Отговори
# 570
Здравейте и аз мисля,че дете на 4 годинки трябва да говори и не е малко за това.Искам да споделя и аз,че бяхме от двете страни,момчето ми удряше без причина и по малки деца,въпреки,че сме спокойно семейство,много сме говорили,но не помагаше,докато не се случиха две неща,бяхме на Витоша и по голямо дете го спъна без причина,при което той падна по лице на снега,тогава му казах сега виждаш ли колко е лошо да се прави така и второто нещо моя приятелка роди второто си дете и явно малкия се очарова и след тези два случея никога вече не е удрял по малко дете,а тези на неговата възръст удря само ако го ударят.Иначе малката беше на 8 месеца  и си седеше спокойно в количката когато друго дете на почти две години я удари два пъти,толкова бързо стана,че не можах да реагирам,но неможах да се сдържа и му казах ей внимавай.Веднага чух коментар да не би да ми е златно детето,не към мен ,но го каза на друга майка.Аз си казах наум,само да я удари още един път и ще видиш дали е златна или не.

# 571
  • София
здравейте Simple Smile

По отношение на агресията при децата - аз се ужасявам и от това моето дете да бъде ударено и от това то да удря. С две от мамите си правим услуги от типа например на мен ми се налага да изляза за 1-2 часа и някой трябва да загледа Гоги и една от тях го поема. Естествено аз връщам услугата и така. Та онзи ден аз гледах Гоги и детенцето на едната мацка и какво да видя - Гоги минава директно през другото детенце без въобще да го отразява все едно е килима или пода. Направо ми настръхнаха косите да не го нарани и му обяснявам че така не трябва , а той пак през него. А то милото само му се смее. И според мен това си беше демонстрация на превъзходство.

Но тази умишлена жестокост и насладата от причинената болка е малко плашеща на такава крехка възраст.

Николета, дано се оправите бързо и да се спре този омагьосан кръг при вас.

# 572
Николета ,бързо да се оправяте. А за Аб  незнам какво да ти кажа. Това си е безотговорна работа, може ли постояно АБ да му се изписват, да ви вкарват в болница за нищо... някои педиатъри са напрво трагедия. Капи му физ. р-р, направи му ако трябва лайка и мед, вземи му и някакви капки ( бивацин най-добре за такава давеща хрема ) и аз незнам. С баткото и аз все слушах и ме беше шубе да се правя на умна, но сега за хрема импровизирам напълно. А оспамокса не е ли кофти за бебета??? Той по-принцип е гаден АБ, а на бебе ??? Оправяйте се бързо Simple SmileSimple SmileSimple Smile

Бебешондел, мила разбирам те напълно ,че при вас положението е по-страшно. Но все пак ако питаш мен майката е за бой. След като детето й е агресивно , не би трябвало да го оставя на непознати да се грижат за него. В крайна сметка тя най-добре му знае номерата. Иначе по-принцип съм на мнението на добра и 7/8,че това е по-скоро проява на характер и показване на надмощие над останалите. Обшо взето мойте наблюдения са ,че малките деца могат да бъдат много, много злобни едно към друго. Затова родителя трябва да контролира нещата и да се опита да овладее тази агресия и злоба. Повечето деца я преодоляват с възрастта, но не всички. А вие се пазете,  няма да ти е лесно, но аз на твое място не бих разчитала на другите майки, че си наблюдават децата и биха реагирали адекватно в дадена ситуация ...

А колкото до неговорещото дете на 4 години... аз бих казала ... ПРОБЛЕМ голям при това . На дете, което не е проговорило до 3 годишна възраст ,трябва да му се обърне специално внимание и то от специалист. Ми с това темпо тъкмо до 18 години може и да научи да прави смислено изречение. Сигурно тази майка и в 5 клас ще каже , че детето й е малко да се учи да чете   doh dohкакво значи ... не го насилвай да говори. Нормално е ти като му говориш и то да се научи на нормална възраст. Нормално е на 10-11 месеца да започне да повтаря простите думичкив ежедневието му.... ама то има толкова тъпи хора, че какво да ви кажа. Определено подлалих на тази тема, че си имаме една роднина от страна на мъжа ми , която и тя така и не разбра след 2 деца ,защо на 3 години те неможеха да говорят добре. Ми как ще могат като не им се говори на тях, само се пробутват на прабабата да ги гледа и по кафетата.... както и да е, Николета, ако я видиш тази майка и кажи да се запознае по-добре с развиетието на децата и какво всъщност е нормално да прави едно 4 годишно дете ... Wink

Цвети, това че твоя Гоги минава през другите деца все едно ги няма си е напълно нормално... не се впрягай, те сега са толкова съсредоточени в ходенето, че сигурно и не виждат през какво минават Wink а и това определено не е агресия. Нашите деца са най-добрите ...  Mr. Green

# 573
Има хора, които нямат пари за ток все пак Sad http://news.blagoevgrad24.bg/298106.html

# 574
Николета и аз мисля, че това перманентно изписване на АБ за всеки сопол е безотговорно. Щом детето ти има сърдечен проблем трябва да се подхожда внимателно. Надали по форумите можем да дадем акъл, но все пак  ooooh! Ако заболяването не е бактериално АБ не помага, а се дава превантивно. Вместо да следи състоянието ежедневно на слушалки вашата докторка си връзва гащите с АБ. А в дългосрочен план това удря в очи, зъби и т.н. Ако имаш възможност си смени педиатъра  Peace

За проговарянето - последните години децата масово проговарят по-късно. Моето лично убеждение е, че това се дължи на динамичната среда, в която живеят. Едно време какво сме виждали и какво вижда сега едно малко дете. То е интензивен трафик, светлини, навалици, магазини, шарения, ТВ .... Дъщеря ми проговори късно. Когато я водих на логопед, жената ми каза, че прекомерното угаждане е елемент от късното проговаряне. Даде ми задача максимално да затруднявам дъщеря си и така да я предизвикам да направи усилие. Знаех какво означава всеки нюанс на "ъъъъъ"  Joy Проговори истински чак когато тръгна на детска градина и буквално я хвърлихме в дълбокото.
От друга страна е безотговорно да не обърнат внимание на 4 годишно с речник "мама и тате".

# 575
ами отказах се да му давам оспамоха, на моя глава..!! да видим утре какво ще каже това педи...дааа за смяна е тя ама как?..като мога чак декември да я сменя Cry пак ще си звъня утре на кардиолога и ще си ходим на частно май Simple Smile иначе никво внимание ще тъпчат само детето с АБ Close

Яя..да попитам вий по колко кг станахме вече? колко см? никой нищо не казва на последък..ний се борим още със седемте си килца Laughing надявам се, че до годинка ще стАне поне 8кг newsm78

# 576
Ние сме 9кг 68см.

Николета, да ти кажа при нас как беше. Първия ни педиатър беше много страхлив, за червено гърло изписваше веднага АБ. Смених го, лл все отсъстваше и реших да си взема талон за кардиоложката в болницата - тя е педиатърг кардиолог. Прегледа ни жената (това беше по-късно когато имахме Т, зачевено гърло и сополи) , каза че е вирус и ще мине само. От тогава си взимам направления и си ходя при нея, много добри съвети ми дава и съм супер доволна. Вие къде сте диспансеризирани?

Мама Ива много си права, плаши ме мисълта как ще я пазя като я оперират. Да не я блъскат, да не и направят нещо... И за заличаването на белега после... но за сега съм си казала че за операцията няма да мисля и съм като щраус забил глава в пясъка Sad

# 577
Хей  момиета някой беше питал  за  програмата  отново на работа Simple Smile
http://www.az.government.bg/internal.asp?CatID=28&WA=Efunds/ … 105/Menu_1105.htm

Тук има  какви  документи трябват Wink

# 578
Проговарянето на мен ми е болна тема. За съжаление от опит мога да кажа, че няма нищо общо с това колко говориш с детето, колко се занимаваш с него и на какво се опитваш да го научиш. Има много фактори, които влияят. Казват и генът има голямо значение /ние с таткото и двамата сме проговорили късно/.

Моят син не говори все още. Не казва абсолютно нищо /не броя някои подобия на думи и ъ-кане/. А е на 2 г. и 10 м. Според нас разбира всичко, изпълнява като му кажеш какво да направи, адекватен е. Обиколихме няколко логопеди и психолози. В момента работи с логопед 2 пъти седмично. От 2 седмици ходи на детска градина и засега се адаптира отлично. Никой не би могъл да каже как ще се развие. Децата са много пластични и развитието при всяко е много индивидуално. Разбира се, с таткото сме доста притеснени и правим всичко възможно да намерим начин да стимулираме говора. Иначе той бърбори непрекъснато. Правеше го точно както и Мона на тази възраст, казваше срички мама, баба, тата, деде и тн.

Съгласна съм с dobra, че съвременната среда вероятно оказва голямо влияние.

Нелепо е да твърдиш, че някой насилва детето си да говори, но и това, че не говори едно дете на 4 г. не означава, че не му е обръщано внимание.
От разговорите си с детската психоложка останах с впечатление, че и при проговарянето не са много нещата, които зависят от нас. Което в никакъв случай не значи, че не трябва да опитваме всички възможности.

Николета и аз мисля, че трябва да смениш педиатъра.

Бебеш, много неприятна ситуация. Няма как да разчиташ, че всички родители са адекватни и съвестни. А и при вас е много важно да пазите Тея. За съжаление от вас зависи да си отваряте очите на 400 и да предотвратявате подобни набези за да е наред всичко с малката принцеса.

По повод агресията нямам личен опит. Макси е страшно добричък и никога не е проявявал агресия към никое дете. Не мога да кажа, че и към него е имало агресия някога, просто не се е случвало. Но смятам, че е много деликатно положението и трябва да полагаме много усилия да научим децата си кое е добро и кое лошо и никой, независимо колко възпитан е и как възпитава детето си не е застрахован от подобни реакции при детето му. Важното е да се намери правилния начин за овладяването им.

# 579
Бебешондел, ще ви е трудно да пазите Тея от всички деца, но пък си имате батко! Това е огромен плюс. Виждала съм децата по площадките каква партия си правят и голямото бди над малкото  Peace Явор е едричък, ще е най-верния и приятел и страж  Hug

wondergirl, ах този ген! Дъщеря ми е отражение на баща си  ooooh! Все повече го копира. Той е проговорил на 4г. и сега не млъква. Момата е същата, докато се молех проговори, проговори, сега макар и само вътрешно си казвам "хайде затвори я тази уста за малко"! Да не коментирам, че сме във фазата "ЗАЩО?"  #Crazy

ПП: Във форума видях следното: Тъкмо се научиш да ходиш и говориш и се намира кой да ти каже да седиш мирен и да мълчиш  Joy

# 580
Тъкмо се научиш да ходиш и говориш и се намира кой да ти каже да седиш мирен и да мълчиш  Joy

И аз съм попадала на този цитат и е ужасно верен Simple Smile

Гените са голяма работа. Малкият е точно копие на мен. Всеки път като се изпопритесня, че може да има някакъв проблем и сестра ми ми напомня, че аз съм абсолютно същата, че и по-зле Wink

# 581
Ниkoлета, ние сме 7 450кг и 73см.

За агресията: много ми хареса как е реагирала mari:). В крайна сметка ние трябва да възпитаваме нашите деца, възпитанието на чуждите е работа на техните родители.
Като дете бях от по-агресивните. Родителите ми полагаха усилия да променят нещата и с времето пожънаха успех.
Но както някой вече беше писал, респектиращи са само собствените ти родители, това го знам от опит, защото не един и два пъти съм била шамаросвана от чужди родители и повярвайте ми не оставах длъжна във времето на децата им. В тази ситуация наистина агресията ражда агресия.

И да почерпят днес ставаме на 11 месеца

# 582
Бебешондел, за кога е насрочена операцията на Тея?

Все се каня да ти кажа, ама са ти невероятни дечицата Hug
За възпитанието, децата копират поведението на родителите си, дори и ние да не забелязваме това.Винаги се стремя да бъда по-спокойна пред тях, дори и когато съм изнервена или ядосана.
Знам със сигурност, че кавгите, дори и повишаването на тон между родителите се отразяват супер зле върху психиката и поведението на децата.

Онзи ден Дая пак ми вдигна температура, пак е със зачервено гърло.Аз знам от какво е, продължителна хрема, продължителна влажна кашлица, вярно , че е от стичащата се хрема, но тя прави проблеми.Продължителната хрема може да доведе до рино-синузити и до синузити.Преди време Дая ми е оплака и от лицева болка, тоест болка на скулата.Симптомите са , запушен нос, със или без секрети, възпалено гърло, ставни, мусколни болки, болката може да се локализира и над предните зъби .Понеже децата нямат развити синуси  до петата си годинка, изключително рядко страдат от главоболие.
Днес я заведох на ДГ но ще я взема рано, ще искам направление за УНГ, учителката ме помоли в сряда на всяка цена да я заведа, щели да имат посещение, някаква комисия-открит урок, а Данайка била най-дейна в уроците и затова трябвало да бъде там Grinning

Мери, честита ви поредна месечинка  bouquet

# 583
Мери,честита месечинка на Калинчето  bouquet

Поли,и на Сиянка да е жива и здрава  bouquet

Ние спим сега,след като нощес не мигнах.Нещо яко мрънкане беше,че и един рев към 2...Все не давам Панадол да не я тъпча излишно ама тия дни вечер май ще давам.Горните зъбки явно са аха да избиват,така ми се виждат като се хили...

Та сега пия второ кафенце и я пазя.Днес тествам да спи в кошарката си в хола,че ми писна да съм затворник в стаичката й:)Тук поне тихичко съм пуснала ТВ...То да бях и аз легнала малко,ама не мога така денем да заспя...и то на пресекулки все...Кога ще се наспим,момичетаааааа???Simple Smile

Николетка,задължително смени докторката,ако можеш междувременно си иди и на частен преглед някъде,да чуеш още мнения.Ох представям си какво ти е...Милият Гого!Да се оправя бързо
HugМежду другото чувала съм,че дечица които много често боледуват е добре да ги види лекар-имунолог и евентуално да даде нещо специфично за имунната система.Защото ние даваме понякога на своя глава имуностимулатори,но те може да не са подходящи за всяко дете.

Иначе ние сме почти 10 килца и 73 см.А може и 74 да е вече,но сега като не беше добре не даде на неото да я измери:)

Хайде лек ден!Малко е мръчкаво,дано стане за разходка към обед!

# 584
Здравейте момичета  Hug

Много болнички мишлета, да се оправят бързо  Praynig

Да се оплача е аз какъв кошмар преживяхме - Т 39, без никакви други симптоми. Педи казва - зъби. ОК свалихме температурата. И всичко наред. На другия ден престана да яде! Престана и вода да пие. Не се лигави, не пишка, фонтанелата хлътна, плаче без сълзи жално-жално. Сърцето ми се свива само като се сетя. Обезводни се. Беше толкова апатичен, все му спи, не иска да играе, погледа премрежен. Доки - да влизаме в болница. Не пожелах. С една безсънна нощ, въоръжени с пипета и така сме се редували с таткото през 20-30 мин да даваме кърма/вода. Нямаше сила даже бибата да смуче. Сега чакаме резултатите от изследванията (пълна кръвна картина, микробиология на ако, урина и т.н.) да разберем какво става. И ние пием АБ `за всеки случай`, но бавно се възстановяваме. Не съм си представяла че някога ще радвам на лигите му!

И да се похваля - вече проходи. Като се оправи ще направим и прощапулник  Hug

Общи условия

Активация на акаунт