Пари за очила на служителите

• 10 505
  • 33
  •   1
Отговори
# 15
  • София
тая наредба не ги задължава да ти купят "очила за компютър" - което е бизнес измишльотина за печелене на пари, а да ти купи "видеодисплей", който отговаря на стандартите за безопасност.
това е писано едно време, когато мониторите са били съвсем други. сегашните не са вредни за очите.

Абсолютно.
Чела съм в сериозни медицински източници, че очилата са били необходими именно за старите монитори.
LCD мониторите не са вредни; но тези "очила" наистина са чуден начин за печелене на пари.

# 16
  • София
Няма абсолютно безвредни монитори, особено ако се ползват по 7, 8 часа нон стоп. За мен обаче не толкова очилата, колкото измислената трудова медицина е наистина добрият начин за печелене на пари. В голяма част от фирмите е напълно фиктивна, няма прегледи, няма нищо. Само размяна на някакви документи и плащане на едни пари по договор.

# 17
  • София
То може да няма абсолютно безвредни монитори, но е резонен въпросът доколко тези "очила" наистина работят.

# 18
  • гр. Шумен
Няма абсолютно безвредни монитори, особено ако се ползват по 7, 8 часа нон стоп. За мен обаче не толкова очилата, колкото измислената трудова медицина е наистина добрият начин за печелене на пари. В голяма част от фирмите е напълно фиктивна, няма прегледи, няма нищо. Само размяна на някакви документи и плащане на едни пари по договор.
Аз не знам каква е трудовата медицина, но имаме 1-2 случая на работници, които правиха-струваха да се изкарват с професионално заболяване и бяха решили да съдят фабриката затова, че уж не била осигурявала ЛПС, не изпълнявала предписанията на Службата по трудова медицина и другите отговорни органи и т. н. Имаше някакви панаири, не са били в моя ресор, но доколкото си спомням само факта, че се пазеха всички документи за изискванията и спазването им спаси фирмата от доста солидни обезщетения (а то си беше живо изнудване). Така че добре е човек да е загащен отвсякъде.

# 19
При нас само ако си с диоптър. При промяна на диоптъра стъклата се сменят на година. Целите очила мисля, че са на 2 или 3 години. Задължително минаваш на профилактичен очен преглед на година.

# 20
  • София
Като част от социалната политика на фирмата към служителите е допълнително медицинско осигуряване към частен фонд.
Поема прегледи при специалисти, изследвания,  болничен престой до определен лимит(2000 лв) и до 200 лева за лекарства, като до 100 от тях могат да бъдат за очила.
Освен това веднъж годишно са осигурени основни профилактични прегледи, като очния такъв е част от тях+ кардиолог, гинеколог, УНГ и т.н
Тези прегледи са лека пародия, защото се осъществяват в частен център и общо взето лекарите поставят малко стряскащи диагнози, за да може след профилактичния преглед да се отиде на втори, да се правят ненужни изследвания  и да точат пари от частния фонд.
 Преди две години очната лекарка, изказа предположение за тумор на хипофизата и ми даде координати на нейна позната, която е специализирана в това. В крайна сметка се оказа, че диоптърът на очилата ми не е верен.
А пък гинеколога също ме стресна здраво, оказа се, че пак не е нищо сериозно.
И в двата случая не ходих отново при тях. Peace
Като цяло съм много доволна от този допълнителен пакет. Поема много неща, които иначе, дори и по здравна каса се плащат.

# 21
Не знам за такова нещо честно казано, но знам, че всяка година ни предлагат да поемат ваксините против грип. Вероятно ако питам за очила, няма да ми откажат.

# 22
На нас ни осигуряват безплатен преглед и по 50 лв. за очила.Ако надхвърлиш лимита си доплащаш.Не е задължително да са с диоптър-една колежка си взе слънчеви.

# 23
Моите очила бившият ми работодател ми ги плати. Джи-пито каза, че е длъжен. И после само от една приказка шефът ми осребри фактурата.

# 24
  • в света на илюзиите
Работя в държавна фирма. Поемат разходите за очила до определен лимит (няма да го напиша, защото ще ви стресна Mr. Green) в зависимост от навършената възраст за служители, които работят с РС над 60% от работния ден.

# 25
Моя колежка се пробва преди година за подобно нещо. Дори приложи съответната наредба, рецептата за очила, становище на лекар и в резултат......едно голяяяяяяяяяяямо нищо след това Peace

# 26
за да може след профилактичния преглед да се отиде на втори, да се правят ненужни изследвания  и да точат пари от частния фонд.
 Преди две години очната лекарка,
Аз съм за такива профилактични прегледи. Може и много неща да преувеличават, но и много "улучват".
Като знаем психиката на повечето хора и, че ходят на лекар в краен случай, мисля, че трябвя да са задължителни за всеки работодател и работещ. Има начини да се заобиколят нещата и от двете страни.
Миналата година реших да не отида на допълнителни изследвания на очите, но тази година, уви, ще ми си наложи.
Мисля, че в много фирми нещата се канализираха и всеки трябва да си търси правата.
Не по-малко е задължен и работодателя.

# 27
Скъпи мами, бихте ли ми отговорили дали вашият работодател ви отпуска пари за очила или поне прави ли нещо по въпроса за вашето очно здраве? #Crazy
Интересувам се, тъй като оставам с убеждението, че в България повечето работодатели се отнасят с голямо пренебрежение по въпроса, а има една Наредба 7, която ги задължава да осигурят здравословни и безопасни условия на труд при работа с видеодисплеи!  Thinking

нали се сещаш, че повечето фирми са си изпекли нещата предварително ... Малцина са тези, които дават пари за очила /ако се работи с компютър/ или пък плащат за доп. здравно осигуряване и профилактични прегледи ...

# 28
                            Очите ми са червени и текат вечер. Гледам и колеги са с плътно червени очи след работа. Не ни правят очни прегледи профилактично (правят, но не и очни), нито ни отпускат пари за очила. А аз дори не работя на най-вредните за очите компютри във фирмата. Мисля че единственото спасение е смяна на работата, но какво да подхвана, което да не е свързано с компютри  ooooh!?
                            Познавам хора, на които им е забранено да поглеждат компютър. Нямат решение на проблема и пренебрегват медицинските насоки  Rolling Eyes.

# 29
Фирмата работи с верига оптики, където можем да ползвуваме 20 % отстъпка, отделно ни осигуряват в частен здравен фонд с доста екстри.
По-добре е от нищо.

Общи условия

Активация на акаунт