Ин-витро в Истанбул 2

• 56 858
  • 755
  •   1
Отговори
# 480
  • Sofia
Днес на "консултацията" за хистерото при Щерев отново бях свалена на земята.

Няма такава мизерия, сериозно, това само мен ли ме вбесява?? Влизаш в предверието и основна приемна, която е около 30 кв.м. (хола в къщи е по-голям!) има около 50 човека наблъскани като ориз в сърма на трите кушетки дето са сложили за чакане.

Консултацията за хистеро включва ЕКГ, консултация с кардиолог и консултация с анестезиолог, всичко това се ръководи от старшата сестра. Старшата донесе досието ми и ме настани да седна на едно столче до ксерокса където да попълня информираното съгласие, че знам че мога да умра по време на планираната интервенция или ако ми се размине и оживея мога да имам много и най-разнообразни травми. Трябва да си облегна за писане листата на дъскичката 10 см. която изкача изпод ксерокса (т.е. на ксероксната маса) седнала на столче на което облягам палтото си, дамската си чанта и чантата с медиц.документация. Лампата в този коридор е направена да се изгася на 1 минута. Със сигурнот по екологични съображения.

На съседни два-три стола стоят две-три други момичета и старшата ни обслужва всички едновременно. Ти попълни това и после си за ЕКГ. Ти готова ли си? Дай ся, за какво беше, а, пункция, добре, ей сега ще дойда, ще те закарат горе и почваме. Ти, изчакай тук сега ще дойде някой да ти каже какво да правиш... Попълних нещата. Отвратително е да декларираш, че си наясно с всички рискове и всичко ти е било обяснено и си съгласен да ти се случи всичко. Това трябва да бъде забранено! Или поне да ти обяснят наистина какви са рисковете от скапаната хистероскопия. Нищо подобно.

Идва най-милата медицинска сестра в тази клинка и ме поема. Мила, ся ела, ей тук, съблечи се за ЕКГ. Ей тука е в коридора до двата кабинета дето свалят лежащите момичета след пункция или трансфер, заградено местенце от 2 квадрата с една кушетка в него и параван, с паравана си отделен от коридора реално. Там се събличам от кръста на горе и лягам за ЕКГ. Момичето дава всичко от себе си, за да компенсира за цялото това недоразумение, което се нарича "консултация" за хистероскопия. След много неуспешни опити със старата им машина и идването на старшата зад нашето параванче в коридора УРА, машината тръгна и генерира резултата! Обличам се. Дрехите ми са на столчето в коридора пред паравана.

Най-милата медицинска сестра ми казва, че следващата стъпка е ей тук в тази стая (урааа!! ще ме вкарат в стая най-сетне!) с кардиолога. Отваря се вратата на едно килерче, 3  кв.м. в което има едно бюро и рафт над него и всички пространства в това място са покрити с папки, книги, бумаги, брошури от пловдивски технически панаир есен 1996 г. Кардиологът е едно мъжле в дънки и блузка с яка, с метнато лачено яке върху въртящия се стол. Има бурсета, която стои на бюрцето пред него и той я помества, за да сложи папката с документи. Отваря и започва да разлиства хаотично. Сигура съм, че изобщо не знае какво се случва!  Освен това бюрцето в тази стая, която сега забелязвам, че е облепена в плочки (явно е било тоалетна някога) е някак конструирано на 2 нива (за да събира повече бумаги) и долната плоскост е широка да кажем 15 см., а това не е достатъчно за лист А4 и той се измъчва да пише нещо, но то за бога няма основа на която да си сложи скапания лист да си напише скапаните неща, които има за написване. Аз му казвам тъжна, че му съчувствам...  За всичко. Дали пък той не си мисли на ум, че съчувства на мен, че ми се налага да съм там и да учавствам в това? Има основание..

Да си сваля палтото и сакото, ще мерим кръвно. А, такаа.. отново събличане. Свалям палтото и сакото.. къде мога да ги закача.. ъъъъъ.. ей на тази закачалка на стената, на която има 4 манти и два халата от тези дебелите червен и зелен, които пускат мъх върху черното ми току що взето от химическо чистене сако. Свинщина! Поне не сме в коридора, успокоявам се аз! Запрятам ръкава на ризата до лакътя и питам мъжлето достатъчно ли е. Да, каза. И залепи лентата за кръвно в горната част на ръката ми (там където е навита ризата на два ката). Мили, господин кардиолог, защо запрятаме този ръкав като вие мерите кръвното над дрехата (и то два ката от нея, защото там е навита)? Защо, кажете ми, моля ви?! Добре ми е кръвното. Да преслушаме сега дробовете обърнете се.. Обръщам се, но той няма достъп до там дето ще ме преслушва, защото ние сме в стайче 3 квадрата натрупано с мебели и бумаги! Където свършва бюрото е мушнато едно столче, на което съм аз и от другата страна идва стената и свършва стаята. Няма място да се обърна и той да ме преслуша. Не, няма такава комедия, сериозно!!! хахаха Изправям се и казвам - да сваля ли ризата? През ризата ли ще ме преслушва?? Ами може, каза той. Охххх, боже мой! Може, значи! добреее. Изправям се и вдигам ризата и се обръщам с гръб към него защото това е единствената поза  в която докторчето може да преслуша дробовете ми в това място което е широко не повече от 80 см. (не знам бременна жена с близнаци дали може да влезне изобщо там). Нее, това трябва да се снима със скрита камера! Хахаха Хайде да приключваме целия този цирк.

Излизам облекчена и си мисля какво ще стане ако си тръгна сега и никога повече не се върна в това недоразумение, наречено клиника. Навън се суетят всякакви униформени и цивилни.. мярка ме най-милата медицинска сестра и ме поема. Ще ме води на консултация с анестезиолог. Качва ме на втория етаж, казвам си.. ехаа, слава богу, там изглежда по-просторно и може би ще сме в някой нормален медицински кабинен където е възможно да бъде запазено достойнството на доктора, а и моето на пациент. На площадката на втория етаж има едно диванче и две жени стоят там и си говорят. А! Това е консултацията на предното момиче с анестезиолога. Настаняват ме да седна до тях. Сядам и слушам консултацията им. На диванчето в коридорчето на втория етаж. Те приключват. Започваме ние, говорим си за алергии и други неща. Хремава съм, какво ще правим, ала бала.. Не мога да повярвам, че на консултацията за нещо, за което се подписах, че мога да умра не се говори и дума за това нещо.. Никой нищо не ми каза за хистероскопията, за упойката, за рисковете.. Появява се доктор Тимева - лъчезарна, усмихната.. вдъхваща надежда и позитивизъм... Казва ми, Танче, как си, хайде в понеделник ли сме с теб.. Хремава ли си? Ще ти изпиша еди кво си.. Д-р Тимева, да знаете, че вие сте единственото нормално нещо в тази клиника....

Свършваме с тази на диванчето на площадката на втория етаж и си тръгвам, долу ме среща старшата. Ето инструкциите (едно криво отрязано листче широко 2 см. на което има две изречения за това кога да ям последно и кога да изпия отчистителното) и рецепта. Това е, хайде и до понеделник. Колко ще струва, питам аз. 1000 лв. А така и от всички 200 човека в клиниката ви в момента ще вземете тази седмица по 1000 лв. Това са 200 000 лв. Няма лошо, вие помагате на хората, ама наемете си нормален персонал и нормална сграда за болница, бе хора, какво се излагате?!

Ако не беше толкова тъжна щеше да е много смешна тази история  doh #Puppy dog

# 481
Ич не е смешно.
По повод на парите от фонда, скоро имаше дискусия че номерата вървят спрямо капацитета на клиниките. Бул шийт. Ако идеш с кинтите в ръка ще ти направят 5 инвитра едно след друго.
Както и да е. Дано процедурата ти мине леко и тия неволи бъдат по-скоро забравени.
М/у другото пишеш много увлекателно.

# 482
  • София
След това което прочетох наистина не мога да се сдържа.... не мога да си представя че това се случва в една частна болница в България, шокирана съм! Темата е много, много дълга и за съжаление не виждам и надежда за подобрение. Ето защо сме принудени да ходим в чужбина, тези пари така или иначе ги даваме, но това наистина е отвратително...
MIho  Hug  Praynig ще стискаме палци всичко да мине както трябва.....  Hug
Аз чакам със свито сърце теста....ходя на работа, помага ми да не мисля толкова .......след няколко дни ще разберем
В Мемориал аз плащах за прегледа, спермограмата, процедурата и лекарствата с кред.карта, защото после ще си погасяваме задълженията както можем, намаше как да съберем наведнъж необходимите пари. А в града докато бяхме там курса на еврото спрямо тл беше много добър и обменяхме евра за тл по курс 1 евр=2.52 за ежедневните разходи

# 483
  • София
Miho_She ,за съжаление,клиниката вече изглежда по този начин....когато започнах преди 3 години,във фоайенцето се прескачахме 4-5 пациентки на кръст...предпологам,че още по- в началото и толкова е нямало. След като заработи Фондът,постепенно взе да става ад  Shocked Бяхме ходили за спермограми в МД,старата на Владимиров и Надежда.....в "Щерев" си е лукс  Peace,направо се радвам,че съм там  Mr. Green
Мдаааа,така протичат консултациите,явно  newsm78....само,срещата с кардиолога ни беше в първата стая,срещу тази на старшата,където ми беше и ЕКГ-то и се чувствах по-просторно от описаното,освен това,бях прегледана дори и по-обстойно,отколкото на мен ми се искаше  Tired
Стискам палци да мине леко и бързо..../ и анестезиоложката,с която явно ще бъдеш и ти, да чуе доки,когато повтори няколко пъти,че става въпрос за "диагностична" хистероскопия,че да не се уредиш с конска доза упойка,от която да можеш да мърдаш чак след 5-6 часа  Close/
Вземи си книжка за после,че ще умреш от скука

# 484
plodche, много ти благодаря за подробната информация за фолиевата киселина. Много информативно.  bouquet
Бърти, и моята рубеола беше над референтните стойности, ама явно си е нормално.
Аз изследвах и IgG и IgM за всеки случай, ама Кюбра иска само първото.
Vi_ga, радвам се че хепатита е отрицателен.
Лулу, стискам палци за хубави яйчица. Байряма ще ти е на късмет, като при Мози.
Miho_She, много съжалявам за гадното изживяване на т. нар. консултация за хистероскопия. Аз също съм си задавала въпроса защо ин-витро клиниките в БГ са всичките едни малки такива и нагъчкани с народ, сякаш всеки момент ще се пръснат по шевовете. Има нужда да наемат нормални сгради наистина. Като ходих в Мемориал си мислех за нашите ин-витро клиники в БГ, ами няма място за сравнение просто. Shocked
luce, дано всичко да е наред при вас и да стартирате скоро.
bamboo,стискам палци за много положителен тест.

Последна редакция: пт, 28 окт 2011, 17:41 от Жълта Роза

# 485
Miho_She, не можах да се стърпя да ти напиша следното: защо избра да направиш хистероскопия в Щеревата клиника? защо не го направи в Мемориал? Кюбра ми предложи да направя при тях хистеро/сега след аборта/ и цената е 900 лири. Ще ходя на консултация отново с проф. Кахраман и ако се налага да правя хистеро ще избера Мемориал. Аз съм правила при д-р Стаменов-манипулацията не е болезнена,не пиеш очистителни,плащаш  около 450 лв и на другия ден си на работа.Успех ти пожелавам!
Аз лично в Щеревата клиника повече съм решила да не ходя. Hug

# 486
  • In a surreal moment!
Miho_She - в Надежда направих 4 хистероскопии почти една след друга. Не е толкова страшно колкото ти звучи.  600лв за едната ми звучаха прекалено...и такова унижение не съм преживяла...ти ме срази...никога не съм ходила при Щерев ...съвсем друга представа имах за неговата клиника. Ох...защо ли продължавам да се удивлявам...

Последна редакция: пт, 28 окт 2011, 16:40 от ИКСИ

# 487
Ако говорим за унижение, за мен най-голямото беше в Надежда. И сега като минавам оттам получавам сърцебиене. Отказът ми от светилото Стаменов беше едно от най-емоционалните решения в живота ми, но го взех от раз и не съжалявам.

За всичко си права, Miho, абсолютно си права! А най-нелепото е, че там цените постоянно се вдигат. Аз съм влизала в болницата още преди да я отворят. (Още тогава нещо ми подсказваше, че ще й стана пациент). Трябва да ви кажа, че тя е гордостта на Щерев.

# 488
Miho_She, дано всичко мине по вода и да забравиш бързо тази консултация.И аз правих хистеро февруари ,но цената беше 685 лв.А на писаното от Хриси за 'лукс' клиниката на Щерев я подкрепям с две ръце,аз в Надежда за пункциите даже нямах и консулт за алергии,направо на магарето анестезиоложката ме питаше дали имам алергия към нещо-ми аз откъде да знам......а иначе на мен в Щерев не ми хареса кардиолога,сега преди раждането живот и здраве ще мина и през друг,не само при него.А док.Тимева е взела много присърце мойта одисея с алергиите към упойките и пита и разпитва навсякъде с каква упойка ще бъда на секциото.
Еел,много паднала цената на хистерото в Мемориал,декември мин.година мисля че беше около 2000 лири.
На мацките с хубави резултати от изследванията-браво,дано да нямате изненади вече.
Лулу,стискам палци за кошничка с качествени Я,а на Бамбоо положителния резултат го чакам с нетърпение Praynig

# 489
  • Sofia
Miho_She, не можах да се стърпя да ти напиша следното: защо избра да направиш хистероскопия в Щеревата клиника? защо не го направи в Мемориал?

Eel, моята информация е, че в Мемориал е 2000 ТЛ хистероскопията. Вероятно заради това не съм го обмисляла като възможност. А в Щерев 1000 е оперативната, 500 диагностичната. Да видим, дано моята е диагностична. А бе аз не съм сломена или кой знае какво, май историята изглежда много драматична, но аз съм мнооого над това. Днес съм си вкъщи и се лекувам от хрема та реших да си разкажа моята гледна точка. Важното е в крайна сметка да има поожителен резултат цялата история. Отивам в понеделник и си тръгвам вечерта, много ми дреме за тях.

По-тъжното е, че тази история може с малки модификации може да се разкаже и за много други не ин-витро клиники у нас, за държавните институции (там пък какъв цирк е!), за съда, за общините... А бе това е естествената среда, в която си живеем ние тук. Аз за себе си знам, че това е моят избор, не е случйно натресено ми обстоятелство и съм притеглила плюсовете и минусите и съм дошла да живея тук. Не драматизирам в никой случай, просто една тъжно-смешна история от днес Simple Smile

Вчера в една частна клиника, на която моят работодател плаща за допълнителното ми здравно осигуряване 1700 лв. годишно, се наложи да отида при управителката, за да й споделя следното. Може ли да се появя на регистратурата, където отивам за 100тен път, там има обикновено 5 човека персонал и 50 човека пациенти, много вероятно някои да са ми колеги и да се познаваме и така. Та появявам се с назначение от доктор за хормони и получавам въпрос от рецепционистката - това сега какво е? Ами хормони искам да дам кръв в лабораторията ви. За какво са тези хормони, пита тя?  #Crazy Ами доктор ги е изписал, виждате, полови хормони. А, вие някакъв гинекологичен проблем ли имате, пита тя. И на мен ми идва да й зашливя един, не идеотко, нямам никаккъв проблем, просто се забавлявам като идвам тук да си пускам разни изследвания! Защо просто не си свършат работата тези хора? И може ли да нямаш никакво чувство за такт, дискретност, състрадателност ако щеш, а бе за бога в болница работиш, толкова нямаш елементарен усет за тези неща. А бе голяма простотия! The bottom line is - ние Българите сме големи Бай Ганьовци и целия този цирк си го правим лично ние. Много сме застреляни.

Христина, много ти благодаря за идеята да се уверя, че анестезиоложката е разбрала за какво иде реч.

Хайде мъжа ми си идва, запрятам ръкавите да направим вечря. Лека вечер, момичета! Simple Smile

# 490
Защо просто не си свършат работата тези хора? И може ли да нямаш никакво чувство за такт, дискретност, състрадателност ако щеш, а бе за бога в болница работиш, толкова нямаш елементарен усет за тези неща. А бе голяма простотия! The bottom line is - ние Българите сме големи Бай Ганьовци и целия този цирк си го правим лично ние. Много сме застреляни.

Miho_She, много съм съгласна с теб, супер добре го каза. newsm10

# 491
.... Отказът ми от светилото Стаменов беше едно от най-емоционалните решения в живота ми, но го взех от раз ....

И аз се нареждам сред разочарованите от Надежда. Вчера цял ден плаках - чувствам се ужасно. Толкова надежда оставих в едноименната клиника, но както писах и в другата тема, щом така е решил Господ със сигурност има нещо друго впредвид.
Преди малко изпратих мейл на Кубра и така направих първата крачка към нов доктор и нова клиника. Дано да е на късмет!  Praynig

bamboo.ag, чакам те да се похвалиш.  Praynig
Miho_She , направо се втрещих от написаното ... нямам думи  ooooh!

# 492
Слънчогледке, недей да страдаш , наплачи се и сложи точка, за да обърнеш нова страница с чисто сърце!

# 493
sunflower ® поздравления за крачката напред, азщото е безмислено да се молиш да стоиш на едно место и да се въртиш в омагьосан кръг. аз направих същото на пролет и сега съм добре. първата ми крачка беше обаче смяна в бг на клиниката, защото имам опит по фонда и се надявам с това да прикляча. ако не и аз съм тук, затова и тайно ви следя.  Wink пожелавм ти успех и късмет всимко да върви по вода в турско и да забравиш за бг клиниките.
Miho_She , факта, че половината от проблемното се ориентираме към турско  Tired Whistling newsm78, трябва да проговори на специалистите и клиникте в бг, защото ни четат, но май няма файда от това  #2gunfire
желая ви много положителни резултати  Hug

# 494
Благодаря, момичета, за съпричастността!   bouquet
Дано всички сбъднем мечтата си за бебче!

Общи условия

Активация на акаунт