Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ....

• 42 816
  • 754
  •   1
Отговори
# 435
Зравейте мами, имам питане.
Кърмя си нормално, бебка си суче, не изпитвам болка от това.
Само дето понякога през останалото време чувствам лека болка, като от иглички в гърдите, без да са препълнени. На какво може да се дължи това?  newsm78

# 436
Здравейте, аз пак съм с едно питане.
Вчера бях на преглед при мамолог, защото имах ужасни болки в едната гърда (отпред при зърното) и от няколко дена започна и другата да ме боли така въпреки, че се цедя от доста време и давам от шише с идеята да ми мине и да започна да кърмя пак. Освен това ми се появиха някакви странни подутини пак отпред при зърната на двете гърди. Оказа се, че не е нещо сериозно, но няма да мога да кърмя от гърда, а ще трябва да се цедя, защото това няма как да се излекува, а болката при сукане е непоносима (каза ми, че всичко ще мине около 10тина дни след като спра кърмата някой ден...). Ако може да ми дадете идеи как да закрепя положението поне докато Виктория стане на 6 месеца. Не ми се иска да я дохранвам (за сега не се е налагало), но знам, че цедейки, кърмата малко по малко намалява...

# 437
  • До хладилника, който обичам
Teddy* - какво точно ти каза мамологът, каква диагноза сложи?

# 438

Оф...ми първо ми каза, че ще си цедя до откат, защото аз по телефона се опитах да му обясня какво точно ми е и явно така съм обяснила, че той си мислеше, че е нещо сериозно...после като видя какво е, въздъхна, каза ми че ще си се цедя и започна да ми обяснява развитието на гърдите от утробата на майката до 32 годишна жена  Crazy  Аз обаче чух до момента в който ми каза, че тва били остатъчни мастни жлези...или нещо такова и се отнесах в посока "как ебаси ще цедя" и точната диагноза там си остана Embarassed Каза, че има АБ, но то не е ефикасно и няма мсисъл, защото все ще си ме боли  ooooh!

# 439
  • Mars Hotel
Зравейте мами, имам питане.
Кърмя си нормално, бебка си суче, не изпитвам болка от това.
Само дето понякога през останалото време чувствам лека болка, като от иглички в гърдите, без да са препълнени. На какво може да се дължи това?  newsm78

При слизането на кърмата може да има такива усещания.

# 440
Вчера бях на преглед при мамолог, защото имах ужасни болки в едната гърда (отпред при зърното) и от няколко дена започна и другата да ме боли така въпреки, че се цедя от доста време и давам от шише с идеята да ми мине и да започна да кърмя пак. Освен това ми се появиха някакви странни подутини пак отпред при зърната на двете гърди. Оказа се, че не е нещо сериозно, но няма да мога да кърмя от гърда, а ще трябва да се цедя, защото това няма как да се излекува, а болката при сукане е непоносима (каза ми, че всичко ще мине около 10тина дни след като спра кърмата някой ден...). Ако може да ми дадете идеи как да закрепя положението поне докато Виктория стане на 6 месеца. Не ми се иска да я дохранвам (за сега не се е налагало), но знам, че цедейки, кърмата малко по малко намалява...

Оф...ми първо ми каза, че ще си цедя до откат, защото аз по телефона се опитах да му обясня какво точно ми е и явно така съм обяснила, че той си мислеше, че е нещо сериозно...после като видя какво е, въздъхна, каза ми че ще си се цедя и започна да ми обяснява развитието на гърдите от утробата на майката до 32 годишна жена  Crazy  Аз обаче чух до момента в който ми каза, че тва били остатъчни мастни жлези...или нещо такова и се отнесах в посока "как ебаси ще цедя" и точната диагноза там си остана Embarassed Каза, че има АБ, но то не е ефикасно и няма мсисъл, защото все ще си ме боли  ooooh!

Ъм... малко не съм уверена, че сте се доразбрали с мамолога Grinning Във всяка гърда има мастна тъкан (преди менопаузата около 1/3 от гърдата е мастна тъкан). Но на самото зърно надали.

Може би е имал предвид, че имаш запушени канали, а запушените канали се запушват от слепени мастни частици в кърмата? Това е по-вероятно, поне от това, което си описала и чета.

Възможно ли е да имаш повишен прием на наситени мазнини в диетата (готови храни, колбаси и т.н.)? Често с малка промяна в диетата с повече прием на полиненаситени мазнини ("добри" мазнини) майките забелязват драматична промяна в запушените пори на гърдите.

Може би за тези подутини на ареолата (нали там?) допринася и самото цедене, ако цедиш с помпа и отворът на фунията не е съвсем точен за твоя размер зърна? Възможно е, ако фунията е по-голяма, с вакуумът да се засмуква и част от ареолата, която не е предназначена да влиза в устата на бебето/гърлото на фунията и тъканта да се опъва и раздразва, или обратното, фунията да е малка за зърното и да засмуква само него, без малка част от ареолата и тогава това може да е много болезнено за зърното.
Понякога просто сменянето на фунията с по-точен размер ще помогне и болката при цедене ще изчезне или намалее също.

Много майки намират, че приемът на Лецитин (хранителна добавка, която е емулгатор - пречи на мастните частици в храната/кръвта/кърмата да се слепват, има я в много храни, питай лекаря си) им помага при повтарящи се запушени канали (пак по горната точка с приема на добри мазнини, която не отпада като идея). Понякога почват с по-висока доза и после я намалят само до профилактична, която да поддържа всичко както трябва.

Може би ако опиташ да цедиш на ръка също ще е решение? Обичайно цеденето на ръка е по-нежно и щадящо и при болезнени зърна много майки казват, че се чувстват по-добре с цедене на ръка, вместо с помпа.

Самите зърна добре ли са? Имат ли външни наранявания, промени във вида? Или само вътре усещаш болка? Можеш ли да опишеш самата болка - пареща, пронизваща, пулсираща, слаба, силна...?

При нужда от АБ, често е добра идея да се пусне анабиограма, за да се изпише точния АБ (повечето са съвместими с кърменето, но винаги можеш да провериш на националния телефон на Ла Лече Лига - в подписа ми - или НАПК, дали този АБ е рисков за кърмачето), и така обикновено има по-добро действие, както си е по принцип с всяко антибиотично лечение. Много лекари изписват и пробиотици заедно с антибиотиците, за да се избегне последваща гъбична инфекция.

# 441
Не, не, не на ареолата. На самото зърно. А за запушване ако беше казал, 100% щях да чуя аз, защото знам, че не е завинаги. Лецитин (1200 мг) пия всеки ден по еднин от както съм родила, че предния път той ме спаси от запушвания. За цедето - цедя с електрическа помпа и доизцеждам на ръка, но все толкова ме боли  ooooh! За храненето - гледам да ям храни които да не вредят на бебето и в 90% са домашно сготвени. Болката е непрекъсната, малко прилича на болката от порязване (но нямам никъде по гърдите рани или зачервено).

# 442
  • Пловдив
Теди, Бу е описала всичко много изчерпателно, да вмъкна и аз нещо само.

Това, което описваш за подутините около зърната според мен са точно от запушени канали при препълнени гърди. До болка ми е познато това усещане - при мен точно със слагането на бебето на гърда се оправят нещата, защото с помпата трудно се изцеждат добре гърдите и често си остават напрегнати и след цедене.
Такава непрекъсната болка и бодежи съм имала, когато имах млечница на зърната след прекаран мастит.
Да не би лекарят да е имал предвид, че имаш блистер на зърното - това също не е причина да не може едно бебе да суче от гърда и пак има изходи от ситуацията
Успех ти желая!

# 443
За цедето - цедя с електрическа помпа и доизцеждам на ръка, но все толкова ме боли  ooooh!

Ако намалиш силата на вакуума, или ако изобщо за няколко дена забравиш помпата и само на ръка цедиш? Ако от силата на вакуума е проблема или от размера на фунията, е нормално после да боли и на ръка, тъканта е вече в някаква степен травмирана/натъртена.
Снимка може би ще е полезна - обещавам поверителност Simple Smile

# 444
...Снимка може би ще е полезна - обещавам поверителност Simple Smile

Да и аз така мисля, защото май хич ме няма в обясненията Crazy А някакъв мейл примерно...на който да я пратя...

# 445
Писах ти ЛС Peace

# 446
От няколко дни сина ми сука на пресекулки. Имам предвид следното - започва да суче, след около две, три минути пуска гърдата и започва да се оглежда наляво, надясно, след това пак сука минута, пак по същия начин, след това пак няколко минути и така суче. На какво се дължи това, след около 10-15 мин. вече се е наял и се оригва добре като го вдигна, издържа до следващото ядене. Мисля си, да не би защото точно в момента съм неразположена и затова така да прави, нямам друго обяснение или просто е по- голям и по- лесно се разсейва.Въпроса ми е дали е нормално това и според вас на какво може да се дължи?
Другият ми въпрос е свързан със захранването- тъй като не искам още да му замествам хранене давам пюре и каша след кърмене, но бебо явно е доста лаком и особено за кашите и някой от пюретата изяжда доста и на следващото сукане понякога след това повръща или суче по- малко. Въпроса ми е дали да му давам по- малко количество каша и пюре, да го огранича или да започна да му ги давам преди кърмене.

# 447

Ако мога да ти вдъхна малко кураж, споделяйки личния ми опит.. И аз след 3 седмична борба, която за жалост загубих започнах да се цедя. В началото го правех преди всяко хранене на бебка - 7 пъти в денонощието, после 6, после 5 и сега само 4 пъти, или на всеки 6 часа (като разпределям кърмата на порции според броя на храненията). Количеството изцедена кърма винаги ми е стигало за нуждите на бебка и дори остава за запаси в фризера. Сега няма място дори за лед, та се чудя къде да складирам  Simple Smile
А цеденето ми стана такава рутина, че вече грам не ми тежи. Направих си програма, която не е труда да спазване - цедя се в 6ч,12ч,18ч,24ч за по половин час успоредно от двете гърди, защото ми го позволява помпата. Но тя за мен е най-важния фактор за успешно цедене. Това е третата помпа, която пробвам, защото съм упорита и много държах детето да получи най-доброто начало - именно майчината кърма. И смело твърдя, че благодарение на нея стигнах до тук, и ще продължа напред. Не мога да си представя как бих изцеждала по 200 мл. и повече на цедене с друга помпа или на ръка??

Затова не губи надежда и погледни от добрата страна на нещата - а именно, че под една или друга форма бебчо ще е на кърма.   Peace

# 448
Ако мога да ти вдъхна малко кураж, споделяйки личния ми опит.. И аз след 3 седмична борба, която за жалост загубих започнах да се цедя. В началото го правех преди всяко хранене на бебка - 7 пъти в денонощието, после 6, после 5 и сега само 4 пъти, или на всеки 6 часа (като разпределям кърмата на порции според броя на храненията). Количеството изцедена кърма винаги ми е стигало за нуждите на бебка и дори остава за запаси в фризера. Сега няма място дори за лед, та се чудя къде да складирам  Simple Smile
А цеденето ми стана такава рутина, че вече грам не ми тежи. Направих си програма, която не е труда да спазване - цедя се в 6ч,12ч,18ч,24ч за по половин час успоредно от двете гърди, защото ми го позволява помпата. Но тя за мен е най-важния фактор за успешно цедене. Това е третата помпа, която пробвам, защото съм упорита и много държах детето да получи най-доброто начало - именно майчината кърма. И смело твърдя, че благодарение на нея стигнах до тук, и ще продължа напред. Не мога да си представя как бих изцеждала по 200 мл. и повече на цедене с друга помпа или на ръка??

Затова не губи надежда и погледни от добрата страна на нещата - а именно, че под една или друга форма бебчо ще е на кърма.   Peace

Много окуражително!!! Благодаря Hug Точно от тези думи имах нужда!!!
Сега да попитам за помпата - каква е? Аз съм с Меледа Суинг и също бързо цеди...мисля, м Thinking И относно храната - пиеш ли или ядеш ли нещо специално, което да увеличава лактацията? Аз пия български лактогонен чай и повече вода, бира също - по една на ден.

И отновово БЛАГОДРЯ за подкрепата   bouquet

# 449
Имам бърз въпрос - снощи с ужас установих ,че бебка не иска да яде от шише ... Само като усети , че не е цица и настава пълна драма  Rolling Eyes ... Опитах и с лъжичка - гълта - гълта като мисирче и накрая повърна цялото мляко на фонтан ... Ами ако ми се наложи да я нахрани някой друг какво ще правя ... Моля дайте ми съвет и ми препоръчайте шишета - възможно най-близки до анатомията на гърдата ... Сега имам Авент  ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт