Пари за очила на служителите

• 10 494
  • 33
  •   1
Отговори
# 30
  • София
Да, дават ни. Не всяка година, то не е и нужно, но през около 2 или 3 години ходим под строй на прегледи в една оптика и ни плащат о4ила до определена стойност. Който ве4е си има такива със защита, си взима слън4еви Peace
Отделно всяка година имаме профилакти4ни от-до. Е, 4аст от тях са пародия, но на мен ли4но ми стига, 4е ми поемат пълни кръвни, цитонамазка и ехография на вътрешни органи и гърди. Доволна съм Peace
Работя в държавно у4реждение.

# 31
Отпускат ни. Но в рамките на 100 лева. Ако са по-скъпи си доплащаш. Това за очила за компютър (в чиято полза отдавна ме разубедиха). Но наскоро ТРЗ-то ме светна да използвам парите за хубави рамки и после да си сменя след време само стъклата ако реша.

Не знам дали това е добре или зле. Все пак е нещо. Имаме веднъж годишно профилактични прегледи включващи и очен лекар. Досега се организираха с едни ДОМ Здраве. Но от няколко месеца работодателят ни прекрати договора с тях. Изглежда нещо не са доволни. Ние, като служители, също не бяхме - прегледите бяха пунта мара

# 32
Здравейте,
Позволете да внеса малко яснота в темата за очилата...
Съгласно  НАРЕДБА № 7 от 15.08.2005 г. за минималните изисквания за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд при работа с видеодисплеи  „... Работодателят осигурява преглед на очите и оценка състоянието на зрението на лицата, работещи с видеодисплеи от специалист по очни болести... и  ...за своя сметка средства за корекция на зрението на работещия за работата му с видеодисплей, ако са предписани от специалиста по очни болести”.
Естествено това не се спазва в повечето фирми...

По въпроса дали и защо и се налага ползването на подобни очила?
При хората над 40 г. възраст това обикновено е наложително – с увеличаване на възрастта над 40 г. се проявява т. нар.  ПРЕСБИОПИЯ (промени в окото наричани още с противното име „старческо далекогледство”).  Тогава човек иска или не, се налага да сложи очила за да вижда добре наблизо.  Ако вече има такива с някакъв диоптър се оказва, че за различните дистанции му е нужен различен диоптър.
Именно необходимата диоптричната корекция за дистанцията на която е монитора (обикновено около 50-80 сm) e и тази, която трябва да се „плати” от работодателя .
Напълно излишно е да се купуват очила без диоптър само с „покритие за компютър” , както масово се нарича антирефлексното покритие – неговата функция е да сведе до минимум отраженията от диоптричните лещи на очилата и да ги направи максимално прозрачни. Това покритие с нищо не предпазва от несъществуващите и без това лъчения от мониторите, още повече при съвременните LCD/TFT  дисплеи.

При по-млади хора (под  40 г.), които не носят и нямат нужда от очила се наблюдава много често значителна умора на очите при продължителна работа с компютър.  Тя може да се намали или избегне с редовни почивки и подобряване на условията на работа (разположение на монитора, клавиатурата, осветеност, работна поза, динамика на зрението и др.).

Много удачно решение за хората  между 25–40 г. са специалните стъкла на някои фирми за предотвратяване на зрителната умора (ANTIFATIQUE).  Чрез специален дизайн в зоната за средна и близка дистанция се намалява степента на акомодация (или свиването на цилиарния очен мускул, контролиращ доброто фокусиране при гледане на близо). Това помага на очите да не се изморяват в толкова голяма степен  след продължително взиране на близко разстояние. Подобни  стъкла са подходящи както за хора без диоптър, така и за тези с диоптрична корекция. За съжаление не са много евтини...

При случаи на умора на очите е задължително да се прегледате при специалист по очни болести – много често се оказва, че има малък, некоригиран диоптър или астигматизъм, за който човек не знаел до момента и който в комбинация с продължителното взиране на близо „подпомага” умората. Консултирайте се и с оптик за избора на подходящи стъкла, когато вече имате  рецепта от лекаря, дори и в нея на мястото на диоптрите да пише “PLAN” (без корекция).

Дано съм Ви бил полезен...  Sunglasses

# 33
И при нас поемат разходи за това... Когато ни осигуряваха към предишното ЗОД, ни поемаха до 80 лв за диоптрични стъкла, допълнително ни осигуряваха очен преглед веднъж годишно. Сега сме към друго ЗОД и в договора пише, че сумата, която поемат е 50 лв, а прегледът при офталмолог е включен в договорения пакет, който фирмата плаща.

Общи условия

Активация на акаунт