Истанбул 6

• 99 813
  • 743
  •   1
Отговори
# 555
  • Пловдив
Здравейте, момичета!
Изключително полезна  ивдъхновяваща тема, много ме запали по ходене в ИСтанбул.
планираме да ходим там за Нова Година /Босфора/, но смятам да разгледаме възможно най-много места. Какви са вашите предложения?
Между другото, това пътуване го замислям само като "зарибявка", и да се върнем напролет живот и здраве, в по-подходящо време да видим повече неща.
Иначе, благодаря да прекрасните пътеписи и описание на града, просто е невероятно!!!

# 556
luba_rizova, аз не се наемам да ти кажа кой е правилния ред за гледане. Вече и аз не знам  Thinking  Преди си мислех, че за първо посещение е хубаво да се наблегне на най- популярните и помпозни обекти, които да впечатлят и разтърсят, а свободните разходки да се оставят за по- натам. После осъзнах, че така за 3 дена човек се преуморява и освен това не вижда нищо от самия град и естествения му ритъм, който е не по- малко уникален и впечатляващ. Употребявам 'уникален' с пълното съзнание за смисъла на термина. Затваряйки се в кръга на площад Султан Ахмет, където човек може да се зарови в музеи, дворци и древни съоръжения за период от един месец, ако иска да им отдели внимание, се вижда около една десета или една двайста от центъра на Истанбул. Хиляди български туристи не стигат дори до Таксим и Истиклял. У тях остава една коренно погрешна и силно ограничена представа. Дори разходката по Босфора показва само половината крайбрежие на града, защото се тръгва от Еминьоню и се подкарва в посока Черно море и после обратно, като изобщо не се вижда дори от морето възлови места като Кадъкьой, Бостанджъ, посока към островите още 5-6-7 квартала. Да не говорим, че в посока Черно море се стига само до втория мост, а от там насетне колко още град има, колко квартали, колко крепости, музеи, китни алеи, модерни центрове... Може би си разпределете наполовина - вижте някой друг от по- помпозните обекти, но си оставете и време за някои свободни обиколки, за да вкусите малко и от истинския огнедишащ змей наречен Истанбул  Simple Smile

# 557
Един цитат на Едмондо де Амичис:

„...някакъв Вавилон, цял един свят, невероятен хаос.
Красив ли е? Божествен. Грозен ли е? Ужасен. Харесва ли
ти? Опиянява. Можеш ли да живееш там? Кой знае! Кой
може да каже дали би живял на друга планета?”

Аз знам, че мога да живея там  Simple Smile

# 558
Здравейте! В неделя през нощта се върнах от Истанбул. Благодаря за информацията и препоръките във Форума. За трите дни успяхме: 1. Още с пристигането да отидем до пл. Таксим, да се разходим по бул Истиклял, после с Тюнел до Каракьой, трамвай до Аксарай, където беше хотелът ни.Естетвено, купихме си карти, които заредихме. 2. Разходката с автобуса на тур.фирма из града до обяд с интересна беседа от местен екскурзовод, вкл. посещение на Джамията Султан Ахмед(Синята джамия), обелиска, фонтанът, дар от кайзер Вилхелм втори, фотосесия от Йеди тепе, площад Таксим, хотел Пера палас, моста Ататюрк, желязната църква СВ. Стефан (за съжаление в реставрация. 3. Разходка до Сапфир(сами) с метрото от Таксим до 4. Левент, обяд, фотосесия от терасата, симулацията 3D (много вълнуваща) 5.  На другия ден - с трамвая до Кабаташ, с автобус Е25 по брега чак до Саръ йер (много полезна разходка за затвърдяване на информацията от кратката екскурзия), много красиви заливи и сгради. А Босфора - приказан в слънчевия, но ветровит ден. Вечерта - вечеря в Ортаклар (препоръчан от вас), въпреки че беше на 20-25 мин. от нас. 3. ден. - Разходка с корабче по Босфора и беседа на български от местен екскурзовод, после отпътуване за Одрин. Може би пропуснах нещо, но пазар не сме правили в Капалъ чаршъ, само се разхождахме по Орду джаддеси. Така за три дни не бяхме уморени, нито отегчени. Приятно прекарване на тези, които тръгват тези дни. Предимство е, че нямаше много движение, на границите се минава за 10 мин. и улучихме почти само слънчево време.

# 559
  • Варна
Не можах да се въздържа и да не ви покажа друг поглед към Истанбул!

# 560
Ехаааа, браво! Аз съм виждала Истанбул от самолет, но дневно време. И в нощно време излитах от там, ама не бях до прозореца и не съм гледала.

Тук се вижда основно Кючюкчекмедже
http://farm8.staticflickr.com/7004/6514779987_3137094a50_b.jpg

А тук освен Кючюкчекмедже по- в дъното на снимката се хваща и Босфора
http://farm8.staticflickr.com/7032/6514779361_e3d259aeeb_b.jpg

Толкова сварих да снимам, докато умирах от страх, че турските пилоти правят малко груби маневри  Laughing  направо увиснахме странично, имах чувството, че ще се изсипя през прозореца  Crazy

# 561
добро утро, извинявам се за "нахлуването" в темата ви, но моля ви, да ми кажете от къде се купуваше карта за магистралните такси. В неделя рано сутринта тръгваме за Истанбул (предстоят ми две операции там и затова тръгваме с колата, не знам как ще се чувствам после) с автомобил. Знам,че сте го писали, но не мога да се сетя къде точно е. Ако може да ми кажете от къде се купуват и колко горе-долу ще ни струва. Благодаря   bouquet  bouquet  bouquet  bouquet

# 562
  • Казанлък of all places
Luce, от къде пътувате? Мога да кажа след Капъкуле как е.

# 563
 angelina.bgk , тръгваме от София. Много ти благодаря   bouquet  bouquet  bouquet

# 564
  • Казанлък of all places
Значи през Капитан Андреево ще излезете от България и ще влезете през Капъкуле в Турция. От там нататък сте по магистралата само и първите будки за плащане са вашите. Крайната вдясно или втората от дясно на ляво е кабинката, от която да си купите карта. Знакът, който търсите е този.Подгответе си едни 50 лири, вече забравих какъв е депозита за картата, но минималното зареждане е 20 лири.
Лек път и успех!  Hug

# 565
angelina.bgk , страхотна си,   bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet Hug Hug Hug Hug

# 566
Здравейте момичета,
тъй като ни предстои да ходим скоро до Истанбул искам да ви попитам знаете ли откъде се купуват жетоните за транспорта?! Дали са едни и същи за автобус, метро , трамвай?!!
Четох, че се зареждали карти и с тях се пътувало. Въпроса ми е къде се зареждат и стават ли с повечето средства да се ползват или само с един вид  траспорт  newsm78
Благодаря ви   bouquet

# 567
  • Варна
Киара, жетоните за трамвая се купуват от автомати за жетони. За ферибот . също. Двата жетона са различни. В автобусите можеш да се таксуваш само с истанбулкарт или акбил. Акбилът важи и за трамваите, и за фериботите. (Таня 67, благодаря!). Истанбулкарт важи за всички превозни средства. Купува се от будките за вестници. Има около почти всички спирки на трамвая. Струва 6-7 лири, не си спомням вече колко беше, защото си я купихме още миналата година. Зареждаш я с някаква сума и си следиш наличността при таксуване. Има едни мониторчета, на които се изписва колко са ти взели и колко ти остават още. Има по-подробна информация в първия пост на темата.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=575777.msg18636562#msg18636562

Последна редакция: нд, 18 дек 2011, 14:36 от кали 08

# 568
  • София
Акбилът важи и а трамваите, но не и за фериботите.

На фериботите сме се качвали с акбил  Peace. По-скоро бяха писали, че не на всички фериботи има машинки за Истанбул карт, но беше отдавна и със сигурност вече ги има навсякъде.

# 569
Благодаря ви момичета,
прекрасни сте  Hug
значи картата е по на сметка, щом важи за всякакъв транспорт.

Общи условия

Активация на акаунт