Истанбул 6

• 99 777
  • 743
  •   1
Отговори
# 60
Проблемите с кафето не ги разбирам  Simple Smile Кафе не пия и никога не съм пила. Мъжа ми пие, но той пък е много доволен от кафетата, които е случвал там. Вика, че в Турция кафето било като в Италия - силно и хубаво, после в България, на първата бензиностанция пак превключвал на нашите бози.

# 61
Не разбираш, щото не пиеш  Laughing
Ангелина го е обяснила - преди години кафе се намираше трудно, и ако намериш, най-често е инстантно. Другият вариант е джезве кафе. За българският вкус кафето означава само и единствено еспресо. От там и драмата. Аз съм живяла продължително време в страна, в която по правило се пие филтърно кафе и като ме подгонеше кофеинов глад, ходех в Бъргър Кинг.

Сега вече кафе се намира, само дето е скъпо, ама карай  Wink

# 62
Записвам се и наваксвам. Засега гледам с прекъсвания "На кафе". Интересно ми е. Гала е въодушевена, а Кремена - по-добре да не се изказва. За нея май няма никакво значение къде е, важното е да има магазини.

# 63
Гала е служебно въодушевена - истинското ѝ мнение кой знае какво е. Кремена, пък, не може да си позволи да е толкова въодушевена - с нейната професия би трябвало да е виждала всичко, иначе не говори добре.

# 64
Здравейте, записвам се и аз в темата, защото вчера резервирахме почивка в Истанбул от 19 то 25 октомври. Има почти месец до тогава, но тъй като сме сами (без екскурзовод) ще използвам времето, за да съставя наша си програма. Като гледам, че вече сте на шестта тема, не се и съмнявам, че програмата ще ни е запълнена. Само с това кафе ме изненадохте - все си мислех, че в Истанубл има турско кафе под път и над път. Не че не обичам и черен чай, но без сутрешно кафе не мога.  Thinking

Отивам да чета предните теми Simple Smile

Забравих да попитам: ако има някой, който е пътувал до Истанбул в края на октомври, би ли споделил какво е времето по това време?  Опасявам се да не сварим някой дъждовен период.

# 65
  • България, София
Привет момичета! Следих предишната тема, продължавам и с тази, въпреки че не винаги имам време и понякога ми се налага да наваксвам с по няколко страници кометнари.  Confused
Хиляди благодарности на всички, които отделят време и усилия за темите за този толкова любим град. Поне за мен е така. Два пъти съм ходила в Истанбул, последният път беше в края на август тази година (и след като се върнах тогава всъщност открих колко много информация има за този уникален град) и съм влюбена в този град, искам да отида пак и пак и пак ...
Едва ли мога да бъда особено полезна от опита си за там, но с интерес следя написанато, което със сигурност ще ми е полезно при планиране на следващи пътувания до там (дай Боже:)
Благодаря също и за страхотните снимки. Всеки път като чета в темата и гледам снимки, отново се връщам в любимия град и дълго не мога да се откъсна след това от магията му Simple Smile

Благодаря ви, че ви има!

# 66
  • Казанлък of all places
Забравих да попитам: ако има някой, който е пътувал до Истанбул в края на октомври, би ли споделил какво е времето по това време?  Опасявам се да не сварим някой дъждовен период.

Има. Simple Smile Готви се за дъжд сутрин, през денят се избистря и няма много капки. Есенно време типично , с повече облаци и повече влага от това, на което сме свикнали ние ( еле па ние , дето живеем в Централна Българиа  Wink) ,но пък и по-топло от откомври тук. Фанелки /ризи с къс ръкав и дъждобранесто яке.

# 67
  • Варна и...духом на Босфора
 Hug HugЗдравейте! И аз подготвям едно кратко пътуване и минавам направо на въпросите.
-Пине,на коя спирка се слиза за музея Саадберк и близо ли е до къщата от Ашкъ-мемнуту. Туй ми е жизнено важно,че да ги съчетая и двете.
- Горе-долу колко се пътува с автобуса 25Е.-около 1 час ли?-
-Искам да видя и прочутият рибен пазар на Саръйер. Минава ли автобуса край него
-За връщането, на коя спирка трябва да сляза за двореца Иълдъз?
-Съфорумка беше писала че е пътувала до последната спирка на трамвая- Зейтинбурну. Иска ми се и аз да пробвам, да разгледам и там как е хавата.. Mr. Green Mr. Green Laughing
-Преди време питах,ссега пак. От бакшиши имам събрани много евромонети,мога ли да плащам с тях-примерно -вода,симити, дъвка.
- Макар ,че съм морско чадо обичам само риба. Тези миди ,уличните, колебая се да ви кажа,вкусни ли са... newsm78
-Колко е курса тези дни лира-евро и лира- долар?
-До Принцовите острови  в момента каква е цената?
Толкоз засега, дано да е хубаво времето през октомври, да няма дъжд викам...
Три бъти съм била в хотели в Лалели- Султан Отел,Далан и Меринем. Само първия път в Султан, тувалета ич не беше добре изчистен,но бельо и хавлии -окей! за другите също. А закуската в Далан направо си беше за  5 звезден хотел. Всичко е до късмет явно. Поздрави на всички ,които пишат в тази прекрасна тема! Hug Hug Hug Heart Eyes

# 68
  • Казанлък of all places
Аз казвам за курса лира- евро и сепотапям пак: 2.36 лири/евро.
А, и на мен са ми вземали евростотинки за симид. Simple Smile

# 69
  дано да е хубаво времето през октомври, да няма дъжд викам...
A дано Praynig

angelina.bgk , мерси за бързия отговор.  Че ще е есенно времето, есенно ще е, но ако наистина поне през деня има само дребни капки ще може да обикаляме на воля из подбраните маршрути (аз и в момента живея в град с голяма влажност на въздуха, тъй че влагата не ме плаши, колкото непреходими улици по време на есенни порои)

А иначе като се плаща с евростотинки за симид, не излиза ли по-скъпо, или продавачът смята по официалния курс на лира - €?

# 70
  • Казанлък of all places
А, смята, трънки. Даваш му 50 евроцента, той ти дава симит - и двамата сте доволни, щото той е на далавера с 20%, а пък ти си на далавера, щото симита е страшно вкусен!
Имам чаша , закупена от кафенето Пиер Лоти ( това ми е манията на мен) - две чаши - 10 лири ; аз дадох едни 5 евра на стотинки, приятелката ми ми изсъска,че се минавам, но хората си ми взеха стотинките, аз си взех чашите и всички бяхме щастливи и доволни.

# 71
-До Принцовите острови  в момента каква е цената? 4 лири на едната страна Simple Smile

# 72
Ред Еми,    wavey

- За музея Садберк Ханъм се слиза на спирка Beyaz park. Къщата на Ашкъ мемнуту е тази, която се оказа, че случайно съм снимала ли? Ако е тя, да близо е. Съчетаваш ги двете идеално.

- с автобус №25Е се пътува (ще приема, че имаш предвид до Саръйер) в зависимост от трафика. Ние имахме голям късмет, автобуса хвърча и спира на много малко спирки и стигнахме за около 40мин мисля  Thinking Но ако има трафик 2 часа не ви мърдат, да не е и повече. Ако имаш възможност да отидеш в неделя сутринта около 9- 10ч. няма ниакъв трафик по това трасе.

- рибния пазар на Саръйер е до мегдана, до пристанището и кафенетата. За него може да слезеш на спирка Haci Omer Meydani. Предлагам ти така - слизаш на спирка Haci Omer Meydani и гледаш рибни пазари, пристанища и мегдани. Тръгваш наобратно по крайбрежната и вървиш пеша 4 автобусни спирки, като пътьом гледаш къщата от Ашкъ мемну, алеята с пейките, която също я има в Ашкъ мемну и т.н. филмови декори. Неусетно стигаш музея Садберк Ханъм. Виж го на снимка, той се разпознава веднага щом го приближиш

http://www.gezenesor.com/place_image/Sadberk_Hanim_Muzesi_Sariyer4046.jpeg
http://www.bilimkaynak.com/kemal_bereket_sadberk_hanim_muzesi.jpg

Вървенето от мегдана на Саръйер до Садберк Ханъм и по пътя къщата от Ашкъ мемну са все покрай брега, по алеи.

- на връщане слез на спирка ÇIRAĞAN това е близо до Кабаташ, на няколко спирки е. От там ще си близо за парка Йълдъз. Двореца Йълдъз е там, но е в горния край на парка и трябва да го извървиш пеша. Не е голямо разстояние, но е по голям баир! По пътя се минава още 2-3 кьошка, езера, голяма красота е.

- Зейтинбурну гледам, че вече не е последна спирка на трамвая, добавили са още 6-7 поне. И аз съм го имала това като идея, ама време все няма.

- Уличните миди не са нищо особено. Повече ориз и то попреварен и по- малко мида. Два пъти ядох, от две различни места, по- скоро несполучливи ги намирам.

По тия точки съм компетентна Еми, за тях казвам. Успех!

# 73
Redemi, на мен пък мидите страшно ми харесаха. Особено тези на Еминьоню, още ми потичат лигите. Много по-различни от всички модели, които съм провала до сега. Въпрос на вкус. Преди да си пробвала, как да разбереш? И да, преобладава оризът.

# 74
Миди ядохме от Еминьоню и от Каракьой. И да, разбира се, няма лошо да се пробва, препоръчително е даже, не само миди, всичко!  Grinning 

Общи условия

Активация на акаунт