Истанбул 6

• 99 809
  • 743
  •   1
Отговори
# 705
И с двата вида карти съм плащала, не ми е отказвал сайта.

Чудесна новина!

Ще заредя картата и ще пиша! Simple Smile

# 706
  • Пловдив
Здравейте!
Аз се включвам, само за да реабилитирам хотел Принс, в който бяхме по Нова година. Стаята беше изключително топла /ама наистина много беше топло/, даже мъжо спря климатика  ooooh!. Може би норка76 е имала лош късмет да е в стая с развалена климатична система. Така или иначе, в сравнение с хотелите, които бяха хората от нашата група, нашия хотел беше най-добър като локация и качество на услугата  Peace
А иначе, аз съм била в Дамаск и там 90% от жените са забрадени /беше ми интересно/, но в Истанбул май съм видяла само 1-2, въобще не мисля , че са толкова много. Според моето и на съпруга ми скромно мнение Истанбул си е един нормален европейски град и не се различава по никакъв начин /с лошо/ от другите европейски градове. /даже мъжо беше в това отношение разочарован, той очакваше нещо по-азиатско, ама на  Grinning/. За други работи като оглеждане от мъжете и такива неща нямам мнение, но лично аз в Турция някак си се чувствам в по-голяма безопасност, тъй като има голямо уважение към жените /според мен/  Hug

# 707
  • Варна
Аз още в първият си пост написах защо умишлено до сега не съм споделяла впечатленията си от Истанбул.
Тук пишат момичета, които много харесват града, а то сега излезе, че аз трябва едва ли не да се оправдавам, защо на мен не ми е харесало там.
Като всеки друг град - едни го харесват, други не, това е напълно нормално.

# 708
Не се притеснявай!
Аз какво да кажа, като на мен Париж не ми хареса ... не смея даже да си призная  Laughing
(с уговорката, че парижани ми се видяха супер мили, любезни, не е в някакво лошо и надменно отношение проблемът).

сори за офф-а

# 709
  • Казанлък of all places
Aми аз нали веднага след поста на norka76  писах,че е въпрос на химия, като при хората.Simple Smile Не виждам защо трябва да се оправдаваш,нито е някакво престъпление, нито нищо.
Моят офф ще бъде за един град на Лазурния бряг , Грас се казва, над Ница и Кан, на планински склон, в който прекарах две от най-прекрасните седмици от живота си. Еми, при едно споделяне за това колко ми е харесало там,реакцията насреща беше "Грас? Тази арабска дупка?"

# 710
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
norka76, няма от какво да се притесняваш. Темата е за всички и не сме обвинявали никого в нищо - всеки си споделя начина, по който възприема света и Истанбул в частност. Разни хора, разни идеали - както се казваше. За това и еднаквата дестинация всички я възприемаме различно.

И аз като Пинето ходя на екскурзии и търча като простинал кон от сутрин до вечер. Като се прибираме от някъде е все едва-едва с последни сили. Ама ми се ходи и на почивка - някое островче, да си лежа, да си хапвам - ама до тогава що неща ще изтърча  Grinning ха дано, де  Mr. Green

Айде и аз да си кажа - има само един град в света, който не ми харесва и това е Пловдив. Останалото ми е ок, харесва ми даже  Mr. Green

Последна редакция: ср, 18 яну 2012, 21:22 от Шебек

# 711
  • София
Шебек, що така за оня с малките буквички?  Mr. Green Аз съм една майничка под прикритие  Laughing. Там си ходим на почивка и активен мързел. Иначе всяка една "почивка" ни е екскурзия с много обикаляне - пешеходно или с кола според ситуацията. Това лято навъртяхме 2000 км за една седмица, докато другите се излежаваха на плажа пред хотела. Всеки път си казваме, че уж ще мързелуваме, но хич не ни свърта. А и все ни се иска да видим колкото се може повече.

Някой може ли да ме упъти (ако е коментирано) за видовете транспорт, билети, карти и т.н.- но на български език ?

А заглавния пост разгледа ли? Би трябвало да се ориентираш. Видовете транспорт са трамвай (линията в историческата част е най-често използваната от туристите), фериботи (на цената на трамвайно билетче), метро, метробуси (дълги автобуси, които си имат собствено трасе), автобуси (попадат в задръствания) и маршрутки ( с тарифата им не съм наясно). Картите не са като нашите за срок или линия, а е Истанбул карт, която се зарежда на павилионите за вестници със сума по желание и пътуването е с отстъпка (вместо 2 лири - 1,75). Една карта може да се използва от повече от един човек. Ако нямаш такава карта, на всяка спирка има автомати за жетони, с които се отваря "врътката" на спирката, ферибота или метрото. В автобусите се пътува само с карта и ако нямаш трябва някой да ти услужи.

# 712
Може ли да помоля за съвет, идеи и прочие  Simple Smile

Искам да купя от ваучерите на Бутик Травъл, но не искам да им плащам 15 евро за трансфер от хотел в Лалели до Топкапъ  Mr. Green Бедата е там, че в тези 15 евро влиза и екскурзоводът на бг за Топкапъ. Същото е положението и с Долмабахче-сама ще си отида дотам, но как да вляза  newsm78

Та, питам за варианти-има ли слушалки, само с групи ли пускат /за Долмабахче знам, че е само за групи/ Спомням си, че някой беше споделял идеи и лични преживявания на тази тема, ама не и подробностите.

Шебек, ела да те поразведа и да ти покажа "другото" лице на Пловдив. Не е лош градът  Heart Eyes

Може би е въпрос на нагласа  Peace

Между другото, сега както са спретнали сградите на главната улица, просто има съвсем европейски облик града. Наскоро го погледнах отстрани - много, много прилично, чак хубаво  Simple Smile

Да не говорим за Гребната база, за пешеходната алея край Марица /все едно се разхождаш край Босфора  Wink/

# 713
  • България, София
Кливия, аз в Топ капъ и в Долмабахче съм влизала само с екскурзовод от агенцията (Бохемия). Преди две години трансферите бяха на доста прилични цени с тази агенция. За Топ капъ може и без екскурзовод според мен, може би има слушалки, но аз не съм ползвала. За Долмабахче ако си без екскурзовод има голяма вероятност да чакаш много за влизане на входа, защото групите с екскурзовод ги пускат с предимство. За влизане в самия дворец също има вероятност да чакаш да се събере група от хора без екскурзовод и едва тогава да влезете. Моя близка миналата година е отишла сама с децата, чакали са много време и накрая чак преди затваряне на музея са ги пуснали с една групичка от "Свободни електрони", като беседата им е била на английски.
Моя препоръка - до Топ капъ можеш отидеш и сама, не е далече от хотелите, където настаняват агенциите. За Долмабахче обаче си прецени дали искаш да губиш време в часове чакане да влезеш в двореца. Наистина 15 евро на човек никак не са малко, като се има предвид, че с трамвая до Долмабахче ще стигнеш за 2 лири, но и времето е пари  Wink

# 714
  • София
Кливия, аз в Топ капъ и в Долмабахче съм влизала само с екскурзовод от агенцията (Бохемия). Преди две години трансферите бяха на доста прилични цени с тази агенция. За Топ капъ може и без екскурзовод според мен, може би има слушалки, но аз не съм ползвала. За Долмабахче ако си без екскурзовод има голяма вероятност да чакаш много за влизане на входа, защото групите с екскурзовод ги пускат с предимство. За влизане в самия дворец също има вероятност да чакаш да се събере група от хора без екскурзовод и едва тогава да влезете. Моя близка миналата година е отишла сама с децата, чакали са много време и накрая чак преди затваряне на музея са ги пуснали с една групичка от "Свободни електрони", като беседата им е била на английски.
Моя препоръка - до Топ капъ можеш отидеш и сама, не е далече от хотелите, където настаняват агенциите. За Долмабахче обаче си прецени дали искаш да губиш време в часове чакане да влезеш в двореца. Наистина 15 евро на човек никак не са малко, като се има предвид, че с трамвая до Долмабахче ще стигнеш за 2 лири, но и времето е пари  Wink

И двата пъти, в които съм била /все без група/, не съм чакала повече от 30 мин на дворците  Peace Peace Няма значение за мен дали си с група или не, има предостатъчно желаещи . На мен ми прави впечатление, че всъщност туристите от другите нации обикалят забележителности предимно сами, само възрастните и децата в група  Rolling Eyes

# 715
Танче, Клавдия - то мойто е въпрос на вътрешни емоции. Не пропускам момент да се изкажа негативно, ама то е заради две пловдивски "неща"  дето ми се намесват в личния живот мнооого време. Много са нахални женорята там, ей  Close Close Close Close

С мили думи и без нецензурни изблици - това е причината.  Mr. Green Но тя не е свързана с устройството на града и други такива - на картинка си ми е ок.

Иначе относно Долмабахче и Топ капъ - хич не им давай толкова пари. С истанбул карт за 1.75 (последния път) се стигаше  и до двете. За първото слизаш на последната спирка Кабаташ и се върви няма и 10 минутки, за втората - или на Султан Ахмед, или на ХюлгАне - пак няма и 10 минутки. На входовете винаги има много туристи без групи, пък ако отидете преди и около 10 сутринта няма и големи опашки за билети.

I.L. е права - само българските и гръцките туристи са в групички. Ама гръцките си имат слушалки, а водача им е с микрофон и се справят добре с координацията - и не размахват чадъри сред тълпата  Laughing

Последна редакция: чт, 19 яну 2012, 12:40 от Шебек

# 716
Здравейте, планирам екскурзия с автибус до Истанбул. Имам две оферти, в които обаче цените и входните такси на забележителностите са на различни цени. Искам правилно да планирам бюджета, така, че да няма изненади. Моля да ми помогнете. Ето за какво става дума:
- корабче по Босфора оферта №1= 15€, оферта №2=26€
-Долма Бахче, №1= 15€, №2= 18€ и отделно 20 т. лири за вход на двореца???
-турска вечер №1= 25€, №2=36€

Това за мен
са сериозни разлики и се чудя къде е уловката. Много благодаря предвирително за отговорите. Слънчев ден

# 717
Здрасти, parcalesa - боже какъв ник, не смея да питам как да те наричам галено  Shocked

По въпросите конкретно -

Корабчето - попитай за кой маршрут става дума - единия  е кратък до около втория мост май беше, дългия е до към Черно море горе.

Долмабахче - това са ти трансферите до двореца, до който се стига с трамвай за 15 минути и струва жетонче от 2 лири, с Истанбулкарт и по-евтино. Входа на двореца от 1 януари вече струва 30 лири и се заплаща отделно.

Турската вечер не си заслужава по всеобщо мнение.

# 718
Пълен круиз по Босфора никоя българска агенция не предлага. Става дума все за краткия, просто различните агенции имат различна ценова политика. Възможно е при едната агенция да има добавено и нещо друго от рода на Св. Стефан, примерно, или Египетския пазар. И двете са на удобно до пристанището и ги слагат да звучи пълна програмата. Особено Египетския пазар е до самото пристанище та с него не се лъжете.

До Долмабахче включва не само пътя ами и екскурзоводско обслужване от лицензиран местен екскурзовод и това наистина е скъпа услуга. Разликата в цената пак идва от различна ценова политика на агенциите.

Турската вечер - възможно е да става дума за две различни заведения. Обикновено на по- висока цена е Ориент Хаус, а за по- евтино някои водят в Гар. Не съм посещавала нито едно от двете, но от посетилите и двете съм чела, че Гар не си струва, а от Ориент Хаус хората са доволни.

# 719
Благодаря много, поне ме насочихте какво точно да питам в агенциите. За вечерите специално евтината е в Gar Music Hall, за по-скъпата не пише къде е.
В едната оферта за разходката с корабче пише, че е около два часа, с включен транфер, разходка с корабче и екскурзовод на български.
Нещо за аквариума и музея на ледените фигури да кажете?
Не знам дали ще е много нагло да кача направо двете оферти и да ми кажета коя по- си струва newsm78

Общи условия

Активация на акаунт