката, че е ревизирана последно през 2006, а най-новият справочник на Хейл е от 2011 (въпреки че за повечето лекарства няма съществени изменения на категориите, в които попадат).

# 431
  • Бургас
Мдааа, определено няма да пия хексалгин значи, че доста време трябва да изчакам преди да се изчистя от него, а не ми се рискува Tired Педиатърката ми каза, че съм можела да пия само и единствено парацетамолови лекарства - никакви други Whistling Та си спрятам сега едно кафе с мляко и какао, пък барем ме успокои малко в съчетание с панадола. Дано само бебко не пощръклее после hahaha

А нещо за чая да ми кажете - дъл да пия или и за него тц Rolling Eyes

# 432
Билковият чай е ОК като цяло, но все пак зависи какви билки Simple Smile ако кажеш, ще е по-лесно.

# 433
  • Бургас
Ами най-често е плодов зелен или просто плодов чай в пакетчета, като там е май малко черен чай с добавки плод Rolling Eyes Иначе билковият най-често е липов или Алпинист, шипка чиста или с добавки, против простуда и от този сорт Peace

# 434
По-скоро нямаш грижи Simple Smile
Някои билки и подправки, като мента, салвия, магданоз могат да са проблемни, ако се взимат в твърде голямо количество. Повечко черен чай действа като кафето, това сигурно си го знаеш... но обичайните билки в разумно количество по-скоро няма да са проблем; все пак, ако се съмняваш за нещо, си струва да потърсиш билкар, за да ти разкаже повече за специфичното действие, някои билки са с качества, които не всеки знае.

Общи условия

Активация на акаунт